Autor Tema: Madlen Olbrajt (politika)  (Pročitano 479 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Swiss*

  • Gost
Madlen Olbrajt (politika)
« Odgovor #1 poslato: 22. Septembar 2012. 12:24:47 »
MADLEN OLBRAJT

ALGOL   :0:  SUNCE

:pik:
Prvi je sa nepoznatim casom a drugi je po mojoj intuiciji

Bivša američka državna sekretarka Medlin Olbrajt, rođena 15. 5. 1937. u Pragu kao Mari Jana Korbelova, 64. državni sekretar SAD i prva žena u istoriji SAD na ovom položaju, ove je nedelje objavila knjigu “Praška zima: lična priča o uspomenama i ratu, 1937. – 1948.”. Između ostalog, u njoj piše o rođacima nastaradalim u Holkaustu, o činjenici da u mladosti uopšte nije znala za svoje jevrejsko poreklo, i o moralnoj težini odluka sa kojima su njena porodica i ona sama tokom života bili suočeni, uključujući i one vezane za Kosovo.

Kako bi izbegli progone i zaštitili se, roditelji Medlin Olbrajt prešli su u rimokatoličku veru, u kojoj je i ona sama odgajena i vaspitana. Tvrdi da je za svoje jevrejsko porekolo doznala tek kada je odrasla, mada je to detalj njene biografija u koji mnogi ne veruju.

Bivša državan sekretarka, međutim, uporno insistira da je bilo upravo tako, a na pitanje novinara “Haftington posta” o tome kako se takva situacija odrazila na njen osećaj identiteta, i da li smatra da joj u tom pogledu nešto nedostaje, odgovara:

- Vrlo sam ponosna na svoje čehoslovačko poreklo, ali svoj identitet bih trenutno opisala ovako: ja sam Amerikanka, majka, baka, potičem iz jevrejske kulture, bila sam rimokatolkinja, sada sam episkopalne veroispovesti, posvećena sam ljudskim pravima, verujem u međunarodnu zajednicu, i sve te stvari su na ovaj ili onaj način duboko uticale na mene.

U vreme njenog rođenja, otac male Mari je bio čehoslovački diplomata u Beogradu, koji je morao da napusti 1939. Porodica je ratne godine provela u Londonu, a posle rata otac je kao diplomata ponovo došao u tadašnju Jugoslaviju, ovog puta sa celom porodicom, tako da je Mari ovde provela izvesno vreme.

Pošto se bojao komunističke indoktrinacije otac je, međutim, nije slao u naše državne škole, već su je podučavale guvernante, a nešto kasnije poslao ju je u internat za devojke u Ženevi. Tada je i ime zvanično promenila u Medlin, francusku verziju češkog nadimka Madlenka, koji joj je nadenula baka. Otac joj je 1948, kao poznati antikomunista, povučen s položaja u Beogradu, a iste godine porodica emigrira u SAD. Prilikom udaje za Džozefa Olbrajta, 1959, Medlin Olbrajt je prešla u episkopalnu crkvu, kojoj i danas pripada. Tek kao odrasla je doznala i činjenicu da su joj tokom II svetskog rata u Holokaustu nastradali brojni rođaci, uključujući i troje deda i baka.