Autor Tema: Knjiga promena  (Pročitano 11703 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Nenuška*

 • I dont fight because i hate what's in front of me. I fight because i love what's behind me.
 • * Glavni & Odgovorni *
 • * Ovaj može da menja Google *
 • *******
 • Poruke: 43684
 • Reputaciona snaga: 36377
 • Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!
 • Pol: Žena
 • 0611704231 ♥ 0631450039
  • Wordpress Dnevnik Jednog Astrologa
:srce: Šmiš :mag: My Kipper on Imgur :pisac: Astrološke konsultacije & narudžbine :mail:

     Let me ask you something...
     If someone prays for patience, you think God gives them patience? Or does he give them the opportunity to be patient?
     If he prayed for courage, does God give him courage, or does he give him opportunities to be courageous?
     If someone prayed for the family to be closer, do you think God zaps them with warm fuzzy feelings, or does he give them opportunities to love each other?


~ 7 Lots ~ Lenormand  ~

Van mreže Vladarka*

 • Numerolog
 • *Drugar iz komšiluka *
 • ****
 • Poruke: 1269
 • Reputaciona snaga: 1621
 • Vladarka is awe-inspiring!Vladarka is awe-inspiring!Vladarka is awe-inspiring!Vladarka is awe-inspiring!Vladarka is awe-inspiring!Vladarka is awe-inspiring!Vladarka is awe-inspiring!Vladarka is awe-inspiring!Vladarka is awe-inspiring!Vladarka is awe-inspiring!Vladarka is awe-inspiring!Vladarka is awe-inspiring!
 • Pol: Žena
 • duboko plavo more....
Odg: Knjiga promena
« Odgovor #8 poslato: 13. Novembar 2011. 23:48:56 »
Nema mudrije knjige od ove.
Od svih prorockih metoda - kafa, horoskopi, tarot i sl... ova knjiga izbija na prvo mesto kao najbolji medju najboljima.
Toliko imam prema njoj strahopostovanje, da je to neverovatno. Ne zato sto sam sugestivna, vec iz iskustva kada razgovaram sa njom, ona tako ubada u centar da ljudi koji je prvi put, ma i stoti put, koriste ostaju blago receno iznenadjeni.

Fora je u tome sto nema, smaranja knjige, i detinjastog ponavljanja istog pitanja - to vam je sto vam je!
Cak ima heksagram kojim ce da Vam kaze da ste detinjasti i da ga ostavite na miru, ili da pitanje nije na mestu.

Valja uvek da je poslusate, jel vam moze pokazati najbolji put do cilja, ili kako ona sama kaze "put ispravnosti"
Knjiga ima neogranicenu vrednost, ali mi je mnogo zao sto nema vise dobrog izdanja u prodaji. Vecina je fush, i za ne poverovati nakaradno prevedena.p.s
jel mora kucanje ovih slova, ja sam malko corava pa nekad iz 3. puta prodjem

Van mreže Nenuška*

 • I dont fight because i hate what's in front of me. I fight because i love what's behind me.
 • * Glavni & Odgovorni *
 • * Ovaj može da menja Google *
 • *******
 • Poruke: 43684
 • Reputaciona snaga: 36377
 • Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!
 • Pol: Žena
 • 0611704231 ♥ 0631450039
  • Wordpress Dnevnik Jednog Astrologa
Odg: Knjiga promena
« Odgovor #7 poslato: 14. Oktobar 2011. 20:02:25 »
I-Ching (ili Yi Jing) je tradicionalni kineski metod proricanja sudbine i u bukvalnom prevodu znaci "Knjiga Promena". Osnova za ovaj metod divinacije je knjiga koju je navodno napisao prvi kineski car Fu-Hsi 3000 godina p.n.e. Prema legendi, Fu-Hsi je prvi put primetio I-Ching trigrame na ledjima kornjace koja je izranjala iz Yangtze reke i pazljivim posmatranjem sablona u prirodnim znakovima stekao je duboku spoznaju realnosti. Dve hiljade godina kasnije car Wen je razradio tradicionalni sistem proricanja sa trigramima, a sistem sa 64 heksagrama je bio klasika u doba Konfucija i na njega su se oslanjali i konfucijanisti i taoisti. Iako je Knjiga Promena dospela na zapad preko jezuitskog agenta koji je sistem predstavio Lajbnicu, tek je Richard Wilhelm pod tutorstvom jednog ucenog kineza sastavio prvi kvalitetan prevod na nemacki kojim se sluzio i Jung u svojim istrazivanjima, pronalazeci u heksagramima simbole nesvesnog. Nemci su veoma zasluzni za prodor I-Chinga na zapad, a postovaoci Hesea ce se sigurno setiti njegovih literarnih impresija u "Knjizi Staklenih Perli". Takodje moramo da spomenemo Kroulija koji je razvio sopstveni sistem sa samo jednom "promenljivom linijom" i dvanaest drvenih stapica.

Objasnjenje I-Chinga pocinje razmatranjem Yin-Yang simbola koji je uopste veoma znacajan za kinesku filozofsku misao. Simbol je u osnovi Wu-Chi, prazan krug koji simbolizuje svemir pre nego sto je rodjen, bez polarizacija i diferencijacija. Onog trenutka kada je univerzum stvoren izdvojili su se Yin i Yang, a Wu-Chi postaje Tai-Chi, sto je pravo ime za opstepoznati simbol. Yin predstavlja mracnu i pasivnu stranu, a Yang svetlu, aktivnu, prodirucu; analogija sa muskim i zenskim principom je pomalo zastarela, dok je analogija dobro-zlo posledica sustinskog nerazumevanja prirode i tradicionalnog tumacenja simbola i uopste se uzima kao neozbiljna. Yin i Yang tradicionalno simbolizuju suncanu stranu planine i stranu koja je u senci, a obe strane su aspekti jedne iste planine. Kako se pomera Sunceva svetlost, tako Yin prelazi u Yang a Yang postaje Yin (simbolicno, svetli kruzic u tamnom Yinu i tamni kruzic u svetlom Yangu). Oba uticaja kroz promenu teze harmoniji. Kako je I - Ching u osnovi numeroloski sistem, Yin se predstavlja brojem 8, a Yang brojem 7, ali uopste za Yin se vezuju svi parni, a za Yang neparni brojevi (Yin koji prelazi u Yang simbolizuje broj 6, a Yang koji prelazi u Yin broj 9). Slikovno, ova cetiri uticaja predstavljaju se na sledeci nacin: Yin prekinutom linijom a Yang punom linijom; Yin koji prelazi u Yang tradicionalno se predstavlja kao prekinuta linij sa krsticem u sredini, sto simbolizuje da ce dve linije uskoro da se spoje, a Yang koji postaje Yin kao puna linija sa krugom u sredini, sto simbolizuje da ce linija uskoro da se otvori. Tako imamo cetiri osnovna uticaja: stabilni Yin i promeljnivi Yin, stabilni Yang i promenljivi Yang (takodje se koriste termini "stari" i "mladi" Yin i Yang).

Medjutim, kako jedna linija ne moze da prikaze kompleksne uticaje koji se srecu u praksi, linije se kombinuju prvo u bigrame, zatim u trigrame i na kraju u heksagrame. Cetiri vrste bigrama prikazuju ono sto se slikovito moze prikazati i jednom linijom. Mozda je najjasnije ovo predstaviti kroz analogiju sa godisnjim dobima. Dve isprekidane linije jedna iznad druge simbolizuju zimu (Yin), koja kroz prolecni prelaz, tj. prekinutom linijom iznad pune linije (promeljnivi Yin) prelazi u leto (Yang, predstavljen slikovito kao dve pune linije), a opet kroz jesenji prelaz (promenljivi Yang), koga reprezentuje prekinuta linija ispod pune linije, dolazi se do zime koju reprezentuje Yin simbol sa dve prekinute linije. Bigrami mogu da se koriste u resavanju jednostavnih, "dvodimenzionalnih" pitanja ili gde kao resenje postoje samo cetiri moguce varijante. Trigrami predstavljaju komplikovaniju varijantu predstavljanja neke situacije, ili uticaja. Osam trigrama predstavljaju osnovu I-chinga. Necemo tumaciti njihovo znacenje, nego cemo samo spomenuti kljuc za njihovo razumevanje: donja linija predstavlja materijalni svet, gornja linija spiritualni svet a linija u sredini samog coveka. Heksagrami se, konacno, koriste u I-Ching proricanju da daju odgovor na sva moguca pitanja i sutuacije. Postoji 64 heksagrama, svaki ima svoje ime i odgovarajuce tumacenje. U heksagramu, donji trigram predstavlja unutrasnji i subjektivni, a gornji heksagram spoljasnji i objektivni aspekt situacije ili resavanja nekog problema. Iako se heksagram slikovito predstavlja samo sa punim i prekinutim linijama, rekli smo da postoje "promenljive" linije koje imaju numericku vrednost 6, odnosno 9. Tako sto cemo dopustiti da oni predju u sledece prirodno stanje, dakle, promenljivi Yang u Yin a promenljivi Yin u Yang, dobijamo takozvani "moving" heksagram koji takodje odgovara nekom od 64 heksagrama, ali se njegovo znacenje tumaci u skladu sa primarnim heksagramom a ne kao samostalni heksagram.

Kako se, uopste, koristi I-Ching metod? U praksi se najvise koriste dva nacina proricanja, pomocu tradicionalnih kineskih novcica, ili pomocu stapica hajducke trave (yarrow sticks) postupkom koji je dosta slozen i koga necu ovom prilikom da objasnjavam. U stvari, moze da posluzi bilo koji binarni sistem - ako uzmete tri identicna novcica, glavi dodelite numericku vrednost 3, a pismu 2. Postavite pitanje za ciji odgovor ste zainteresovanosti. Vazno je da ne postavljate pitanja na koje je moguce odgovoriti sa da i ne, nego vise kao da trazite savet; takodje je vrlo bitno da prilikom postavljanja pitanja ne budete preterano emocionalno naklonjeni nekoj alternativi, kako ne biste podsvesno uticali na ishod bacanja. Okrenite se ka istoku i bacite novcice u vis, i kada oni padnu (recimo, kao glava, pismo, pismo) saberite njihove numericke vrednosti. U nasem slucaju, ako smo glavi dodelili 3 a pismu 2, dobijamo 3+2+2 =7. Setite se da broj sedam predstavlja Yang, ili, slikovito, celovitu liniju. Kada crtate heksagram, uvek pocnite odozdo nagore i dobili ste prvu liniju heksagrama. Postupak bacanja novcica ponovite pet puta i dobicete jedan od 64 heksagrama sa odredjenim znacenjem. Ako sabiranjem dobijete vrednosti 6 ili 9, to su takozvane "promenljive linije" i crtate ih kao Yin, odnosno Yang simbole (sestica je takozvani "stari yin" ili yin koji ce uskoro da postane yang; slicno, sedmica je "mladi yang", osmica "mladi yin" a devetka "stari yang"). U "promenljivom" heksagramu stari yin ili yang prelaze u celovitu liniju ili u prekinutu, pa tako dobijate iz primarnog heksagrama jos jedan koji mora da se tumaci u skladu sa ovim prvim.

izvor
:srce: Šmiš :mag: My Kipper on Imgur :pisac: Astrološke konsultacije & narudžbine :mail:

     Let me ask you something...
     If someone prays for patience, you think God gives them patience? Or does he give them the opportunity to be patient?
     If he prayed for courage, does God give him courage, or does he give him opportunities to be courageous?
     If someone prayed for the family to be closer, do you think God zaps them with warm fuzzy feelings, or does he give them opportunities to love each other?


~ 7 Lots ~ Lenormand  ~

Van mreže Nenuška*

 • I dont fight because i hate what's in front of me. I fight because i love what's behind me.
 • * Glavni & Odgovorni *
 • * Ovaj može da menja Google *
 • *******
 • Poruke: 43684
 • Reputaciona snaga: 36377
 • Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!
 • Pol: Žena
 • 0611704231 ♥ 0631450039
  • Wordpress Dnevnik Jednog Astrologa
Odg: Knjiga promena
« Odgovor #6 poslato: 14. Oktobar 2011. 20:01:27 »
乾 Qian - Nebo 震 Zhen - Grmljavina 坎 Kan - Voda
艮 Gen - Planina 坤 Kun - Zemlja 巽 Xun - Vetar 離 Li - Vatra 兌 Dui - Jezero[/size]Kombinovanjem osam trigrama dobija se tabela sa 64 heksagrama od kojih svaki ima svoje ime, broj, značenje i tumačenje.

Na tabeli su, sa leva na desno, u prvom vodoravnom redu, i odozgo na dole u prvom horizontalnom redu poređani trigrami:

[size=18]乾 Qian - Nebo
震 Zhen - Grmljavina
坎 Kan - Voda
艮 Gen - Planina
坤 Kun - Zemlja
巽 Xun - Vetar
離 Li - Vatra
兌 Dui - Jezero[/color]
:srce: Šmiš :mag: My Kipper on Imgur :pisac: Astrološke konsultacije & narudžbine :mail:

     Let me ask you something...
     If someone prays for patience, you think God gives them patience? Or does he give them the opportunity to be patient?
     If he prayed for courage, does God give him courage, or does he give him opportunities to be courageous?
     If someone prayed for the family to be closer, do you think God zaps them with warm fuzzy feelings, or does he give them opportunities to love each other?


~ 7 Lots ~ Lenormand  ~

Van mreže Nenuška*

 • I dont fight because i hate what's in front of me. I fight because i love what's behind me.
 • * Glavni & Odgovorni *
 • * Ovaj može da menja Google *
 • *******
 • Poruke: 43684
 • Reputaciona snaga: 36377
 • Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!
 • Pol: Žena
 • 0611704231 ♥ 0631450039
  • Wordpress Dnevnik Jednog Astrologa
Odg: Knjiga promena
« Odgovor #5 poslato: 14. Oktobar 2011. 19:59:56 »
Struktura Ji Đing-a

Predanje kaže da je legendarni Fu Hsi prvi izumeo linijske celine knjige. Predanje dalje prikazuje da je sadašnja knjiga nastala posle revizije dve ranije knjige, takođe zasnovane na heksagramima, ali različite od današnje knjige po redosledu i imenima pojedinih heksagrama. Prva se zvala Lien San ( uptrebljavala se u periodu od 2205. do 1766. godine pre nove ere ), a druga je imala naziv Kvej c`ang (upotrebljavala se u periodu od 1766. do 1150. godine pre nove ere).

Sastav današnje Knjige Promena pripisuje se kralju Venu, ocu dinastije Džou (od 1150. do 249. godine pre nove ere). Priča se da je on odredio sadašnji redosled. Velikog majstora Sung konfučijanizma, Sao Junga, njegova matematička tačnost navela je da izradi novu tabelu Ji Đinga, u kojoj postavlja heksagrame u jedan prirodan sistem.

Sao Jung polazi od dve osnovne linije, svetle i tamne, cele i prekinute.
  
Svakoj liniji ponaosob dodaje se jedna cela i jedna prekinuta linija i tako se dobija četiri dvolinijske celine:
        
Iznad svakog simbola se ponovo dodaje cela i prekinuta linija tako da osam trigrama imaju sledeći raspored:

卦名 Ime   卦像 Trigram   自然 Značenje
乾 Qian   ~   天               ~    Nebo
兌 Dui   ~   泽               ~   Jezero
離 Li      ~      火               ~    Vatra
巽 Xun   ~   風               ~    Vetar
震 Zhen   ~   雷               ~    Oluja
坎 Kan   ~   水               ~    Voda
艮 Gen   ~   山               ~   Planina
坤 Kun   ~   地               ~  Zemlja

Nastavljajući na isti način dobija se celine od četiri linije, zatim celine od pet linija. Istim postupkom dodavanja cele i prekinute linije konačno se dobija šest linija to jest 64 heksagrama.
Ovaj, tako zvani „prirodni redosled“, postavlja se tradicionalno u kvadrat 8x8 heksagrama, u kojem brojanje počinje u donjem desnom uglu i nastavlja se do donjeg levog ugla, zatim ponovo započinje sa desne strane ali u drugom redu i nastavlja se do leve strane i tako dalje.

Linije

Postoje dve vrste linija: „Čvrsta“ ili cela i „Prekinuta“ ili propustljiva.

Čvrsta ili cela linija

Prekinuta ili propustljiva linija

Linija čini sastavni deo trigrama (tri linije = jedan trigram), a dva trigrama čine jedan heksagram, tako da je svaki od šezdeset četiri heksagrama (Simbola na kojima se zasniva predskazanje) sastavljen je od dva trigrama, odnosno od šest linija.

Trigrami :

Od dve vrste linija, čvrste  i propustljive  moguće je oformiti samo osam trigrama. Svaki heksagram se sastoji od dva trigrama, a oni se nalaze u međusobnom promenljivom skladu i neskladu, i tim međusobnim odnosom oni sačinjavaju simbol i značenje heksagrama. Ako se dva trigrama nalaze u harmoničnom, prisnom odnosu, heksagram će biti simbol prijatnog ili simbol sreće, a ako između njih postoji nesklad, onda on simbolizuje nešto neprijatno i nesrećno.

Svi drugi međusobni odnosi dva trigrama tvore mnoštvo među simbola.

Postoje četiri važna ili glavna heksagrama, i oni imaju izuzetan značaj i tumačenje.

 Prvi 乾 Qian koji je sastavljen od dva trigrama Qian ili od šest čvrstih linija.

 Drugi 坤 Kun koji je sastavljen od dva trigrama Kun ili od šest popustljivih linija.

 Jedanaesti 泰 Tai koji čini trigram Kun iznad trigrama Qian ili tri uzastopne propustljive linije iznad tri uzastopne čvrste linije.

 Dvanaesti 否 Pi, koji čini trigram Qian iznad trigrama Kun ili tri uzastopno čvrste linije iznad tri uzastopno propustljive linije.

Ova četiri heksagrama imaju izuzetan značaj.

Prvi Qian, je sastavljen samo od JANG-a, i samim tim izuzetno pozitivan i kreativan.

Drugi Kun, sastavljen je samo od JIN-a, i predstavlja vrhunac pasivnog prihvatanja.

Treći i četvrti su sastavljeni od jednakih delova JANG-a i JIN-a, i to ne izmešanih već u neposrednom dodiru.

Tai, normalno ima najčvršću moguću osnovu za izdržavanje tri propustljive linije, i samim tim ima pozitivno značenje.

Pi, nasuprot Tai-u ima tri čvrste, jake linije koje pritiskaju tri propustljive linije, i veoma je nepovoljanog značenja.


Ovaj primer međusobnih odnosa dva trigrama u heksagramu jasno nam pokazuje jedan od metoda tumačenja heksagrama. Heksagrami se uvek čitaju odozdo ka gore, ili od dna prema vrhu, tako da je na linija dnu linija broj 1, a linija na vrhu linija broj 6.

Smatra se da je donji, niži trigram prvi, a da mu viši sledi. Pored donjeg, prvog i gornjeg drugog trigrama, svaki heksagram sadrži i još dva središnja isprepletena trigrama, od kojih je prvi sastavljen od linija 2, 3 i 4, a drugi od linija 3, 4 i 5.
:srce: Šmiš :mag: My Kipper on Imgur :pisac: Astrološke konsultacije & narudžbine :mail:

     Let me ask you something...
     If someone prays for patience, you think God gives them patience? Or does he give them the opportunity to be patient?
     If he prayed for courage, does God give him courage, or does he give him opportunities to be courageous?
     If someone prayed for the family to be closer, do you think God zaps them with warm fuzzy feelings, or does he give them opportunities to love each other?


~ 7 Lots ~ Lenormand  ~

Van mreže Nenuška*

 • I dont fight because i hate what's in front of me. I fight because i love what's behind me.
 • * Glavni & Odgovorni *
 • * Ovaj može da menja Google *
 • *******
 • Poruke: 43684
 • Reputaciona snaga: 36377
 • Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!
 • Pol: Žena
 • 0611704231 ♥ 0631450039
  • Wordpress Dnevnik Jednog Astrologa
Odg: Knjiga promena
« Odgovor #4 poslato: 14. Oktobar 2011. 19:59:04 »
易 (yì) 經 (jīng)- Ji Đing ili Knjiga Promena spada u najstarije klasične kineske tekstove. Napisana je 1000. godina pre naše ere, i kao suština mudrosti, tokom 3000 godina služila je kao priručnik za proricanje budućnosti.

Uvod

Ji Đing predstavlja neverovatnu kombinaciju matematičke pronicljivosti i psihološke intuicije i među velikim knjigama sveta Ji Đing zauzima jedinstveno mesto. On nije samo jedna od najstarijih knjiga koje su ikada napisane, već predstavlja i poimanje sveta koji se znatno razlikuje od svih drugih sistema mišljenja na Istoku i onih koji su izloženi u raznim zapisima čovečanstva, a ne protivureči im.

Razlog treba tražiti u tome što se Ji Đing ne zasniva na verskom učenju, božanskom otkrovenju ili plemenskom zakonu i folkloru, već na posmatranju prirode i čovekovog života, međusobnog delovanja univerzalnih zakona i ponašanja ljudske jedinke, slobodne volje i sudbine.

Tvorci Ji Đinga, koji nije delo jednog autora - mada ima autora koji navode da je to delo 伏羲 Fú Xī (Fu Hsi) 2852. pre nove ere do 2738. pre nove ere - već sabrana mudrost mnogih generacija, koja je uspešno primenjivana i upotrebljavana u rasponu od najmanje 3000 godina, prihvatili su promene kao prirodan red stvari, pravu prirodu života.

Filosofija

Ji Đing spada u jedinu knjige drevnih mudrosti koje ne potenciraju nepromenljivo i večno, koja ne smatra da je postojanost nešto što je najviši ideal čoveka i njegov konačni cilj, već nasuprot tome, u samo središte svog posmatranja i tumačenja stavlja promene kao nešto što je bit u razvoju čoveka, vreme usvaja kao sastavni deo svih promena.

Vreme, za Ji Đing nije ni razorna, a ni negativna sila. Vreme nije nešto zbog čega bi trebalo strepeti i od čega bi se trebalo bojati, vreme je samo bit i suština života i ono se ne suprostavlja večnom. Vreme je tu da se i večno - ono što je bilo i ono što će biti - kroz samo vreme neprestano otkriva.

Ji Đing nam otkriva i pokazuje da promene nisu uzrok nesreća koje nas okružuju, da promene nisu uzrokom patnji i da promene nisu samo prolaznost i nepostojanost. Promene su, za razliku od onih koji u stabilnom, i večnom traže i vide jedini princip, nešto što je suštinski smisao života, da one u sebi sadrže sve elemente postojanosti, onaj duboki smisao življenja i večni princip koji čovek pokušava da otkrije izvan ovog sveta – u sferi transcendentalne stvarnosti.

Ko u tome uspe i ko shvati prave principe i značenja promena, ko shvati zakone preobražaja, postaje gospodar svoje sudbine.

Da bi se u tome uspelo mora se iz sebe izvući sve ono vekovima zaboravljeno, duboko potisnuto u svesti današnjeg modernog čoveka. Mora se, kao nekada u davna vremena, biti u stanju koje je slično nekoj vrsti transa, meditacije. U stanju u kome se dubinska svest oslobađa svih spoljnih uticaja, prolaznih želja i svega onoga što nam dolazi iz svakodnevnog života. Samo tako mi smo svesni svega onoga što može da odredi našu budućnost. Samo tako mi smo u stanju da pravilno protumačimo sve simbole i sve arhetipove.

Svi ti simboli se menjaju i zavise od kulturnih, rasnih istorijskih i svih drugih nasleđa koje svaki pojedinac nosi u sebi, sem ako oni, bez obzira na kulturu, rasu i društvene uslove ne pripadaju onim univerzalnim arhetipovima koji vrede za sve kulture, prostore i za sva ljudska bića. Tumačenje tih simbola, pre svega zavisi od sveukupnog poznavanja značenja simbola, kao i o sposobnosti shvatanja kako da ih primenimo i kojeg su oni porekla.

Nekada, u davna vremena, tumačenja i značenja simbola i njihovih međusobnih odnosa su tumačili razni sveštenici, vidovnjaci i proroci, a danas, ako želimo da se koristimo svim tim starim iskustvima i znanjima koja su sačuvana u knjigama kakva je i knjiga Ji Đing, prvo moramo vrlo pažljivo proučiti jezik simbola kojim su se oni služili, i tek tada da pokušamo da sve to, pre svega prilagodima, pa tada protumačimo današnjim psihološkim jezikom. Da uzmemo u obzir sve razlike u kulturi, jeziku i istorijskim okolnostima našeg vremena.

Pored toga što je Ji Đing, pre svega drevna knjiga proricanja, on je u toku vekova poprimio još jedan, možda i značajniji aspekt – preobrazio se u knjigu koja nam pomaže da pojmimo jedan novi filozovski pogled na život. Sam ritualni deo i tumačenja koja su data u knjizi mogu nam pomoći da predvidimo i odgonetnemo ono što je sakriveno u našoj podsvesti, ali pravilnim odgonetanjem i poznavanjem zakona preobražaja – zakona promena, omogućiće nam da predvidimo neki verovatni tok budućih dešavanja i zbivanja u našem životu, jer znamo odakle polazimo i gde nam je cilj.

Tako tumačeći Ji Đing mi nismo samo sledbenici predskazanog, već slobodnom voljom odlučujemo o onome šta nam je činiti. Ji Đing, tada nije knjiga koja nas potčinjava, već on postaje samo još jedan, u nizu instrumenata naše slobodne volje. On nam omogućava da kombinujemo naše iskustvo i našu intiuciju sa logikom i razumom i da sve to primenimo na date situacije, a ne da nešto priželjkujemo ili da se prepustimo emocionalnom rasuđivanju. Mi sami preuzimamo odgovornost za naše konačne odluke. To je ono što Ji Đing izdvaja i uzdiže na jedan drugi nivo – nivo duhovnosti i filozofije života, jer on nije prost sistem predskazivanja ili proricanja sudbine u kojoj smo mi lišeni odlučivanja i gde čekamo na to šta će nam se i kada dogoditi.

Ji Đing se ne služi proricanjem samo da bi nam ukazao na to šta je to što nas čeka u budućnosti, on nam pomaže da na svetlost dana iznesemo, u nama već prisutne, ali prikrivene tendencije uma i to na svetlost svesnog poimanja, kako bi sami odlučili i svesno izabrali najbolji tok delanja, a koji je u potpunom skladu sa životnim okolnostima. Na takav način čovek u najboljoj i najvećoj meri koristi i sarađuje sa okolnostima koje ga okružuju i čini ih svojim saradnicima u kreiranju svoje budućnosti.

„Moreplovac nije u stanju da kontroliše udare vetra i njegovu snagu, i nije u stanju da kontroliše vodene struje, ali može da iskoristi te sile veštom saradnjom sa njima“.
:srce: Šmiš :mag: My Kipper on Imgur :pisac: Astrološke konsultacije & narudžbine :mail:

     Let me ask you something...
     If someone prays for patience, you think God gives them patience? Or does he give them the opportunity to be patient?
     If he prayed for courage, does God give him courage, or does he give him opportunities to be courageous?
     If someone prayed for the family to be closer, do you think God zaps them with warm fuzzy feelings, or does he give them opportunities to love each other?


~ 7 Lots ~ Lenormand  ~

Van mreže Nenuška*

 • I dont fight because i hate what's in front of me. I fight because i love what's behind me.
 • * Glavni & Odgovorni *
 • * Ovaj može da menja Google *
 • *******
 • Poruke: 43684
 • Reputaciona snaga: 36377
 • Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!
 • Pol: Žena
 • 0611704231 ♥ 0631450039
  • Wordpress Dnevnik Jednog Astrologa
Odg: Knjiga promena
« Odgovor #3 poslato: 14. Oktobar 2011. 19:57:55 »
[justify]

Ako su gomile kao u prve tri kombinacije (A, B ili C), morate nacrtati punu liniju kao dno vaseg haksagrama.

Ako su kao u druge tri kombinacije (D, E ili F), nacrtajte isprekidanu liniju kao donju liniju vaseg heksagrama.

Ako je kombinacija kao u G, donja linija vaseg heksagrama je nacrtana kao isprkidana linija sa M na njenom kraju – ovo je, naravno, pokretna linija.

Ako je kombinacija kao u H, donja linija vasleg heksagrama je nacrtana kao puna linija sa M na njenom kraju – ovo je jos jedna pokretna linija.

Sada sakupite 49 stapica na jednu gomilu i ponovite cijeli postupak. Ovo ce vam dati drugu liniju heksagrama, liniju odmah iznad donje.

Potrebno je ponoviti postupak jos cetiri puta da bi se dobio potpun heksagram. Upamtite heksagram kompletirate s dna; posljednji postupak donijet ce vam gornju liniju heksagrama. Ako, sto je cest slucaj, heksagram sadrzi jednu ili vise pokretnih linija, iz toga mozete izvuci heksagram na nacin koji smo vec opisali.

Pomocu kocke, novcica ili stapica dobit cete ili jedan ili dva heksgrama. Sada treba da citate savjet prorocanstva.Pogledajte tabelu (sl. 6) i prstom prelazite duz osam grupa od tri linije na vrhu dok ne dodete do one koja odgovara gornjim trima linijama vaseg heksgrama. Tada prstom prelazite po numerisanom stupcu sve dok ne bude suprotno cifri na stupcu lijevo, koja odgovara trima donjim linijama vaseg heksagrama. Broj u kvadraticu na koji ste stavili prst dat ce vam broj odredenog tumacenja koje je vazno za vase pitanje. Ovdje su 64 odvojena tumacenja. Ako ste izveli dva heksagrama, pogledajte oba znacenja u sljedecem poglavlju (Tumacenja heksagrama) – i drugo je primjenjivo na vasu situaciju i ukazuje kako se razvija i kakve bi akcije trebalo da preduzmete.[/justify]
:srce: Šmiš :mag: My Kipper on Imgur :pisac: Astrološke konsultacije & narudžbine :mail:

     Let me ask you something...
     If someone prays for patience, you think God gives them patience? Or does he give them the opportunity to be patient?
     If he prayed for courage, does God give him courage, or does he give him opportunities to be courageous?
     If someone prayed for the family to be closer, do you think God zaps them with warm fuzzy feelings, or does he give them opportunities to love each other?


~ 7 Lots ~ Lenormand  ~

Van mreže Nenuška*

 • I dont fight because i hate what's in front of me. I fight because i love what's behind me.
 • * Glavni & Odgovorni *
 • * Ovaj može da menja Google *
 • *******
 • Poruke: 43684
 • Reputaciona snaga: 36377
 • Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!
 • Pol: Žena
 • 0611704231 ♥ 0631450039
  • Wordpress Dnevnik Jednog Astrologa
Odg: Knjiga promena
« Odgovor #2 poslato: 14. Oktobar 2011. 19:57:22 »
[justify]Iako je metoda pomocu kocke najbrzi za dobijanje heksagrama, on je skorijeg porijekla i mana mu je sto ne sadrzi pokretne linije. To jest, isprekidane linije koje se mijenjaju u pune i suprotno. Pokretne linije, medutim, mozete uspjesno dobiti ako se sluzite sa – tri novcica.
Uzmite novcice i bacite ih u vazduh. Zabiljezite rezultat, na primjer - tri pisma - i ponovite bacanje jos pet puta. Zabiljezite rezultate svih sest bacanja. Dakako – u vertikalnoj liniji i ponovo obrnutim redom. Na primjer:
sesto bacanje – tri puta glava;
Peto – tri puta pismo;
Cetvrto – dva puta glava i jednom pismo;
Trece – tri puta pismo;
Drugo – jednom glava i dva puta pismo;
Prvo – dva puta glava i jednom pismo.

Svaku glavu sada pomnozite sa dva, a svako pismo sa tri.
Dobit cete:
sesto bacanje – tri puta glava = 6;
Peto – tri puta pismo = 9;
Cetvrto – dva puta glava i jendom pismo = 7;
Trece – tri puta pismo = 9;
Drugo – jedna glava, dvaput pismo = 8;
Prvo – dvaput glava i jednom pismo = 7.

Sada postupite kao kod bacanja kocke – punu liniju nacrtate ako je broj neparan, a isprekidanu liniju ako je broj paran. Zatim nakon svake pune linije dobijene iz broja 9 i nakon svake isprekidane linije dobijene iz broja 6 – pise se veliko slovo M.

Slovo M oznacava – proces promjene, a da biste vidjeli prirodu te promjene, jednostavno uzmite heksagram koji ste dobili i nacrtajte ga sa linijama M postavljenim na osnovu njijhovih suprotnosti: isprekidane linije postaju pune a pune postaju isprekidane.

Na ovaj nacin dobijate dva razlicita heksagrama i upravo vam oni ukazuju na prirodu putokaza koji vam nudi “I ching”. U najopstijim crtama, prvi heksagram (onaj koji se direktno dobija iz bacanja novcica) ukazuje na situaciju kakva je trenutno, te najbolji kurs djelovanja koji treba zainteresirani obavezno da prihvati. Drugi heksagram (onaj koji smo dobili uz pomoc M – procesa promjena) ukazuje na situaciju ili problem koji je u toku, i kako se s njim suociti!
Osim kocke i novcica, najpoznatiji metoda za dobijanje heksagrama koristi pedeset tankih stapica. Evo kako se koriste:
Uzmite svih pedeset stapica, zatim jedan stavite na stranu on ne igra nikakvu ulogu u pravljenju heksagrama i njegova pasivna uloga zapravo je dio misterije koja obavija “I ching”. stapice (njih 49) stavite ispred sebe. Podijelite ih u dvije priblizno iste gomile, jednu drzite na desnoj a drugu na lijevoj strani. Zatim:

1. uzmite jedan stapic s desne hrpe i stavite ga izmedu malog prsta i prstenjaka lijeve ruke;
2. desnom rukom uklanjajte po 4 stapica odjednom s lijeve hrpe, stavljajuci ih na jednu gomilu, sve dok na lijevoj gomili ne ostanu 4 ili manje stapica. Zatim one sto vam ostanu stavite izmedu prstenjaka i srednjeg prsta lijeve ruke. Tako cete u lijevoj ruci drzati: A) jedan stapic izmedu malog prsta i prstenjaka: B) jedan, dva, tri ili cetiri stapica izmedu prstenjaka i srednjeg prsta:
3. desnom rukom uklanjajte po cetiri stapica s desne gomile sve dok ne ostanu cetiri ili manje stapica. Zatim ih stavite izmedu srednjeg i prvog prsta lijeve ruke!

Zbog matematike u ovoj metodi, ukupna broj stapica koji su u tri grupe izmedu prstiju vase lijeve ruke uvijek mora iznositi pet ili devet. Ako je zbir veci, negdje ste pogrijesili i postupak morate ponoviti. Ako je sve u redu, ralicite su mogucnosti kombinacija stapica medu prstima vase lijeve ruke:

1 + 4 + 4 = 9
1 + 3 + 1 = 5
1 + 2 + 2 = 5
1 + 1 + 3 = 5

Stavite pet ili devet stapica iz lijeve ruke odvojeno, te skupite preostale stapice u jednu hrpu. Bice ih 40 ili 44. Podijelite ih u dvije priblizno iste hrpe brojeci i ponavljajuci stepene od jedan do tri kao ranije. Kada ste to obavili, ponovo zbog matematike, koja je ukljucena u ovaj proces, ostacete ukupno sa cetiri ili osam stapica medu prstima lijeve ruke. Mogcnosti su:

1 + 1 + 2 = 4
1 + 2 + 1 = 4
1 + 3 + 4 = 8
1 + 4 + 3 = 8

Stavite cetiri ili osam stapica iz lijeve ruke na hrpu pored gomile sa 5 ili 9 stapica koje ste vec odlozili. Preostale stapice ponovo podijelite u dvije podjednake hrpe i ponovite postupke od 1 do 3. Kada ste to obavili, ponovo cete ostati sa 4 li 8 stapica u lijevoj ruci. Stavite ih na gomilu pored prve dvije. Tri gomile pred vama bice u jendoj od sljedecih kombinacija.[/justify]
:srce: Šmiš :mag: My Kipper on Imgur :pisac: Astrološke konsultacije & narudžbine :mail:

     Let me ask you something...
     If someone prays for patience, you think God gives them patience? Or does he give them the opportunity to be patient?
     If he prayed for courage, does God give him courage, or does he give him opportunities to be courageous?
     If someone prayed for the family to be closer, do you think God zaps them with warm fuzzy feelings, or does he give them opportunities to love each other?


~ 7 Lots ~ Lenormand  ~

Van mreže Nenuška*

 • I dont fight because i hate what's in front of me. I fight because i love what's behind me.
 • * Glavni & Odgovorni *
 • * Ovaj može da menja Google *
 • *******
 • Poruke: 43684
 • Reputaciona snaga: 36377
 • Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!
 • Pol: Žena
 • 0611704231 ♥ 0631450039
  • Wordpress Dnevnik Jednog Astrologa
Knjiga promena
« Odgovor #1 poslato: 14. Oktobar 2011. 19:56:58 »
I ching voli duhovit i raznovrstan,
ponekad i mrzovoljan razgovor samo o jednom problemu.
Otkrit cete da je to tvrdoglava knjiga
– ne možete je ni odbaciti, niti koristiti bez nekog cilja.
U ovim rijecima engleskog pisca R. L. Vinga (Wing) lezi sustina najstarije i, mozda, najmudrije prorocke knjige na svijetu, knjige koja se kroisti kako bi se otkrila buducnost, a za razliku od drugih slicnih knjiga, ona se ne cita - sa I chingom se razgovora!
Onaj ko pita, nasumice ce otvoriti tri puta knjigu i svaki puta proizvoljno spustiti prst na neki redak. Da bi se dobio odgovor na dato pitanje, sva tri rijetka treba dobro pronalizirati i tumaciti ih doslovnog ili simbolicno. U srednjem vijeku vjerovalo se da “Enejida” takode pruza pouzdana prorocanvstva i da je njen autor Vergilije bio vise carobnjak nego pjesnik. Nakon protestantske revolucije i na Bibliju se gledalo kao na knjigu prorocanstva.

Napoleonova knjiga sudbine
Ipak, glavni problem koristenja “Enejide” ili Biblije lezao je u tome sto su odgovori cesto bili krajnje nejasni i zahtijevali su slozena tumacenja. Cinilo se da postoji velika potreba za knjigama prorocanstava koje bi pruzale lako razumljive savjete, pa su okultisti proslog stoljeca prikupili znatan broj takvih knjiga. Najpoznatija je bila “Napoleonova knjiga sudbine”.
Njen autor nije bio Napoleon, kako mnogi misle, nego astrolog i prorok R.C. Smit (Smith), u svijetu poznatiji po imenu Rafael (Raphael).
“I ching”je za “Napoleonovu knjigu sudbine” kao najskuplji sampanjac za domace vino. Cak se smatra drskoscu “I ching” nazivati knjigom prorocanstava, jer ona, zapravo, izgleda kao da je ziva, da ima vlastitu licnost. Mnogi koji su je redovno konsultovali osjecali bi nakon izvjesnog vremena da pred sobom nemaju knjigu, nekog iskrenog prijatelja!
U svojoj sjajnoj knjizi “Fortune teller” Fransis X. King (Fracis X. King) navodi ovaj primjer:
“Jadan moj poznanik, arhitetka, napisao je pitanje na komadicu papira, ne govoreci mi kako ono glasi, a onda me zamolio da obavim odredenu manipulaciu kako bi dobio odgovor od prorocanstava.
U prevodu “I ching”a odgovor je bio bez smisla, sadrzavajuci neobicnu simboliku i cudnu recenicu: »Nema koze na bedru, hodanje je veoma tesko!«
Ovaj neshvatljivi odgovor bio je zapravo izuzetno tacan, ali na pitanje: Kakvo je stanje zdravlja moje zene?… a upravo to pitanje i jeste bilo zabiljezeno na papiricu, jer je zena mog prijatelja imala problema sa hodanjem. Naime, koza sa njenog bedra bila je presadena na njeno stopalo!”
”I ching” nije samo najstarija knjiga prorocanstava na svijetu vec je i najpostovanija. Pretpostavlja se da je pisana na osnovu mnogo starijeg materijala i da je ona djelo kralja Vinga (Wing), koji je u Kini vladao u 12. vijeku pr.n.e. U tradiciji “I chinga” univerzum je sazdan od mnostva suprotnosti – svjetla i tame, toplote i hladnoce, rodenja i smrti – skracenih i isprepletenih simbola Yina i Yanga. Njene savjete koristile su cak i vojskovode prije 500 i 1.000 godina. Cak i u proslom ratu neki japanski komandanti konsultovali su u ratnim operacijama “I ching”.
Ipak, za razliku od vecine prorockih knjiga, I chingne pruza pouzdana predskazanja o buducnosti i ne odgovara uvijek na sasvim konkretna pitanja, koja, prije svega, ovis o tome kako cete se sami ponasati u odredenoj situaciji i u zivotu.

Kako formulirati pitanja
Umjesto toga treba da postavljate pitanja o prirodi date situacije i trazite putokaz kako da se ponasate, ako zelite da se stvari zadovoljavajuce odvijaju.
Ako vas, na primjer, zanima ima li sanse da se neko odreden zaljubi u vas, ili da li cete biti unaprijedeni na poslu, vi cete ta pitanja izraziti na ovaj nacin: kakva su osjecanja tog i tog prema meni i kako treba da se ponasam ako zelim da me on ili ona zavole? Ili, drugo pitanje: kako stojim na radnom mjestu i sta bi trebalo da radim kako bih bio unaprijeden?!
Drugim rijecima, treba formulisati pitanje tako da “I ching” moze opisati istinsku prirodu situacije ili problema i dati savjet o tome kako da to regulisete. Bitno je da pitanje bude sto preciznije formulisano, ali nikad direktno postavljeno. Jos jedan primjer: ako, recimo, u nekoj finansijskoj prepisci sa vasom bankom zelite da saznate sta sve treba poduzeti kako bi se ta prepiska po vas zavrsila povoljno, necete pitati – hoce li se moj sukob sa bankom okoncati povoljno? – nego: sta treba da uradim kako bi se prepiska sa bankom okoncala na zadovoljavajuci nacin?!
Zbog svega toga najbolje je napisati pitanje, pazljivo ga procitati da biste bili sigurni da u njemu nema dvosmislenosti i da je njegovo znacenje potpuno jasno.
Kada ste vec na najjasniji nacin formulsali pitanje, sljedeci korak jeste da dobijete – heksagram, koji se moze sastojati iz sest punih, sest isprekidanih linija ili njihovih kombinacija (sl. 1). Ukupno su moguca 64 heksagrama, a najjednostavniji metoda dobijanja heksagrama, koji ce ukazati na odgovor prorocanstava na vase pitanje, jeste pomocu kocke. Bacite je sest puta, pribiljezite brojeve u notes, a onda ih u vertikalnoj liniji poredajte tako da vam broj iz sestog bacanja bude prvi (na vrhu), iz petog – drugi, itd. Na primjer, ako ste dobili brojeve 5, 4, 2, 6, 5 i 3, slozit cete ih u vertikalnom redu obrnuto.
Dakle, 3, 5, 6, 2, 4 i 5. Zatim cete pored svakog od sest brojeva u vertikali iscrtati punu liniju ako je broj neparan, ili isprekidanu liniju - ako je broj paran.
:srce: Šmiš :mag: My Kipper on Imgur :pisac: Astrološke konsultacije & narudžbine :mail:

     Let me ask you something...
     If someone prays for patience, you think God gives them patience? Or does he give them the opportunity to be patient?
     If he prayed for courage, does God give him courage, or does he give him opportunities to be courageous?
     If someone prayed for the family to be closer, do you think God zaps them with warm fuzzy feelings, or does he give them opportunities to love each other?


~ 7 Lots ~ Lenormand  ~