Autor Tema: Zanimanja I  (Pročitano 32444 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

mikica*

  • Gost
Odg: Zanimanja I
« Odgovor #10 poslato: 16. Oktobar 2011. 23:38:34 »
Svi ovi tekstovi su preuzeti sa : http://www.belisce.eu/zene/index.php?pw=1 :komp:

mikica*

  • Gost
Odg: Zanimanja I
« Odgovor #9 poslato: 16. Oktobar 2011. 23:23:10 »
Profesionalna orijentacija horoskopskih znakova

ovan je znak talenta, velike energije i radne spremnosti, samo mu ponekad nedostaje discipline i ustrajnosti. Odgovaraju mu svi poslovi koji zahtijevaju snagu, izdržljivost i prodornost. Uspjeh postiže u sportu i vojsci, elektrotehnici i mehanici. U medicini ga najviše zanima stomatologija, otorinolaringologija i psihijatrija.

Interesi pripadnika Bika mogu biti posve različiti; jedne zanima sve što donosi profit, pa studiraju i ekonomiju i bave se trgovinom, dok su drugi posvećeni umjetnosti. To je uporan i temeljit znak koji će svaki posao obaviti kako treba, pa mu redovito i treba dosta vremena. Zanima ga i povijest, kulinarstvo, građevina i agronomija.

Blizancima su srodne sve profesije koje se tiču komunikacije, putova i veza. Rođeni u tom svestranom znaku u životu se najčešće bave raznim poslovima, a bit će najuspješniji ako su to poslovi u području trgovine, marketinga i turizma. Zahvaljujući svom brzom zapažanju i ljubavi prema čitanju, dobro će se snaći u informatici, novinarstvu, književnosti i jezicima, a kako su spretni i vižlasti, i u sportu.

Književnost zanima i Rakove, posebno kad su u pitanju povijesni romani i klasici. Rakovi se vole vraćati unatrag, pa je u sferi njihovog interesa sve što je vezano za povijest i prošlost. Zbog toga su im srodna zanimanja ona koju su vezana uz povijest, arheologiju, etnologiju i paleontologiju. Isto tako, zanimaju ih poslovi od općeg društvenog i nacionalnog interesa pa će svoje mjesto naći u industriji, elektrici, zemljoradnji, pomorstvu, brodogradnji i politici.

Budući da se vole isticati i javno nastupati, Lavovima odgovaraju zanimanja vezana uz šoubiznis i biznis općenito. Pripadnici tog vatrenog znaka izuzetno su kreativni, maštoviti i odlučni, a svoje talente znaju iskazati i unovčiti. Nadareni su za glumu i kazalište, a dobro se snalaze kao profesori i predavači; bitno da imaju auditorij! Neće pogriješiti ako za studij izaberu humanističke znanosti, ekonomiju, trgovinu, politologiju i umjetničke akademije.

Analitične i praktične Djevice dobre su u matematici i gramatici, vole jezike, filozofiju, kemiju i fiziku, a mnogi od njih izabrat će zanimanje koje zahtijeva pedantnost, točnost i preciznost. Zbog urođene samozatajnosti odgovaraju im zanimanja "u sjeni", pa su često pomoćnici ili savjetnici neke važne osobe, tajnice i asistenti. Dobro se snalaze u tradicionalnim obrtima i poslovima vezanima za uljepšavanje, kao i u medicini i zdravstvu.

Vagama se ne mile grubi i naporni poslovi. Sklonije su "finim zanimanjima", onima koji zahtijevaju uglađenost, diplomaciju, takt, privlačan izgled i profinjen ukus. Srećemo ih na pravnom i filozofskom fakultetu, na dizajnu i umjetničkim akademijama. Glazba ih najviše zanima, no u životu se češće bave nekim praktičnijim zanimanjem, a glazba im je hobi. U svijetu medija najbolji su kao najavljivači i TV-voditelji.

Sve što sa sobom nosi rizik, odgovornost i opasnost privlači Škorpiona. U medicini ih najviše zanima kirurgija, psihijatrija i patologija, a srodna su im zanimanja u okviru vojske, policije, istraživanja i špijunaže. Tipičnog Škorpiona zanima kemija i fizika, novinarstvo, kritika, bankarstvo i politika.

Željan putovanja i novih iskustava, Strijelac često izabire zanimanja tipa pomorac, istraživač, trgovački putnik, diplomat, sportaš. Idu mu strani jezici, voli komunicirati sa strancima, a i dobro se snalazi u inozemstvu. Najčešće ga srećemo na filozofskom fakultetu, na studiju društvenih znanosti, jezika, antropologije, kulture i filozofije. Zanima ga sport, turizam i ugostiteljstvo, a neke i teologija.

Ozbiljnog i ambicioznog Jarca privlače sve rukovodeće funkcije, pa će se nastojati baviti prvenstveno onim poslovima koji mu mogu to omogućiti. Privlači ga povijest, građevinarstvo, arhitektura, politika, sudstvo, ekonomija, bankarstvo, a ne plaši se ni teških fizičkih poslova u metalurgiji, rudarstvu i tehnologiji.

Vodenjak se dobro snalazi u matematici, informatici i računalnoj industriji, a zanimaju ga i međuljudski odnosi. Rukovođen je humanim principima i željom da nešto poboljša i promijeni, pa će se često baviti politikom ili će raditi u socijalnim i humanitarnim službama. Privlači ga avijacija, astronomija, umjetnost, posebno fotografija i film, pa i astrologija.

Ribama ne leže rutinski i monotoni poslovi. One su vrlo kreativne i maštovite, samo malo nepraktične. Vole raditi s ljudima i za njihovu dobrobit, a često se i žrtvuju zbog drugih. Odgovara im zanimanje medicinske sestre i njegovateljice, kao i svi poslovi socijalnog tipa. U skladu sa svojim vodenim elementom privlače ih i zanimanja vezana uz more i vodu (turizam, pomorstvo, ribarstvo, brodogradnja, trgovina), a vole i poeziju, povijest i umjetnost.

mikica*

  • Gost
Odg: Zanimanja I
« Odgovor #8 poslato: 16. Oktobar 2011. 23:11:13 »
Vodeni znakovi (Rak, Škorpion i Ribe)

Od sve četiri skupine znakova, vodeni su doslovce - emotivni. Njihova zatvorena i oprezna, pomirljiva i duboko osjećajna priroda koja može intuitivno osjetiti i najtananije emocije drugih ljudi, čini ih vrlo egzotičnim, nedodirljivim, teško razumljivim i karizmatičnim osobama. Svijet gotovo iracionalnih emocija kojim suvereno vladaju, daruje im cijeli spektar raznorodnih osobina od kojih ponajviše vrijedi istaknuti altruizam, empatiju, te istinsku brigu za dobrobit drugih. Da bi pomogli drugima, ne pitaju za cijenu i na tom su putu sposobni podnijeti velike osobne žrtve. Upravo zbog tih milosrdnih osobina, opravdano zaslužuju da budu nazvani istinskim čuvarima vrijednosti.

Razmatrajući negativnu stranu vodenih znakova, njihov glavni problem je preosjetljivost, iznimna podložnost utjecajima okoline, kao i robovanje sjećanjima iz prošlosti. Moraju pronaći način na koji će se najbolje zaštititi od vanjskih uticaja kako bi osigurali vlastiti mir i funkcionalnost. Također je nužno da se makar i djelomice odvoje od siline emocionalnog uživljavanja i doživljavanja, kako im se ne bi dogodio gubitak kontakta sa stvarnošću.

Rak

S obzirom na naglašenu brižnost i osjećaj za tuđe patnje, za ljude ovog znaka bi bilo najbolje pronaći posao u sustavu socijalne skrbi, nekoj od humanitarnih organizacija ili medicini (u poslovima medicinske sestre, tehničara...). Leže im i uslužne djelatnosti (izvrsni su kuhari), a zbog veze s elementom vode, i zanimanja u vezi s rječnim ili morskim prometom. Svoju sklonost prema prošlosti mogu realizirati i kroz zanimanje vezano uz povijest (bilo da je riječ o povijesti umjetnosti ili arheologiji). Osim toga, maštoviti kakvi su, mogu biti i uspješni pisci, pjesnici i kritičari. Dobro se snalaze s novcem, ali i kao trgovački putnici koji redovito posjećuju domove svojih klijenata, te u poslovima s nekretninama, a uspješni su i u marketingu jer posjeduju dar za "opipavanje pulsa" javnosti.

Škorpion

Ovim "majstorima tajni" odgovara svaki posao u kojem dolazi do izražaja njihova sposobnost otkrivanja tuđih ili prikrivanja vlastitih (ili pak tajni organizacije u kojoj rade). Politika, financije, vojska (osobito tzv. jedinice za specijalna djelovanja), policija (detektivi i istražitelji), medicina (osobito kirurgija ), područja su na kojima se dobro snalaze. Ljudima ovog znaka odgovaraju ona zanimanja koja zahtjevaju specijalne ljudske sposobnosti, pri kojima dominiraju otpornost na stres, kao i umješnost učinkovitog i odgovornog djelovanja u težim, odnosno ekstremnim uvjetima (kriminologija, patologija, psihijatrija, rad sa eksplozivima, otrovnim kemijskim tvarima, zaraznim bolestima.). Često ih pronalazimo u obavještajno-sigurnosnim službama, a nisu mu strana ni zanimanja poput istraživačkog novinarstva. Bilo kakvo "zanimanje iz sjene" idealno je zanimanje za svakog Škorpiona.

Ribe

Ribama je važno izabrati posao u kojemu mogu dati cijele sebe, stoga mnoge od njih za svoj životni poziv odabiru zanimanje putem kojeg mogu realizirati duboku potrebu za humanošću i pomaganjem. Zbog empatije i osjećaja za tuđu bol i patnju, bolnice, humanitarne organizacije, socijalne službe, kao i sve druge slične ustanove zatvorenog tipa, predstavljaju mjesta gdje tipična Riba više nego dobro "pliva" jer u poslovima koji uključuju brižnost Ribe uživaju, a mnoge od njih tu nalaze smisao svog postojanja. Među ljudima ovog znaka često nailazimo i na umjetnike, iz čega je vidljivo kako im savršeno odgovaraju zanimanja pri kojima je neophodna uporaba kreativnosti i mašte. Također, odgovaraju im sve djelatnosti vezane uz more, kao primjerice pomorstvo, turizam, ribarstvo.

mikica*

  • Gost
Odg: Zanimanja I
« Odgovor #7 poslato: 16. Oktobar 2011. 23:10:30 »
Zračni znakovi (Blizanci, Vaga i Vodenjak)

Zračni su znakovi jednako dinamični i otvoreni poput vatrenih, ali za razliku od njih, njihova otvorenost je u većoj mjeri intelektualnije i apstraktnije prirode. S obzirom da su pripadnici ovih znakova naglašeno ljubopitljivi i druželjubivi, socijalno osvješteni, kao i potpuno zaokupljeni svijetom oko sebe, najčešće su prilično inteligentni te iznadprosječno komunikativni. Za razliku od vatrenih predvodnika i zemljanih graditelja, zračne znakove možemo slobodno nazvati informatorima. U svijetu informacija i informatike, kakav je danas, oni se osjećaju kao kod svoje kuće i jednostavno su rođeni za to da budu neprestano okruženi tonama podataka, od dnevnog tiska i televizije, pa sve do mobilne telefonije i interneta.

Negativna svojstva zračnih znakova, ponajprije će se izraziti u obliku površnosti i bezosjećajnosti. Istovremeno obrađivanje gomile podataka, kao i neprestana težnja za novostima, lako ih može otuđiti od stvarne zbilje i istinske dubine osjećanja. Moraju se čuvati toga da ne postanu nepraktičnim zatočenicima stalno izmjenjivih trendova i relativnih ideja bez sadržine, dakle i bez rezultata trajnije vrijednosti.

Blizanci

Najbolje se snalaze u poslovima koji im omogućuju neprestano kretanje i živu komunikaciju a sve to, ako je ikako moguće, bez puno odgovornosti. Njihova omiljena područja djelatnosti su vezana uz novinarstvo, trgovinu, promet, medije, posredništvo, izdavaštvo, kao i svaki drugi posao u kojem je važno imati spretne ruke i(ili) britak i snalažljiv um (i nadasve "jezik"), jer u njima Blizanci mogu dati najviše i ono najbolje od sebe, budući da su tu na svom "terenu". Spretni su u svim onim poslovima koji zahtijevaju spretnost i snalažljivost, kao i dobru kordinaciju ekstremiteta. Osim toga, poznati su i po tome što su skloni puno toga započeti a malo toga dovršiti, pa im, u skladu s tim, najbolje odgovaraju dinamični poslovi "na kratke staze".

Vaga

Svako zanimanje gdje će do izražaja doći neki od umjetničkih talenata područje je u kojem će svaka Vaga blistati punim sjajem. Bilo da je riječ o modi, dizajnu, poslovima vezanim uz nakit i umjetnine, fotografiju, kostimografiju, scenografiju, glazbu, ples, film, kazalište, ili pak onima vezanim uz uljepšavanje poput frizerskih i kozmetičkih salona ili ekskluzivnih butika. S obzirom da su društvene i vješte u komunikacijama, ali i da imaju smisla za vrijednosti, vrlo lako se mogu snaći i u poslovima vezanim uz trgovinu, bilo da je riječ o trgovanju automobilima ili umjetničkim antikvitetima i poklonima, ili se baviti trgovinom nekretnina i vrijednosnih papira. Dio njih odlučit će se za neko "ozbiljnije" zanimanje poput prava i postati odvjetnik ili sudac.

Vodenjak

Ovi individualci i osobenjaci dobro se snalaze u svim oblicima nekonvencionalnih i modernih zanimanja, što automatski uključuje informatičku i računalnu industriju, telekomunikacije, kao i sve druge oblike modernih i futurističkih tehnologija. Vodenjaci uglavnom idu ispred svog vremena, stoga su često vrlo uspješni u znanosti, primjerice u astronomiji i matematici, a nisu im strana niti politička, socijalna ili humanitarna zanimanja, odnosno poslovi vezani uz međuljudske odnose (ili humanitarno pravo) a zbog komunikacijskih vještina i sklonosti da budu u središtu pozornosti, privlači ih novinarstvo i mediji općenito. Ako netko izabere čudno i neobično zanimanje ili svoj najdraži hobi pretvori u profesiju onda je to zasigurno Vodenjak

mikica*

  • Gost
Odg: Zanimanja I
« Odgovor #6 poslato: 16. Oktobar 2011. 23:09:46 »
Zemljani znakovi (Bik, Djevica i Jarac)

Zemljani znakovi su vrlo praktične prirode i, u odnosu na znakove ostalih elemenata, ponajviše orijentirani prema materijalnom svijetu i pragmatično-materijalnoj realnosti. S obzirom da su po naravi zatvoreni i oprezni, njihovi su potezi promišljeni, oprezni i postupni, a krase ih golemo strpljenje, ustrajnost i samodisciplina. Zbog svih ovih osobina, možemo ih nazvati upornim i strpljivim graditeljima, što oni u doslovnom smislu najčešće i jesu. Najviše od svega žele dostići sigurnost (materijalnu i emocionalnu) i veliki su ljubitelji tradicionalnih vrijednosti, običaja i zakona.

Negativna strana njihove prirode se najčešće izražava u pretjeranoj konkretnosti i kritičnosti te negiranja svega onog što ne potvrđuju njihova čula ("ne vjerujem u ono što ne vidim"). U odnosu s njima problem je i to što se doslovno pridržavaju postojećih pravila, teško prihvaćajući neke inovacije i promjene, jer najbolje funkcioniraju u uvjetima gotovo rutinske predvidljivosti. Zbog pretjerane težnje ka sigurnosti, lako postaju robovima svojih navika, zbog čega su često i sasvim uskogrudni, nepopustljivi i kruti.

Bik

Izvrsni su u svim poslovima vezanim uz materijalna dobra, bilo da je riječ o posjedovanju zemlje i(ili) farme, ili, pak, tvrtke (najidealnija je ona koja se bavi proizvodnjom i preradom hrane) na čijem su čelu. Oprezni, ali i vješti u procjenama pravog trenutka za djelovanje u stanju su stvoriti ni od čega - nešto. Idealna su im zanimanja ona ekonomskog usmjerenja pri kojima je naglašena orijentacija prema profitu, odnosno novčarskim poslovima. Osim toga, a zahvaljujući, prije svega, njihovoj planeti vladateljici Veneri, koja im daje dobre glasovne sposobnosti, skloni su i umjetničkim zanimanjima, s posebnim naglaskom na glazbi. Zbog hedonizma i sklonosti uživanjima dobri su kuhari, slastičari ili - proizvođači vina.

Djevica

Dobro se snalaze u sustavima obrazovanja kao profesori, ali su uspješni i kao nezavisni intelektualci i majstori teorije područja kojim se bave (filozofija, religija, matematika). Osim toga, svaki posao koji zahtjeva preciznost i dobru organizaciju ispunit će njihova očekivanja. U načelu izbjegavaju položaje koji sa sobom nose preveliku odgovornost, stoga im odgovaraju poslovi činovnika, tajnica, liječnika, veterinara ili farmakologa. Rado će izabrati i kakav istraživački posao "u sjeni", vezan uz medicinsku, biološku ili agronomsku struku. Zanati i uslužne djelatnosti su područje gdje većina njih "pliva" s užitkom. Kojim god poslom da se bave, usavršit će ga do maksimuma svojih sposobnosti.

Jarac

S obzirom na to da su prirodno autoritarni, iznimno odgovorni i ambiciozni, ali uz to i dovoljno strpljivi, nesumnjivo im najviše leže svi oblici organizacijskih i rukovodećih zanimanja, gotovo u pravilu vezanih uz industriju, metalurgiju, rudarstvo, građevinarstvo, ali u obzir dolazi i ekonomsko upravljanje (management), te sva naglašeno statusna zanimanja kao što su primjerice sve forme političke, upravne, odnosno državno-administrativne aktivnosti. Ljudi ovog znaka svoj položaj uvijek zasluže višegodišnjim strpljivim radom i trudom (prema načelu korak po korak), i obično su najuspješniji u svojim zrelim godinama, nakon nagomilanog iskustva.

mikica*

  • Gost
Odg: Zanimanja I
« Odgovor #5 poslato: 16. Oktobar 2011. 23:06:06 »
Vatreni znakovi (Ovan, Lav i Strijelac)

Vatreni znakovi, sukladno elementu vatre, otvorene su i vrlo "gorljive" prirode, inicijatori i entuzijasti, uvijek puni samopouzdanja i volje, k tome još i lako "zapaljivi", poletni i za tren spremni na djelovanje. Zbog svog silovitog entuzijazma, u svakom trenutku nadahnjuju i potiču druge na akciju, stoga se slobodno može reći kako su stvoreni za ulogu vođe i predvodnika. Ove moćne individualce, snažno izražene svijesti o sebi i svojim sposobnostima, neće zadovoljiti mala postignuća, stoga ih najčešće nalazimo među poduzetnicima i dužnosnicima većeg formata, visoko rangiranih na društvenoj ljestvici.

U negativnom smislu, vatreni su znakovi zbog svojih nemalih apetita skloni megalomaniji i svim oblicima preuveličavanja, a ukoliko im je osjećaj samovažnosti prevelik, njihova se poslovična izravnost i otvorenost lako može pretvoriti u grubost i nedovoljnu osjetljivost za druge ljude. Zbog nestrpljivosti i nesklonosti taktiziranju, mogu propustiti neke dobre prilike jer će se, nerijetko, istrčati prije vremena i unaprijed sve pokvariti.

Ovan

Odgovaraju im dinamična zanimanja i sloboda djelovanja, a ako je ikako moguće - i odlučivanja. Zastupajući svoje ili tuđe interese, dobro se snalaze u ulozi vođe i inicijatora, kao i pokretača nekih novih projekata, a nerijetko ih nalazimo u vojsci, policiji, medicini (kirurgija, stomatologija) i svim ostalim poslovima u kojima se može maksimalno angažirati i pridonijeti općem dobru. Uvijek kažu ono što misle i rado će štititi one slabije, bilo kroz posao ili će im to, jednostavno, biti najdraži hobi. Zbog izraženog natjecateljskog duha, Ovnovima, dakako, leži i profesionalno bavljenje nekim sportom ali i svaki onaj posao u kojem mu je najveći motiv nadmašiti sam sebe. Zato se dio pripadnika ovog znaka prije ili kasnije odluče za posao u kojemu su - sami sebi šefovi.

Lav

Dobar organizator i s razvijenim upravljačkim sposobnostima, Lav kad tad preuzima kormilo u svojoj struci, ili u, primjerice, političkoj stranci ambiciozno se penjući do kakvog rukovodećeg, ili predsjedničkog mjesta gdje do punog izražaja dolazi njegov autoritet, a pruža mu položaj i moć. S obzirom na izvrsno snalaženje u javnosti i na sceni odgovaraju im i zanimanja poput glumca, TV voditelja, sveučilišnog profesora ili, ako je manje ambiciozan, tek učitelja. Zbog potrebe za uvijek novim izazovima može se odlučiti i za "profesiju" profesionalnog sportaša, liječnika ili - privatnog poduzetnika. Dobro se snalazi u svakom zanimanju koje je vezano uz scenu i gdje su sve oči i uši s punom pažnjom prikovane za njegov "lik i djelo".

Strijelac

Strijelci su veliki putnici, stoga im odgovaraju sva zanimanja povezana s putovanjima i izravni, odnosno česti kontakti sa stranim državljanima i drukčijim kulturama. Gotovo savršeno Strijelci se snalaze u svim visokointelektualnim zanimanjima s orijentacijom prema društvenim znanostima, kao i sve ono što na bilo koji način može biti vezano uz zakonodavstvo, pravosuđe, ali i filozofiju ili teologiju. Njima je jedino važno baviti se poslom koji je dinamičan i iznova pruža nove izazove, te da im svakodnevno pruža mogućnost širenja obzora i nudi potencijalnu mogućnost svladavanja nekih novih zanimljivih vještina. S druge strane, sklonost sportu i natjecanju općenito može ih odvesti i u područje bavljenja profesionalnim sportom.

mikica*

  • Gost
Odg: Zanimanja I
« Odgovor #4 poslato: 16. Oktobar 2011. 23:02:53 »
Svaki put kada razmišljamo o vlastitom identitetu i tražimo odgovor na temeljna pitanja (tko sam, što predstavljam), nemamo niti jedne druge mogućnosti nego sagledati sebe kroz prizmu vlastitih djela i sposobnosti, odnosno profesijom kojom se bavimo. Naša profesija i naša djela, najbitnija su identifikacijska karta kojom pronalazimo zasluženo mjesto u svijetu u kojem živimo. Okolina nas ne prepoznaje, niti to može, po onome što subjektivno mislimo (i što bismo htjeli) da jesmo, već upravo po onome što u svakom sadašnjem trenutku činimo za svoju okolinu. Pojednostavljeno - ako ste po struci liječnik i radite kao liječnik, za neposrednu okolinu u kojoj živite uvijek ćete biti najvažniji upravo kao liječnik, a to, dakako, vrijedi i za svako drugo zanimanje.


Astrologija nam pomaže da otkrijemo pravo usmjerenje

U nizu spoznajnih mogućnosti koje nam nudi astrologija, a upravo iz razloga što nam pomaže otkriti pravo usmjerenje, samim time i identitet, prednost pripada njenoj podgrani koju najčešće nazivamo poslovna astrologija ili jednostavno - poslovni horoskop.

Područje poslovne astrologije je vrlo široko i sastoji se iz nekoliko, međusobno potpuno različitih astroloških pristupa, ali prvi i najvažniji pristup je analiza astrološke karte koju izračunavamo na temelju točnog datuma, vremena i mjesta rođenja osobe. Natalna astrološka karta, osnovna je baza svih proračuna jer su u njoj (za onog tko je umije analizirati) najočitije vidljivi svi profesionalni potencijali. No, budući da nam ovdje nije cilj opisivati svu složenost astrološke metodike, za čije su izučavanje inače potrebne godine predanog rada i prakse, koncentrirat ćemo se na one sasvim osnovne podjele, kao i na pojedinačna tumačenja dvanaest horoskopskih znakova.


Podjele znakova

Dvanaest znakova dijelimo u četiri grupe (po tri znaka u svakoj grupi) i tu podjelu nazivamo podjelom po elementu. Te četiri grupe su: vatreni znakovi (Ovan, Lav, Strijelac), zemljani znakovi (Bik, Djevica, Jarac), zračni znakovi (Blizanci, Vaga, Vodenjak) i vodeni znakovi (Rak, Škorpion, Ribe).

Četiri elementarne grupe znakova možemo sagledati i kroz njihove temperamente, odnosno po Hipokratovoj klasifikaciji četiri osnovnih tipova ličnosti. Vatreni znakovi koleričnog su temperamenta, skloni brzom, snažnom uzbuđivanju i nagle ćudi. Često su žučljivi, nestrpljivi, katkad naprasiti i prgavi. Za razliku od njih, temperament onih rođenih u znaku zemlje je melankoličan, stoga naginju sjeti (ili potištenosti), neodlučni su, nešto slabije volje i ambicije. Zračni se znakovi nazivaju još i sangvinicima. Žešćeg su temperamenta, nervozni i razdražljivi. Vodeni su znakovi flegmatici, dakle naizgled mirni (hladnokrvni), često previše tromi i lijeni, sa izraženom sklonosti ka potiskivanju, osjećaje skrivaju ili ih, pak, teško izražavaju.

Sukladno tome što se u svakom elementu nalaze po tri znaka, postoji još jedna podjela znakova, po tzv. modalitetu (ili kvalitetu) gdje se postojećih 12 znakova dijeli u u tri grupe (po četiri znaka). Te tri grupe znakova su: poticajni ili kardinalni (u ovu grupu spadaju Ovan, Rak, Vaga, Jarac), postojani ili fiksni (Bik, Lav, Škorpion, Vodenjak) i promjenjivi znakovi (Blizanci, Djevica, Strijelac, Ribe). Nazivi navedenih modaliteta govore sami za sebe, poticajni znakovi predstavljaju pokret i poticaj za djelovanje (inicijativu i akciju), postojani predstavljaju načelo postojanosti i stabilnosti (reakciju na poticaj, odnosno sposobnost organizacije i konkretne realizacije), dok su promjenjivi znakovi zaduženi za rezultate (primjenu i prilagodbu, istraživanje i razvoj).

Znakove četiri elementa, možemo još razdijeliti i u dvije skupine. U prvu spadaju vatreni i zračni znakovi koji se po svojoj prirodi izražavaju aktivno i otvoreno (ekstrovertno). U drugu grupu pak spadaju znakovi zemlje i vode, i njihova je priroda više pasivna i zatvorena (introvertna). Iz navedenog se da lako zaključiti kako su vatreni i zračni znakovi izražajniji, hrabriji i izravniji, dok su zemljani i vodeni znakovi nesigurniji, oprezniji i promišljeniji.

Kad smo već kod svih ovih silnih podjela, vrijedi spomenuti još jednu, onu koja znakove dijeli na emocionalne i racionalne. Emocionalni su vatreni i vodeni, dok su racionalni znakovi zemlje i zraka.

mikica*

  • Gost
Odg: Zanimanja I
« Odgovor #3 poslato: 16. Oktobar 2011. 23:02:18 »
Kako je način na koji radi um važan pri izboru profesije….evo i malo o tome kako se promatra ljudski um kroz astrologiju:
Čovjek dolazi na svijet tijelom, a rađa se glavom (pri normalnom porodu). Astrološkom simbolikom trenutkom rađanja formira se stupanj našeg ascedenta i započinje naš život, naš astrološki krug. Pa tako 1. polje simbolizira glavu i čovjekovo fizičko tijelo. U narednom, 2. polju čovjek beba otvara ustašca i dobiva svoju prvu papicu. Niti ne skuži kako je fina, a već se veže za zemlju pa u paketu s njom dobiva i "urođenu", elementarnu potrebu za sigurnošću....materijalnom sigurnošću. A u 3. polju on čovjek dobiva i um.

Ovo pišem zbog toga što je pri izboru profesije bitno pogledati kako i na kojem polju funkcionira um čovjeka. To se promatra kroz os 3. - 9. polje na slijedeći način:


3. polje predstavlja čovjeka kao misaono biće, njegovo polje ideja, intelekta, inteligencije i logike, princip razmišljanja.....mozak koji je čovjeku prirodno dan. Stoga je 3. polje, polje konkretnog tkz. nižeg uma, a u astrologiji ono predstavlja i polje osnovne naobrazbe. Ono opisuje mentalnu aktivnost osobe.

Treće polje od 3. polja je 5. polje. Ono je na neki način njegovo "izvršno polje" jer predstavlja kreaciju nižeg/primjenjivog uma. Sve ono što u 3. polju smislimo, kroz 5. polje možemo izraziti. Zbog toga je to ujedno i polje kreativnosti i svega onoga što je vezano uz osobno izražavanje individue. 5. polje predstavlja srednješkolsko obrazovanje. Nadalje, 7. polje je treće od 5. polja i ono predstavlja višu školu.

Nasuprot 3. polju se nalazi 9. polje koje predstavlja viši ili apstraktni um, pa je istaknuto kod mislioca i ljudi čije su mentalne aktivnosti usmjerene na više ciljeve. To je polje gdje čovjek razmišlja metafizički. Polje koje proširuje samospoznaju i povećava razumjevanje o tome "tko smo zapravo?"......korištenjem "nadahnutog, intuitivnog uma". To je i polje visokog obrazovanja.

Treće polje od 9. polja je 11. polje i ono predstavlja primjenjenu stranu višeg uma tj. 9. polja. Pa u tom polju tražimo znanstvenike, inžinjere, reformatore, inovatore, pronalazače...i sve one pojedince koji imaju um kojim mogu učiniti nešto od značaja za širu ljudsku zajednicu.

mikica*

  • Gost
Odg: Zanimanja I
« Odgovor #2 poslato: 16. Oktobar 2011. 22:54:00 »
Postoji osnovna "formula" koji je neka vrsta kamena temeljca pri izboru profesije. A to su 10, 6. i 2. polje. Kako ta polja nose u sebi element zemlje, oni su nosioci čovjekova izražavanja u konkretnom materijalnom svijetu.

10. polje - nadređeni i šefovi, pozicija i poslovni status, reputacija i status u javnosti, čemu poslovno i profesionalno težimo kroz život, ambicija, autoritet, moralna odgovornost....

6. polje - vrsta posla, poslovni suradnici, zaposlenici, radno i poslovno okruženje, osobine koje individua posjeduje kao zaposlenik, svakodnevno zanimanje....

2. polje - novac i izvori prihoda, osjećaj za stvaranje i potrošnju novca, sistemi vrijednosti, poslovne financije i sposobnost sticanja imovine, način na koji osoba dolazi do materijalnog i način na koji troši...


Ako vrhovi ovih polja rade vodeni trigon, govore o profesijama koje troše osjećaje, poput brige i pomoći drugim ljudima. Zemljani znaci ukazuju na praktične, korisne i stabilne profesionalne ciljeve, dok zračni znaci u profesionalne svrhe koriste u prvom planu intelekt, sposobnost komunikacije, rabe informacije i ideje. Vatreni znaci profesionalno troše entuzijazam, akciju, volju, inicijativu i vodstvo.
Izbor profesije se u natalnoj karti gleda prije svega kroz 10. polje, kao i znak Saturna. To je zbog toga što karijera koju čovjek profesionalno izgrađuje tijekom svog života traži napor, ali isto tako i vrijeme. Stoga ljudi u mladosti rijetko osjećaju energiju MC-a (osim ako 10. polje nije istaknuto u karti). Može se reći da prije 30-te većina skoro da je i ne percipira svjesno. Međutim, s zrelošću ova vrsta energije se sve više kristalizira. Za profesiju je važan i znak lava (Sunce), jer on pored ostaloga pokazuje stupanj samosvijesti. Dakle, redom bi to bilo ovako:

• 10. polje

- znak u kojem se nalazi vrh
- planete u njemu
- aspekti koje radi MC

Pokazuju čemu osoba teži profesionalno.


• položaj vladara 10. polja

- znak i kuća
- aspekti u odnosu na vladar (kako se razvija karijera, zbivanja koja prate profesionalni uspon, planeta u aspektu dodatno opisuje profesiju)

Pokazuje na kojem polju se karijera ostvaruje. Kuća u kojoj se nalazi vladar predstavlja polje iskustva koje osoba duboko u sebi osjeća kao svoje "pravo zvanje".

• ASC i položaj vladara ASC u znaku i kući govori o interesima i osnovnim orjentacijama osobe.

Sunce i Saturn

To su planete koje su važne za karijeru, ako se nalaze u skladnom aspektu govore o uspješnoj karijeri, jer je osoba konstruktivna i ispunjava svoje potrebe za sigurnošću, uz razvijenu svijest o vlastitim ograničenjima. Pa na taj način skladno ispunjava svoje Sunce, tj. postiže zadovoljstvo.

mikica*

  • Gost
Zanimanja I
« Odgovor #1 poslato: 16. Oktobar 2011. 22:44:56 »
ZANIMANJA

:pik:


Da li iz natalnog čarta možemo da otkrijemo kojim se poslom bavi natus?

Da li postoji »šablon« planetarnih položaja koji nam odmah može reći koji je posao u pitanju?

Koliko porodica i okruženje deluju na izbor profesije?

Da li se osoba bavi poslom koji voli ili koji "mora" da radi da bi opstala u životu?

Hajde da otkrijemo


Ako razmišljate o promjeni karijere ili se pitate jeste li na pravom putu morate znati kako je posao mnogo više od samog zarađivanja novaca. On bi vas trebao usrećivati i njegovati prirodno stečene talente.

Ovan

Ovnovi se najbolje snalaze u poslovima koji su puni izazova, natjecateljski i zabavni. Dobro rade poslove čija se plaća temelji na proviziji jer tada imaju više motiva za rad. Prirodno rođeni junaci dobri su vojnici, policajci i spasitelji. Oglašavanje i odnosi s javnošću također mogu biti privlačni pripadnicima ovog znaka.

Bik

Bikovi vole karijere koje im nude stabilnost. Nemaju ništa protiv prekovremenog rada ukoliko je nadnica dobra, te ukoliko imaju dovoljno godišnjeg odmora. Bikovi vole ugodno okruženje i rad vezan uz cvijeće, hranu ili luksuzna dobra. Prepoznatljivi su po svome melodičnom glasu, pa su često dobri pjevači, govornici i televizijski voditelji.

Blizanci

Pametnim blizancima posao mora ponuditi intelektualnu stimulaciju, pa iako većina blizanaca ne voli prekovremeni rad, oni će u jednom danu napraviti onoliko koliko većina drugih ljudi kroz radnu sedmicu. Dobro rade pod pritiskom pa su dobri operateri i tehnička podrška u službama za korisnike. Osim toga najbolji profesori i pisci pripadnici su ovog znaka.

Rak

Suosjećajni i s dobrom percepcijom rakovi su najbolji njegovatelji. Dobri su socijalni radnici, vrtlari i pedagozi, ali im dobro idu i zanimanja vezana uz trgovinu, dioničarstvo i bankarstvo jer su diskretni i pouzdani. Međutim, loši su šefovi i manageri.

Lav

Iako rad s njima zahtjeva mnogo strpljenja, ako imate lava za zaposlenika nećete se pokajati. Kreativni su, dinamični i inspirativni. Najbolje se snalaze na pozicijama visokog profila. Dobri su plesači, dizajneri interijera i turistički vodiči. Lavovi također uživaju u karijeri koja nosi status i prestiž, ali se odlično snalaze u liječničkim i odvjetničkim pozicijama. Lavovi neće pogriješiti ni ako pronađu posao koji uključuje rad s djecom jer to budi zaigranost u njima.

Devica

Djevice se najbolje snalaze u uslužnim djelatnostima. Vrlo su dobri u ispunjavanju jer znaju prepoznati potrebe klijenata. Dobro rade u restoranima, spa centrima i hotelima. Budući da imaju um koji lako uočava detalje odlični su urednici, znanstvenici, istraživači i učitelji. Djevice bolje rade kada imaju poticajni bonus, napojnice ili nagrade.

Vaga

Šarmantne i s mnogo ukusa vage najbolje se snalaze u zanimanjima koja uključuju javnost. Članovi ovog znaka dobri su trgovci, posebno luksuznih dobara. Prirodno su umjetničke duše pa gravitiraju poslovima koji uključuju glazbu, ples ili dizajn. Vage su ekstremno graciozne što ih čini odličnim ambasadorima i prezenterima.

Škorpija

Samomotivirani i usredotočeni škorpioni najbolji su u poslovima koji zahtijevaju visoku koncentraciju. Odlični su hirurzi, suci, odvjetnici i tajnici. Ne vole rad za drugoga pa im uvijek treba dati veliku dozu samostalnosti i povjerenja. Pripadnici ovog znaka vole tajanstvenost i misterije pa su dobri detektivi, policajci i psihijatri.

Strelac

Entuzijastični i optimistični, strijelci trebaju posao koji im nudi mnogo izazova. Oni ne mogu podnijeti rutinu i radije putuju nego sjede iza uredskog stola. Ekstremno aktivni dobri su treneri životinja ili treneri ljudi u bilo kakvom sportu. Vole filozofirati te ih to čini dobrim odvjetnicima, profesorima i ministrima.

Jarac

Jarci su najbolji u poslovima koji zahtijevaju mnogo odgovornosti. Rijetko ostaju dugo na sporednim pozicijama. Nevažno jesu li manageri u trgovinama ili bolnicama možete računati na njih. Zemljani su znak pa vole poslove koji uključuju materijalna dobra. Graditeljstvo, bankarstvo i industrija poslovi su za ovaj znak.

Vodolija

Rijetko se drže konvencionalnih poslova. Vole zanimanja koja potiču osjećaj jedinstvenosti i kreativnost. Holistička medicina, organski uzgoj hrane i umjetničko izražavanje stvari su u kojima vodenjaci uživaju. Oni također vole poslove koji omogućavaju njihovoj mašti da procvjeta, istraživanja i izume. Dobri su znanstvenici i inženjeri, ali vole raditi i u humanitarne svrhe.

Ribe

Intuitivne i maštovite ribe su pravi umjetnici. Uživaju u svim kreativnim poslovima, bilo da se radi o stiliziranju frizura, grafičkom dizajnu ili foto novinarstvu.  su poprilično suosjećajne i dobro se snalaze u profesijama poput medicinskog osoblja, socijalnih radnika i psihoterapista. Ali nevažno o kojem zanimanju bila riječ najbolje funkcioniraju kada rade za sebe i sami kreiraju svoje radno vrijeme.

(Izvor: Covermagazin.com)