Autor Tema: Planetarni periodi i Firdarije  (Pročitano 19581 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže uranija*

 • Savetnik
 • * Podstanar na Forumu *
 • ***
 • Poruke: 3531
 • Reputaciona snaga: 13415
 • uranija is awe-inspiring!uranija is awe-inspiring!uranija is awe-inspiring!uranija is awe-inspiring!uranija is awe-inspiring!uranija is awe-inspiring!uranija is awe-inspiring!uranija is awe-inspiring!uranija is awe-inspiring!uranija is awe-inspiring!uranija is awe-inspiring!uranija is awe-inspiring!
 • Pol: Žena
 • zivot je lepsi sa nadom u bolje sutra
Odg: planetarni periodi i firdarije
« Odgovor #4 poslato: 09. April 2012. 08:35:11 »
evo drage moje,Andji da shvatis za planetarne periode,tu su na temi,jer svaka planeta u tvom natalu,te licne ,pokazuje jedan period tvog zivota,i onda se aktiviraju aspekti u smislu dogadjaja i realizacije kada je njegov planetarni period,recimo

svi aspekti sa mojim suncem se aktiviraju od moje 23/22 godine,i zaista je bilo tako sunce ima aspekte sa saturnom,sa plutonom,sa marsem,vise sam zasla u svet povucenog tipa i istrazivanja,sledeci period

to je period vladara sunca od 31.e i tad sam u merkurovom ritmu,puno foruma,ucenja,planirala sam i ucenje dopisno sa keplerom,i to sad eto pokazuje kad ce to uspeti da se realizuje...mada i sunce daje zeleno svetlo,no videcemo,merkur ima aspekte sa venerom u lavu u 2.oj i ja tad verovatno cu isto intenzivno raditi konslutacije

meerkur i uran,pa merkur i jupiter uvek ga nadogradjujem,posao mi se uvek menja...na radnom mestu na kojem sam za stalnu mizeriju...al ide staz,jbg...to je vazno
merkur ima sekstil sa mc...karijera...
merkur ima trigon i sa mesecom u cetvrtoj,ucenje iz kuce...

Zujalica*

 • Gost
Odg: planetarni periodi i firdarije
« Odgovor #3 poslato: 26. Februar 2012. 14:13:14 »
Ja sam po firdarijama u periodu Jupiter i podperiodu Sunce od Jula 2011...i kako ja ovo da gledam...moze li mi neko pojasniti...
Sunce je u izgonu ali je u svojoj kuci i ima harmonicne aspekte, vladar 12p...a Jupiter je suvladar dsc i vladar 4p ali i Mars i Saturn ...to akcenat na partnerskim odnosima porodici...
..u ovom solaru podznak mi je u  Lav a 5p cini mi se ukljesten Strelac..

..kada sam usla u poslednju vezu bio je period  Jupiter- Mars u natalu imam  :120: recepciju, i po orbisnim lukovima od je ovo je skoro 23 godine ja usla u vezu od 22 i 2 meseca..i ovaj aspekt opisuje njega tj.  Mars :60: Sunce :60: Jupiter

Van mreže Majana*

 • *Drugar iz komšiluka *
 • ****
 • Poruke: 1077
 • Reputaciona snaga: 1757
 • Majana is awe-inspiring!Majana is awe-inspiring!Majana is awe-inspiring!Majana is awe-inspiring!Majana is awe-inspiring!Majana is awe-inspiring!Majana is awe-inspiring!Majana is awe-inspiring!Majana is awe-inspiring!Majana is awe-inspiring!Majana is awe-inspiring!Majana is awe-inspiring!
 • Pol: Žena
Odg: planetarni periodi i firdarije
« Odgovor #2 poslato: 18. Oktobar 2011. 11:28:49 »
Osam životnih dobi

Na različita razdoblja života utječu različiti planeti, a svaku dob karakteriziraju zadaće i funkcije koje ovise o djelovanju jednog od sedam planeta.

Prema tradicionalnoj astrologiji, na različita razdoblja života čovjeka utječu različiti planeti. Moderna astrologija smatra da se ta razdoblja izmjenjuju u ritmu kretanja Urana, koji jedan Zodijački znak prijeđe za oko sedam godina. Svaku dob karakteriziraju zadaće i funkcije koje ovise o djelovanju jednog od sedam glavnih (do 18. st. jedino poznatih) planeta.

Tako je i čovjekov život podijeljen na sedam etapa: dob Mjeseca (od 0 do 7 godina), dob Merkura (od 7 do 14), dob Venere (od 14 do 21), dob Marsa (od 21 do 35 - dvostruki Uranov ciklus), dob Sunca (od 35 do 42), dob Jupitera (od 42 do 56) i dob Saturna (od 56 do 70 - dvostruki Uranov ciklus).
Napredak čovječanstva produljio je prosječnu životnu dob, te dob Saturna više nije posljednja. Nakon nje nastupa osma dob, dob Urana, prvog od planeta tzv. novog ili modernog doba, Urana, Neptuna i Plutona.

• Dob Mjeseca (do 7. godine života)
Mjesečevu dob odlikuje izvanredna osjetljivost i prijemčivost (Mjesec). Dijete kroz svoje roditelje gleda vanjski svijet, nesamostalno je i vrlo znatiželjno. No, djetinjstvo se u današnje vrijeme značajno skratilo, a djetetov životni ritam ubrzao. Najviše je tomu pridonijela televizija kao medij preko kojega dijete ulazi u izravan dodir sa stvarnošću. Televizija, poput drugih umjetnih stimulansa, djecu brzo učini dovoljnima samima sebi. Posljednjih godina i računala grabe dječju pozornost raznim igricama i virtualnim svijetom Interneta.

• Dob Merkura (od 7. do 14. godine života)
Ušavši u ove godine djeca se moraju suočiti sa strogim pravilima ponašanja i naučiti vještine komunikacije (Merkur).
Za razliku od dječaka, djevojčice već u igri moraju pokazati svoju gracilnost i ženstvenost, a u pubertetu ta razlika biva pojačana podjelom stvari na "muške" i "ženske". Adolescencija i seksualnost, nekoć obavijeni velom misterije, više nisu tabu pa adolescenti često iskuse stvari koje su nekoć bile dijelom kasnijih doba. Osim toga, i granice puberteta su se u današnje doba pomakle pa djeca ranije ulaze u pubertet.

• Dob Venere (od 14. do 21. godine života)
Venera simbolizira ljubav, erotiku i estetiku pa ljubav dominira u ovom životnom razdoblju, kao i izražavanje putem odjeće i cjelokupnog vanjskog izgleda.
Prva erotska iskustva gotovo se redovito događaju upravo tada. Seks je u ovoj dobi nekad bio zabranjen, a kada se djevojka zaljubila, morala se udati. Neudana žena starija od 21. godinu smatrala se usidjelicom. Danas to više nisu imperativi življenja u žena, a nestale su i predrasude vezane uz odnos spram ljubavi.

• Dob Marsa (od 21. do 35. godine života)
Dob Marsa karakterizira bunt protiv svih autoriteta i stege, te iznalaženje vlastitog puta koji je često suprotan onome što roditelji žele.
U astrološkom smislu ovo je doba zrelosti i samopotvrđivanja, kako na intimnom, tako i na poslovnom planu. Kao planet, Mars je, pak, simbol seksualne želje i snage pa se potvrda vrijednosti i zrelosti traži i na ljubavno-seksualnom planu.

• Dob Sunca (od 35. do 42. godine života)
Nekoć smatrano razdobljem neizbježnog propadanja ženine ljepote i privlačnosti, danas je to dob koja donosi prve velike plodove rada i društveni prestiž.
Također, u tom životnom razdoblju dolazi do analiziranja ostvarenog u životu. Osoba koja je izgradila karijeru i društveni status, odrekla se obitelji, počinje se preispitivati je li sve to vrijedilo truda. Javlja se nostalgija za bezbrižnim sentimentalnim odnosom, ali i svijest o prednostima života u neovisnosti.

• Dob Jupitera (od 42. do 56. godine života)
U ovoj dobi dosiže se vrhunac životne zrelosti, nakon čega slijedi lagano opadanje moći, a kod žena i neugodno razdoblje menopauze.
Dob Jupitera je razdoblje ključnih transformacija i vrijeme odluke hoće li se život nastaviti prema mirnoj, spokojnoj i bogatoj starosti ili prema sve većem beznađu, tuzi i samoći.

• Dob Saturna (od 56. do 70. godine života)
Planet Saturn simbol je starenja, usporavanja životnih funkcija, samoće i mudrosti. Nekoć je u najboljem slučaju sudbina muškaraca i žena u toj životnoj dobi bila briga o unucima. Napredak medicine i tehnike usporio je, međutim, tjelesno starenje, no pomaci su se osjetili i na psihološkom planu. Mnoge se starije osobe u današnje vrijeme odlučuju i dalje ostati profesionalno aktivne ili prihvaćaju neki honorarni posao umjesto da budu samo dobre bake i djedovi.

• Dob Urana (od 70. godine života)
Uran upućuje na ostvarivanje viših stanja svijesti. Muškarci i žene su u ovoj dobi života najčešće nezaštićeni starci, više nalik djeci i većinom ovisni o svojim bližnjima. Međutim, napredak društva omogućuje im neovisan život i sigurnost. Prema medicinskim statistikama, mnogi su muškarci i žene te dobi još intelektualno pa i seksualno aktivni, a ima čak i onih koje se odluče na pothvat koji im nije pošao za rukom prije u životu.

Van mreže uranija*

 • Savetnik
 • * Podstanar na Forumu *
 • ***
 • Poruke: 3531
 • Reputaciona snaga: 13415
 • uranija is awe-inspiring!uranija is awe-inspiring!uranija is awe-inspiring!uranija is awe-inspiring!uranija is awe-inspiring!uranija is awe-inspiring!uranija is awe-inspiring!uranija is awe-inspiring!uranija is awe-inspiring!uranija is awe-inspiring!uranija is awe-inspiring!uranija is awe-inspiring!
 • Pol: Žena
 • zivot je lepsi sa nadom u bolje sutra
Planetarni periodi i Firdarije
« Odgovor #1 poslato: 16. Oktobar 2011. 18:43:16 »
Citat: Šmišonja
PLANETARNI PERIODI I FIRDARIJE

4- element Vazduha :[najrazradjeniji nivo postojanja, subatomski nivo postojanja, kauzalno telo ili kvantnomehaničko telo :/U]

~ planetarni periodi
~ fidarije
~ orbisni lukovi

Tehnika planetarnih perioda se bazira na ideji da svakim odredjenim periodom
života natusa vlada jedna od planeta
:

Mesec - od rodjenja do 4god (od 0god do 2god i od 2god do 4god)
Merkur - od 4god do 14god (od 4god do 9god i od 9god do 14god)
Venera - od 14god do 22god (od 14gdo do 18god i od 18god do 22god)
Sunce - od 22god do 40god (od 22god do 31god i od 31god do 40god)
Mars - od 40god do 56god (od 40god do 48god i od 48god do 56god)
Jupiter - od 56god do 70god (od 56god do 63god i od 63god do 70god)
Saturn - od 70god do 80god (od 70god do 75god i od 75god do 80god)
Uran - od 80god pa nadalje...

E, sad, ono što se zaista retko koristi prilikom korišćenja planetarnih perioda, je ideja da se svaki period podeli na pola :

Mesec od 00 do 4god / :2 ~ znači od 0god od 2god i od 2god do 4god ~ pa ondak bi sam Mesec iz natalnog čarta vladao prvom polovinom, a njegov dispozitor bi vladao drugom polovinom. Primer : Mesec u Devici, vlada od 0god do 2god, a Merkur u Vagi od 2god do 4god... i tako za svaki period (to je ono u zagradi...)

Čitala sam neki blog od Davida Rowan-a

Evo kako ona izgleda :

SUNCE - od 35 do 45 godine /u ovom periodu se aktivira i samo IV polje/

MESEC - od rodjenja do 5 godine

MERKUR - od 5 do 15 godina

VENERA - od 15 do 25 godina

MARS - od 25 do 35 godine

JUPITER - od 45 do 55 godine

SATURN - od 55 do 65 godine

NEPTUN - od 65 pa do 75 godine

PLUTON - od 75 pa nadalje, sam kraj života, sam trenutak smrti

Evo nekih osnova u tumacenju Firdaria:

Firdarije su jedan skoro zaboravljeni prediktivni metod o kojima Ptolomej govori na kraju Tetrabiblosa u 10. poglavlju IV knjige.

Firdarije su persijski koncept planetarnih perioda i koristile su se u srednjovjekovnoj i antičkoj astrologiji, odnose se na periode života gde svakim tim periodom vlada jedna planeta ili mesečev čvor.

Prvi put ih je opisao, koliko je poznato, Abu Mashar i vuku koren iz sistema mundanih ciklusa namjenjenih dugoročnim prognozama istorijskih događaja. Kvalitet perioda života, kojim vlada odredjena planeta , je odredjen stanjem te planete u natalu.

Al-Biruni ~ 1029 n.e.:

Godine ljudskog zivota prema perzijskoj ideji su podjeljene u odredjene periode (firdare) kojima vladaju Hronokratori. Kada se jedan period zavrsi drugi pocinje. Vladar prvog perioda je uvijek Sunce kod dnevnih rodjenja dok kod nocnih tu ulogu preuzima Mjesec, drugim periodom vlada Venera u prvom slucaju dok u drugom tu ulogu ima Saturn itd.


Iako će svima sa dnevnim ili noćnim rodjenjem periodi počiinjati sa istim planetama vladarima perioda, tumačenje (ne)kvalitete tog perioda života je odredjen samim položajem u kućii, znaku, stanjem, vladarstvom i aspektima navedene planete u natalnom horoskopu.

Takodje će vladati i tranzitima kroz koje osoba prolazi u tom periodu. Pa npr. ako osoba ima veoma značajan Jupiterov tranzit, a prolazi kroz Saturnov period gdje je još dodatno Saturn u natalu u padu, nalazi se u kadentnoj kući,i a vladar je takodje kadentne kuće – tada Jupiter neće uopšte biti toliko benefičan koliko se očekuje. S druge strane ako postoji Saturnov tranzit, a osoba nije u Saturnovom periodu ili bilo kojem podperiodu Saturna, tada Saturnov tranzit neće biti ni primetan niti jak. Kvalitet perioda čvorova zavisi od njihovih dispozitora i planeta koje su u konjukciji sa čvorovima - ako ih ima.

Ovdje možete izračunati periode:
Firdaria Calculator

Sve ovo Djotiš koristi takodje (Daša, Antardaša, Vimšotaridaša itd.)

Tehnika orbisnih lukova :

Osnova ove vrste predikcije je pravilo da za 1° = 7 godina starosti natusa. primarna vrednost orbisnog luka se bazira na orbisu aspekata izmedju natalnih planeta i sklapanju aspekata izmedju njih.

Poreklo nastanka orbisnog luka se zasnva na 7 godina koje čine četvrt ciklusa progresivnog Meseca ili tranzitnog Saturna (sade sati)

Kao što se i na svakih 7 dana Mesec kreće od Mladog Meseca, do druge četvrtine, preko Punog Meseca do treče četvrtine.

Tako na primer 4° predstavlja pun ciklus Progresivnog Meseca u svoje 4 faze od 28 godina (7 x 4 = 28) a takvih ciklusa imamo upravo 90 u jednom Zodijaku što bi numerološki moglo da se poistoveti sa max. starosnom dobi natusa. Svaka četvrtina samim tim, kao i čevrtina Meseca, kod natusa će predstavljati jedan zaokruženi deo života:

~ 1/4 : detinjstvo
~ 2/4 (Mlad Mesec) : mladost
~ 3/4 : srednje doba
~ 4/4 (Pun Mesec) : starost

Samim tim, metod orbisnog luka se može koristiti za bilo koji orbis izmedju natalnih planeta ~ od 0° do 12°... iako po pravilu ide do 10° (70god. života, al ja sam optimista pa koristim širi orbis jer smatram da natus može živeti i duže od 70god...)

Suština koja daje veliku popularnost da se koristi orbisni luk, je u stvari njegova jednostavnost ~ potrebno je samo papir, olovka, a i aj' da kažem digitron ~ i eto - pola posla je već odradjeno.

Pravila tumačenja su sledeća :

• orbisni luk nema pravu preciznost, već se smatra da deluje u orbisu od 7god. To znači da deluje i njegova druga polovina ~ onih 3 ipo godine, kad podelimo period na dva dela, što opet ipak daje malkice precizniji period za analizu.

Evo sad primera : natalna Venera je na 29° 31' Lava i vladar je VII polja i nalazi se u X polju, ima 60° sa natalnim Marsom na 25° 32' Blizanaca koji je vladar VI polja i umetnut je u VIII polju ~ način izračunavanja njihovog orbisnog luka je sledeći :

Marsu treba još 04°28' da predje u znak Raka, imamo 30° Raka i 29°30' od pozicije Venere ~ to kad saberemo :

04°28'
30°00'
29°31'
-------
63°59' a razlika u orbisu egz,60° je tih 3°59' ~ uzimamo tih 3°59' i množimo sa 7 (orbisni luk) i dobijamo opciju 26.53godinu kao potencijalnu godinu kada će se osobi desiti nešto vrlo bitno na :herc: planu. Tako je i bilo ~ velika :herc: na poslu baš u tom periodu.

E sad ako bi detaljisali u "sitna crevca" i poželeli da tih 7god još više preciziramo, ide se na sledeću matematiku :

• 1° ili 60' = 7 godina ili 84 meseca (7x12)
○ podelimo to sa 2 i dobijamo 0°30' = 42 meseca (ili 3 ipo godine)
• ondak to podelimo sa 2 opet i dobijemo 0°15' = 21 mesec
○ pa ondak opet podelimo sad 3 i dobijemo 0°05' = 7 meseci (ili 210 dana)
• ondak opet podelimo sa 5 i na kraju dobijemo 0°01' = 42 dana, tj. 1 mesec 12 dana

~ 1° = 7 godina
~ 0°30' = 3 godine 6 meseci
~ 0°15' = 1 godina 9 meseci
~ 0°05' = 7 meseci
~ 0°01' = 1 mesec 12 dana

Pa sad uzmemo primer od gore : Venera 60° Mars / 03°59' ~ ovo je po ovoj "matematici" ~ 3° x 7 = 21god, 59' x 7 = 413', tj. 6god i ostaje 53' koje pretvorimo u vremenski period od 74 meseca i 6 dana (tj. 6 godina 2 meseca i 6 dana) i to sve ~ 27godina 2 meseca 6 dana) dodamo na datum rodjenja :

03-10-1975
06-02-0027
------------
09-12-2002 je željeni datum ~ naravno treba ispoštovati pravilo 1 mesec "napred, nazad" što bi u ovom mom slučaju bilo da će se orbisni luk izmedju Venere i Marsa ostvariti u periodu Novembra/Decembra 2002/Januara 2003 ~ a tako je i bilo : mladića koga i dan danas volim sam upoznala 05-01-2003 na poslu... al po mojoj logici s obzirom da izmedju moje Venere i Marsa je separacija, ja zato nisam uspela da i započnem ♥ sa njim već je sve ostalo na platonskom nivou i eto mojoj već 7god tajne zaljubljenosti u njega...