Autor Tema: Маркиз де Сад ( Marquis de Sade )  (Pročitano 2058 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Saša*

  • *Drugar iz komšiluka *
  • ****
  • Poruke: 1183
  • Reputaciona snaga: 3791
  • Saša is awe-inspiring!Saša is awe-inspiring!Saša is awe-inspiring!Saša is awe-inspiring!Saša is awe-inspiring!Saša is awe-inspiring!Saša is awe-inspiring!Saša is awe-inspiring!Saša is awe-inspiring!Saša is awe-inspiring!Saša is awe-inspiring!Saša is awe-inspiring!
  • Pol: Žena
  • A sta ako je tvoja sudbina da menjas sudbinu?
Маркиз де Сад ( Marquis de Sade )
« Odgovor #1 poslato: 03. Januar 2013. 20:19:11 »
МАРКИЗ ДЕ САД

:karo:Донасје Алфонс Франсоа (фр. Donatien Alphonse François), познатији као Маркиз де Сад (фр. Marquis de Sade), рођен 2. јуна 1740, а умро 2. децембра 1814. у код Париза, био је француски аристократа и књижевник. У своје време је био познат по сексуалним скандалима, а касније по описаним специфичним сексуалним фантазијама.
Маркиз де Сад је пореклом из врло старе провансалске племићке породице.

Похађао је колеж „Луј ле гран“ у периоду од 1750. до 1754. године, а затим коњичку школу. Учествује у Седмогодишњем рату, а након рата излази из војске са чином коњичког капетана (1763). Склапа брак са богаташком ћерком, како би поправио породичне финансије. Препушта се раскалашном животу доконог племића, ангажује глумице и проститутке да учествују у његовим забавама, због чега је повремено бивао и затваран од стране власти. Године 1772. бежи у Италију са својом свастиком која му је била и љубавница.

На инсистирање своје таште затворен је у Венсенски затвор 1777, затим у Бастиљи и Шарантону, где је остао до 1790. За време револуције активно учествује у њеној секцији „де Пик“, али је 1793. поново бачен у тамницу под оптужбом да је „умерењак“. Ослобођен је у оквиру опште амнестије, али је 1801, након објављивања Жилијете, поново затворен. До смрти борави у затворима (Сент-Пелажи, Бисетр, Шарантон). Филозофску тежину његова дела добијају тек након тридесетих година 20. века.

http://oi60.tinypic.com/mbsk1i.jpg

Ona je zivela, a on je uzivao.