Autor Tema: Kad su vrline mane, a mane vrline...  (Pročitano 1424 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Grofica*

  • Feng Šui Majstor
  • * Ovaj prešišao i Tolstoja *
  • ***
  • Poruke: 18564
  • Reputaciona snaga: 15708
  • Grofica is awe-inspiring!Grofica is awe-inspiring!Grofica is awe-inspiring!Grofica is awe-inspiring!Grofica is awe-inspiring!Grofica is awe-inspiring!Grofica is awe-inspiring!Grofica is awe-inspiring!Grofica is awe-inspiring!Grofica is awe-inspiring!Grofica is awe-inspiring!Grofica is awe-inspiring!
  • Pol: Žena
    • VRIL Feng Shui
Odg: Kad su vrline mane, a mane vrline...
« Odgovor #2 poslato: 13. Jun 2013. 14:01:20 »
http://astrocentar.yolasite.com/igor-ognjenovic---blog/archive/2013/January

Istine i lazi

U svom nezaboravnom filmu Rashomon, Akira Kurosawa relativizira stvarnost pokazujući dijametralno suprotne interpretacije jednog događaja. Ovisno u subjektivnom kutu gledanja pojedinih učesnika, svjedočimo potpuno različitim pričama koje u nama stvaraju osjećaj neodlučnost i tjeraju nas na propitivanje autentičnosti našeg doživljaja svakodnevne stvarnosti. Nedavni rasplet Master Chefa, kulinarskog show programa Nove TV u mnogo čemu je podsjećao na ovaj filmski klasik. Naime, na Novoj TV prikazana je zadnja emisija u kojoj je pobjednikom proglašen jedan od finalista tog takmičenja, a na bosanskoj Federalnoj TV ta ista emisija s potpuno različitim završetkom. Paralelno gledanje proglašenja dva različita pobjednika istog takmičenja ostavljalo je osjećaj apsurdnosti i tjeralo na razmišljanje o načinima manipulacije javnošću. Dva amaterska kuhara jednakim žarom su slavila svoju pobjedu i objašnjavala kako su zaslužili visoke ocjene od žirija. S druge strane, članovi žirija su naizmjenično kritizirali i hvalili ista jela.

Nakon što je spomenuto glumljenje i laganje izašlo pred oči javnosti, Nova TV je priznala svoju grešku i kao krivce prozvala svoje unutrašnje sigurnosne službe i Federalnu TV. Pri tome se stalno nastojalo isticalo kako je praksa snimanja dva različita završetka istog natjecanja uobičajena praksa i na drugim televizijama koje imaju licencu Master Chefa, te kako se sve to radilo zbog sprječavanja “curenja informacija”. Nikome od onih koji vode Novu TV nije palo na pamet da prokomentira obmanjivanje javnosti glumljenjem autentičnosti događaja. Naime, kao što smo mogli vidjeti, dva finalista su pred kamerama glumila radost pobjede, a da pri tome nisu znala tko je od njih stvarni pobjednik. Sve to podsjeća na situacije u kojima države u kojima na svjetlo dana izađu podaci o nepravilnostima i kriminalu umjesto sankcioniranja tih nepravilnosti i kriminala pokreću velike akcija ustanovljavanja tko je kriv za objavljivanje tih informacija. Jer riječ je o podacima koji ugrožavaju stabilnost tih država, a nepravilnosti i kriminal su očigledno nešto što ima status državne tajne.

Pogrešno emitiranje alternativnog završetka Master Chefa korisno je jer ocrtava sveprisutno manipuliranje informacijama u javnosti i praksu namjernog širenja laži. Nakon svega što smo imali priliku vidjeti, teško je povjerovati da se slične stvari ne događaju i unutar drugih televizijskih kuća. Svi oni koji su gledali sva ta natjecanja i reality programe kojima smo neprestano izloženi mogu se s pravom zapitati što se uistinu događalo iza kulisa onog što je odabrano za prikazivanje i na koji način se dolazilo do konačnog uspjeha. Sami učesnici tih programa nisu se mogli kasnije izjašnjavati u javnosti jer bi se izlagali sudskim tužbama zbog strogih pravila ugovora koje su bili prisiljeni potpisati. Namještanje televizijskih takmičenja samo je odraz sveukupne situacije koja vlada u čitavom svijetu. Lažiranje i obmanjivanje jednako je prisutno u sportu, ekonomiji, kulturi i politici. Ono postaje zajedničkim nazivnikom samo naizgled različitih društvenih sustava. Jednako kao u Hrvatskoj manipulira se javnošću i u Americi, Kini, Rusiji i Japanu. Na taj način se ostvaruje kontrola i pasiviziranje građana.

Razvoj moderne tehnologije iz dana u dan povećava mogućnosti manipulacije i kontrole koje sežu tako daleko da s pravom možemo početi propitivanje virtualnosti svijeta u kojem se nalazimo. Nedavno usavršena kompjuterska tehnologija televizijskog snimanja omogućava direktne intervencije i prilikom direktnog prijenosa. Na primjer, uz pomoć odgovarajućeg programa bez većih problema se može obilježiti određena osoba i ona se neće vidjeti unatoč tome što je uistinu prisutna. Gledateljima će se na taj način kao autentična stvarnost moći prikazati potpuna fikcija. Uistinu je zastrašujuće na što sve nisu spremni oni koji vladaju kako bi uspjeli održati svoju dominaciju. U tim nastojanjima podređivanja velike većine drugih nema nikakve milosti spram onih koji počnu propitivati stvorenu iluziju ili u javnost iznesu podatke o manipulacijama i lažima. Sjetimo se samo Juliana Assangea i njegovog projekta Wikileaks u kojem su objavljeni tajni dokumenti koji kompromitiraju veliki broj država i političara širom svijeta. Ti podaci su sustavno obezvrjeđivani i ignorirani, a nedugo nakon njihovog objavljivanja počeo je sa sudskim proganjanjem Assangea. Ograničeno mu je kretanje i Amerika ga na svaki način želi uhvatiti kako bi mu sudila zbog objavljivanja državnih tajni.

Sličnu, ali ne tako drastičnu, sudbinu je prije desetak dana doživjela i njemačka ministrica Kristina Schroder koja se usudila postaviti pitanje o opravdanosti dodjeljivanja muškog roda Bogu. Zašto je potrebno ljudima nametati predodžbu Boga kao starog, po mogućnosti bradatog, muškarca? Riječ je o biću koje izlazi izvan okvira dualnosti ovog svijeta i neopravdano ga je karakterizirati unutar okvira spolnih stereotipova. Nakon ovakvog istupa, ova mlada ministrica bila je izložena grubima napadima ostalih političara, te si je time vjerojatno zapečatila daljnju političku karijeru.

Swiss*

  • Gost
Kad su vrline mane, a mane vrline...
« Odgovor #1 poslato: 27. Januar 2013. 00:57:46 »
KADA SU VRLINE MANE, A MANE VRLINE?

:karo:

Zodijački znak u opštem smislu opisuje njegov vladar (planeta u sedištu) , planeta egzaltirana u tom znaku i planete u izgonu i padu.

Planeta je najsnažnija u svom sedištu, jer kroz taj znak izražava svoje tipične osobine. Izgon je suprotan od sedišta i tu je planeta ugrožena. Egzaltacija (ushićenje) je kombinacija najboljih osobina znaka i planete, dok je u padu planeta slaba i ukazuje na gubitak kvaliteta znaka, izbacujući na površinu njegove najlošije strane.
Često kada govorimo o vrlinama, odnosno o pozitivnim osobinama nekog znaka (najčešće prikazanim planetama u sedištu i egzaltaciji), ne razmišljamo šta je ono što pokreće ove osobe da iste i ispoljavaju. Ne proučavamo unutrašnje motive, koji su glavni pokretači nečijeg ponašanja.
Bez pokretačkih motiva koji leže unutar ljudskog ponašanja, naše sposobnosti ne bi imale nikakvu funkciju, naša egzistencija bi bila ugrožena a naš smisao života ne bi mogao biti ostvaren.

Iskazane vrline zodijačkih znakova su zapravo nekada mane, jer su ispoljene zbog određenih slabosti, dok se isti motivi kriju i iza njihovih mana i iza njihovih vrlina.
Planete koje su u izgonu i padu u nekom znaku, najčešće govore o slabostima, nedostacima i manama. Pokretački motivi su prikazani planetama u izgonu, padu ali i u egzaltaciji.
S druge strane, one nas uče važnim životnim lekcijama, ukazuju nam na određene izazove sa kojima moramo da se suočimo, preprekama i blokadama koje treba da preskočimo i problemima koje moramo da rešavamo.

Krenimo od prvog zodijačkog znaka Ovna. Ovnom vlada Mars, Sunce je u egzaltaciji, Venera u izgonu a Saturn u padu.

Hrabrost je jedna od vrlina koja se pripisuje Ovnovima, ali on je više nepromišljen, nego što je hrabar. Ovan je direktan , otvoren i iskren, a u stvari je više grub i neobuzdan, nego što je uopšte spreman da svojom otvorenošću i iskrenošću nekome iskreno pomogne.

Ovan ima jaku volju (egzaltacija Sunca), ali Suncem vlada Mars koji više simboliše snažne impulse koji zapravo vladaju tom voljom. Zbog svog vladara Marsa je impulsivan, brzo plane, reakcije su mu prenagljene i ne vodi računa o posledicama.

Ovan je dostojanstven, ali šta se zapravo krije iza toga i iza njegove volje? Krije se veliki gordi (sujetni) ego, zbog egzaltacije Sunca koje sve preuveličava. Sujeti su skloni Lav
(vladar Sunce), Vaga (Sunce u padu) i Vodolija (Sunce u izgonu).

Šta to ljude čini sujetnim i ponosnim? To je zapravo potreba za visokom predstavom o našoj sopstvenoj vrednosti i veličini. Sujeta nam ne dozvoljava da budemo samokritični, jer bi tako ugrozili našu predstavu o našoj vrednosti i veličini u našem umu. Može lako da se ugrozi, čak nedostatkom tuđeg odobravanja.
Sujetna osoba nema objektivnu predstavu o stvarnosti u svom umu, lako se zavodi laskanjem i zbog lake uvredljivosti je često sklona sukobima.
Uvredite i unizite Ovna i on će vrlo brzo svoju povređenu sujetu transformisati u mržnju i destrukciju.

Zbog egzaltacije Sunca, Ovan teži dominaciji, želi da bude glavni, najbolji i uvek na prvom mestu.
Zbog gordosti prirodno teži da obezvredi vrednosti i stekne nadmoć nad drugim bićem. Gordost ga čini povredljivim i zato je sklon sukobima i neslaganju sa drugim ljudima.

Planete u izgonu i padu (Venera i Saturn) govore o njegovim slabostima, ali i onome što mu nedostaje i šta treba da nauči kao važnu životnu lekciju.
Venera je oličenje čulnosti i uživanja a u Ovnu gubi svoju finoću, tolerantnost i gracioznost. Venera se ne oseća dobro u ovom znaku, ali ona Ovna treba da nauči dijalogu, prefinjenim manirima, balansiranju, taktičnosti, uživanju i timskom radu.
S druge strane Venera može da bude opasna za Ovna, jer šta drugo može da uništi jednog sportistu (Mars) nego predavanje lenjosti i hedonističkom životu (Venera).

Zbog Saturna u padu teško se kontroliše, ne ume da se smiri, nema strpljenja, ne ume da čeka, već želi sve sada i odmah po svaku cenu.

Nije sposoban za posao koji duže vreme zahteva predanost, strpljivost i koji mu ne daje mogućnost za ispoljavanje lične inicijative.

Ovan mora da nauči da se smiri, da sačeka da prođe vreme i da radi sve promišljenije. Pre akcije umesto da nepromišljeno srlja, treba da ohladi (Saturn) svoju usijanu glavu, da bi mudro reagovao u određenim situacijama.

Nasuprot Ovnu, nalazi se Vaga. Vaga je druželjubiva, pristojna, šarmantna, slatkorečiva, spremna na saradnju i kompromise, često miri druge, voli timski rad i mrzi sukobe i grubosti.

Da li je Vaga zaista takva i šta se krije iz takvog ponašanja?
Iza pristojnosti, društvenosti i šarmantnosti krije se sujeta (Sunce u padu). Vaga manifestuje sujetan strah od gubitka odobravanja sredine. Zbog sujete i slabe volje, nema lični stav, nego zastupa onaj koji će većina odobriti. Ona je preko svoje sujete rob javnog mnjenja i povlađuje mišljenju okruženja čijem je sudu neposredno izložena. Sud* drugih (Saturn egzaltiran u Vagi) o njenoj ličnosti joj je jako bitan.

Sujeta je navodi da šarmira ljude i da im se dopadne. Nesposobna je da bude iskrena, svoja, da istakne sopstvenu individualnost (Sunce u padu) u odnosima sa drugim osobama, što prožima svaki oblik međusobnog udruživanja kome su Vage sklone
(partnerski ljubavni odnosi, poslovne veze i politika).

Vaga je znak kompromisa, koji je posledica njenog sujetnog straha od dolaženja u sukob sa drugim ljudima. Vaga se plaši sukoba i konflikata ( Mars u izgonu). Kako* će ona da se sukobi sa ljudima, čije odobrenje i prihvatanje traži? Kako će onda da im se dopadne?
Vaga mora da nauči da je* nekada neophodno da uđe u konflikt jer je i to način da se razreši neka stresna situacija ili problem.* Mora da nauči da iskaže sopstvenu individualnost, jer ako to ne uradi zauvek će živeti kroz druge.

Vage i Bikovi važe za najveće pacifiste, ali njih ne pokreće njihova prirodna miroljubivost, već strah od rata, vatre, vojske, sukoba, povrede i nesreća), jer je Mars taj koji ugrožava i preti njihovim utemeljenim vrednostima.

Kao što je Vagi potreban Mars, tako je i Biku, kojim isto vlada Venera. Veneri je potreban muškarac (Mars) da je oplodi i da bi se ona ostvarila kao žena i kao majka. Potreban nam je nož (Mars) da isečemo hranu (Bik/Venera), testera, sekira (Mars) da isečemo drvo
(Venera/Bik). Mars je u Biku u izgonu ali ima svoju korisnu svrhu.

Bik je realan, stabilan, praktičan, posesivan, voli sigurnost, mrzi promene (Uran u padu), okrenut je materijalni stvarima, voli da stiče novac i materijalna dobra. Znak je najdubljeg pada u materiju.

Zbog egzaltiranog Meseca u ovom znaku on je dobar domaćin i vezan je za porodicu i kuću. Mesec je kolekcionarstvo, sakupljanje, zato Bik voli da sakuplja novac, nekretnine, zemlju. Bikovi su spremni da se daju u svakom smislu, samo ako želite da ih učinite bremenitim u bukvalnom i metaforičkom smislu( deca, uvećanje kapitala). Problem je njihova posesivnost, jer sve smatraju svojom svojinom, što se ne odnosi samo na materijalna dobra nego i na porodicu. Porodica mu je važna jer je smatra svojom svojinom, a on voli sve što poseduje.

Rakovi isto tako vole da sakupljaju sve što ima materijalnu vrednost, jer je njihov vladar Mesec, a on je baš egzaltiran u znaku Bika. Mesec voli da boravi u Biku, zato što mu je potrebna materijalna sigurnost. Rak je emotivno srećan kada je materijalno zbrinut, jer je tada i njegova porodica sigurna. Sakupljački dar se izopačava u izraženu posesivnost prema stvarima. Jupiter, planeta koja simbolizuje bogatstvo je egzaltirana u znaku Raka, zato oni pridaju veliki značaj bogatstvu i nekretninama. A Jupiteru (Bogu) je verovatno najvažnija duša (Mesec), a ne materijalno bogatstvo.

Čega se to Račić plaši i zašto on voli posesivno da zgrće novac i nekretnine? Plaši se Saturna
(Saturn je u Raku u izgonu) i svega što on predstavlja: siromaštva, gladi, bede i zime. Nema ništa gore od Saturna (kancera) koji razara nežno tkivo (Mesec), kuće ( Mesec) koja nema grejanje, gladne porodice i sankcija (Saturn) u državi (Mesec/Rak).
Kroz materijalne vrednosti Rak dolazi do sigurnosti (Saturn), jer se plaši svega onoga što ova planeta predstavlja.

Rakovi su emotivni, brižni, intuitivni, maštoviti, vezani za dom, porodicu, roditelje i državu.
Osećanja su njegova pokretačka snaga, a baš u tome leži problem. Problem je što njegova osećanja nisu adekvatna stvarnosti, već su krajnje subjektivna, jer on gubi kontakt sa realnošću mešajući maštu i realnost. Njegova osećanja i brižnost prema članovima porodice su često preterana zbog egzaltacije Jupitera (preterivanje, predimenzioniranje). Kada ne bi brinuli o stvarima za koje su vezani kao pupčanom vrpcom, oni bi verovatno brinuli o globalnom otopljavanju.

Rak strahuje da ne ugrozi sopstvena prijatna osećanja, jer su ona objekat njegovog sebičnog uživanja, čime pokazuje nespremnost da se suoči sa sopstvenom životnom odgovornošću
(Saturn u izgonu). Suočavanje sa stvarnim sadržajem duše dovela bi ga u stanje teške depresije.

Preterana osetljivost i emotivnost je više njegova slabost koja je u funkciji odbrambenog mehanizma samosažaljenja, kojim se on predstavlja jadnim odričući se odgovornosti (Saturn) za svoje postupke.
Zloupotreba emocija nas čini sebičnim, robovima osećanja voljenosti, pripadnosti i posedovanja.
Saturn mu je potreban da bi kontrolisao bujicu preteranih emocija, isto kao što je kući (Mesec) potrebna ograda (Saturn) i vodi (Mesec) brana (Saturn) da zaštiti ljude i tlo od poplave.

Lav je sledeći znak koji mi je bio interesantan za proučavanje motiva koji ga pokreću. Pokretački motiv kod Lava je želja da se istakne, bude u centru pažnje, da vlada, stekne moć, kontroliše i pravi megalomanske ciljeve.
Sve osobine ovog znaka i akcije koje preduzima su izraz njegove svesne ili nesvesne želje za uticajem i sticanjem moći.

Zbog svog vladara Sunca, Lav voli da dominira, komanduje, naređuje, precenjuje sebe i ponaša se uobraženo i egocentrično. Nije tolerantan (Uran, planeta koja simboliše toleranciju je u egzilu). Fiksiran je za svoju fotelju i presto živeći u strahu da ga Uran ne prodrma i zbaci s prestola.

Vrlina koja se pripisuje Lavovima je velikodušnost i srdačnost, ali to je samo drugo lice iste želje za uticajem nad drugim ljudima. Kako se manifestuje njegova želja za uticajem i moći? Manifestuje se kroz ulogu vođe, direktora i političkom karijerom kako bi stekao najveću moć.

Lavu se pripisuje vrlina da je plemenit zato što voli da štiti nemoćne. On je isto tako ubeđen da na taj način ispoljava svoju plemenitost. Šta je zapravo istina i zašto to radi, govori nam Saturn, koji je u znaku Lava u izgonu. On štiti druge zato što voli da ih kontroliše (Saturn u izgonu).

Zbog želje za vlašću i moći može patiti od manije veličine i svemoći. Pritajeno ili otvoreno ovaj megaloman teži da sebe vidi i da se prikaže kao najbolja i najkvalitetnija osoba koja je uvek iznad svih po svim kriterijumima.
Lav često nije svestan šta ga to zapravo pokreće, jer su motivi često nesvesni.

Iza Lava dolazi Devica-vrednica!

Devicu odlikuje urednost, čistoća, vrednoća, odgovornost, analitičnost, racionalnost, sitničavost, preciznost, uslužnost i opsednutost detaljima. Zameraju je na preteranoj pedanteriji i strahu od bolesti i prljavštine.

Da li je Devica zaista tako čedna i čista u fizičkom i duhovnom pogledu ili je svoju prljavštinu samo zakopala u nesvesnom delu svoje ličnosti (Neptun u izgonu), pa sebe i druge čisti spolja ali ne i iznutra?
Zašto ona toliko insistira na moralu i moralnoj čistoti, pita se Jupiter, koji se u ovom znaku nalazi u izgonu?
Da li to Devica umiruje svoju savest svojom spoljašnjom moralnom besprekornošću?

Ona oseća krivicu zbog svojih slabosti, koje se stidi da iskaže i umesto da im se odupire, ona ih potiskuje i svoje slabosti projektuje na druge napadajući ih pridikovanjem o moralu. Ona je samo opterećena osećanjem krivice zbog sopstvene nečiste savesti koja je opterećuje kod svakog telesnog užitka (Venera u padu). Ona ne vidi da je problem u njenim realno grešnim motivima i ne oseća krivicu zbog toga, već je premešta na na svoje postupke koji nisu izraz njenog suštinskog problema. Devicu tada muči krivica zbog nečeg što je uradila ili rekla, a ne zbog loših motiva koji je pokreću.

Umesto da istinski radi na transformaciji svog karaktera, ona zavarava sebe i druge promenama u svom spoljašnjem ponašanju.

Devica ne voli rasipnost i ekstravaganciju (Jupiter u u izgonu). Zbog Jupitera u izgonu koji je planeta sreće, radosti i optimizma, Devica je melanholična i pesimistički nastrojena prema svemu. Jupiter treba da je nauči optimizmu i veselju. Mora da nauči da u svoj život unese više životne radosti i da svet ne sagledava uvek sa njegove tamnije strane.

Čemu još treba da je nauči Jupiter? Devica se boji svega što je široko, čega ima mnogo i zato je okrenuta svojim sitnicama i drveću u šumi, od koga istu i ne vidi.

Devica vodi računa o sebi, sopstvenom zdravlju i ishrani, ali ne iz ljubavi prema zdravlju, već iz straha od bolesti (Neptun u izgonu).
Planete u izgonu i padu nam govore o tome čega se bojimo. Devica se plaši bolesti, prljavština, zaraze i oseća prezir, gađenje i pokazuje netrpeljivost prema prljavim ljudima, prosjacima i otvoreno nemoralnim osobama.

Zbog Jupitera i Neptuna u izgonu, Devica vere nema. Veruje samo svojim čulnim iskustvima i opipljivim materijalnim dokazima, a nevidljivi svet Neptuna za nju ne postoji ili je potpuna nepoznanica.
Kada razmišljam o ovoj rečenici uvek se setim jedne anegdote. Razgovaraju kosmonaut i neurohirurg. Hirurg kaže kosmonautu: "Bog ne postoji. Ti si toliko puta bio u kosmosu i nikada nisi video Boga?" Kosmonaut mu odgovara: "Nisam, ali to ne znači da Bog ne postoji. Ti svakodnevno otvaraš i operišeš mozak a nikada nisi video misli, a one postoje" .Devica ograničava sebe čulnim iskustvima, jer veruje samo u ono što je vidljivo golim okom.Na sličan način možemo da prikažemo osobine, motive, vrline i mane preostalih šest znakova zodijaka.

Namera mi je bila da istaknem da bez prepoznavanja suštinskih motiva koji nas pokreću ne možemo da spoznamo sebe i da transformišemo sopstvenu ličnost. Jedni isti motivi mogu da se kriju i iza mana ali i iza vrlina. Loše motive ne treba obuzdavati, sublimirati i preusmeravati, već ih pobediti.Dokle god vladaju slabosti zodijačkih znakova, odnosno njihovih karaktera, spoljašnji uticaju preko tih slabosti mogu njima da upravljaju. Osoba može manipulisati drugima preko svojih pokretačkih motiva, i isto tako može biti izmanipulisana preko svojih slabosti.
Planete u izgonu i padu nam govore gde je naš problem i na čemu treba raditi da bi suštinski transformisali našu ličnost.
Planetarna dostojanstva se odnose na opštu sliku koju imamo o zodijačkim znacima, dok se u pojedinačnom horoskopu značenje znakova i planeta modifikuje kroz dispoziciju i aspekte.IZVOR : http://www.astrologyinserbia.com/vesti/39-kada-su-vrline-mane-a-mane-vrline