Autor Tema: Defektologija  (Pročitano 1810 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

mikica*

  • Gost
Defektologija
« Odgovor #1 poslato: 17. Oktobar 2011. 00:27:19 »
"Defektolozi otkrivaju, poučavaju i osposobljuju za život osobe sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvitku i osobe s poremećajima u ponašanju. Stečena znanja primjenjuju u kliničkoj i edukacijskoj praksi, odnosno u praksi preodgajanja."

Defekt u prijevodu predstavlja oštećenje, manu, kvar, hendikep...u svakom slučaju neku nazovimo pogrešku ili prirode ili okolnosti u životu zbog koje osoba ima smetnje u vlastitom fizičkom (tjelesnom) ili psihičkom razvoju i normalnom napredku. Budući da postoje razne vrste hendikepa (sluh, vid, govor, fizički nedostatak, itd...) u tom smislu i u smislu težine oštećenja razlikuju se i specifične profesije vezane uz rad s hendikepiranim ljudima. Vrsta hendikepa kojom se bavi defektolog najviše se vidi iz 6. polja (svakodnevni posao, rutina). Npr. Merkur/blizanac je vezan uz govor pa je Merkur/Saturn vezan uz gluhoću i oštećenja sluha, svijetla/Saturn uz oštećenja vida, itd...

• No, da krenem od početka i od srži stvari, a ta je da je sam defekt (kvar) astrološkom simbolikom opisan planetom Saturn. Saturn je iznimo važan jer baš kao što Saturnova priroda opisuje i svaku vrstu "kvara", tako opisuje i kronične i trajne bolesti, ali i zaostalost, invalidnost, predodređenost, oblik nepokretnosti ili retardacije - samom Saturnovom principu srodna je retrogradnost.

• Zbog toga je kod profesije defektologa u prvom redu nužan jako istaknut i skladno aspektiran Saturn jer onda omogućuje osobi da vlada tom Saturnovom energijom (defektima), a ne ona njom. No Saturn je kod profesije defektologa poželjan i iz više drugih razloga. Jedan je taj što je defektolog osoba za koju je poželjno da bude emocionalno uravnotežena i zrela osoba (Saturn) koja razumije probleme invalida (Saturn). Drugi je taj što rad s osobama s izrazitim osjetilnim, umnim, motornim i govornim oštećenjima (Saturn/oštećenje) od defektologa traži iznimno mnogo strpljenja (Saturn/strpljenje). Istaknut položaj Saturna podrazumjeva smještaj u kutnim poljima jer je takav Saturn jak, posebno u 10. polju kada obilježava vrstu profesije. U smislu strpljenja dobar je i položaj Marsa u znaku bika.

• Nadalje, kako se kod defektologa traži to neko prirodno suosjećanje, urođeni osjećaj za hendikepirane ljude, a opet s druge strane jaki emocionalni odmak i emocionalna zrelost dobar defektolog treba imati stabilan Mjesec (emotivno razumjevanje, suosjećanje, filing na nivou duše) pa je za defektologa dobar položaj Mjeseca u znaku jarca (no i općenito zemljana Mjeseca, jer on garantira emotivnu stabilnost).

• Također, defektolog je neka vrsta zanimanja koje traži i tu neku snažnu vezu "potpunog suosjećanja s ukupnom patnjom na nivou ljudskog bića" tj. tu neku specifičnu komponentu požrtvovnosti (mislim....nije isto raditi s npr. knjigama, nekim stvarima, strojevima, zdravim ljudima u odnosu na one hendikepirane...tu je potrebno imati poseban senzibilitet ). Zato je kod osoba koje rade s hendikepiranim ljudima važno 12. polje/planeta Neptun jer Neptun simbolizira i ideale i tu neku posve "iracionalnu" vjeru u ozdravljenje. Skladna veza Neptuna i Saturna također govori o tome da su ambicije osobe (Saturn) usmjerene idealizmu i vjeri (Neptun). Veza znaka ribe i Saturna na vrhu 10. polja može ukazivati na profesiju koja ima vezu s rehabilitacijom.

• Budući da sam "operativni dio" defektologije podrazumjeva izrazitu sposobnost za komunikaciju s hendikepiranim osobama, a u toj profesiji traži se da osoba ima sposobnosti i interese za poučavateljski rad...pa je planeta Merkur ovdje ujedno i "najoperativnija planeta".

• Kao što sam već ranije napomenula kod defektologije je važan položaj Kirona. Za rad s hendikepiranim ljudima dobra je pozicija Kirona u 12. polju ili na ASC, te veza Kiron/Saturn ("iscjeljuje hendikep").

• Osim Kirona kod rada s hendikepiranim individuama važna je i pozicija Južnog Mjesečevog Čvora jer on u sebi sadrži tu neku "karmičku vezu", ali on je istovremeno i "mjesto gubitka".....pa kod ljudi koji rade s hendikepiranim osobama postoji veza Južnog Čvora i profesije (npr. Južni čvor u 10. polju ili u konjunkciji s vladarem 10. polja/Saturnom kao prirodnim vladarem).