Autor Tema: Građevina i arhitektura  (Pročitano 11415 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

mikica*

  • Gost
Građevina i arhitektura
« Odgovor #1 poslato: 17. Oktobar 2011. 00:12:18 »
Građevina & arhitektura:

Danas nije ni malo jednostavno povući crtu između građevine i arhitekture jer se u mnogome isprepleću. Evo što kaže wikipedia:

"Prije se smatralo kako je arhitektura umjetnost, a građevina inženjerstvo. Danas je takva podjela neodrživa, jer koliko je svaka građevina jedinstvena, toliko više dolazi do izražaja nužnost suradnje inžinjera i arhitekata, koliko je važna čvrstoća i sigurnost građevine, toliko je bitna njena funkcionalnost i estetika, a sve u svrhu korisnosti i uporabivosti kao konačnog cilja. Danas se pojam arhitektura najviše odnosi na visokogradnju, urbanizam i sl, dok je pojam građevina vezan za niskogradnju (mostogradnja, hidrotehnika, prometnice i sl.)"
Građevinarstvo je grana tehnike koja se bavi građenjem samostalnih i stabilnih građevina. Građevinarstvo je primjenjena znanost koja se koristi dimenzioniranjem, projektiranjem i građenjem složenih konstrukcija poput mostova, tunela, zgrada, cesta…

Kako građevinar u samoj žiži svoje profesije ima konstrukciju na nivou materije, za profesiju građevine važna su ta dva planeta …. Mars (izrada) i Saturn (zahtjevan cilj) koji su i inače planeti tehničkih inžinjera. Osim konstruktivnosti važan je spoj tih planeta zbog strukture, dimenzioniranja, organizacije i planiranja vremena/prostora, utvrđivanja konačnog cilja kod izrade.

Za izradu stabilnih građevina koriste se materijali poput kamena, cementa, vapna, betona, mramora, keramike, cigle (sve Saturn) i metala (Mars). Spoj kamena (Saturn) i čelika (Mars) daje konstruktivan materijal velike čvrstoće (armirani beton).

Važan je znak jarca, jer je uporabljivost konačni cilj građevine.

Od polja je naglašeno 4. polje zbog toga što su sve građevine direktno povezane s tlom i zemljištem (nekretnine) i 10. polje (nepokretnost).
Arhitektura se najviše razlikuje od građevine u tome što osim navedenoga ima i snažnu vezu s znakom bika kroz Veneru, jer je u arhitekturi osim stabilnosti važna i estetika građevine. Kako je kod proračuna stabilnosti važna matematika treba biti istaknut i Merkur, posebno u spoju s Saturnom (konstruktivni mozak) jer je to inače aspekt matematičara.


http://www.zvezdavodilja.com/index.php