Autor Tema: ISUS HRISTOS  (Pročitano 1160 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Swiss*

  • Gost
Odg: Isus Hristos
« Odgovor #2 poslato: 04. Februar 2012. 02:03:19 »
Pitanje datuma 25.decembar je takođe zanimljivo za celokupnu ovu priču i taj datum zasigurno nije datum Hristovog rođenja. I tu se nije loše pozvati na jevanđelje po Luki gde stoji da su u noći rođenja pastiri bili napolju na poljima, a i u Judeji je u to vreme zima i prilično hladno te je malo verovatno da se radio decembru.
25 decembar ili 7 januar (koji je takođe po starom julijanskom kalendaru 25.decembar), se slavi iz sasvim drugog razloga. Naime, na neki način je trebalo ukinuti paganske običaje koji su tog datuma (koji je uzgred zbog precesija danas 21.12.) slavili ništa drugo nego zimski solsticij, i to je bio praznik novog rađanja Sunca. Tada je noć najduža i od tada dan postaje polako sve duži i duži. Sveti Sava je slično uradio kada je paganske običaje i mnogoboštvo preuredio i uveo krsnu slavu, zadovoljivši tako svaku kuću i pojedinca.

Dakle, crkveni oci u tada novopokrštenom i svežem hrišćanskom Rimu, su odlučili da se praznik rođenja Sunca preuredi u praznik rođenja Sina – pošto je Isus Sunce pravde. A proletnja ravnodnevnica se dešava 9 meseci ranije, proglašena je danom kada je anđeo javio Mariji da će roditi. To bi po ovoj logici trebao biti dan začeća. (Blagovesti )
Ali da se vratimo na pitanje kada je u stvari Isus rođen povezujući neke astronomske i astrološke detalje. U osnovi se i tu pojavljuje nelogičnost u vidu da se definitivno nije desio nikakav nadprirodni fenomen ili eksplozija niti bilo šta slično, jer to bi svakako bilo primećeno i bilo zapisano u svakom zapisu iz tog vremena. Svi znaju za Halejevu kometu i svi jaki astronomski fenomeni su bili jasno vidljivi od strane svakog laika, kao i pomračenja Sunca i Meseca i sl. Znači niko ili jako mali broj jevanđelista, istoričara i zapisa iz tog vremena spominju bilo kakvu zvezdu. Nema spomena ni po Luki, ni po Marku, ni po Jovanu. Niko ne spominje ni astrologe ni zvezdu niti pišu o rođenju.

Dakle zaključak bi bio da su samo dobri poznavaoci astronomije i astrologije mogli znati nešto više. To je kao kada doktor gleda u snimak koji pokazuje ljudsku glavu recimo i tu vidi i raspoznaje dali ima izvesnih anomalija ili nelogičnosti. Običnom laiku taj snimak ne znači ništa taman čovek imao dva srca, dok mu to doktor ne kaže.
To navodi na zaključak da su samo upućeni astrolozi prateći konstelacije na nebu znali da rastumače da se radi o nečem krajnje važnom ili neobičnom što će se desiti. Dolazak novog doba.

Ta konstelacija je po prihvatanju i astronoma i astrologa konjukcija Jupitera i Saturna u znaku Riba koja se odigrala 6 godine pre nove ere. Ova konjukcija je vrlo važna i vrlo snažna i tada je značila i bila tumačena kao prenošenje moći sa jednog natprirodnog božanstva na drugo a znak Riba su bile sazvežđe novog doba, i simbol koji su koristili narodi u Judeji i posebno pristalice Hrista je bio upravo riba, toliko puta prikazana kroz filmove. Sve u svemu, sve ukazuje da se novo doba, rođenje Mesije mora odigrati u Judeji među Jevrejima.

Matematičar, astronom i astrolog, Johan Kepler ukazao je i na trostruku konjukciju Jupitera, Saturna i Marsa koja se odigrala u februaru 6 godine p.n.e. Jedino je ta pojava na nebu neverovatno vidljiva i blistava i ona koja bi sigurno bila primećena, a ta pojava se događa svakih 805 godina. Tačnije takav fenomen se nakon toga ponovio do sada dva puta i oba puta obeležio novo doba.

Po Kepleru, postoji podela i RAZDOBLJA SVETSKE ISTORIJE prema STUPANJU VELIKE KONJUKCIJE JUPITERA SA SATURNOM U VATRENI TRIGON.
Po toj podeli imamo do sada 8 razdoblja. Prvo 4000 godine pre Hrista – Adam, i stvaranje svetskih država, umetnosti i vlasti. Drugo, 3200 pre Hrista Enoh. Treće 2400 – Noje i Potop. Četvrto 1600 pre Hrista, Mojsije i predaja zakona. Peto – 800 g pre Hrista Isaija i početak velike Vavilonske monarhije. Šesto – Hristovo rođenje, Hrist i Rimsko carstvo. Sedmo – 800 godina posle Hrista Karlo Veliki i Zapadno carstvo, osmo 1600 godina posle Hrista – naš život, sudbina i želje. Sledeća epoha je 2400 godine.

I kod nas u Srbiji postoje čvrsti dokazi o teoriji postanja ako mogu taj izraz iskoristiti...
Dilemu su razrešili Sveti Sava i Petar II Petrović Njegoš.
Naime, Sveti Sava je znao da će njegove tekstove ispravljati razni „pametnjakovići“ pa je na Karejskoj isposnici na Svetoj Gori uklesao u kameni nadvratnik tekst: „Zbog toga pisah i potpisah ovaj svoj rukopis, 6707 (=1199) godine.“
Na osnovu navedenog natpisa može se zaključiti da je Sveti Sava računao hrišćansku eru od 5508. godine (6707– 1199=5508).

Njegoš u svojoj jedino sačuvanoj „Bilježnici“ na str.174. piše između ostalog: „Era od sotvorenija svijeta počinje 1-ga septembra 5508 god(ine) pr(ije) Hr(ista)...“

Ovakvih i sličnih podela ima još kroz istoriju i kod svih astronoma, matematičara, fizičara i astrologa ali i filozofa i postoji neverovatan broj naučnih radova iz ovih oblasti koje su i danas temelj moderne nauke. I svakako je stvarno dokazano da je uticaj ove konjukcije i da je delovanje zvezda nepobitno uticalo na realna dešavanja u ljudskim životima i dešavanjima na zemlji.

Ali da se vratimo dalje na pokušaj izračunavanja tačnog datuma Hristovog rođenja. Ono što se često dešavalo kroz istoriju su pogrešni prevodi raznih spisa i posebno jevanđelja. Ono što je astrologu u ovom momentu važno a tiče se pogrešnog prevoda ustanovio je astrolog po imenu Mark Penfild koji se pozabavio prevodom gde bi trebalo da stoji da je Hrist rođen – of the Virgin a ne of a Virgin čime je došao do zaključka da se ne radi o osobi već o pojmu a u ovom slučaju je to svakako znak Device i u bukvalnom prevodu znači biti rođen od znaka Device.
Zatim, rođen u jaslama.... Hm... pored vola i magarca.... Ne. To navodi da su u jednoj prostoriji živeli i ljudi i životinje a to se po jevrejskim zakonima nikada nebi dozvolilo.

Astrološki je to već drugačije. Biti rođen u jaslama znači biti rođen u četvrtoj astrološkoj kući a to opet znači da se radi o vremenu od 22h do ponoći, sa Mesecom na granici Bika i Blizanaca ili sa tačkom podznaka na toj granici između ova dva znaka.
Ova konstatacija definitivno ima svoju astrološku težinu i ukazuje na pravi put. Dakle, Isus je morao biti rođen noću jer se drugačije nije mogla videti Vitlejemska zvezda. Druga stvar koja je zanimljiva je astrološki pojam velika inkarnacija, a 2 septembra 6 godine pre nove ere u 22h i 25 minuta u Vitlejemu na nebu se napravila konstelacija koja se u potpunosti uklapa u jedinstven astrološki kod velike inkarnacije.

Dakle, jednostavno je sada već zaključiti da je Hrist rođen u solarnom znaku Device sa podznakom u znaku Blizanaca.
Daljim posmatranjem primećuje se da se dupli vladar Merkur nalazi na fiksnoj zvezdi SPIKA, koja se tada nalazila na 26 stepenu znaka Device a koja se pomera na svake 72 godine po jedan stepen i sada se nalazi na 23 stepenu znaka Vage. Vrlo blizu se nalazila i fiksna zvezda ARKTURUS koja direktno upućuje na onoga ko je nastao od Boga i koji je Bogu najbliži. Sama konjukcija ove dve fiksne zvezde i položaj duplog vladara Merkura koji se uzgred nalazio u potpunoj okultaciji sa ove dve zvezde, kao i sam položaj Sunca nedvosmisleno ukazuje da se radi o ovom datumu i vremenu i ovakav položaj se realno prevodi kao onaj koji je nastao od Device i koji je Božiji sin.

SPIKA je sjajna, jarko bela dvostruka zvezda u klasu pšenice koji drži Devica. Često je zvu i Arista. Još jedan simbol vezan za pšenicu, žito i hleb kao telo Isusovo koji dodatno ukazuje da su astrološka posmatranja i tumačenja tačna. A ARKTURUS, je zlatno žuta zvezda, i u prevodu znači – onaj koji se diže na nebo, a prema nekim prevodima znači i – On će doći. Egipćani su ovu zvezdu zvali Smait ili Vladalac i Bau – Onaj koji dolazi.

Postoji možda i jedan od najvažnijih detalja koji moguće najsnažnije pokazuje da se radi o Božijem sinu. Radi se takođe o fiksnoj zvezdi – BETELGEZ koja u prevodu takođa označava dolazak. U vreme Hristovog rođenja nalazila se tačno na 01, 07 stepenu znaka Blizanaca. BETELGEZ se nalazi u sazvežđu Oriona, a to sazvežđe je posebno kod Egipćana bilo poštovano kao Bog. Baš bog lično a BETELGEZ je najveća zvezda ovog sazvežđa. Orion ima oblik izduženog čoveka, Betelgez je njegova desna ruka ili rame a poznato nam je da Isus sedi sa desne strane Oca. Inače samo ime fiksne zvezde BETELGEZ, neverovatno podseća na BETLEHEM što ne isključujem kao mogućnost da se i tada i nije zvala ili pisala tako, a to je svakako još jedan od simbola koji ukazuju na ime mesta gde se radnja događa. Jedna od pretpostavki bi mogla biti a izvodeći zaključke je i da je Hrist sin Faraona koji je smatran za živog Boga na zemlji. Ili možda sin Cara....ili možda Boginje kakve...ili je možda mešavina dva carstva – Egipatskog i Rimskog....
Sledeći zaključak je da ako se ova zvezda rađala na istoku u trenutku kada se rađao i Isus tj. bila mu je na tački podznaka onda taj momenat odgovara slici Boga na zemlji koji se upravo rađa.

Postoji još niz detalja koji se vide kada se nacrta ovakva natalna karta kao što je Venera, koja svakako znači ljubav a ljubav je osnova Hristovog učenja, na 23 stepenu Vage gde se u to vreme nalazila fiksna zvezda Unukalhai, za koju se tradicionalno zna da donosi besmrtnost, kao i uzdizanje iza koga sledi pad i to od strane onih koji su u njegovoj milosti.
Mars se nalazi na 12 stepenu znaka Škorpije gde se tada nalazila fiksna zvezda Antares, poznata kao Čuvar Zapada.
Svakako kroz celokupan horoskop je jasno vidljivo da se radi o osobi koja vlada i može da vlada duhovnošću i verom i koja može da drži u ravnoteži mržnju i ljubav. Naglašeno šesto polje ukazuje na isceliteljski dar, a Neptun na stepenu egzaltacije Plutona naglašava upravljanje regeneracijom, reinkarnacijom i vaskrsnućem. Sunce i Pluton se nalaze u konjukciji u četvrtom polju to znači neverovatnu energiju za transformacijum države, porodice, tradicije... ali četvrto polje je i grob a Pluton smrt, podzemlje, Had, što ovde može da se tumači na način da se može oživeti iz groba što je takođe u osnovi Hrišćanstva kao sadašnjeg učenja. Ne mali je broj priča o isceljivanjima, čudima, dizanjima iz mrtvih, pobedama u Hadu....

Mesec mu se nalazi u osmom polju koje znači smrt i nalazi se u lošem aspektu sa Jupiterom koji vlada osmom kućom i sa Merkurom koji vlada podznakom tj prvom kućom i opisuje Hristovu smrt. Mesec predstavlja mase, a masa ga je i osudila na smrt a Jupiter religiju i to stranu što je opet dosta povezano sa Rimom. Jupiter je i inače vrhunski staro rimski bog. Izvesne konstelacije po Ptolomeju označavaju i krst na kome je raspet ali svakako je upečatljiva pozicija vrha četvrtog polja ili IC na fiksnoj zvezdi Zosma koja se tada nalazila na 13 stepenu znaka Lava a danas na 10 stepenu znaka Device, koja znači da se slava dostiže samo kroz žrtvu a poznato je da se Isus žrtvovao zarad nas svih. Ili su ga žrtvovali.

Na osnovu ovakvog horoskopa a koristeći ostale astrološke tehnike, poput direkcija nije teško utvrditi da su se dešavanja koja su pratila Hristov život poklapala savršeno tačno.
Za kraj ovog teksta a u znak zahvalnosti i dozvoli Aleksandra Imširagića da se koristim njegovim tekstom, završiću priču njegovom konstatacijom.

« Možda je najlepša stvar u čitavom ovom istraživanju što, ne samo da pred sobom imamo horoskop Isusa, već nam se otkriva da su njegovo rođenje predvideli haldejski astrolozi, otkrili ga isti ti astrolozi i autentično sačuvali podatke o njegovom rođenju u obliku astrološke simbolike. Sada vidimo da su, na osnovu njihovih podataka, dosta godina kasnije napisana i jevanđelja – i to u obliku kodiranih astroloških simbola »

Astrologija predstavlja svedočanstvo božijeg delovanja, dakle svetu a nikako lakovernu oblast i nikako ne treba astrologiju olako odbacivati kao i svrstavati u praznoverje, jer tako svi učeni rade na uštrb i svojih profesija.
Rađamo se u predodređeni čas, na predodređenom mestu i kao vino sa godištem svoje berbe nosimo u sebi kvalitet godina i godišnjeg doba kada smo došli na svet. Upravo to. Ni manje ni više, tvrdi astrologija.


(milan sasic)

PS: mislim da je ovo njegovo delo...al ako neko prepozna, slobodno neka ispravi moj potpis. Hvala

Swiss*

  • Gost
ISUS HRISTOS
« Odgovor #1 poslato: 04. Februar 2012. 02:02:48 »
ISUS HRISTOS


....“godina je 6. pre nove ere. Na istoku, u zemlji Haldejskoj, uzbuđeno raspravljaju tri učena čoveka.
Pogledaj tamo! kaže jedan. Siguran sam da je to sada!
Da, odgovara drugi, Jupiter i Saturn u konjikciji u znaku Riba, znaku novog doba. A, evo i Merkur je došao na devičansku zvezdu SPIKU.
I Mars je, kaže treći, u konjukciji sa ANTARESOM, što je znak svetog ratnika.
A upravo sada, usklikne prvi, ORION, Sin Boga, rađa se na istoku zajedno sa sjajnom zvezdom BETELGEZ. Veliki kralj Jevreja, kojeg je Gjamsp predvideo, rođen je u ovom času! Siguran sam u to...“

Vratiću se tokom teksta na jos poneki odlomak iz ove predivne knjige, ali nastaviću priču koju sam započeo.
Kako god, vreme je bivalo, postojalo i prolazilo i posle Hrista kao što je bilo i pre njega, ali u prvih nekoliko stotina godina posle njega (kako to zvuči kao nekoliko minuta i kako se mi tako odnosimo prema vremenu) bio je najžešći sukob na relaciji astrologija i spasenje.

Šta su uradili Hrišćani? Najpre su ukinuli sva paganska verovanja i kultove, a kao osnovne kultove Sunca i Meseca, i nametnulo svoj sistem. Nazvan hrišćanski. U Srbiji je to isto uradio Sveti Sava ali tek nekih 1000 godina kasnije.
Sa druge strane ni astrologija nije ostala nemušta i znala je kako i na koji način da se suprotstavi tome, ili tom hrišćanstvu. Od Vitlejemske zvezde i rođenja od Majke Device, dvanaest apostola i njihovog pripisivanja zodijaku, pa do Apokalipse svuda, su se zaticali raspoloživi astralni mitovi.
Ali...hajde da citiram jos malo....

„...BETELGEZ, fiksna zvezda, koji je desna ruka Boga, znak je njegovog rođenja. Betlehem je zato ime njegovog rodnog mesta. Uostalom, tako je i prorokovano: ...ali ti, Betleheme... iz tebe će doći onaj što će vladati Izraelom....“

Naša savremenost ide predaleko. Tu su demistifikacije u formi Da Vinčijevog koda, tu su tvrđenja svih koji sebe nazivaju naučnicima... istraživanja, postulati... Postaviće do kraja tezu da Hrist nije uopšte živeo.... Zanimljivo.. Možda je Hrist tek pusti astralni mit... potreban i onda i sada i u vekove vekova...
Ne... Hrist je živeo to je činjenica. I živi. I živeće. Ali jedno je neosporno. Odnos između astrologije i hrišćanstva koje je došlo posle njega, i cele hrišćanske istorije je bez prekida obeležen kontraverzama, svađama i ne razumevanjem.
Od godine recimo 300 te, anatemisanje, spaljivanje, razapinjanje.... ipak se okreće i sl. nastavilo se do danas. Ne kažem, istorijski podaci dokazuju da je bilo uvažavanja u određenim periodima i to od strane Nikolo 5, Pije 11, Sikstus 6, Leo 10, Alexandar 6, Julius 11 i Pavle 2, koji su imali svoje lične ili dvorske astrologe.

Ono što ide u prilog astrologiji je to što je jedini istinski borac za astrologiju bio Toma Akvinski koji je na izvestan način napravio red. Možda ne red u bukvalnom smislu, ali je savršeno jasno naglasio i insistirao da se napravi red..
I uspeo je u tome, a takav princip ako ne važi mogao bi da važi i danas. Veoma jasno je Toma Akvinski isticao razliku između prirodnjačke i tzv dopuštene astrologije i astrologije proricanja, koju je on smatrao nedozvoljenom.
Ja se poprilično slažem da se i danas astrologija istini na volju često svodi na gramzivo okorišćavanje neznanjem i praznoverjem, suprotstavljajući se na taj način pravednosti ( obmanom ) i ljubavi ( kroz sablazan i učešće u tuđem grehu ) ali takođe mislim da vlada strah i da je osnovni problem svakako sticanje znanja kod svakog pojedinca koje predstavlja i onda i danas suprotstavljanje i sudbinsko ograničavanje ljudske slobode.

Razlog za osporavanje astrologije leži najviše u pokušaju pojedinca da ukine postojanu predanost jednom nedostupnom Bogu, a što je svakako utkano kao ideja u samu srž religije. Svako ljudsko saznanje je jeres, slobodna volja ne postoji..... astrologija je težak greh, kao droga. Može se postati potpuni zavisnik od astrologije koje za posledicu ima praznoverje i zabludelost. A ja kažem da se usled nepoznavanja pravih stanja stvari, neobrazovanja, needukovanosti, nedostatka stvarnog i ozbiljnog prihvatanja astrologije, ne može pripisati greh.
Postoji i blaža verzija crkve koja dozvoljava da astrologija ne bude jeres i greh ali ako ostane u okvirima stvarnih kauzalnih uticaja zvezda na ljude tj vidi ljudsko biće simbolički izraženo u zvezdama i da pri tome ne pokazje tendenciju da unapred obznani bilo kakav pouzdan uzrok budućih slobodnih postupaka. Tada spada u okvir ne bezbožničke.
Danas se možda više traži veza između dubinske psihologije i astrologije nego teologije i astrologije ali to svakako spada u okvir dozvoljenih delovanja i ne jeresi.

Svakako, ono šta je za osudu i što lično osuđujem je propaganda koja je definitivno za osudu koja na degradirajući način i predstavlja i previše uzdiže astrologiju. Iskreno, astrološki neobrazovani ljudi veoma često koriste neobrazovane ljude i sasvim ljudsku potrebu za pomći i sigurnošću zavodi i vodi na pogrešan put. Mada tu nebih isto tako iskreno razdvajao i neobrazovane duhovnike i teologe. I jedna i druga strana kada je neobrazovana i gramziva pospešuje praznoverje i masovno zatupljivanje.
Horoskop uistinu poseduje vrednost meditativnog sistema i u tome se slažu kvalitetni i pravi duhovnici i sveštenici. Astrologija može da pomogne čoveku da samog sebe bolje shvati i tako spozna mogućnosti koje su mu od iskona svojstvene unutar utvrđenih granica, kao poteškoće koje u odnosu na te granice treba premostiti.
Kada je neko sa asocijativnom logikom taj tumači astrologiju kao nešto što se upražnjava intuitivno i spada u domen intuitivnog, gde ono što se desi intuitivno nađe svoju objektivnu formu.
Jedno od zlatnih pravila koje i oni koji su i oni koji nisu astrolozi treba da znaju je da ASTROLOGIJA NAGOVEŠTAVA A NE OBAVEZUJE.

Postoji i nešto što se naziva hrišćanska astrologija a temelji i granice hrišćanske astrologije zacrtani su u kosmičkoj hristologiji Novog zaveta.
Hrišćanska astrologija temelji se na univerzalnoj vladavini Božje reči. Koja se očitava kroz Hrista, Razapetog.
Njegov krst je:
- Obeležje Božje ljubavi i oslobađanja ljudi od prinude kosmičkih zlih sila.
- Znamenje Spasenja - samo kroz veru
- znak pomirenja i preobražaja snaga koje se u makro kao i u mikrokosmosu živele u uzajamnom neprijateljstvu.
Ono šta je problem i skoro jeres je dakako stavka da astrolosko preispitivanje budućnosti predstavlja ugrožavanje vere jer čovek tada počinje da ne čuje duh Sina Božjeg u svom srcu i njegov glas koji ga poučava da sa potpunim poverenjem priziva Oca i moli se bez obzira na sve šta može da ga zadesi u toj istoj budućnosti.
Hrišćanska astrologija se drži ubeđenja da čovek mora da ostvari svoj horoskopom naznačen put, tj stazu života, kroz istorijsku jedinstvenost svoje ličnosti koji je kroz mahom najnaglašenije kroz hrišćanstvo, tačnije Hrist je to definisao kao učitelj, i obeležio, da ta staza, tj taj put ljudi ka Bogu, jeste put pročišćenja kako bi se integrisali sa nebom. Kroz stvaranje čoveka Božjom rečju ljudski svet je postao vreme i prostor i poprište večito važećih odluka. I ja se slažem sa ovakvim tezama kao i sa tezom da je Hristov krst i vaskrsenje nešto što obelodanjuje da je čovek upravo po svojoj sudbini saučesnik u neizmernoj božjoj ljubavi i srž hrišćanske mudrosti predstavlja upravo uzdizanje u tu ljubav. Ali ako je astrologija moj krst.... ja ću da ga nosim... dok me sa strane nemo posmatra hiljade očiju... na mom putu ka golgoti.. ka večnoj slavi.

Ono šta uistinu predstavlja i problem i izazov je izrada Hristovog horoskopa i tako nešto je mahom nailazilo, najblaže rečeno, na nerazumevanje. Ali šta bi astrologija značila i zašto bi postojala ako se nebi pozabavili izračunavanjem Hristovog ili bilo čijeg horoskopa. Na kraju, cilj svakog astrologa da za određene događaje u određenim mestima sastave horoskope.
Što se samog Hristovog horoskopa tiče najveći problem predstavljalo je izračunavanje tačne godine i vremena rođenja ( gde je svakako najviše polemike izazivala stavka o bezgrešnom začeću ) i najčešći pokušaji da se dođe do tačnih podataka jesu pokušaji rektifikacije horoskopa na osnovu važnih detalja iz Isusovog života kao i pomoću podatka o raspeću i pravljenja mortalnog horoskopa. Jedan od prvih astrologa koji su na osnovu podataka o Hristovoj smrti koje su opisivali jevanđelisti, i na osnovu toga sastavio mortalni horoskop je Pater Fos koji je došao do datuma 7 april 30 godine u 15:24h, a na osnovu konstelacije planeta na taj dan na nebu iznad Jerusalima, za koje je konstatovao da se zapanjujuće poklapaju sa nekin novozavetnim zapisima o Hristovoj smrti.
U vremenu sadašnjem, jedan od najbolje objašnjenih i rekao bih jedan od najtačnijih Hristovih horoskopa jeste opisan u knjizi Stubovi Sudbine, Aleksandra Imširagića.

Hronološki je i koristivši istorijske podatke uklapajući ih u astronomska i astrološka proučavanja, koristeći snažnu astrološku logiku došao do rekao bih najtačnijeg vremena rođenja Isusa Hrista.
U vreme Hristovog rođenja nije korišćen kalendar koji mi danas koristimo već se koristio kalendar zasnovan na datumu osnivanja Rima a tek 500 godina posle Hrista monah po imenu Dionizije Egsikus je u zadatak dobio da napravi kalendar koji će biti zasnovan na datumu Hristovog rođenja.
Dionizije je izračunao da je Isus rođen 754 godine od osnivanja grada Rima, 28 godine vladavine Avgusta Cezara i tu godinu označio kao anno Domini 1 – ili leto Gospodnje. Već u startu mu se potkrala greška u smislu da je propustio podatak da je Avgust vladao 4 godine pod imenom Oktavijan.

Bitan podatak za izračunavanje vremena i perioda rođenja je i život Iroda koji je naredio da se pobiju sva muška deca starosti do dve godine jer se plašio saznanja o rođenju budućeg vladara ili Mesije. Prema pisanju ranih istoričara iz 95 e godine, Irod je umro za vreme pomračenja Meseca u aprilu 4 te godine p.n.e. u sedamdesetoj godini života što nedvosmisleno ukazuje da se rođenje moralo desiti mnogo pre 4 godine p.n.e.
U jevanđelju po Luki se govori da su Marija i Josip dolazili u Vitlejem za vreme njene trudnoće zbog popisa stanovništva koje je dekretom naredio Avgust Cezar a taj dekret je po istorijskim podacima izdat 8 godine p.n.e.
Dakle vreme rođenja se moralo desiti u razdoblju između 8 i 4 godine pre nove ere.

(nastavak ispod)