Autor Tema: Mesec  (Pročitano 45949 puta)

0 Članovi i 12 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Nenuška*

 • I dont fight because i hate what's in front of me. I fight because i love what's behind me.
 • * Glavni & Odgovorni *
 • * Ovaj može da menja Google *
 • *******
 • Poruke: 43595
 • Reputaciona snaga: 36347
 • Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!
 • Pol: Žena
 • ♥ 061 17 04 231 ♥
  • Wordpress Dnevnik Jednog Astrologa
Odg: Mesec
« Odgovor #40 poslato: 21. Maj 2012. 21:46:57 »
Lunarni tipovi

Mlad Mesec (0 (360) - 44 stepeni)
Uzdižući Mesec (45 - 89 stepeni)
Prva četvrtina (90 - 134 stepeni)
Do punog Meseca (135 - 179 stepeni)
Pun Mesec (180 - 224 stepeni)
Padajući Mesec (225 - 269 stepeni)
Poslednja četvrtina (270 - 314 stepeni)
Do mladog Meseca (315 - 359 stepeni)

Mlad Mesec
(pionir, vodja, vizionar, pustinjak)

Mesec je u ovoj fazi zatamljen i nevidljiv, duboko ukorenjen u podrucju licnog i kolektivno-nesvesnog. Socijalna svest jos uvek nije formirana i stoga je sva paznja usmerena upravo u tom smeru. Blagoslov ove lunarne faze sastoji se u sposobnosti unutrasnjeg vidjenja, te intuitivnoj percepciji ili spoznaji koja proizilazi iz intuitivne povezanosti s kolektivnom memorijom covecanstva. Intuitivna hrabrost vodi u smeru nepoznatog, obnavljanju i kreiranju novih formi, daruje ovom lunarnom tipu izraz neduzne prostodusnosti uz sav kreativni potencijal. Mozemo to uporediti sa znacenjem Lude u Tarotu, ili heksagramom 4 u I Chingu.
Ovaj lunarni tip osobe ponekad funkcionise kao da je navodjen od "vise sile", deluje veoma uporno i govorljivo u svojoj teznji da u svetu zazive njegove vizije i ideje, cak i kada ne razume zasto to cini, niti kako ce i gde to zavrsiti. Povezanost sa podsvesnim razinama, omogucava mu da duboko prodre u svet arhetipova i da ih u potpuno adekvatnom socijalnom trenutku materijalizuje u prihvatljivoj formi.
Svoja najbolja ostvarenja postize izolacijom od sveta, kako bi kroz osamljivanje produbio svoju percepciju i uvide. Ali to mu nije nimalo lako ostvariti, jer sklonost i zainteresovanost ka svemu sto je javno tj. usmerenost i ka svom socijalnom okruzenju, oduzima i zahteva ogroman deo njegove paznje.
Osoba koja pripada tipu Mladog Meseca sposobna je da se izrazava na razlicite genijalne nacine, najvise zahvaljujuci svojoj povezanosti sa kolektivnom memorijom (to moze izrazavati od umetnickih do politickih uverenja i aktivnosti). Ima urodjen osecaj za otkrivanjem, odnosno detektovanjem sustine problema. Javnost ovaj tip osobe cesto dozivljava kao svojevrsnog iskupitelja koji svojom vizijom budi covjecanstvu novu nadu i veru, vodeci ga smerovima novog drustvenog razvoja.
Problem ovog lunarnog tipa je u nedovoljnoj definisanosti socijalne svesti na koju suvise uticu projekcije okoline. Najbitnije je da razvije dovoljno integrisanu i jaku svest sa snaznim osecajem licnog identiteta, kako ga ne bi svladale sile nesvesnog. U protivnom lako se moze izgubiti u lavirintu preterane subjektivnosti i depresije, ili preterana povodljivost moze uciniti da drugi suvise lako upravljaju njegovim zivotom.

Uzdižući Mesec
(buntovnik, kreativni genije, individualista / socijalni idealista)

U potpunoj tami, radja se i pojavljuje tracak svetla. To radjanje svetla, odliskava simbol radjanja nove i jedinstvene svesti, apsolutno kljucnog nacela razvoja kozmosa. Ovo je Lucifer (svetlonosa) u svom istinskom znacenju, kojeg ne treba mesati sa hriscanskim simbolizmom demonskog, vec ga treba posmatrati kao radjanje jedinstvene i neponovljive individualne svesti, identicno sa prvim zracima izlazeceg Sunca.
Sama narav i snaga individualnog, uvek je i suprotstavljanje kolektivnom, tako da ovu lunarnu fazu mozemo slobodno posmatrati kao pobunu jedinke u odnosu na ustaljene i neosvestene sablone, koje po automatizmu nasledjujemo iz proslosti.
Ova lunarna faza predstavlja pocetak uspostavljanja ravnoteze izmedju jemstva i okoline, svetla i tame, unutrasnjeg i spoljasnjeg, ali obzirom da se radi o samom pocetku, glavni akcenat je upravo na egu i isticanju licnih razina. Tip osobe Uzdizuceg Meseca je radije usmeren na licni buduci razvoj i istrazivanje sasvim novih mogucnosti, nego da svoj oslonac trazi u intuitivnoj ekspresiji kolektivnih iskustava i ideja, koje npr. dominiraju kod tipa Mladog Meseca.
Mladi ego osvaja svoj vlastiti prostor izraza u velikom vrtlogu zivota, kako bi svojim licnim razvojem svesti mogao bezuslovno i daleko kreativnije izraziti sadrzaje nesvesnog. Tipovi Uzdizuceg Meseca su u stanju da izraze jedinstveni dar genija, cak i po cenu licnog stradanja na temelju okolnosti i vremena u kojem zive (kao npr. Galileo koji se sukobio s misljenjem ortodoksne crkve).
Ovo su hrabre, snazne i radoznale duse koje neprestano postavljaju mnoga pitanja, a poseduju i izvanredan dar razlucivanja. Ali, velika tajna naravi ovog lunarnog tipa sadrzi se u njihovoj velikoj nesigurnosti, koja ih vraca unazad ka podrucju kolektivno-nesvesnog i tradicije. Nesigurnost je osnovni razlog, zasto se neprestano i tako grcevito bore za svoje pravo da misle i deluju kao individualci.
Najvazniji zadatak ovog lunarnog tipa osobe, jeste da nauci gospodariti svojim darom. Ne sme sebi dozvoliti prekomernu dominaciju ega i da tako postane buntovnik bez razloga, jer ce mu se dogoditi da zbog vlastite radikalnosti i neprilagodjenosti izgubi licnu ravnotezu, kao i perspektivu u odnosu na veci socijalni ili drustveni kontekst sveta u kojem zivi (npr. pojava ludila kod Nietzsche-a). Nema sumnje da je tip Uzdizuceg Meseca izraziti individualac, ali ne i mudrac. Da bi opstao, neophodno mu je da shvati vaznost prihvatanja i podrske drugih ljudi, odnosno ljudske zajednice u celini.

http://forum.burek.com/uticaj-mesecevih-mena-i-eklipsi-t4528.html
:srce: Šmiš :mag: My Kipper on Imgur :pisac: Astrološke konsultacije & narudžbine :mail:

     Let me ask you something...
     If someone prays for patience, you think God gives them patience? Or does he give them the opportunity to be patient?
     If he prayed for courage, does God give him courage, or does he give him opportunities to be courageous?
     If someone prayed for the family to be closer, do you think God zaps them with warm fuzzy feelings, or does he give them opportunities to love each other?


~ 7 Lots ~ Lenormand  ~

Van mreže Nenuška*

 • I dont fight because i hate what's in front of me. I fight because i love what's behind me.
 • * Glavni & Odgovorni *
 • * Ovaj može da menja Google *
 • *******
 • Poruke: 43595
 • Reputaciona snaga: 36347
 • Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!
 • Pol: Žena
 • ♥ 061 17 04 231 ♥
  • Wordpress Dnevnik Jednog Astrologa
Odg: Mesec
« Odgovor #39 poslato: 21. Maj 2012. 21:46:08 »
Mesečevi tipovi

Mesec je jedini satelit koji prati nasu planetu, te uz Sunce predstavlja drugo svetlo koje ima direktan uticaj na nasu planetu, prirodu i svest. Na nivou razvoja nase svesti, Mesec predstavlja direktnu "sponu sa kosmosom", tako da se njegov uticaj na coveka ogleda u medicinskom, psiholoskom, astroloskom, ali i u ostalim teorijskim postavkama i istrazivanjama.
Mesec je najsjajnija i najneznija svetlost na nocnom nebu. Njegova "snaga" je izuzetno velika, te psihoanaliticari sa narocitom paznjom posmatraju i prate razlicite faze njegovih promena.
Mesec kruzi oko nase planete reflektujuci suncevu svetlost u neprestanom dinamickom odnosu. Upravo, te razlicite dinamicke odnose nazivamo lunarnim fazama.
Lunacije ili Lunacijski period predstavlja ciklus od osam Mesecevih faza, naizmenicno smenjivanje svih osam Mesecevih faza odvija se u intervalu od oko 28 dana.

Cetiri Meseceva kvadranta predstavljaju osnovu astroloskih razmatranja

Osnovne lunacije cine: Mladi Mesec (mladina ili mladjak), prva cetvrtina (Mesecev srp), Pun Mesec (ustap) i poslednja cetvrtina (Mesecev srp). Te osnovne lunacije u potpunosti odgovaraju i uskladjne su sa principima ljudske svesti, odnosno podeli horoskopa na cetiri kvadranta.

Simbolika i znacenje tri osmice (888)

Dakle, lunacijski period se posmatra kroz 8 lunarnih faza, a iz njih dobijamo 8 tipova licnosti, odnosno 8 razlicitih vidova ljudske svesnosti. Te razlicite vidove treba posmatrati kao princip evolucije ljudske svesti, ali ne u nekoj konacnoj, nepromjenjivoj formi vec u dinamickoj ili neprekidno-razvojnoj, kao sto je i sama dinamika kretanja nebeskih tela. Osmica je kao graficki simbol beskonacnosti sasvim adekvatna, posebno ako je posmatramo kao beskonacno kretanje energije u formi spirale.

Osam lunarnih tipova licnosti odgovara formaciji astroloskih aspekata kroz sve lunarne faze.
Npr. kada se Sunce i Mesec nalaze na istom stepenu (konjunkcija), tada govorimo o fazi Mladog Meseca, sto takodje predstavlja i pocetak rasta Meseca. Dakle, Mesec raste od konjunkcije (Mladi Mesec) do opozicije (Pun Mesec), a opada od opozicije (Pun Mesec) do konjunkcije (Mladi Mesec). Period rasta Meseca (narocito Mladi Mesec) oduvek se smatrao pravim trenutkom za zapocinjanjem bilo kakve aktivnosti, tj. trenutkom za setvu. Razdoblje dok Mesec opada, smatra se periodom zetve, odnosno ubiranjem i uzivanjem plodova onog sto je prethodno stvarano ili posejano.

Lunarna faza rodjenja

Lunarna faza pri rodjenju, predstavlja najneposredniji izraz prirode naseg unutrasnjeg bica - koja nastaje u izvornom odnosu izmedju dva "svetla" i nosioca zivota - Sunca i Meseca. Nase bice, predstavlja odraz sire kosmicke perspektive, visedimenzionalnih preplitanja muskog i zenskog principa koji prethode svakom cinu stvaranja, odnosno materijalizacije i upravo ta sustinska licnost/ individualnost (dusevnost) se moze odrediti pomocu natalne lunarne faze.

Odredjivanje lunarne faze / tipa:
Poznato je da se Mesec brze krece od Sunca, te prvo treba obratiti paznju da li se natalni Mesec nalazi ispred ili iza natalnog Sunca. Pri odredjivanju licne lunarne faze, izracunava se koliko je tacno stepeni Mesec udaljen od Sunaca (tj. odbrojava se od Sunca prema napred ? Mesecu, tacan broj stepeni).

Na osnovu tacnog broja stepeni udaljenost izmedju Sunca i Meseca u Natalnom horoskopu, utvrdjuje se kom lunarnom tipu pripada odredjena osoba.

http://forum.burek.com/uticaj-mesecevih-mena-i-eklipsi-t4528.html
:srce: Šmiš :mag: My Kipper on Imgur :pisac: Astrološke konsultacije & narudžbine :mail:

     Let me ask you something...
     If someone prays for patience, you think God gives them patience? Or does he give them the opportunity to be patient?
     If he prayed for courage, does God give him courage, or does he give him opportunities to be courageous?
     If someone prayed for the family to be closer, do you think God zaps them with warm fuzzy feelings, or does he give them opportunities to love each other?


~ 7 Lots ~ Lenormand  ~

Van mreže Nenuška*

 • I dont fight because i hate what's in front of me. I fight because i love what's behind me.
 • * Glavni & Odgovorni *
 • * Ovaj može da menja Google *
 • *******
 • Poruke: 43595
 • Reputaciona snaga: 36347
 • Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!
 • Pol: Žena
 • ♥ 061 17 04 231 ♥
  • Wordpress Dnevnik Jednog Astrologa
Odg: Mesec
« Odgovor #38 poslato: 21. Maj 2012. 21:45:32 »
Mesec, naš noćni nebeski saputnik i...mnogo više od toga

Koja ti je faza?

Od drevnih vremena Mesecu, jedinom Zemljinom prirodnom satelitu, pripisivane su cudotvorne moci. Astrolozi napominju da strukturu licnosti osetno odredjuje to da li je osoba rodjena u vreme mladog ili punog meseca, u prvoj ili poslednjoj cetvrtini...
Savremeni americki tumaci okultnih pojava toliko su opsednuti fenomenom Meseca, da se vec moze govoriti o svojevrsnoj mesecologiji, ili lunologiji, "nauci" koja se koristi u razlicite svrhe i iz razlicitih pobuda. Oni potenciraju tamnu Mesecevu simboliku i naglasavaju njegovu povezanost sa vesticarenjem, magijom i svekolikim carobnjackim umecima.
Smatra se, kazu, da je ovo nebesko telo izvor volsebnicke moci, o cemu svedoci i drevni anticki primer sa juga Balkanskog poluostrva, iz helenske Tesalije. Tamosnje carobnice znale su, navodno, kako da snagom volje Mesec "skinu sa neba". Tesalijsko nasledje i danas opstaje, narocito u Americi - ovovremeni zapadni vesci rado pribegavaju ritualu "svrgavanja Meseca".

Dobrocudni komsija

Mesec se, naravno, moze doziveti i kao plemenito "bice", dobrocudni svemirski komsija koji nocu patrolira nebeskim svodom. On je zastitnik zaljubljenih, vasionska cesma na kojoj romanticne duse gase zedj.
Sa pragmaticnog, naucnog stanovista, Mesec je jedini prirodni Zemljin satelit, precnika 3.500 kilometara, koji je od nase planete udaljen oko 384.000 kilometara. Do njega je covek, po zvanicnim informacijama, stigao (i njegovom se povrsinom prosetao) u leto 1969. godine, ali se posle toga - opet po sluzbenim podacima - tamo nije vracao. Nije objavljeno zbog cega.
Astrologija nas uci da je Mesec planeta Raka. Ako se u znaku Raka nalazi u natalnom horoskopu, najjaci je i uticaj koji vrsi na doticnu osobu. Na Jarca, pak, negativno deluje. Silan je u Biku i Ribama, nejak u Devici i Škorpiji. Dnevno prodje izmedu 12 i 14 od ukupno 360 stepeni zodijackog kruga. Da "presparta" ceo Zodijak potrebno mu je oko cetiri nedelje, a Zemlju obidje 12 puta u 12-mesecnom intervalu, odnosno za godinu dana.

Dusa i temperament

Mesec je - vele astrolozi - simbol detinjstva, materinstva, plodnosti, zenstvenosti. Na natalnoj karti indikator je zenskog: zene, sestre, supruge, ljubavnice. Utice na dusevnost, na duhovne kvalitete, memoriju, medijumske sposobnosti. U muskom horoskopu signalizuje ton i nijanse odnosa sa zenama, kao i prodju koju ce doticni dasa imati kod "neznijeg" pola.
Mesec, dalje, predstavlja temperament, slika je i prilika covekove cudi i karaktera. Mesec u horoskopu "demaskira" pogled na svet, nacin na koji taj i taj (ta i ta) prihvata zivot, manir sa kojim pristupa drugim ljudima. Pod "kontrolom" Meseca su tzv. kucevne stvari, privatan, domaci zivot. Po karakteru, ovo nebesko telo astrologija kvalifikuje kao "vlazno, hladno, zenstveno i plodonosno". Vlada stomakom, plucima, reproduktivnim potencijalom i svim telesnim tecnostima.
Citaci zvezda napominju da je, pri izradi horoskopa, vazno zabeleziti i u kojoj je fazi Mesec u datom trenutku bio. Sem na plimu i oseku (cije smene izaziva u sadejstvu sa Suncem, ne sam, kako mu to neupuceni cesto pripisuju), Mesec svoju hirovitost prilikom formiranja nase konacne "karte neba" ispoljava vrlo suptilno, i na vise nivoa. Faze su jedan od pokazatelja slozenog upliva Meseca na ljudsku prirodu...

Pun Mesec nad rodjenim vodama

Ako je Mesec, u casu kad ste dolazili na ovaj svet, bio u prvoj cetvrtini, svi su izgledi da cete izrasti u licnost vicnu recima, egoisticnu, samouverenu, bezrezervno odanu veri i idealima, izrazitog entuzijazma i volje, sa snaznim impulsima koji, u kriticnom trenutku, mogu biti i kontraproduktivni, stetni.
Oni koji se radjaju u fazi punog Meseca pozvani su da nastupe kao nosioci novih ideja. Svoje zamisli i vizije slede do fanatizma. Oprezno se odnose prema tradiciji, uvazavaju dostignuca prethodnih generacija, ali uglavnom gledaju kako da uvedu nesto novo, da izmene svet. Oprez: ovim rodjenim vodama, personama mocnih unutrasnjih potencijala, cesto nije strano ni bekstvo u alkohol i droge, u slucaju razocaranja ili uskracenosti.
Rodjeni u fazi poslednje cetvrtine, kada se Mesec smanjuje, skloni su tajnovitom, skrivenom. Intuicija im je jaca strana. Prolaze kroz korenite, egzistencijalne krize. Vecinom ih odlikuje jedinstven smisao za humor, ali kad treba biti taktican i diplomatican - nisu "prva liga".
Mlad mesec "nadgleda" rodjenje hiperosetljivih individualaca. To su bica koja ce, sem u okolini, takmaca i protivnika uvek nalaziti i u vlastitoj senzitivnosti. Ranjivost i krhkost cesto nadrastaju i guse urodjeno bogatstvo njihovih dusa.

http://forum.burek.com/uticaj-mesecevih-mena-i-eklipsi-t4528.html
:srce: Šmiš :mag: My Kipper on Imgur :pisac: Astrološke konsultacije & narudžbine :mail:

     Let me ask you something...
     If someone prays for patience, you think God gives them patience? Or does he give them the opportunity to be patient?
     If he prayed for courage, does God give him courage, or does he give him opportunities to be courageous?
     If someone prayed for the family to be closer, do you think God zaps them with warm fuzzy feelings, or does he give them opportunities to love each other?


~ 7 Lots ~ Lenormand  ~

Van mreže Nenuška*

 • I dont fight because i hate what's in front of me. I fight because i love what's behind me.
 • * Glavni & Odgovorni *
 • * Ovaj može da menja Google *
 • *******
 • Poruke: 43595
 • Reputaciona snaga: 36347
 • Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!
 • Pol: Žena
 • ♥ 061 17 04 231 ♥
  • Wordpress Dnevnik Jednog Astrologa
Odg: Mesec
« Odgovor #37 poslato: 21. Maj 2012. 21:44:55 »
Prva faza

Posao
Ovo je trenutak kada mozete da zaokruzite svoje projekte, razmisljajuci o svakom detalju. Primeticete da sve ide odlicno u trenutku Mladog Meseca. Ukoliko vam u tom trenutku padne na pamet spasonosna i krupna poslovna ideja, znajte da ce se prvi rezultati pojaviti kroz devet meseci, a konacni kroz dve i po godine. Ukoliko je projekat bez velike vaznosti, rezultati ce biti vidljivi vec u vreme Punog Meseca koji sledi ili u vreme poslednje cetvrti.

Ljubav
Na vidiku su susreti, upoznavanja. Ovo je trenutak kada svi prizeljkuju vezu. Vezama nastalim u predhodnoj fazi trebace mnogo vremena da se pretvore u nesto realno. Ipak, iskoristite prvih 5 dana Mladog Meseca da omogucite zeljene ljubavne dogadjaje. Dovoljno je da razmisljate o tome i ponasate kao da ste vec pronasli osobu iz snova, kao da ste dobili ono sto ste zeleli.

Zdravlje~dijeta
Vase telo ima tendenciju da eliminise visak hrane i vode u vreme tzv "Starog Meseca", a zatim da ih akumulira u vreme Mladog meseca. U tom trenutku vas apetit se povecava.
Potrebno je, dakle, da u ovom periodu smanjite unosenje velikih kolicina hrane u svoj organizam. Pre nego sto zapocnete dugu i ozbiljnu dijetu, bacite se na laku hranu kako bi lakse preziveli smanjenje kalorija. Ukoliko zelite da oslabite brzo i lako, odgodite dijetu za poslednja 4 dana lunacije. Isto vazi i za vase ostale male slabosti.

http://forum.burek.com/uticaj-mesecevih-mena-i-eklipsi-t4528.html
:srce: Šmiš :mag: My Kipper on Imgur :pisac: Astrološke konsultacije & narudžbine :mail:

     Let me ask you something...
     If someone prays for patience, you think God gives them patience? Or does he give them the opportunity to be patient?
     If he prayed for courage, does God give him courage, or does he give him opportunities to be courageous?
     If someone prayed for the family to be closer, do you think God zaps them with warm fuzzy feelings, or does he give them opportunities to love each other?


~ 7 Lots ~ Lenormand  ~

Van mreže Nenuška*

 • I dont fight because i hate what's in front of me. I fight because i love what's behind me.
 • * Glavni & Odgovorni *
 • * Ovaj može da menja Google *
 • *******
 • Poruke: 43595
 • Reputaciona snaga: 36347
 • Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!
 • Pol: Žena
 • ♥ 061 17 04 231 ♥
  • Wordpress Dnevnik Jednog Astrologa
Odg: Mesec
« Odgovor #36 poslato: 21. Maj 2012. 21:44:19 »
Mesec svakog dana menja aspekte. Zbog toga dobro simbolizuje promene i obnavljanje. Takodje simbolizuje rodjenje, rast, smanjenje i smrt: cetiri Meseceve faze. Ciklusi Meseca su isti kao i bioloski ritam: voda, vegetacija, plodnost... Lunacija je ciklus transformacije, a njeno trajanje je 28 dana sto se moze podeliti na:

    - Mlad Mesec (detinjstvo)
    - Prva cetvrt (mladost)
    - Pun Mesec (zrelost)
    - Poslednja cetvrt (starost ili kraj zivota)

Pred vama je studija svakog Mladog Meseca koji, na astroloskom planu, predstavlja konjukciju Sunca i Meseca. U tom trenutku Mesec nije vidljiv. Moglo bi se reci: mala svetlost-mala smrt Meseca pred obnavljanje i novi ciklus koji ce trajati 28 dana.
Zbog svega ovoga, proucavanje Meseca predstavlja vaznu studiju, jer se na taj nacin veoma precizno odredjuje period i ton Mesecu koji je pred vama. Što je Mladi mesec blize nekom vaznom faktoru u vasoj natalnoj karti, efekti ce biti jaci... Trenutak kada je na nebu Mlad Mesec predstavlja pocetak promene u sledecih 28 dana.
Sa svoje cetiri osnovne faze, Mesec je bukvalno rudnik informacija za astrologa. Vasa duhovitost, vase akcije... bice vezane za Mesec mnogo vise nego sto mozete zamisliti.
Obratite paznju na svaki Mlad Mesec jer on oznacava pocetak, jaku energiju pomocu koje mozete profitirati. Nacinite korake da bi uspeli u onome sto zelite. Ova faza, blagonaklona prema kreativcima i umetnicima, otvara neverovatne mogucnosti koja ce u sledecoj lunarnoj fazi konkretizovati vasu mastu.
Sunce je jedina "lampa" koja salje svetlost za vreme Mladog Meseca. Kako ste odusevljeni njegovim uticajem, to gorite od zelje da zapocnete novi zivot, glava vam je puna ideja. Promene su u vazduhu, ali vam je za "napad" ipak potrebno Mesecevo svetlo.
Svaka Meseceva faza traje 7,8 dana.

http://forum.burek.com/uticaj-mesecevih-mena-i-eklipsi-t4528.html
:srce: Šmiš :mag: My Kipper on Imgur :pisac: Astrološke konsultacije & narudžbine :mail:

     Let me ask you something...
     If someone prays for patience, you think God gives them patience? Or does he give them the opportunity to be patient?
     If he prayed for courage, does God give him courage, or does he give him opportunities to be courageous?
     If someone prayed for the family to be closer, do you think God zaps them with warm fuzzy feelings, or does he give them opportunities to love each other?


~ 7 Lots ~ Lenormand  ~

Van mreže LIONA*

 • * Komšija prijatelj *
 • ****
 • Poruke: 1516
 • Reputaciona snaga: 1409
 • LIONA is awe-inspiring!LIONA is awe-inspiring!LIONA is awe-inspiring!LIONA is awe-inspiring!LIONA is awe-inspiring!LIONA is awe-inspiring!LIONA is awe-inspiring!LIONA is awe-inspiring!LIONA is awe-inspiring!LIONA is awe-inspiring!LIONA is awe-inspiring!LIONA is awe-inspiring!
 • Pol: Žena
Odg: Mesec
« Odgovor #35 poslato: 09. Maj 2012. 13:20:42 »
U horsokopu muškarca simbol je njegove podsvesti, predstavlja animu, ženski princip, majku, sestru, kći, ali i tip žene koja mu se može svideti ( uz Veneru). Kada je dobro postavljen u horoskopu ( u znaku u kome njegova svojstva dolaze do punog izražaja kao što su Rak, Bik, Ribe) daje senzibilnost i sposobnost da druge razume, da ima strpljenja za probleme ne samo partnera i članova porodice, već se najverovatnije i bavi zanimanjima u kojima je potrebno poznavati ljudsku dušu, kao što su umetnost, psihologija, medicina i sl.

Koje intervencije treba odložiti prema poziciji Meseca

Kada je Mesec u:

Ovnu - oči, uši, bilo šta na glavi, uključujući pirsing i tetovažu, kičmu

Biku - grlo, krajnike, tiroidnu žlezdu, dojke

Blizanci - bronhije, pluća, šake, ruke, ramena

Rak - stomak, želudac, dojke,

Lav - krvni sudovi, srce, kičma

Devica - želudac, žuč, tanko crevo

Vaga - bubrezi, bešika

Škorpija - slepo creveo, debelo crevo, prostata, materica, jajnici

Strelac - žuč, jetra, kukovi

Jarac - mladeži, koža, zubi, zglobovi, kolena, krvni sudovi, paratioidne žlezde

Vodolija - krvni sudovi, žuč, glava, hipofiza,

Ribe - stopala, prsti na nogama, krvni sudovi, ligamenti, bubrezi

Magijski rituali i Mesečeve mene

Magijski rituali se uglavnom izvode u doba mladog i punog Meseca.Mnoge plaši pogled na pun Mesec, a drugi u njemu uživaju.Mesečev kamen kao poludragi kamen uz ametist, akvamarin, lapis lazuli, kao i poludrago kamenje bele boje ali ne dijamant ili cirkon privlače Mesečevu energiju koja hladi i smiruje.Biser, školjke i sve što je povezano sa morem takođe je pod uticajem Meseca.U doba plime dobro je skupljati kamenje koje voda izabaci na obalu mora sadrži Mesečevu energiju.Srebrn nakit takođe odgovara Mesecu i preporučuje se kod osoba koje su hiperaktivne, koje treba smiriti.Mesečeva čakra od sedam na ljudskom telu je šesta po redu i odgovara tzv.trećem oku i ko želi da je aktivira u doba Mesečevih mena treba da na predeo malo iznad obrva na čelu energizuje magnetom ili stavljanjem safira, akvamarina ili nekog drugo kamena koji su pod Mesečevim uticajem.

J.Holclajtner (Tekst objavljen u časoipisu "Bilje i zdravlje" kompanije Novosti novembra 2007.)


Van mreže LIONA*

 • * Komšija prijatelj *
 • ****
 • Poruke: 1516
 • Reputaciona snaga: 1409
 • LIONA is awe-inspiring!LIONA is awe-inspiring!LIONA is awe-inspiring!LIONA is awe-inspiring!LIONA is awe-inspiring!LIONA is awe-inspiring!LIONA is awe-inspiring!LIONA is awe-inspiring!LIONA is awe-inspiring!LIONA is awe-inspiring!LIONA is awe-inspiring!LIONA is awe-inspiring!
 • Pol: Žena
Odg: Mesec
« Odgovor #34 poslato: 09. Maj 2012. 10:14:12 »
U horoskopu žene Mesec simbolizuje njenu dušu, svest, njeno raspoloženje,majku, sestru, kći, njeno materinstvo, mogućnost začeća, trudnoću.
 Kada je dobro postavljen u znaku Bika, Raka i Riba daje jake emocije, prvrženost, sentimentalnost, posvećenost osobi koju voli, porodici.
Ako je u znacima u kojima je „slab" kao što su Devica, Škorpija, Jarac, žena može odbijati da se za bilo koga emotivno veže, nedostatak ljubavi kompenzuje uspehom u poslu
Često emocije ispoljava na pomalo devijantan ili skriven način, naročito ako je u Škorpiji.

Kada je loše postavljen u horoskopu (u Devici, Škorpiji ili Jarcu) osobe, bilo kog pola, imaju probleme u ljubavi jer ne umeju da izraze emocije, čak su često emotivno hladne, racionalne, uzdržane, ili pokušavaju da vladaju svojim emocijama, a emocije drugih im služe često kao sredstvo za manipulaciju.
Može postojati porodično prokletstvo po majčinoj liniji, magija ili prokletstvo bačeni na porodicu ili pretke, problemi sa stambenim prostorom.
Mesec u vatrenim znacima kao što su Ovan, Lav i Strelac čine osobu ekstrovertnom i sklonom ka dramatizaciji, željnom da bude u centru pažnje, u vazdušnim znacima kao što su Blizanci, Vaga i Vodolija, komunikativnom i srdačnom, u zemljanim znacima poput Bika, Device i Jarca praktičnom u stalnoj potrazi za emotivnom i materijalnom sigurnošću a u vodenim znacima Raku, Škorpiji i Ribama, tajanstvenom i često nedokučivom.

Kako pratiti kretanje Meseca ako se ne poznaje astrologija
Dovoljno je voditi dnevnik događaja i raspoloženja i upoređivati sa Mesečevim fazama i primetićete da se u određenom vremenskom razmaku javljaju faze boljeg ili lošijeg raspoloženja, mrzovolje ili egzaltiranost.Naravno, najbolje je to pratiti preko tranzita nad planetama u ličnom horoskopu u poređenju sa aspektima koje obrazuje u datom momentu i izbeći će se pogrešno sklopljen ugovor, brak, operacija.
Kada bi se ljudi držali pravila šta treba da rade prema kalendaru Mesečevih mena, pomračenja Sunca ( i tu je uključen Mesec, jer on zauzme poziciju ispred Sunca u odnosu na Zemlju), pomračenja Meseca, manje bi bili skloni da donose ishitrene odluke koje nekada mogu značajno promeniti naš život.
Kako Mesec utiče na stanje telesnih tečnosti i na rad žlezda sa unutrašnjim lučenjem, nije svejedno kada se ide na operaciju.Bilo bi idealno uporediti horoskop pacijenta sa horoskopom hirurga.Pravilo je da se operacija nikada ne vrši u vreme kada je Mesec u znaku koji simbolizuje određen organ, kada je u najtamnijoj fazi pre izlaska Mladog Meseca, u vreme mladog i punog Meseca.

Pozicija Meseca u ličnom horoskopu
Mesec u Ovnu - donosi probleme sa vidom, sinusima, očima, vrtoglavice, deperesivnost, uzdržanost, jaka ambicija, majčina genetika, problemi sa koštanim sistemom, osetljiva kičma, noge, sportske povrede,

Mesec u Biku - problemi sa asimilacijom hrane i apetitom, upala jezika, grla, krajnika, oscilacije u apetitu od anoreksije do gojaznosti, hormonski poremećaji, štitna žlezda, vratni deo kičme, mrzovoljnost, apatija, somnabulizam.

Mesec u Blizancima - problemi sa govorom, zamuckivanje, nervna prenadraženost, bolovi u šakama, otok zglobova šake, bolno rame, osetlijve bronhije, pluća, nestrpljpljivost, nesigurnost, pričljivost, racionalnost.

Mesec u Raku - stomačne tegobe, nadutost stomaka, loše varenje, jak apetit, sklnost ka alkoholizumu, konzumiranju previše slatkiša, introvertnost, potreba za sigurnošću, lenjost, buna mašta, halucinacije, melahnolija, majčina genetika.

Mesec u Lavu - hiperaktvnost, oscilacije krvnog pritiska, problem s krvnim sudovima, višak tečnosti, tahikardija, egzaltiranost, bolovi u leđima, lumbalni pršljenovi, srčane tegobe, hijatus hernija, sportske povrede, naivnost, pompeznost.

Mesec u Devici - želudačne smetnje, žuč, pankreas, loše varenje, potreba za slatkišima, žitaricama, loš metabolizam, mršavost, tamna boja tena, diskus hernija, nervoza, racionalnost, emotivna hladnoća.

Mesc u Vagi - višak tečnosti, loš rad bubrega, hormonski disbalans, nervna i emotivna nestabilnost, nesigurnost, emotivna uzdržanost, sklonost porocima, alkoholu, drogi.

Mesec u Škorpji - oseljiti svi organi u donjem delu stomaka, moguće povrede, slepo crevo, hormonski poremećaji, ginekološki problemi, frigidnost ili prenaglašena seksualnost, preterivanje u domenu seksualnosti dovodi do frustracija i povišenog pritiska, pad imuniteta.

Mesec u Strelcu - infektivne bolesti, jetra, žuč, imuni sistem, bedra, kukovi, nerv išijatikus, nervoza, sposobnost da se emocije drže pod kontrolom, naivnost, prilagodlivost.

Mesec u Jarcu - deficit kalcijuma, paratiroidne žlezde, zglobovi, kolena,kosa, ekcemi, krti zubi, loša cirkulacija, melanholija, introvertnost, genetika po očevoj linijiperfekcionizam, mizantropija, nekomunikativnost, uvredljivost

Mesec u Vodoliji - hipofiza, hipotalamus , nervni sistem, sistemske bolesti, povrede, venski sitem loš, loša cirkulacija, ligamenti, kosti, posebno butne kosti, mrzovoljnost, sklnosti drogi, alkohoholu, predoziranju lekvoima

Mesec u Ribama - zastoj u rastu, mala stopala, problemi sa stopalima, upala tetiva, srčane tegobe, zadržavanje vode u organizmu, loš rad nadbubrega, smanjeno lučenje adrenalina, apatija, melanholija, sklnost uzimanju viška alkhola.

IZVOR : Astrozenit

Swiss*

 • Gost
Odg: Mesec
« Odgovor #33 poslato: 28. Februar 2012. 19:16:19 »
MESEC & PLUTON njeno veličanstvo NUŽNOST


Ananka je, u grčkoj literaturi, personifikacija Nužnosti, Neizbežosti ili Sudbine. Zbog njene nepromenljive prirode i njene neumoljivosti bilo je besmisleno  prinositi joj žrtve i nemoguće umilostiviti je na bilo koji način. Ona je i majka tri suđaje odnosno mojre, koje usmeravaju našu sudbinu. Za nju, Platon u Državi kaže sledeće:
“Onaj ko greši iz neznanja ne greši svojom krivicom. Uzrok njegovog grešenja, …., delom je sama sudbina (Ananka), delom slučaj, a delom sloboda izbora. Pomoću ovog poslednjeg, i pomoću znanja, čovek može da iskoči iz lanca nužnosti (sudbine, Ananke).”

Tipična astrološka konstelacija za Boginju Nužnosti je jedna od sledećih:

MesecPluton, u bilo kom aspektu

Mesec u Škorpija ili osmoj kući

Pluton u Rak ili četvrtoj kući

Hiron u aspektu sa Mesec, u četvrtoj ili osmoj kući

Jak Pluton ili Hiron u horoskopu

Faza punog ili balsamičkog Meseca

Mesec predstavlja naše telo, naše biološke funkcije i usko je povezan sa našim telesnim ciklusima. U Progresijama, najznačajniji faktor koji određuje u kojoj životnoj fazi se trenutno nalazimo, jeste Progresivni Mesec. Njegovo kretanje i boravak u određenim kućama ili znacima govori o tome da li je povoljno vreme za započinjanje nečeg novog, za dalji rad na onome što smo započeli u ranijim fazama ili je vreme da sakupljamo plodove i sa lakoćom i bez žaljenja oprostimo se od jednog ciklusa i pripremimo za početak novog.

Upravo ova ciklična priroda Meseca i svest da svaka faza ima svoje vreme, koje se odvijaju nepromenljivim redosledom, predstavlja svest o boginji Nužnosti, odnosno o njenoj nepromenljivoj prirodi. Sve ovo govori o našoj prolaznosti i čini nas svesnim sopstvene smene ciklusa, kao i sopstvene propadljivosti, u telesnom smislu. Naročito je kod žena, koje sa simbolikom Meseca prirodno imaju bliži odnos, svest o biološkim i prirodnim ciklusima jače izražena. Uskladiti se sa ovim ciklusima jeste dobar način da se prihvate zakonitosti Neibežnosti i da se obezbedi i da tok životu, u smislu da se obezbedi putanja najmanjeg otpora.Stoga osobe koje u svom natalnom horoskopu imaju neku od pomenutih konstelacija, mogu lakše razumeti ovaj arhetip i spremnije dočekati slične aspekte kada naiđu u godišnjem horoskopu.

U vreme ovih aspekata mi osećamo da je došlo vreme da prihvatimo posledice naših akcija u ranijim periodima kao nužnost. Moguće je da našu slobodnu volju živimo pre trenutka dok se sam aspekt ne aktivira. Onog trenutka kada se suočimo sa navedenim aspektima u tranzitima, Solarnom horoskopu, Progresijama i sl, tada se moramo suočiti sa ovom nemilostivom Boginjom, pogledati je hrabro u oči i prihvatiti njene lekcije bez rezignacije i ogorčenja na sudbinu, državu, roditelje itd. Tada stičemo tzv naknadnu svest ili naknadnu pamet, i to tek onda pošto se određeni događaj već odigrao.

Cikličnost u prirodi Meseca, ne govori samo o pojedincu i njegovom ciklusu, već i o prirodnim, biološkim ciklulsima koji vladaju ljudskom vrstom, a time i svakim od nas pojedinačno. Ta neminovnost biološkog faktora, ta slepa i nelična priroda Meseca deluje na nas svom svojom težinom, ponekad i osećanjem poraza – da smo uprkos rapidnom tehnološkom napretku i drugim značajnim naučnim dostignućima i dalje veoma uslovljeni vlašću ove Boginje, surove i otporne na ljudske napore da je pobede ili bar, na neki način, prevare i sklone od nje.

„Kada se nešto čini neumesnim, bizarnim ili čudnim,
kad vređa zdrav razum, tada u tome, uglavnom,
treba videti prste Nužnosti. Uprkos tome što baš
ona određuje sudbinu koja nam je zapala, način
delovanja joj je iracio nalan. Zato je tako teško
razumeti život, čak i sopstveni. Sudbina naše duše
proizlazi iz jednog iracionalnog principa. Ona se drži
zakona Nužnosti, slučajnog i nestalnog.“

-Džejms Hilman-Sa ovom Boginjom suočavamo se i u trenucima kada moramo od dva zla izabrati manje i kada sa tim izborom moramo dalje živeti. Njeni lanci su teški i robovski. Sve do trenutka dok ne shvatimo višu mudrost ovog čudnovatog arhetipa. Tek tada možemo biti u stanju da bez ogorčenosti na sopstvenu sudbinu, prigrlimo sebe i sopstveni život, bogatiji za jednu veoma životnu i jednu običnu, prizemnu mudrost koju možemo pronaći često kod pojedinih starijih ljudi, koji žive u skladu sa prirodom i nesvesno poštuju zakonitosti ovog božanstva.
Postojanje ovog arhetipa i rad na njemu iznosi u prvi plan pitanje slobodne volje. Od pitanja da li se i koliko može videti u horoskopu do generalno jednog arhetipskog pitanja – koliko smo zaista slobodni. I šta je to sloboda i koja vrsta slobode je za čoveka moguća. Kako živeti slobodnu volju i pomiriti je sa svešću o zakonima nužnosti koji takođe vladaju našim unutrašnjim univerzumom. Pitanja na koja nije lako odgovoriti, ali koja nam suštinski mogu doneti unutrašnji mir i umeće prihvatanja neumitnog.


(Tekst objavljen u Astrologosu br. 87, Jul 2009, god. IX)

Zujalica*

 • Gost
Odg: Mesec
« Odgovor #32 poslato: 28. Februar 2012. 18:43:58 »
znam da ima...ali ne moze isti orbis za svaki asepkt.....i za svetla moze veci orbis..npr. kod mene  Mesec na 6*26' a  Sunce na 20*15' orbis oko 13*, 14* ali mislim da se slobodno moze gledati kao da nisu u najboljem odnosu, odnosno da su u  :90: a jos mi  Mesec u padu a  Sunce u izgonu

Astro Aisha*

 • Gost
Odg: Mesec
« Odgovor #31 poslato: 28. Februar 2012. 17:39:44 »
Moram navesti primjer moje majke koja ima  MesecBikVeneraOvan u 5. polju neaspektirana.

Znači uvijek je preuveličavala brige, isticala koliko je požrtvovana bila, dizala paniku oko svake sitnice.  Mesec Bik
Ne zna pokazati emocije, često je vrijeđala i mene i sestru pa i oca, uvjek je ona jadna i njoj je najteže, baš teški patološki slučaj ( što govori i ostatak horoskopa), nikad nju nitko ne voli,  i naravno potpuno tipično djeca i brak su nju uništila i oduzela mogućnost prosperiteta  Venera Ovan neaspektirana u 5. polju.

Da ne napominjem da je ona uvijek u pravu -  Sunce  Bik na Algolu  :180: Neptun na ASC- nikad sebe ne vidi realno, uvjek je neki patnik.

primjetila sam i da kad dođe neka žena koja ima veći problem od nje, ona to negira, nego svoje probleme stavlja u prvi plan. Kao da nije svesna drugih što joj je dala ova opozicija  Neptun na planete u 7 polju.