Autor Tema: Mesec  (Pročitano 46686 puta)

0 Članovi i 17 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Princess77*

 • *Drugar iz komšiluka *
 • ****
 • Poruke: 532
 • Reputaciona snaga: 130
 • Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!
 • Pol: Žena
 • Coincidence is God's way of remaining anonymous...
Mesec
« Odgovor #20 poslato: 16. Oktobar 2011. 10:41:30 »
2. MESEČEVE MENE
(Praktična uputstva)

Mesec ima vaznu ulogu u svim astroloskim disciplinama, npr. u natalnoj astrologiji akcenat je - na tacnom polozaju Meseca u trenutku rodjenja odredjene osobe. Ali, nije dovoljno poznavati samo njegove potencijale i svojstva unutar natalnog horoskopa ili u trenutku rodjenja (faza u kojoj je neko rodjen) - potrebno je pratiti i njegovo kretanje kroz horoskop i zatim, pratiti njegov svakodnevni hod - Meseceve mene.
Kretanje Meseca kroz zodijak ili kroz natalni horoskop, otkriva jako vazne informacije i predstavlja jedan ugao posmatranja, dok Meseceve mene (faze) predstavljaju drugu kategoriju - veoma vaznu za pracenje i razumevanje odredjenih dogadjaja ili pojava na Zemlji, zatim kod naroda ili kod pojedinaca.

Mesec je najsjajnija i najneznija svetlost na nocnom nebu. Njegova "snaga" je izuzetno velika i psihoanaliticari sa narocitom paznjom posmatraju i prate faze njegove promene.
Za Mesec, kao i za njegove promene ili faze postoje brojna verovanja i cinjenice - dokazano je da njegove razlicite faze imaju uticaj na odredjene pojave kod biljaka, zivotinja i ljudi, kao i na zivot na nasoj planeti.
Jos u doba anticke Grcke, Hipokrat je preporucivao da se ne izvode nikakve hiruske intervencije, ako se u tim danima Mesec nalazi u sazvezdju odgovarajuceg organa ljudskog tela, kojim upravlja taj zaodijacki znak. Npr: ako je trebalo uraditi operaciju stomaka, Hipokrat nije dozvoljavao da se uradi nikakav hiruski zahvat dok Mesec boravi u sazveudju Raka; ako se nalazio u sazvezdju Skorpiona nije dozvoljavao zahvate na nosu, prostati ili na genitalnim organima; ako se nalazio u Jarcu, nije dolazila u obzir neka stomatoloska intervencija ili vadjenje zuba. Trebalo je cekati da prodje tri dana, dok Mese ne napusti taj zodijacki znak.
Lekari i strucnjaci koji rade na psihijatrijskim odeljima dobro znaju - da osobe koje su krke psihicke gradje ili labilne, tesko podnose promene u periodu "Punog Meseca".

Do sada je zabelezeno u zdravstvenim i psihijatrijskim ustanovama, i u policijskim izvestajima, cak je sproveden je veci broj istrazivanja koja potvrdjuju promene u ponasanju kod ljudi u vreme "Punog Meseca" ili pomracenja. U tim fazama dolazi do: porasta kriminala, ubistava i samoubistava, zaim do razlicitih oblika nasilja ili masakriranja, takodje povecan je i broj saobracajnih udesa, kao i nesreca prouzrokovanih nepaznjom ili namerom - crna hronika obiluje mnogim dogadjajima, cak do nekih ekstremnih pojava. Veci je broj prijema u bolnice, pogorsava se zdravstveno stanje kod bolesnika, narocito kod teze operisanih ili onih sa psihickim tegobama, krvavljenje je obilnije.

U narodnom predanju postoji verovanje da: u fazi Mladog Meseca treba pozeleti neku zelju, zapoceti ili promeniti posao, pozajmiti novac i imati novac u dzepu, zatim ne treba prati ves ili oblaciti na sebe nesto novo. Dok u fazi Punog Meseca treba cuvati: zdravlje, mir, blagostanje i porodicnu ili licnu srecu.
Prema izgledu Meseca se odredjivalo i progniziralo vreme. Npr: kada je Mesec - bled, to je nagovestavalo kisu, kada je sjajan i cist - ukazuje da ce biti vedro, a acrvenkast - da ce biti vetra, nevreme i bura.
Drevni astrolozi su koristili i odredjenu tehniku upravljajuci se prema Mesecu za tumacenje snova, pri tome su davali i poucne savete.

PRAKTICNA UPUTSTVA

Vazno je da pratite kretanje Meseca - njegove faze i ukoliko veruje u njegov uticaj, postoje odredjeni prakticni saveti koje je dobro primenjivati:

-ako zelite da krenete sa dijetom, pocnite sa kurom prvog dana za vreme mladog Meseca;

· ako treba da idete na neku lekarsku kontrolu ili hirusku intervenciju, izbegavajte da to cinite u fazi punog Meseca.

· ako skracujete kosu, nesto menjate na svom fizickom izgledu ucinite to u fazi mladog Meseca.

· dobri uslovi za uspeh u sportu, takmicenju, ribolovu, lovu ili u igrama na srecu su u periodu faze od 2/4 do punog Meseca.

· ako treba da ozvanicite neki dogadjaj u ljubavi, porodili ili braku najbolje je da to ucinite u vreme dok se Mesec nalazi u fazi mladog Meseca do 1/4.

· ako treba da ucestvujete u nekom sporu ili u sudskom procesu najbolji period je faza od 3/4 do punog Meseca.

·
ako treba da treba da zapocnete sa nekom velikom promenom u svom zivotu (neki znacajan dogadjaj ili obelezje) najbolje je da to ucinite u periodu od faze mladog Meseca do 3/4.

· ako kupujete neke nove stvari (odevne, kucne ili prakticne alatke) najbolje je da to ucinite u fazi od punog meseca do 2/4.

· ako osecate losu koncentraciju, umor ili zdravstvene tegobe i osetljivost organizma obatite se nekom za savet ili strucnu pomoc u periodu od mladog meseca do 3/4.

Van mreže Princess77*

 • *Drugar iz komšiluka *
 • ****
 • Poruke: 532
 • Reputaciona snaga: 130
 • Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!
 • Pol: Žena
 • Coincidence is God's way of remaining anonymous...
Mesec
« Odgovor #19 poslato: 16. Oktobar 2011. 10:40:55 »
MITOLOGIJA O MESECU...

Mitolosko znacenje i tumacenje

Svaki narod ili podneblje ima svoju tipicnu tradiciju, kulturu i veru. Dakle, sve sto cini kult ili "pecat" jedne civilizacije, predstavlja i znak prepoznavanja ili razlikovanja - odredjene kulture ili naroda.
Mesec - u kontekstu razlicitih kultura ima drugaciji naziv, zatim uvek ima specificno znacenje i simbolizuje odredjenu pojavu ili dogadjaje. O Mesecu postoje cuvena predanja i legende.

Naziv Meseca kod razlicitih kultura:

Luna
Boginja meseca u rimskoj mitologiji

Selena
Boginja meseca u grckoj mitologiji

Izis (Izida)
Boginja meseca i vrhovna boginja starog Egipta.

Lilith - "crni mesec"
po nekim legendama ona je prva Adamova zena.
Luna simbolizuje mrak, tamu, prapocetak, strast,
pozudu, razornu snagu, seksualni i rusilacki
destruktivan nagon.

LEGENDA

Prelepa Boginja Selena se svako vece kupala u Okeanu, potom je oblacila svetlucavu haljinu i svojim nebeskim blistavim kocijama putovala u ljubavnu posetu svome dragom Endimonu. Svemocni Zevs je Endimona kaznio i osudio na vecni san, a Selena ga je svake noci budila svojim neznim poljupcima. Njihovi ljubavni susreti trajali su samo nocu ili do jutarnjeg svitanja i zbog toga su mesecevi - Selenini zraci tako blistavi i ocaravajuci.

Pisac Dzozef Konrad, jednom prilikom je izjavio:"Ima neceg uznemirujuceg i misticnog u posmatranju Meseca. Ako duze posmatrate Mesec ili njegovu svetlost - ta magicna lepota, svetlost i mesecina ce Vas uznemiriti ili opciniti - budi u Vama fascinantan osecaj".U mnogim kulturama je uvrezeno verovanje, da je Mesec - Sunceva zena i kraljica noci.

Astronomsko znacenje i tumacenje

Mesec je Zemljin satelit i nama najblize nebesko telo (udaljen oko 384.000 km). Mesec istovremeno rotira oko svoje ose i elipsoidnom putanjom kruzi oko Zemlje, a krece se promenljivom brzinom (od oko 1.023 km. u sec.) i suprotno od skazaljke na satu, i nema atmosferu.. Potrebno mu je oko 27,3 dana da obidje oko Zemlje ili da prodje kroz sva sazvezdja, odnosno kroz ceo Zodijak.
Postoji vise teorija o nastanku svemira koje potencijalno objasnjavaju ravoj i nastanak Suncevog sistema, planeta i razlicitih nebeskih tela. Medjutim, jos uvek ne postoje pouzdani dokazi vec se na osnovu poslednjih naucnih otkrica i teorija veruje - da je Mesec nastao usled "velikog sudara" Zemlje sa nekim nebeskim telom, pre od prilike 4,6 do 4,7 milijardi godina.

Mesec je tamno telo, ali ukoliko se posmatra sa Zemlje onda onaj deo (povrsina) koji obasjava Sunce "emituje svetlost". Svakog dana Mesec menja svoj polozaj u odnosu na Zemlju i na Sunce, tako da se menja i njegov oblik - to su Meseceve mene ili faze.

Najcesce se spominju cetiri osnovne faze:


Mladi (novi) Mesec ili mladina. Nastaje iz zatamnjene povrsine Meseca.


Prva cetvrtina - Mesecev srp (Mesec raste).


Pun Mesec ili ustap. Obasjana je cela povrsina meseca, svetleca lopta.


Poslednja cetvrtina Meseca - Mesecev srp (Mesec se topi)


Mesec ima veliki uticaj na biljke, zivotinje i na coveka, tj. na razlicite dogadjaje ili pojave koje se desavaju na Zemlji. Poznato je da Mesec i Sunce svakodnevno izazivaju plimu i oseku u morima i okeanima, zatim da podizu i spustaju nivo vode na planeti. Takodje, Mesec deluje na protok, koncentraciju i nivo vode ili tecnosti u organizmu. Posebno ima veliki uticaj na regulaciju tecnosti i vode u organizmu coveka, kao i na psihocko i dusevno stanje kod coveka, narocito na njegove snove i na njegovu neurofiziolosku strukturu. Mesec takodje utice na razvoj ili na rast svih organizama, on odredjuje izgled flore i faune.

Astrolosko znacenje i tumacenje

Upravlja sazvezdjem Raka i kada se nalazi u tom znaku ima najjaci pozitivan uticaj ili dejstvo. Takodje pozitivno deluje ukoliko se nalazi u sazvezdju Bika ili u Ribama, a negativan uticaj ima u sazvezdju Jarca ili u Ovnu. Njegov uticaj je prilicno oslabljen u sazvezdju Device ili Skorpiona.

Mesecev osnovni element je voda, dan - ponedeljak, metal - srebro, kamen - biser.
Od izuzetnog znacaja je dobro poznavati Meseceve faze - mene, pre nego sto se zapocne neka lekarska ili zdravstvena i hiruska intervencija, zatim pre nego sto se zapocne neka velika akcija (licna ili drustvena, masovna).

Mesec upravlja zenama, psihickim i dusevnim stanjem, Utice na snove, raspolozenje, emotivno izrazavanje i na senzualnost. Podstice hipersenzitivnost, mastovitost, intuiciju, iracionalnost, fantazmicnost. Posebno naglasava jak materinski instinkt, emotivnu privrzenost majci, porodici, domu, zenama, tradiciji, naciji ili narodu. Utice na plodnost i na menstrualni ciklus kod zena. Pun mesec ima veliki uticaj na psihicko i emotivno stanje kod zena, a mlad Mesec ima snazan uticaj na psihicko i emotivno ponasanje kod muskaraca.

Narocito je vazno poznavati Mesecevu fazu u trenutku rodjenja odredjene osobe (kao i sazvezdje u kome se nalazio), ti podaci mnogo govore o psihickom - dusevnom i emotivnom razvoju osobe, o njenom ponasanju, ljubavnim aspiracijama, kao i o osetljivim fazama u zivotu ili o zdravstvenom stanju.

Jezik simbola

Mesec simbolizuje zenu, materinstvo, plodnost, majku, decu, radjanje, dusu, emocije, psihicko i dusevno stanje, intuiciju, tradiciju, poreklo, dom, naciju, narod.

Van mreže Princess77*

 • *Drugar iz komšiluka *
 • ****
 • Poruke: 532
 • Reputaciona snaga: 130
 • Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!
 • Pol: Žena
 • Coincidence is God's way of remaining anonymous...
Mesec
« Odgovor #18 poslato: 16. Oktobar 2011. 10:38:08 »
Kako je već spomenuto da je Mesec tipčni predstavnik Vode, on će u prirodnim ambijentima i životnom okruženju simbolizovati sve vodene površine, mesta u blizini vode, vlažna i poplavljena zemljišta. Prema tome, Mesec simbolzuje sve bare, izvore, kanale, ribnjake, močvare, jezera, mora i okeane. Pored istog, Mesec jeste i svaka slavina iz koje curi voda, svaka pumpa za vodu, kada koja se puni vodom, kofa ili kanta u kojima se nalazi voda, svaka kišnica, rosa, ali i kiša koja pada sa neba. Dakle, Mesec jeste voda i tečnost, pa je i voda u našem organizmu, ali i svaka suza koju pustimo, svaka kap znoja koja nas obliva dok je brišemo.


Hladno se odnosi na skupljanje i povlačenje u sebe, poput centripetalnog kretanja (suprotno od centrifugalnog), pa je Mesec naša intima, unutrašnjost i duševnost. Hladno izaziva i zgušnjavanje, ali u kombinaciji sa Vlažnim, ovakvo zgušnjavanje je praćeno omekšavanjem i labavljenjem. Zbog toga, Mesec jeste jedna emotivna aktivnost, osećajnost, nežnost i sposobnost da se reaguje i oseća na emotivnom i unutrašnjem nivou. Kretanje Hladnog je usmereno prema unutra, odnosno prema samom sebi, pa smo preko Meseca u mogućnosti da osećamo. Vlažno u kombinaciji sa Hladnim umiruje, pa i materijalizuje, što daje maštu i sanjarenje. Hladno ima upijajući karakter, pa ce Mesec uvek simbolizovati osetljivost. Prema tome, ovakvu aktivnost Hladnog, Vlažno ce učiniti mekim, omekšati, što se ogleda u mesečevoj romantičnosti, nežnosti i potrebom za brigom prema drugima. Ovakva kombinacija Hladnog i Vlažnog jeste samo jedna pasivna aktivnost ili pokretljivost, ali u pasivnom smeru, što se pokreće u momentima kada osećamo, maštamo i kada nas obuzme emotivni naboj koji izvire iz naše unutrašnjosti. U prakvalitetima Hladnog i Vlažnog ne postoji aktivna energičnost, već jedna opuštenost, a može se reći čak i lenjost. Koji su to trenuci i kada se to povlačimo, opuštamo i kada smo ''pasivno aktivni''? Naravno, da su to trenuci kada spavamo i kada uranjamo u san. Zbog toga Mesec jeste i noć i veče i odmaranje, soba za spavanje, jastuk za spavanje, pidžama ili spavaćica. Ali, i svaki krevet u kojem sanjamo, svaki motel pored nekog puta, a u koji ćemo stati da bi prespavali. Poznato je da smo i u snu aktivni, ali samo pasivno asktivni.


Vratimo li se na ''fenomen'' tečnosti, onda je Mesec i svaka čorba, kaša ili supa. Svaka tečnost ili voda u čaši, mleko, ali isto tako i mlekara, uljara ili fabrika vode. Krenemo li dalje u ''šetnju'', onda ćemo primetiti i kafanu ili bife, restoran, pivnicu ili podrum pića. Šta se to nalazi u vodi, na vodi ili svejedno je.... Ribe, rakovi, bilo rečni ili morski, školjke, kornjače, žabe, patke i ostale vodene životinje. Pored vodenih životinja, Mesec simbolizuje i vodene biljke, morske biljke, ali i rečne i barske (alge, lokvanji, barska trska i dr.). A na vodi? Brodovi! Ali, ovde treba biti oprezan, jer neće Mesec sam po sebi simbolizovati brod, čamac, jer se ne sme olako koristiti simbolika. Dovoljno je da Mesec bude pomešan ili povezan sa Merkurom (saobraćaj), pa da kažemo ''to je vodni saobraćaj''. Tada je Mesec i brod i to prvenstveno onaj koji prevozi tečnosti, naftu, poput velikih morskih tankera, međutim i čamac, splav, jahta i ostala vodena prevozna sredstva. Ako se sada prebacimo na kopno, tamo gde ima tečnosti, tamo ima i Meseca, pa je Mesec svaka cisterna na putu, ali i svaka praonica automobila ili vodovod. U blizini vode, na obalama, nalaze se luke, lucki gradovi, pristaništa u koja uplovljavaju i isplovljavaju brodovi. Ako se sada prebacimo na ''fenomen'' ljudskog bića, setićemo se da je čovekov organizam sav od vode, da plod u materici takođe pliva u vodi i da zbog toga život nastaje iz vode.


Sve je to Mesec, materica i plod, plodnost, oplodavanje, trudnoća, žena, majka i porođaj! Mesec je i ona babica koja porađa bebe u porodilištu, kao i samo porodilište. Krevetac u sobi u kojem spava neka tek rođena beba, ali isto tako i neko gnezdo na drvetu u kojem su se izlegli mali ptići. Jer, u svemu prethodnom lanac života se ne prekida, već se nastavlja kao jedna neprekidna i nerskidiva nit. Zbog svega toga, Mesec jeste i porodica, porodično okruženje, detinjstvo i početak života, genetika. Opet sa druge strane, možemo da postavimo pitanje ''gde se to povlačimo iz javnog života i gde se to opuštamo?'' Naravno, u svojoj porodici, koja se opet locira u nekoj kući, stanu ili bilo kakvom stambenom prostoru, ali i imanju. I to je Mesec! A, u kući su i kupatila, lavaboi, kade, mašine za veš, slavine, kućne fontane, sunđeri koji najbolje upijaju vodu, odnosno u kući je Mesec. Iz kupatila, možemo izaći i ući u kuhinju u kojoj peremo posuđe, ali i kuvamo, jer Mesec boravi u istom. Ako, zavirimo u neku sobu, videćemo i akvarijum u njoj.


Možemo izaći i ispred kuće u dvorište, gde se nalazi bunar sa vodom ili pumpa za vodu, ali i burad ili kace nabacane po dvorištu. Zatim, oni initimni kućni bazeni u kojima se deca i odrasli kupaju, ali i gradski bazeni, jesu opet Mesec. Svake noći gledamo u Mesec koji nam osvetljava noć i tamu, pa je Mesec noćna svetlost, lampa koju palimo noću da bi mogli da vidimo u mraku, sveća koju palimo kada u dubokoj noći nestane struja, ali i sve ulične svetiljke koje osvetljavaju mračne ulice, trgove i gradove. Zbog toga Mesec jeste ulična rasveta, ali i onaj svitac koji svetluca noću. Otputujemo li na okeane i mora, bar u mislima, onda ćemo videti i svetionik u sred mora koji osvetljava i upozorava brodove. Pogledamo li na mračnu ulicu, videćemo farove na automobilu, koji noću osvetljavaju put, jer farovi jesu takođe Mesec.


Da potvrdimo. Mesec je lanac života, reprodukcija svega u prirodi, simbolizuje seme, proces klijanja, biljke, ali i povrće, hranu. Za život, pored vode potrebna je i hrana što je takođe u simbolici Meseca, pa se Mesec uvlači u kuvanje, sve kuhnje, pekare, restorane, prehrambene prodavnice, ali i pijace, piljarnice, gde se svakodnevno snabdevamo. Ako je Mesec hrana, pa zbog toga pekara, onda je Mesec i hleb, kifla, pereca, pogača i bilo kakvo drugo pecivo. Krenemo li dalje u ''šetnju'' videćemo javne kuhnje, picerije, markete, tezge pune povrća, kajmaka i sireva, ali i onaj jelovnik u restoranu, na stolu iz kojega ce te naručiti neki ručak ili večeru. Da bi mogli da unesemo određenu hranu u naša usta ili da ''zahvatimo'' supu iz šerpe, treba nam kašika i kutlača, što je takođe Mesec, a da bi mogli da popijemo malo vode ili tečnosti, potrebna nam je čaša, šolja ili lončić. I to jeste Mesec! Gde to ograničavamo vodu i tečnosti? U svakom lavoru, kofi, kanti ili bilo kakvoj posudi.

Van mreže Princess77*

 • *Drugar iz komšiluka *
 • ****
 • Poruke: 532
 • Reputaciona snaga: 130
 • Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!
 • Pol: Žena
 • Coincidence is God's way of remaining anonymous...
Mesec
« Odgovor #17 poslato: 16. Oktobar 2011. 10:37:23 »
Mesečni prelazak Meseca preko zodijačkih znakova


Svakog meseca Mesec pređe preko svih zodijačkih znakova, preko svih planeta u natalnom horoskopu i u tranzitu, praveći često haos ljudima na emotivnom planu, u porodičnim, bračnim i ljubavnim odnosima, ali isto tako i na berzi, u saobraćaju, u lošim aspektima sa Saturnom ili Uranom, Plutonom ili Neptunom donosi cunami, zemljotrese, avionske nesreće, nezgode, ubistva i samoubistva.
Statistički podaci jasno pokazuju da je broj samoubistava i ubistava najveći kada Mesec dodirne neku od teških sporih planeta kao što su Saturn Neptun ili Uran a često su ona vrlo monstruozna kada je na bilo koji način umešan u nekom aspektu i Mars, Pluton ili Neptun.


Kako pratiti kretanje Meseca ako se ne poznaje astrologija

Dovoljno je voditi dnevnik događaja i raspoloženja i upoređivati sa Mesečevim fazama i primetićete da se u određenom vremenskom razmaku javljaju faze boljeg ili lošijeg raspoloženja, mrzovolje ili egzaltiranost.Naravno, najbolje je to pratiti preko tranzita nad planetama u ličnom horoskopu u poređenju sa aspektima koje obrazuje u datom momentu i izbeći će se pogrešno sklopljen ugovor, brak, operacija.
Kada bi se ljudi držali pravila šta treba da rade prema kalendaru Mesečevih mena, pomračenja Sunca ( i tu je uključen Mesec, jer on zauzme poziciju ispred Sunca u odnosu na Zemlju), pomračenja Meseca, manje bi bili skloni da donose ishitrene odluke koje nekada mogu značajno promeniti naš život.
Kako Mesec utiče na stanje telesnih tečnosti i na rad žlezda sa unutrašnjim lučenjem, nije svejedno kada se ide na operaciju.Bilo bi idealno uporediti horoskop pacijenta sa horoskopom hirurga.Pravilo je da se operacija nikada ne vrši u vreme kada je Mesec u znaku koji simbolizuje određen organ, kada je u najtamnijoj fazi pre izlaska Mladog Meseca, u vreme mladog i punog Meseca.


Pozicija Meseca u ličnom horoskopu

MesecOvan

- donosi probleme sa vidom, sinusima, očima, vrtoglavice, deperesivnost, uzdržanost, jaka ambicija, majčina genetika, problemi sa koštanim sistemom, osetljiva kičma, noge, sportske povrede,

MesecBik

- problemi sa asimilacijom hrane i apetitom, upala jezika, grla, krajnika, oscilacije u apetitu od anoreksije do gojaznosti, hormonski poremećaji, štitna žlezda, vratni deo kičme, mrzovoljnost, apatija, somnabulizam.

MesecBlizanci

- problemi sa govorom, zamuckivanje, nervna prenadraženost, bolovi u šakama, otok zglobova šake, bolno rame, osetlijve bronhije, pluća, nestrpljpljivost, nesigurnost, pričljivost, racionalnost.

MesecRak

- stomačne tegobe, nadutost stomaka, loše varenje, jak apetit, sklnost ka alkoholizumu, konzumiranju previše slatkiša, introvertnost, potreba za sigurnošću, lenjost, buna mašta, halucinacije, melahnolija, majčina genetika.

MesecLav

- hiperaktvnost, oscilacije krvnog pritiska, problem s krvnim sudovima, višak tečnosti, tahikardija, egzaltiranost, bolovi u leđima, lumbalni pršljenovi, srčane tegobe, hijatus hernija, sportske povrede, naivnost, pompeznost.

MesecDevica

- želudačne smetnje, žuč, pankreas, loše varenje, potreba za slatkišima, žitaricama, loš metabolizam, mršavost, tamna boja tena, diskus hernija, nervoza, racionalnost, emotivna hladnoća.

MesecVaga

- višak tečnosti, loš rad bubrega, hormonski disbalans, nervna i emotivna nestabilnost, nesigurnost, emotivna uzdržanost, sklonost porocima, alkoholu, drogi.

MesecŠkorpija

- oseljiti svi organi u donjem delu stomaka, moguće povrede, slepo crevo, hormonski poremećaji, ginekološki problemi, frigidnost ili prenaglašena seksualnost, preterivanje u domenu seksualnosti dovodi do frustracija i povišenog pritiska, pad imuniteta.

MesecStrelac

- infektivne bolesti, jetra, žuč, imuni sistem, bedra, kukovi, nerv išijatikus, nervoza, sposobnost da se emocije drže pod kontrolom, naivnost, prilagodlivost.

MesecJarac

- deficit kalcijuma, paratiroidne žlezde, zglobovi, kolena,kosa, ekcemi, krti zubi, loša cirkulacija, melanholija, introvertnost, genetika po očevoj linijiperfekcionizam, mizantropija, nekomunikativnost, uvredljivost

MesecVodolija

- hipofiza, hipotalamus , nervni sistem, sistemske bolesti, povrede, venski sitem loš, loša cirkulacija, ligamenti, kosti, posebno butne kosti, mrzovoljnost, sklnosti drogi, alkohoholu, predoziranju lekvoima

MesecRibe

- zastoj u rastu, mala stopala, problemi sa stopalima, upala tetiva, srčane tegobe, zadržavanje vode u organizmu, loš rad nadbubrega, smanjeno lučenje adrenalina, apatija, melanholija, sklnost uzimanju viška alkhola.


Koje intervencije treba odložiti prema poziciji Meseca


Kada je MESEC u:

Ovan

- oči, uši, bilo šta na glavi, uključujući pirsing i tetovažu, kičmu

Bik

- grlo, krajnike, tiroidnu žlezdu, dojke

Blizanci

- bronhije, pluća, šake, ruke, ramena

Rak

- stomak, želudac, dojke,

Lav

- krvni sudovi, srce, kičma

Devica

- želudac, žuč, tanko crevo

Vaga

- bubrezi, bešika

Škorpija

- slepo creveo, debelo crevo, prostata, materica, jajnici

Strelac

- žuč, jetra, kukovi

Jarac -

 mladeži, koža, zubi, zglobovi, kolena, krvni sudovi, paratioidne žlezde

Vodolija

- krvni sudovi, žuč, glava, hipofiza,

Ribe

- stopala, prsti na nogama, krvni sudovi, ligamenti, bubrezi


Magijski rituali i Mesečeve mene

Magijski rituali se uglavnom izvode u doba mladog i punog Meseca.Mnoge plaši pogled na pun Mesec, a drugi u njemu uživaju.Mesečev kamen kao poludragi kamen uz ametist, akvamarin, lapis lazuli, kao i poludrago kamenje bele boje ali ne dijamant ili cirkon privlače Mesečevu energiju koja hladi i smiruje.Biser, školjke i sve što je povezano sa morem takođe je pod uticajem Meseca.U doba plime dobro je skupljati kamenje koje voda izabaci na obalu mora sadrži Mesečevu energiju.Srebrn nakit takođe odgovara Mesecu i preporučuje se kod osoba koje su hiperaktivne, koje treba smiriti.Mesečeva čakra od sedam na ljudskom telu je šesta po redu i odgovara tzv.trećem oku i ko želi da je aktivira u doba Mesečevih mena treba da na predeo malo iznad obrva na čelu energizuje magnetom ili stavljanjem safira, akvamarina ili nekog drugo kamena koji su pod Mesečevim uticajem.


(Tekst objavljen u časoipisu "Bilje i zdravlje" kompanije Novosti novembra 2007.)

Van mreže Princess77*

 • *Drugar iz komšiluka *
 • ****
 • Poruke: 532
 • Reputaciona snaga: 130
 • Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!
 • Pol: Žena
 • Coincidence is God's way of remaining anonymous...
Mesec
« Odgovor #16 poslato: 16. Oktobar 2011. 10:35:55 »
Uticaj Meseca na raspoloženje i zdravljePun MESEC - malo koga ostavlja ravnodušnim

Za razliku od Sunca koje utiče na naše osećanje sigurnosti, ponos,dostojanstvo, ambiciju, Mesec utiče na naše osećanje nesigurnosti, kolebljivost, potrebu za tešenjem, prihvatanjem. Sunce utiče na naše svesno ja, a Mesec na naše nesvesno ja, pa će tako i sve odluke koje se donose pod uticajem Sunca, zapravo od dobrih ili loših aspekta koje pravi sa drugim planetama biti motivisane svesnim, racionaolnim i odlučnim stavom, dok će odluke koje se donose kada Mesec prelazi preko osetljivih tačaka u ličnom horoskopu, ili pravi dobre ili loše aspekte bilo sa planetama u ličnom horoskopu ili sa određenim planetama, u momentu donošenja oduluke (horarni horoskop, tj. horoskop događaja) biti inicirane našim podsvesnim željama, impulsima, na bazi emocija a ne razuma.

Kakvo je delovanje MESECA na čoveka?

Kako je Mesec najbrže nebeso telo od onih koje se uzimaju u obzir pri izradi horoskopa, on donsosi nagle neočekivane promene raspoloženja, donosi ono dobro poznato osećanje da je možda ipak trebalo prenoćiti pa ujutru doneti odluku umesto prethodne večeri, jer je Mesec prešao više od sedam do deset stepni nekog znaka ( od trideset mogućih ) i napravio sasvim drugi aspekt sa nekom planetom donoseći npr.ujutru dobro raspoloženje, više optimizma i manje nerviranja nego nekoliko sati pre toga. Može biti i obrnut slučaj, osoba kreće na posao, unapred spremna šta će sve da kaže šefu, da mu ljutito izloži sva svoja nezadovoljstva, da da otkaz, a onda kako dan odmiče, a šef nema vremena da se vidi sa njom, na nekim je sastanica npr.bliži se kraj radnog dana i bes splašnjava, situacija se sagledava iz drugog ugla i buntovnik u četiri poslepodne ispija kaficu sa šefom objašnjavajući mu staloženo šta misli da bi trebalo promeniti u sistemu rada, njegovi predlozi budu prihvaćeni i veče dočeka smiren i opušten. Za to je naravno između ostalih planeta zaslužan i u velikoj meri Mesec, jer ako je ujutru boravio na poslednjim stepenima Škorpje i činio ga borbenim i ljutitim do poslepodnevnih sati je prešao u diplomatskog Strelca i napravo npr. dobar aspekt sa tranzitnim Suncem ( šef) Merkurom ( komunikacija) ili Venerom ( ljubaznost) i situacija je izgledala sasvim drugačija, tenzije je nestalo.

Značaj natalne pozicije MESECA

Da bismo izvukli najviše koristi od analize horoskopa bar kada je Mesec u pitanju prvo moramo imati u vidu njegovu natalnu poziciju ( u momentu rođenja) gde se nalazio u kom znaku i kojoj astrološkoj kući ( simbol određenog segmenta života, kao što su ličnosti, posao, karijera, porodica, brak i sl.). Od pozicije u određenom znaku zavisi naš temeprament, a od astrološke kuće u kojoj se nalazi, segment života u kome ćemo ga najviše ispoljavati. Tako npr.ako osoba ima pri rođenju Mesec u Ovnu ona je dinamična, ambicozna, i ako se nalazi u sedmoj astorloškoj kući koja simbolizuje partnerske i bračne odnose, te osobine će najviše doći do izražaja u odnosima sa suprotnim polom. Može biti vrlo dominantna u braku ili nesveno tražiti takvog partnera, takođe to može biti indikacija popularnosti i potrebe za isticanjem u javnosti. Ako je Mesec u Ovnu u astrološkoj kući karijere, žena sa takvim Mesecom pri rođenju biće maksimalno posvećena poslu i može napraviti sjajnu karijeru. Muškarac sa istim takvim položajem Meseca može biti pod velikim uticajem žena, bilo majke, supruge ili tašte, i može mnogo bolje sarađivati sa ženama nego sa muškarcima. Može izabrati posao u kome dolazi u kontakt sa ženama, npr.može biti uspešen akušer, ili plastični hirurg jer je Ovan znak hirurga, ili koreograf, kostimograf, (znak Ovna simbolizuje ljude koji vole da komanduju). Ako međutim takav muškarac ima uz Meseca koji je osim žena i ženskog principa u horoskopu muškarca,simbol mase i javnosti i Marsa, onda je on sjajan vojskovođa, dirigent, a ako je tu i Merkur ( deca) može biti dekan, direktor škole i sl.

Sudar MESECA i drugih planeta ( konjukcija)

Iz svega navedenog sledi zaključak da, ne samo da je bitno gde se Mesec nalazi u horoskopu u okviru kog znaka i koje astrološke kuće, već i da li pravi konjukciju (najtešnji kontakt dveju ili više planeta) sa nekim planetama i nije svejedno koje su to planete. Kao po pravilu ne bi trebalo da pravi konjukciju sa planetama koje su simbol agresivnosti. U ženskom horoskopu to su konjukcije Meseca i Marsa, Meseca i Saturna, Meseca i Plutona jer te konjukcije donose komplikovane ljubavne veze, probleme u trudnoći i porođaju, seksualno zlostavljanje i još mnogo toga. Ako je Mesec u konjukciji sa Uranom može doneti genijalnost i veliku populatnost ali i probleme sa moždanim funkcijama, dok konjukcija sa Neptunom može osobu uvesti u verski fanatizam, sklonost ka drogi i sektama. Kada muškarac ima iste takve konjukcije u svom horoskopu on ima potrebu da potčini ženu sebi i svakako ima potrebu da domnira u svakom pogledu.

U horoskopu žene Mesec simbolizuje njenu dušu, svest, njeno raspoloženje,majku, sestru, kći, njeno materinstvo, mogućnost začeća, trudnoću. Kada je dobro postavljen u znaku Bika, Raka i Riba daje jake emocije, prvrženost, sentimentalnost, posvećenost osobi koju voli, porodici. Ako je u znacima u kojima je „slab" kao što su Devica, Škorpija, Jarac, žena može odbijati da se za bilo koga emotivno veže, nedostatak ljubavi kompenzuje uspehom u poslu. Često emocije ispoljava na pomalo devijantan ili skriven način, naročito ako je u Škorpiji.

U horsokopu muškarca simbol je njegove podsvesti, predstavlja animu, ženski princip, majku, sestru, kći, ali i tip žene koja mu se može svideti ( uz Veneru). Kada je dobro postavljen u horoskopu ( u znaku u kome njegova svojstva dolaze do punog izražaja kao što su Rak, Bik, Ribe) daje senzibilnost i sposobnost da druge razume, da ima strpljenja za probleme ne samo partnera i članova porodice, već se najverovatnije i bavi zanimanjima u kojima je potrebno poznavati ljudsku dušu, kao što su umetnost, psihologija, medicina i sl.

Kada je loše postavljen u horoskopu (u Devici, Škorpiji ili Jarcu) osobe, bilo kog pola, imaju probleme u ljubavi jer ne umeju da izraze emocije, čak su često emotivno hladne, racionalne, uzdržane, ili pokušavaju da vladaju svojim emocijama, a emocije drugih im služe često kao sredstvo za manipulaciju. Može postojati porodično prokletstvo po majčinoj liniji, magija ili prokletstvo bačeni na porodicu ili pretke, problemi sa stambenim prostorom. Mesec u vatrenim znacima kao što su Ovan, Lav i Strelac čine osobu ekstrovertnom i sklonom ka dramatizaciji, željnom da bude u centru pažnje, u vazdušnim znacima kao što su Blizanci, Vaga i Vodolija, komunikativnom i srdačnom, u zemljanim znacima poput Bika, Device i Jarca praktičnom u stalnoj potrazi za emotivnom i materijalnom sigurnošću a u vodenim znacima Raku, Škorpiji i Ribama, tajanstvenom i često nedokučivom.

Van mreže Princess77*

 • *Drugar iz komšiluka *
 • ****
 • Poruke: 532
 • Reputaciona snaga: 130
 • Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!
 • Pol: Žena
 • Coincidence is God's way of remaining anonymous...
Mesec
« Odgovor #15 poslato: 16. Oktobar 2011. 10:34:25 »
7-kuca

Osobe s Mjesecom u sedmoj kući horoskopa često su vrlo popularne u društvu i grade dobre međuljudske odnose. Osoba je vrlo senzitivna i otvorena prema javnosti, prijatelj svakome (možda najmanje sebi). Osoba se teško interpolira s drugim pojedincem, zato ovdje nalazimo iznadprosječan broj nevjenčanih ili razvedenih. Čest je slučaj i većeg broja brakova. Osoba često na sebe privlači vrlo senzitivnog ili asimetričnog partnera. Mladić ženi stariju partnericu, vrlo vjerojatno osobu koja ima djecu, ili udovicu. U lošim aspektima, žena osobe je često nevjerna i za nevjeru se doznaje u javnosti.

8-kuca

Mjesec u osmoj kući utječe na duboku intuitivnost osobe koja poradi toga često ima izvan čulne sposobnosti i zanima se za onostrano. No općenito, ne bi se moglo reći da je ovo dobar položaj Mjeseca, naročito ženama. Duša ove osobe je vrlo ranjiva, osobu prožimaju duboke emocije, a svaka emocionalna kolebljivost može im štetiti, bilo kroz zdravstveni, bilo kroz bračni, odnosno seksualni potencijal i integritet. Ponekad u dobrim aspektima, moguće je nasljedstvo po ženskoj liniji, a u horoskopima muškaraca položaj Mjeseca u ovoj kući ukazuje na brojne svađe i izvjestan razvod, kao i teško parničenje nakon razvoda oko podjele imovine.

9-kuca

Ako osoba ima Mjesec u devetoj kući, lako je moguće da je dio njezinih predaka po ženskoj liniji iz inozemstva. Kako je ovo generalno „dobra“ kuća, Mjesec ovdje značajno pomaže osobi najčešće kroz majčinu ili neku drugu žensku pomoć. Osoba često postiže uspjeh u inozemstvu, ali nostalgično pati za rodnim krajem. Osoba je maštovita, često čitavoga života u potrazi za dubljim smislom.

10-kuca

S Mjesecom u desetoj kući, osobu vjerojatno čeka više karijernih promjena tijekom života. Također, pošto je ovo kuća publike, osoba može postati profesionalno poznata široj javnosti. Osoba se bavi ženskim poslovima ili radi s ženama, a jednako tako moguća je i karijera kroz razna „vodena“ zvanja, poput brodskog transporta, plovidbe, globalne trgovine i sl. Jedan od roditelja (majka) bio je dominantna osoba, a također je moguće da je osobi na poslu nadređena žena. Popularnost koju donosi Mjesec kod publike, u izazovnim aspektima može dovesti i do skandala ili kompromitacije.

11-kuca

Osoba koja ima Mjesec u jedanaestoj kući ima mnogo brojnih prijatelja i često je u velikom društvu, ali malo je pravih prijatelja među njima. Mnogo je ženskih prijatelja, a oba spola lako se upuštaju u „prijateljstva s povlasticama“. Osoba je sklona radikalnom mijenjaju postavljenih ciljeva. Dobar je suradnik i ima dobre sposobnosti organizacije.

12-kuca

U dvanaestoj kući, Mjesec osobu uvlači u dubinu vlastite intime, a osoba je izrazito nesklona snalaženju u nekim nepoznatim situacijama. Osoba traži vrijeme za sebe i potpuni mir gdje će napuniti svoje emotivne resurse. Osoba voli izolirane poslove, knjižnice, laboratorije, sanatorije, voli svijet svoje mašte. Osoba je sklona skrivanju svoje emotivne ličnosti, a isto tako i tajnim ljubavnim vezama. Čest je slučaj nejasnog podrijetla majke ili neharmoničnog odnosa s majkom koja je u najpotrebnijih godinama ranog odrastanja natusa stajala u pozadini. Osobe koje imaju Mjesec u dvanaestoj kući neka se paze lopova.


Izvor

Van mreže Princess77*

 • *Drugar iz komšiluka *
 • ****
 • Poruke: 532
 • Reputaciona snaga: 130
 • Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!
 • Pol: Žena
 • Coincidence is God's way of remaining anonymous...
Mesec
« Odgovor #14 poslato: 16. Oktobar 2011. 10:33:43 »
MESEC po KUCAMA


Mjesec kao opći signifikator duše svojim položajem ukazuje na područje emocija, instinkte i žensko načelo u nama. Naravno, u kontekstu konkretnog pitanja, Mjesec označava i mnoga druga značenja u skladu sa svojim ženskim načelom i astralnim bićem.


1-kuca

U prvoj kući horoskopa, Mjesec nam predstavlja emotivne i senzibilne osobe promjenjivog raspoloženja. Čovjek reagira na sredinu, stidljiv je, a kad nadiđe tu stidljivost, ima dobar nastup prema ljudima. Često udovoljava drugima i zato je nezadovoljan ako izostane zasluženo priznanje. Ponekad ima kompleks majke, hrani ga bujna mašta, fizički je aktivan ili čak hiperaktivan.

2-kuca

Osoba s Mjesecom u drugoj kući Zodijaka ima razdoblja uspona i padova na financijskom planu, no možda je važnije reći da je sposoban utjecati na vrijednosne sudove drugih ljudi oko sebe. Novac dolazi po ženskoj liniji, ili od žena, ili bavljenjem ženskim poslovima, odnosno kroz rad sa ženama. U odnosu prema vrijednostima, osoba je vrlo često ili izrazito škrta , ili rasipna i darežljiva. U lošim aspektima moguće su financijske katastrofe, a isto tako moguće je da osoba značajne vrijednosti ostvaruje i trgujući nekretninama.

3-kuca

Kada se Mjesec nađe u trećoj kući osoba je vrlo često dramatičnog i retrospektivnog nastupa, duhovno radoznao, zagonetna ličnost. Nemiran je, uvijek na putu, gdje prima utjecaje sredine u kojoj se kreće. Važni su mu potomci koji mu pomažu, mijenja škole, nekoncentriran za učenje, uči slušajući druge, dobro pamti i ne podnosi rutinu.

4-kuca

U četvrtoj kući svojega sjedišta Mjesec favorizira priču vezanu za pojam doma i obitelji, tako da ovdje srećemo istinske domoljube, osobe odane obitelji, korijenima i tradiciji iz koje je došao, ali unatoč tome, u imalo izazovnim aspektima, rani odlazak od rodne kuće je česta pojava. Jedan od roditelja (najčešće majka, ali nije pravilo) ostvaruje snažan utjecaj na život osobe. Ove osobe su sakupljači uspomena i milih sitnica i u pravilu odane tradiciji. Obzirom na promjenjivost Mjeseca i činjenicu da četvrta kuća definira mjesto stanovanja, promjene prebivališta ovdje su česta pojava, pri čemu uvijek četvrta kuća pokazuje stanje onog prvog doma iz kojeg smo izašli. U lošim aspektima Mjeseca, osoba često živi u samoizolaciji ili u nekom svom svijetu.

5-kuca

Mjesec u petoj kući nastupa teatralno. Osoba osjeća potrebu afektiranog djelovanja, bilo da naglašava svoje riječi, bilo emocije, odnosno čitav svoj javni nastup. Unatoč toj svojevrsnoj „pozi“. osoba je iskreno romantična, voli djecu i sklona je brojnim ljubavnim avanturama. Šarmantna je i kreativna, te ima bujnu maštu. Tijekom života ostvaruje dobar bračni odnos i iskreno voli djecu, ali prijeti opasnost da tom ljubavlju uguši njihovu vlastitu osobnost. Osobi je stalo da izgradi karijeru u kojoj će uvijek imati zahvalnu publiku, koja se ima diviti njezinoj kreativnoj teatralnosti, ljepoti i šarmu. Ponekad nam Mjesec u petoj kući ukazuje na zajednički život ljubavnih parova prije braka, ili na romantičnu vezu mladića s udatom, starijom ženom. Takvi specifični pokazatelji uvijek zavise od cjeline karte.

6-kuca

Mjesec u šestoj kući uvijek pokazuje ono područje života gdje nas čekaju brojne promjene. Kako je ovo kuća posla i zdravlja, prvenstveno promjene očekujemo na tim područjima. Kada je o riječ o poslu, onda ovdje srećemo vrijedne radnike koji očekuju da i drugi budu poput njih (što naravno nije slučaj). Osoba voli biti na usluzi drugima. Osoba je sklona nervozi i podložna djelovanju psihosomatskih bolesti. Majka osobe može biti boležljiva ili prekritički nastrojena, pa je odnos osobe i majke često težak.

Van mreže Princess77*

 • *Drugar iz komšiluka *
 • ****
 • Poruke: 532
 • Reputaciona snaga: 130
 • Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!
 • Pol: Žena
 • Coincidence is God's way of remaining anonymous...
Mesec
« Odgovor #13 poslato: 16. Oktobar 2011. 10:32:34 »
MESEC U VODOLIJI

emocionalna distanciranost

Iskustvo doživljavate kao područje na kome ćete se dokazivati. Na sve sto se zbiva reagujete i na utilitarnom i na idealističkom nivou. Oslobadjanje vam je veoma potrebno, budući da ste skloni da sami sebe preterano opteretite na emocionalnom planu. Potreban vam je nekakav cilj ili projekt da se oslobodite sopstvene napetosti jer ćete, u suprotnom, biti frustrirani. To bi moglo dovesti do nemirnog lutanja i neprestanog traganja, ili do duhovnog prosvetljenja.

Osoba ste koja ima ekscentričnu mastu, ogromnu inventivnost, sposobnost saosećanja, žrtvovanja i stradanja sa tudjom brigom i patnjom, tragedijom, te ljubav prema ljudima svih rasa i staleža ili stepena obrazovanja, voljenost od masa, pa makar činili i losa dela, jer ljudi znaju da vasa dusa ima eteričku moralnu čistotu i plemenitost, pa otuda i prastanje od drugih i drugima. Inventivnost i intuicija su vam specijalno izraženi, imate u sebi velikog zanosa i nadahnuća, no nervi su vam slabi, pa su moguće i razne dusevne bolesti, depresije i pesimistička osećanja, kao i naslada u tragičnoj ekstazi. Plemenitost koju imate ste nasledili od majke.

Culni opažaji su vam brzi, a um i emocije reaguju u isti mah; stoga ste uvek angažovani, zadržavajući bistrinu uma. Imate dobru kombinaciju religijskih, humanitarnih, seksualnih i naučnih instinkata.Imate univerzalne kvalitete i idete ispred svog vremena. sarmantan ste prijatelj i saputnik i vodite interesantne razgovore. Žene sa Mesecom u Vodoliji mogu postati preterano ekscentrične i sklone eksperimentisanju, a i muskarci i žene moraju izbegavati da budu prekomerno distancirani i bezlični. Muskarac sa Mesecom u Vodoliji traži prilično oslobodjenu partnerku, posebno kada je reč o seksu.

Ako imate ovakav lunarni položaj možete bili skloni politici ili obrazovanju ili pak kakvim neuobičajenim područjima, kao sto su astrologija i okultno. Verovatno ćete ispoljiti originalnost, ingenioznost, inventivnost i naučne sposobnosti. Imate bujnu mastu i obilje stvaralačke energije; ako ne budete oprezni, vas nervni sistem bi mogao da strada zbog te izražene emocionalne energije. Imate urodjenu sposobnost da povezujete ljude, da ih okupljate ili da ih ujedinjujete oko nekog drustvenog cilja.

Volite sve sto je nekonvencionalno i visoko cenite ličnu nezavisnost. Idealista ste i imate siroke nazore, ali se iza tih naizgled prijateljskih manira skriva dobra doza sebičnosti. Morate svesno kontrolisati svoje neujednačeno ponasanje, distanciranost i nepredvidljivost. Dobri rezultati će se postići ukoliko rano počnete da učite etička i moralna pravila.

Ovakav položaj Meseca preterano naglasava prijateljsko ponasanje, humanost i ljubaznost. Zbog potrebe za emocionalnom nezavisnosću možete ostati usamljeni i nailaziti na teskoće u emotivnim vezama; pokusavaćete da prividnom nezainteresovanosću odagnate te teskoće. Priroda vasih osećanja može biti hladna zato sto ne shvatate emotivne potrebe drugih ljudi. Srdačni ste i prijateljski nastrojeni, ali niste naročito intimni, sugestivni ni prodorni.Majku doživljavate kao prijatelja i druga. Osposobila vas je da stanete na sopstvene noge. Humana je i nimalo prosečna u svom opstem ponasanju.

Mesec se može osećati u Vodoliji pomalo nelagodno zbog toga sto je Vodolija pomalo bezlična. Kao i svi vazdusni znakovi, i Vodolija se vise okreće intelektualnim idealima nego toplini i osećajima. Vi ćete možda pokusati zadovoljiti svoju potrebu za ljubavi i sigurnosću u većim grupama ljudi, umesto u dubokom odnosu sa jednom osobom. Ne preterujte sa učesćem u mnogobrojnim aktivnostima, jer bi to moglo biti samo odvraćanje i zastita da ne dozvolite ljudima da vam se približe. Verovatno se bojite da prijateljstvo može rezultovati ograničenjem vase slobode ili potrebom za kompromisima.

Uprkos ovome, vi nikad ne gubite interes da upoznajete ljude i da razmenjujete ideje sa njima. Sebi postavljate visoke standarde kad je prijateljstvo u pitanju i u stanju ste da prema prijateljima pokažete izuzetnu solidarnost. U pokusaju da se rastočite u grupi i da se žrtvujete za vise ciljeve, nalazite sebi mir. U detinjstvu, verovatno, su vas intelektualno stimulisali humanitarni ideali. Bilo vam je dozvoljeno da pokazujete individualnost, premda, sa druge strane, delili ste roditelje sa mnogim ljudima, i retko ste imali osećaj da su oni tu samo zbog vas.MESEC U RIBAMA

emocionalna instinktivnost

Veoma ste podložni svim, čak i onim najslojevitijim ljudskim iskustvima. Puni ste razumevanja za sve ljude i veoma srdačni. Emocionalno ste naivni i neprestano prenebregavate nedostatke i manjkavosti drugih ljudi. Može se, medjutim, desiti da budete lako ranjivi i skloni ste da se rastužite i rasplačete nad samim sobom i za najmanju sitnicu.

Imate naročit smisao za umetnosti i stvaranje uopste, sto se svakako bazira na nadprirodnoj masti i inspiraciji i neobično snažnih impresija. Ali može u vama biti i unutrasnje pasivnosti, nezainteresovanosti, lenjosti i boemstine. Mesec vam ovde donosi teska osećanja krivice i vi se prosto razbolite od i najmanje amoralnosti ili uvrede, a kamo li od pravog zla. U vama postoji sklonost mastanju i religiji. Postoji mogućnost života u dalekom, prekomorskom, inostranstvu. Moguć je i duži boravak u bolnicama ili rad u zatvorenim socijalnim ustanovama. Ovo vam je položaj "beskućnika", večne potrage da pronadjete mesto života, da vam se dusa smiri; večno lutanje za mestom na svetu sa kojim možete biti najharmoničniji, jer za vas postoji samo jedno takvo mesto.

Ne volite da se hladno i objektivno suočavate sa činjenicama, a vasi odnosi sa drugim ljudima trpe zbog tako izražene senzitivnosti. Ponekad vam nedostaju smisao za humor i zdrav razum.Cula vas mogu prevariti zbog preterano razvijene romantičnosti i optimizma; vi zaista nosite ružičaste naočare. Posto želite da u svemu vidite najbolje, stvarnost i istina vas samo uznemiruju. Verovatno imate dar za muziku, poeziju i umetnost.

U zavisnosti od aspekata, ovo može biti najgori ili najbolji položaj Meseca. Ako je položaj povoljan, onda ste istinski vizionar; ako je pak nepovoljan, može dovesti do totalnog zavaravanja ili gubljenja iluzija. Tihi ste, skloni povlačenju, dobroćudni i saosećajni sa svima. Nežni ste, povremeno dobre naravi, ne stojite čvrsto na zemlji i sanjar ste. Cesto menjate misljenje; stoga možete biti nepouzdani, lako se obeshrabrujete i skloni ste depresijama.

Mesec u ovom položaju imaju oni koji poseduju najizrazitije ekstrasenzorne sposobnosti, pa ipak, kada želite da ostvarite svoje ciljeve, suočavate se sa mnogim preprekama i tu ima dosta prostora za tugovanje. Imate potrebu da se osećate zastićenim i voljenim, volite lepotu, harmoniju i udobnost oko sebe, a ako toga nema, onda patite.U horoskopu žene. Visak emocija može dovesti do zdravstvenih problema. Postoji mogućnost da kasno udjete u brak. Istovremeno, taj položaj ukazuje na nekakav vas tihi magnetizam koji privlači muskarce.

Muskarac sa Mesecom u Ribama. Vi želite predanu, srdačnu i saosećajnu partnerku koja će, po svoj prilici, imati snažan uticaj na vas, tako da će postati neophodna u vasem privatnom životu, ali ne nužno i u vasoj karijeri.Majku doživljavate kao saosećajnu osobu, ali ona može da bude veoma obuzeta vlastitim životom. Ne sagledavate je uvek sasvirn jasno; ponekad je preterano idealizujete, a ponekad potcenjujete.

Mesec se jako dobro oseća u znaku Riba jer se njegov kvalitet može tu jako dobro da izrazi. Morate voditi računa da vama ne upravljaju previse osećaji, jer bi to moglo imati lose posledice. Posedujete aktivnu mastu i nemate bojazni od pokazivanja emocija i otvaranja prema drugima. Ponekad predugo uživate u snovima zaboravljajući na realnost. Karakterise vas osećajnost, postenje i razumnost, ali ne uvek i odgovornost.

U stanju ste da se unesete u probleme drugih toliko da na sebe zaboravljate. Zbog tolikog kapaciteta da se posvećujete problemima drugih, preporučujem vam da pokusate održati izvesnu distancu od tih problema, da ne bi izgubili sebe. Možete biti veoma srećni ako svoju mastu i inspiraciju kanalisete prema umetnosti. Dozvolite sebi i malo sebičnosti, i u nekim prilikama naučite da kažete "ne".

Ako je vasa majka bila personifikacija karakteristika znaka Ribe i žrtvovala sebe da bi brinula o vama, ona je tim načinom pospesila razvoj vase osećajnosti. Gledajući sa negativne strane, moglo se desiti da vas je, stiteći od problema u hladnom okrutnom svetu, učinila meksim.Svet je sveto mesto za vas i vi ste puni duhovnih ideja. Intuicija je za vas životna činjenica, osetljivi se, ljubazni i nežni. Romantični ste, takodje, sa velikim, toplim srcem. Volite sve sto je muzičko i umetničko. Osetljivi ste na sve psihičko, a u sebi nosite istinsku veru.

Van mreže Princess77*

 • *Drugar iz komšiluka *
 • ****
 • Poruke: 532
 • Reputaciona snaga: 130
 • Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!
 • Pol: Žena
 • Coincidence is God's way of remaining anonymous...
Mesec
« Odgovor #12 poslato: 16. Oktobar 2011. 10:29:55 »
MESEC U STRELCU

emocionalni idealizam

Vi ste jedna izuzetno plemenita i pravdoljubiva osoba, imate duboku potrebu za uspostavljanjem drustvene, odnosno socijalne i ekonomske jednakosti, narocitu ljubav prema bednima i ponizenima, postoji u vama unutrasnji impuls koji vas nagoni na humane akcije i dela. Takodje, vi ste kao osoba strasna, tolerantna, sa lakocom se odljuti i sposobni ste za iskreno prastanje i univerzalnu ljubav. Postoji kod vas i mogucnost putovanja u inostranstvo, a nekad i kuca i duzi zivot daleko od mesta rodjenja. Talentovani ste i za nauku i za umetnosti. Imate razvijenu mastu, i inspiracije i vizije su kod vas izrazeni i uvek u sluzbi nauke, politike, umetnosti, a najviseg morala.

Naivni ste u drustvenom pogledu i blazeno nesvesni stvarnih razlika medju ljudima. Na druge reagujete kao da su oni deo vas. Tezite da se stopite sa njima.Potrebno vam je i zelite da sa svima sve radite. Otvoreni ste i prijateljski poput kakvog kuceta. Imate snazan prorocki osecaj i inspirativni ste; uvek za necim tragate, nemirni ste, a cesto vam nedostaje kontinuitet.

Vasi culni utisci su jasni i precizniji nego kod drugih znakova – stoga je vas sud uvek valjan. Medjutim, morali biste da naucite da razmislite pre no sto ma sta kazete.Vas um ne podnosi konfuziju i odbacice sve sto nije znacajno za aktuelno pitanje. Kada se usredsredite, onda mislite samo na jednu stvar, do te mere, da se cini da ste usko orijentisani. Posto ste i duhom i telom nemirni, potrebna vam je i duhovna i fizicka aktivnost. Osecate potrebu za lutanjem i volite sport, i kao gledalac i kao ucesnik.

Imate snaznu sklonost ka ekstrasenzornom i okultnom i senzitivniji ste nego sto to otkriva vase slobodno i vetropirasto ponasanje. Po prirodi ste ucitelj i propovednik, talentovani za religiju, filozofiju, poeziju i muziku. Volite da pomazete drugima.Veoma ste nezavisni, osecate potrebu za slobodom, a ponekad ste i nehajni. Morate se suprotstaviti toj nemarnosti i nemiru tako sto cete razvijati takticnost i promisljenost.

U horoskopu muskarca, Mesec u Strelcu moze ukazivati na to da cete mozda kasno stupiti u brak, ili da cete ostati nezenja i biti skloni flertovanju. To isto tako znaci da moze doci do rane celavosti. zena sa ovakvim lunarnim polozajem moze biti preterano nezavisna ili cak svojeglava. Svoju majku ste dozivljavali kao osobu koja je zivela vlastiti zivot i uglavnom vas prepustala sebi samom(j), ali vam je velikodusno davala sve ono sto je osecala da vam je potrebno.

Mesec u Strelcu stvara zelju za istrazivanjem smisla ljudskog postojanja. Moze biti da vam je samo istrazivanje vaznije od stizanja na cilj, jer vas nista tako ne privlaci kao avantura. Vi volite osecaj da mozete otici u svako doba, i u cvrstu vezu ne ulazite do kasnog zivotnog doba. Svet je izazov za vas, zato ga istrazujte! Svoju dusevnu slobodu volite vise od icega, kao sto i nista vise ne mrzite nego fanatizam i dogmatska pravila. Kroz zivot idete samouvereno, zeljni da vidite sta vam je to buducnost spremila.

Ako niste nasli svoju unutrasnju harmoniju jer su vam roditelji postavljali previse zabrana, ili naprosto nisu bili pristupacni, tada cete imati poteskoca da budete tolerantni prema onima koji imaju razlicito misljenje. Skloni ste gubljenju vremena u fantazijama o buducnosti, umesto da radite na resavanju problema sa kojima ste suoceni ovde i sad. Vasa odgovorna priroda ce vam pomoci da se vratite na zemlju kad zatreba.MESEC U JARCU

emocionalna rezervisanost

Želite da vas priznaju za moćnu i važnu osobu. Emocionalno ste preosetljivi i istovremeno kritički nastrojeni prema drugima, medjutim, onda kada ste zainteresovani ili angažovani, neumorni ste i puni razumevanja.Mesec u Jarcu je u egzilu, u opoziciji sa toplim Rakom, sklonim negovanju drugih. Ovaj lunarni položaj naglasava rezervisanost i hladnoću. Stidljivi ste i nesigurni kada je reč o vlastitoj vrednosti; imate mnogo podsvesnih strahova i možete biti preosetljivi u odnosu na stvarne ili imaginarne opasnosti.

Nastojite da opravdate svoje postojanje tako sto delujete naglasavajući lično dostojanstvo i tako sto ispoljavate ogromnu ambiciju za postizanje uspeha. Stoga niste ni istinski saosećajni i emotivni. Vi možete biti čak i pravednog ili humanog duha, ali sama dusa vam je ponekad, i u izvesnim situacijama, hladna i bezosećajna, sa malom sposobnosti saosećanja i samilosti, a takodje bez maste i smisla za umetnost, dakle osoba dosta hladnog srca, sto može biti ponekad preduslov za činjenje raznih zala, nedela, stvaranja ljudske patnje, a ako ste ambiciozni, možete ostvarivati svoje ciljeve, grubo rečeno, "preko leseva".

Vas um brzo reaguje na čulne opažaje, ali to često čini ljutito ili neprijateljski. Ovakav lunarni položaj stvara ljude fanatičnih ili opsesivnih ideja.Kombinacija Saturna, vladaoca Jarca i Meseca, može dovesti do pojave morbidne ili melanholične sklonosti ka mračnim mislima, ali isto tako možete postići veliku popularnost ili postati poznati po zlu.Vise od ijednog drugog položaja, ovaj položaj Meseca će reagavati na ostali deo horoskopa. Kvalitet trezvenog osećanja koje ima Mesec u Jarcu može preuzeti ono najbolje iz horoskopa ukoliko postoje dobri aspekti, ili ono najgore, ako ima isuvise mnogo izazovnih aspekata.

Ukoliko su aspekti dobri, to svedoči o sposobnosti za rukovodjenje ili upravljanje. Teski aspekti često dovode do pomanjkanja stvaralačke energije, mada su vam ambicije velike. Ako ne naučite kako da kontrolisete ovakav položaj, možete biti skloni alkoholizmu, predati se utoljavanju nezajažljivih apetita ili zadovoljavanju sračunate potrebe za osvajanjem vlasti po svaku cenu, ne vodeći računa ni o kom drugom. Lako stičete neprijatelje, bez obzira da li to zaslužujete ili ne, i to može naneti stetu vasem ugledu.

Mesec u Jarcu ukazuje na snažan uticaj roditelja. Majka vas je sasvim tradicionalno i konzervativno odgajala. Bila je drustvena, mada praktična i efikasna, i podsticala vas je da u svim svojim poduhvatima postižete uspeh.Oprezni ste kada je reč o novcu, trezveni ste i praktični. Ove osobine mogu preći u ekstrem, sto dovodi do preteranog opreza, mračnjastva i skrtosti. Treba da razvijate srdačnost i nežnost i morate naučiti da će vam, ako drugima dajete ne očekujući nista zauzvrat, to doneti veće zadovoljstvo i ispunjenje nego ukoliko drugima neprestano postavljate stroge zahteve. Na poslu ste marljivi i zahvaljujući svojim istrajnim naporima možete preuzimati odgovornost i doći do visokog položaja.

Žene sa Mesecom u Jarcu sklone su melanholičnosti i često osećaju nesto nalik na: "Mene niko na svetu ne voli". Muskarac sa ovakvim lunarnim položajem traži partnerku koja će mu pomoći da ostvari svoje drustvene ambicije, koja će dobro voditi udobno domaćinstvo i paziti na porodične finansije.

U znaku Jarca mesec se nalazi u svom egzilu, pa iz tog razloga neće vam biti lako da postignete emocionalno zadovoljenje. Ne volite da pokazujete svoja osećanja, možda iz straha da ne budete povredjeni. Pokazujete se kao hladni i bezosećajni, premda vam je potrebno vise sigurnosti i podrske nego drugima. U najgorem slučaju, može doći do frustracije ili čak depresije. Pomoglo bi vam da se naučite barem malo da se otvorite i prihvatite i sopstvenu slabost U protivnom ćete biti nezadovoljni i kivni na druge. Možda je tome razlog sto su vas forsirali da odrastete i prihvatite odgovornosti u ranom detinjstvu pa niste nikad iživeli instinkt igre ili eksperimentisanje u sigurnoj sredini. Zato sada nećete da preuzmete nikakav rizik sa nepredvidljivim ljudskim emocijama, već ih potiskujete koliko god možete. Trebali bi da kontaktirate vase unutrasnje biće i razvijate interes za druge ljude. Upoznajte svoje sopstvene vrednosti, tada će vas osećaj da vredite sigurno privući druge ljude koji će pokazati osećaje za vas.

Van mreže Princess77*

 • *Drugar iz komšiluka *
 • ****
 • Poruke: 532
 • Reputaciona snaga: 130
 • Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!Princess77 is awe-inspiring!
 • Pol: Žena
 • Coincidence is God's way of remaining anonymous...
Mesec
« Odgovor #11 poslato: 16. Oktobar 2011. 10:26:12 »
MESEC U VAGI

emocionalna istancanost

Vi zivot dozivljavate kao sredstvo za samootkrivanje metodom pokusaja i greske. Nastojite da u svakoj prilici podelite iskustva sa drugima i dozivljavate ih na jednostavan sarmantan i nepristrasan nacin. Osecate duboku potrebu da se svima dopadate i imate urodjenu uctivost, sarm i diplomatsko ponasanje; vasa emocionalna stabilnost zavisi od toga u kojoj vas meri drugi odobravaju, pa stoga zelite da im ugodite.

Mesec vam ovde ne daje posebnu dusevnost, mastovitost, sposobnost sazaljenja ili ljubavi prema masama, visok unutrasnji moral, jer je ovo znak Venere, pa je Mesecev uticaj izrazen kod vas vise u stvaranju estetskog osecanja, elegancije, sklonosti modi, zabavama, festivalima, politici, diplomatiji, a najvise od svega umetnostima. Drustveni ste, pristupacni, harmonicni i rafinirani, skloni depresijama ali i u dobrom raspolozenju, radosti, pomalo lenji, volite neobicne, bizarne stvari, no sve nadoknadjujete ukusom i elegancijom. Stil, otmenost, sarm, nasledjeni su od majke ili od babe. Moguca su dva braka, a u losem aspektu bracni skandali, sudjenja, procesi i slicno.

Zivite od trenutka do trenutka i vase se raspolozenje naglo menja, u skladu sa smenjivanjem dogadjaja. Prijateljski ste nastrojeni, prijatne naravi i popularni, ali mozete, ako negativno koristite ovaj lunarni polozaj, biti kapriciozni, skloni menama i kritizerstvu. Posto lako podlezete laskanju, morate svesno razvijati samopouzdanje i nauciti kako da kazete ne. Morate obuzdavati svoju tendenciju ka indolentnosti i flertovanju.

Vasi culni utisci su estetski jaki; imate potrebu da sluzite lepoti. Bas kao i Devica, culna opazanja dozivljavate umom, vrednujete cinjenice, ali ih ne kritikujete niti analizirate. Zbog vazdusnih karakteristika Vage, nema one prakticne primene kojom se odlikuje Devica kao zemljani znak. Um Vage je izrazito kontemplativan; imate velike ideje ali niste uvek spremni da delujete u skladu sa njima. Naime, vama je vaznije da o necemu donesete sud nego da to nesto i prakticno realizujete.

Kod ovakvog lunarnog polozaja odlucnost vam obicno nije jaca strana, ali vasa prividna blagost krije veliku snagu. Volite muziku, poeziju i umetnost. Mada imate izvesnog dara u ovim oblastima, obicno radije posmatrate i vrednujete nego sto sami nesto ostvarujete na tom planu.Srdacni ste i dobre naravi i cesto ste trazeni u drustvu. Na vas uticu ljudi iz vase okoline, a vas ljubavni zivot zavisi od toga u kojoj ste meri cenjeni. Partneri su vam vazni, buduci da najbolje funkcionisete u saradnji sa drugima, kao i zbog toga sto zavisite od njihovih reakcija.

Muskarac ciji je Mesec u Vagi trazi rafiniranu, drustvenu i zabavi sklonu partnerku koja je istovremeno privlacna, dobro vaspitana i inteligentna. Zena sa ovakvim lunarnim polozajem je drustvena, dobra domacica, voli lepo okruzenje, dekor i odecu.Svoju majku dozivljavate kao osobu koja je posvecivala veliku paznju vasim manirima i opstem ponasanju i pokusala da vas motivise da prepoznate lepotu – bilo umetnicku, bilo prirodnu.

Vasa najveca zelja je da zivite u skladu sa vasim osecajima. Zelite da budete voljeni i spremni ste da ucinite sve za svojeg partnera u ime mira i ravnoteze. Osetljivi ste na sukobe i negativne energije i lako postajete nervozni i depresivni. Zurite da rizikujete da postanete previse zavisni od onoga sto drugi ljudi misle o vama i sopstvenu sliku bazirate na osnovu njihovog prihvatanja. Jedini nacin da postignete emocionalnu stabilnost je da naucite da vise volite sebe.

Volite harmoniju i obicno dobro uspevate sa svima izbegavajuci konflikte po svaku cenu. Ljudi vas vole jer ste uvek spremni da pomognete cak i ako je na vasu stetu. Dobro radite u timu jer ste naucili umetnost kompromisa i otvorenosti prema svim idejama. Volite umetnost i imate dobar ukus i osecaj za stil. Privalci vas sve sto je lepo. Vas umetnicki i estetski razvoj je ohrabrivan jos u detinjstvu kod kuce.
Bilo bi vazno za vas da zauzmete cvrst stav cak ipo cenu mira i harmonije. Mozete da razvijete svoje samopostovanje podsecajuci se da savrsenosti u ljudksim odnosima nikad nije bilo niti ce biti. Dozvolite sebi da zapocnete neki konflikt u cilju zastite svojih interesa.

Sinastrijske karakteristike

Mesec u Vagi nagovestava da kod vas osecanja imaju veliki udeo u stvaranju skladne atmosfere. Sposobnost da se oseti na koji nacin se najbolje prilagodavate drugima moze biti od velike pomoli u smislu vaseg ohrabrivanja. Vazna je i drustvena prihvacenost, a zajednistvo se ceni kao nesto sto moze da donese uzajamnu dobrobit, pa je cak i kod povredjenih osecanja prisutna sklonost da se "stvari ne uzimaju k srcu". Ako je Mesec izuzetno izlozen negativnim uticajima ova sposobnost, cak i ako nije umanjena, dobija jasno zacrtane granice, preko kojih vi niste spremne da predjete. Vi mozete da odustanete od napora da odrzite sklad posto je umesano suvise emotivnog stresa.MESEC U SKORPIJI

emocionalna posesivnost

Mesec je u skorpiji u znaku svoga pada, tako da su kod vas osobine kao sto su osecanja, ljubav prema ljudima i njihovoj patnji, masta i vizije, snovi i romantika, potpuno umanjeni ili ne postoje. Mesec vam ovde moze dati neku vrstu tragicne neznosti, no bez velike dubine i saosecanja, ali i strahove, depresije i fatalne, tragicne ljubavi i raskide. Uvek imate unutrasnju potrebu za dramatizacijom dogadjaja, ljubav prema opasnim avanturama i slicno.

Vasa emocije su intenzivne i cesto se temelje na upornim zeljama. Nestrpljivi ste, podlozni promenama raspolozenja, pa cak, ponekad, skloni i mracnim mislima. Ranjivi ste, mozete postati ljubomorni, namcorasti i osvetojubivi. Cesto prebrzo donosite sud o drugima i osecate potrebu da na suptilan nacin dominirate. Necete tolerisati suprostavljanje niti mesanje u vase stvari, ali cete cesto mnogo toga zrtvovati zbog ljubaznosti.

Dobro izvrsavate zadatke, imate veliki potencijal i preduzimljivi ste. Mada ste nagli i impulsivni, samouvereni ste i sposobni da postignete uspeh. Obicno dobijate ono sto zelite; moze vam se, medjutim, dogoditi da na kraju utvrdite kako je rec o Pirovoj pobedi.Posto ste toliko ljubomorni, gordi i posesivni, i ako to u sebi ne zuzbijete, ovakav polozaj Meseca ne obecava bas harmonican brak. U vasim odnosima sa decom cesto se ispoljava zelja za dominacijom, to moze biti rezultat dominacije jednog roditelja, ili pak vaseg preteranog idealizovanja jednog roditelja, obicno majke.

Kod ovakvog lunarnog polozaja majka moze biti preterano posesivna i moze joj biti tesko da dete, narocito musko, oslobodi svog uticaja. Kada privedete kraju nesto sta ste radili sa uzivanjem, umete da se prepustite samozadovoljstvu i zaboravite na druge. Cini se da niste sposobni da saosecate sa ostalim svetom. Imate slojevitu licnost i sa lakocom prozirete druge. Volite da istrazujete nova podrucja.Cula dozivljavate kao sredstvo za postizanje zadovoljstva, a ne za sticanje znanja, i intenzivno i strasno reagujete na zivot i seks. Imate neogranicenu sposobnost opservacije. Snaga volje vam je cesto latentna, ali, kada je koristite, to cinite za dobrobit covecanstva.

Negativno koriscenje Meseca u skorpiji moze dovesti do seksualnih ekscesa ili inhibicija, perverzija ili alkoholizma. Najvise vam je potrebno da naucite kako da prastate i zaboravljate. Morate nauciti kako da kontrolisete svoja snazna, duboka osecanja. Posto su vam cula toliko vazna, i njima morate posvetiti paznju. U horoskopu zene Mesec u skorpiji moze ukazivati na seksualni promiskuitet, sklonost zivotnim zadovoljstvima i porodicne probleme. Muskarac sa ovakvim lunarnim polozajem trazi senzualnu partnerku koja ce, u isto vreme, biti dovoljno nezna da on moze da je poseduje i "konzumira". Posto je tajanstven i skrt na recima, potrebna mu je intuitivna partnerka koja moze osetiti njegovo raspolozenje.

Vas najveci izazov je odrzavanje temperamenta pod kontrolom i opiranje iskusenjima strasti. Sposobni ste za duboke osecaje, zavisno od vrste emocije, mozete da volite preko svih granica ili da razvijete strastvenu mrznju. Morate nauciti da se ne prepustate svojim osecajima jer oni mogu postati eksplozivan potencijal. Kako budete sazrevali uspesnije cete kontrolisati svoje emocije i necete se predavati svakom iskusenju.

Zelja vam je da prozivite svoje strasti sto vas vodi u aktivan seksualni zivot. Otvoreni ste prema novim iskustvima, brzo se oporavljate od emotivnih povreda i spremni ste za sledecu avanturu. Osecate se obaveznom da zaobidjete pravila i razbijate tabue. Ovo vam ne osigurava bas ljubav svih ljudi iz vase sredine. Pazite da ne odete predaleko i nemojte ignorisati bol koji bi mogli prouzrokovati drugome jer bi se jednog dana mogli naci usamljeni. Ne podcenjujte vaznost prijatelja.