Autor Tema: Elekciona astrologija  (Pročitano 8373 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Grofica*

 • Feng Šui Majstor
 • * Ovaj prešišao i Tolstoja *
 • ***
 • Poruke: 18558
 • Reputaciona snaga: 15707
 • Grofica is awe-inspiring!Grofica is awe-inspiring!Grofica is awe-inspiring!Grofica is awe-inspiring!Grofica is awe-inspiring!Grofica is awe-inspiring!Grofica is awe-inspiring!Grofica is awe-inspiring!Grofica is awe-inspiring!Grofica is awe-inspiring!Grofica is awe-inspiring!Grofica is awe-inspiring!
 • Pol: Žena
  • VRIL Feng Shui
Odg: Elekciona astrologija
« Odgovor #15 poslato: 15. Avgust 2017. 13:14:25 »
     To što ti želiš da vežbamo ima veze sa tumačenjem trenutka upoznavanja sa nekim, to nije elekcioni čart :)

     Elekcioni čart bi bio napr eto, taj datum, baš da je tražena najidealnija opcija da se uklope :tr: planete, pa da se samo taj dan desi eto to neko upoznavanje sa nekim, da bi veza trajala... (tako se rade elekcije za venčanja, poslovne ugovore i sl.)

a..nisam shvatila..
to jos sa proslog foruma ..ta tema -al ok..sad razumem

Van mreže Nenuška*

 • I dont fight because i hate what's in front of me. I fight because i love what's behind me.
 • * Glavni & Odgovorni *
 • * Ovaj može da menja Google *
 • *******
 • Poruke: 43711
 • Reputaciona snaga: 36386
 • Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!Nenuška is awe-inspiring!
 • Pol: Žena
 • 0611704231 ♥ 0631450039
  • Wordpress Dnevnik Jednog Astrologa
Odg: Elekciona astrologija
« Odgovor #14 poslato: 15. Avgust 2017. 13:12:51 »
     To što ti želiš da vežbamo ima veze sa tumačenjem trenutka upoznavanja sa nekim, to nije elekcioni čart :)

     Elekcioni čart bi bio napr eto, taj datum, baš da je tražena najidealnija opcija da se uklope :tr: planete, pa da se samo taj dan desi eto to neko upoznavanje sa nekim, da bi veza trajala... (tako se rade elekcije za venčanja, poslovne ugovore i sl.)
:srce: Šmiš :mag: My Kipper on Imgur :pisac: Astrološke konsultacije & narudžbine :mail:

     Let me ask you something...
     If someone prays for patience, you think God gives them patience? Or does he give them the opportunity to be patient?
     If he prayed for courage, does God give him courage, or does he give him opportunities to be courageous?
     If someone prayed for the family to be closer, do you think God zaps them with warm fuzzy feelings, or does he give them opportunities to love each other?


~ 7 Lots ~ Lenormand  ~

Van mreže Grofica*

 • Feng Šui Majstor
 • * Ovaj prešišao i Tolstoja *
 • ***
 • Poruke: 18558
 • Reputaciona snaga: 15707
 • Grofica is awe-inspiring!Grofica is awe-inspiring!Grofica is awe-inspiring!Grofica is awe-inspiring!Grofica is awe-inspiring!Grofica is awe-inspiring!Grofica is awe-inspiring!Grofica is awe-inspiring!Grofica is awe-inspiring!Grofica is awe-inspiring!Grofica is awe-inspiring!Grofica is awe-inspiring!
 • Pol: Žena
  • VRIL Feng Shui
Odg: Elekciona astrologija
« Odgovor #13 poslato: 15. Avgust 2017. 13:00:41 »
ajde da vezbamo malo elekcionu, evo prilazem moju kartu upoznavanja sa sadsnjim deckom
http://s757.photobucket.com/user/gasimetrija/media/elekciona%20alex%20i%20ja.gif.html?sort=3&o=0

meni je upalo u oko da su 2 planete u sedistu

venera u biku

i neptun u ribama
uglovi imaju kardinalne znake
Vaga na ASC-javna veza
vrh MC u raku-vl mesec -mesec na 29 lava, na regulusu hm..ako bude braka-u padu-..
ipak, mi 2,5 godine zajedno..izgleda se veza samo odrzava-a brak nista..mada-sta fali vezi :)
Imamo i veliki vatreni trigon

Evge*

 • Gost
Elekciona astrologija
« Odgovor #12 poslato: 11. April 2016. 07:40:48 »
Ovog nema..cini mi se..jucer sam pitala kad cu da se udam i izadje svecenica..pa sto si nebi sama slozila datum :D

mikica*

 • Gost
Odg: Elekciona astrologija
« Odgovor #11 poslato: 17. Oktobar 2011. 14:32:10 »
ELEKCIONA ASTROLOGIJA

Elekciona astrologija je grana astrologije koja se uz pomoć specifičnih astroloških tehnika, bavi pronalaženjem i izborom najpovoljnijeg trenutka za preduzimanje neke akcije , posla ili obaveze. Može se reći da je elekciona astrologija u svojoj suštini obrnuta horarna , jer uprkos tome što su im metode i procedure slične, elekciona astrologija ustvari počinje tamo gdje se horarna završava.

Da malo pojednostavimo.

Pretpostavimo da treba da se započne neki posao . Čovjek koji počinje posao izabira datum i vrijeme koje je iz raznih praktičnih razloga najprikladnije za njegovo otpočinjanje , i to automatski postaje vrijeme rođenja tog posla ili djelatnosti. Analizom natalne karte tog posla uz pomoć horarne astrologije možemo predvidjeti uspone i padove i njegov krajnji uspjeh ili propast.

Ali postoji i drugi način kretanja u avanturu zvanu posao, npr. ako se analizom natalne karte (vremenu otpočinjanja koje je iz njemu znanih razloga odabrao preduzimač posla) uz pomoć horarne astrologije utvrdi da taj posao ima teške aspekte i da će ispasti kao promašaj, za što ga onda ne započeti u neko prikladnije i povoljnije vrijeme koje lakše može donijeti uspjeh?

Drugim riječima, zašto prvo ne izabrati odgovarajuću, povoljnu natalnu kartu i horoskop posla pa onda sve ostalo uklopiti u skladu sa njom? Ovo je teorija na kojoj počiva elekciona astrologija, jer ona objašnjava i pokazuje koja pravila treba slijediti da bi se odabrala i izradila povoljna natalna karta ili horoskop za bilo koju vrstu akcije preduzimanja ili obavezivanja.

Osnovni princip izrade elekcione natalne karte ili horoskopa je veoma jednostavan. Treba da uzmemo u obzir planetarne pozicije u određenom periodu vremena i smjestimo ih u horoskopski dijagram tamo gdje će biti najjače, najmanje moguće aflikovane teškim aspektima i sa koga će uticati na razvoj događaja u pozitivnom smjeru.

Ovaj proces ojačavanja planeta njihovim aranžiranjem u horoskopskom dijagramu naziva se fortifikacija, a čini ga smještanje planeta u odgovarajuće znakove , uglove i u najprikladnije kuće ili polja, tako da imaju što je više moguće pozitivnih aspekata sa beneficima Venerom i Jupiterom, a što je manje moguće aspekata sa maleficima : Marsom, Saturnom ,Uranom i Neptunom. Nažalost, uvijek smo veoma zavisni o trenutnoj planetarnoj poziciji , zbog čega je obično veoma teško, skoro nemoguće napraviti idealnu elekciju ( odabir idealnog vremena za neku radnju) , jer će nam planete odbijati da se postave tamo gdje mi želimo zbog trenutnog vremenskog ograničenja kojem smo izloženi.

U tim slučajevima moramo da u činimo što je više moguće sa dostupnim mogućnostima, ali ipak uz malo više rada moguće je ako ne idealno pronaći bar najpovoljnije moguće rješenje.

Elekcione karte ili horoskopi mogu se podjeliti u tri vrste :

• Radikalne elekcije

• Mundane elekcije

• Efemeralne ili Horarne elekcije


http://www.astrokod.com//

mikica*

 • Gost
Odg: Elekciona astrologija
« Odgovor #10 poslato: 17. Oktobar 2011. 14:30:41 »
Odabiranje minute

Unutar tih nekoliko dana približavanja Venere aplikacionom trigonu prema Jupiteru, zanima nas koja minuta predstavlja vrhunac pozitivne energije, pošto tu energiju nastojimo napraviti što naglašenijom u karti. Aspekt će biti egzaktan određenog trenutka na određeni dan, ali to nije dovoljno. Osnovno rješenje je shvatiti da svakodnevno kretanje planeta oko horizonta (tzv. tranziti) postavlja planete ili u središte pažnje ili u pozadinu, minutu po minutu. Planeta je jača kad je u ugaonoj kući (prvoj, četvrtoj, sedmoj ili desetoj), osobito kad čini konjunkciju s uglom (IC-om, DC-om, MC-om ili AC-om). Preporučuje nam se, stoga, smjestiti bilo Veneru, bilo Jupiter u neki od uglova kako bismo ojačali obje planete.

Planete, također, imaju specifična vladanja kućama – Merkur voli biti u trećoj kući, ali Saturnu baš i nije lijepo u istoj. Venera se lijepo osjeća u sedmoj kući, jednako kao i Jupiter u devetoj.

Nadalje, planeta koja vlada Ascendentom je uvijek ključni faktor. Želite li istaknuti Veneru, to ćete učiniti izaberete li Ascendent u Vagi ili Biku. Jednako tako, imate li uzdižući Strijelac ili Ribe, Jupiter će biti energiziran.

Recimo da Saturn u ovom trenutku kvadratira Jupiter. Željet ćete upotri:cenzura:ti ranije spomenuti trigon Jupitera s Venerom kao bazu elekcijske karte, ali neće vam se sviđati težak aspekt koji Jupiter prima od Saturna. I Jupiter i Saturn su sporije planete, pa čekanje da kvadrat nestane možda i neće biti najbolje rješenje jer se zaljubljeni par želi vjenčati što prije. Ako odaberete kartu s uzdižućim Jarcem, vladar karte postaje Saturn, čime ste samo naglasili problem – loš potez. Tako da, imati Veneru kao vladaricu Ascendenta u Vagi ili Biku, bio bi mnogo bolji izbor. Jednako bismo dobili s Jupiterom, stavljajući Ascendent u Ribe ili Strijelca. Stavite Saturna u pozadinu što je više moguće.

Primjetit ćete da koristim tradicionalno vladarstvo kućama. Naša suvremena predodžba o gledanju Neptuna kao vladara Riba je stavila u drugi plan asociranje Jupitera sa znakom Riba. U praksi, moja je preporuka uzimanje u obzir suvladarstava. Ako su Ribe na Ascendentu, tada su i Jupiter i Neptun naglašeni.

U glavnini, odaberite dan što izgleda moćno na osnovi podržavajućih aspekata planete koja je najizravnije povezana s radnjom koju želite učiniti, odnosno za koju činite elekcijsku kartu. Zatim odredite vrijeme (a time i Ascendent i pozicije kuća) čineći planete što naglašenijima u karti te pazeći minimizirati negativni učinak aspekata koji bi sve mogli upropastiti.

Uloga računala
Kao u svim astrološkim stvarima, osim same interpretacije, računalo je kao stvoreno za izračunavanja u elekcijskoj astrologiji. Lako podesite kartu na ekranu, prilagođavajući vrijeme tako dugo dok ne namjestite ono koje valja. Također, većina modernih programa ima rektifikacijski4 modul koji je od velike pomoći u elekcijskim izračunima. To vam omogućuje brzo namještanje karte idući naprijed i natrag po danima, podešavajući sate i minute.

Naravno, čitav proces može biti izvršen i preko efemerida, tabela kuća i mnoštva strpljenja.

Loš izlazeći Mjesec
Upravo smo obuhvatili jezgru procesa elekcijske astrologije. Na kraju ćete vjerojatno otkriti nekoliko razdoblja unutar kojih vrata budu otvorena za neku akciju. U sklopu tih dana također ćete imati konkretno vrijeme kad će Ascendent i pozicije planeta u kućama biti ohrabravajući. No, kako precizno odabrati ono pravo u okviru tog vremena? Da bismo odgovorili na to pitanje, trebali bismo ući dublje u elekcijske procese. Tada ćemo uvidjeti da i ostali faktori ulaze u igru – neki od njih mogu vrlo lako vašu zlatnomedaljnu elekcijsku kartu pretvoriti u katastrofu, dovodeći vas na kraju do srebrne, pa i brončane medalje.

Mjesec igra toliko dominantnu ulogu ulogu u elekcijskoj astrologiji, da može u priličnoj mjeri poremetiti kartu koja inače djeluje savršeno. Naprosto ne smijete ignorirati Mjesec. Jedan od najkritičnijih koncepata je imati neaspektiran Mjesec. To se odnosi na situaciju gdje Mjesec ne čini nikakve važne aspekte prije nego izađe iz znaka u kojem je trenutno. Recimo da je Mjesec u Ovnu. Ako ne bude činio konjunkciju, sekstil, kvadrat, trigon ili opoziciju s ijednom drugom planetom prije negoli uđe u Bika, tada će biti neaspektiran, odnosno bez važnosti.

Važno je razumjeti točno značenje neaspektiranog Mjeseca. Nikad na njega ne treba gledati kao na «lošeg» per se. On samo govori da se ništa neće dogoditi. U horarnoj astrologiji postoji pravilo: bez aspekata nema akcije. To je vrlo uvjerljiv i pouzdan princip i u elekcijskoj astrologiji. Naravno, kad je svadba u pitanju, normalno je da se čovjek nada i očekuje da će iz svega proizići dug sretan zajednički život, boljitak, možda djeca. Prihvatiti neaspektirani Mjesec u elekcijskoj karti vjenčanja bila bi velika greška.

S druge strane, zamislite da klijent treba planirati poslovni sastanak, pri čemu se konstantno nada da se ništa neće dogoditi. Naime, tvrtka razmišlja o njegovom prebacivanju iz trenutnog raja na Havajima u novu poslovnicu na Grenlandu. Izaberite neaspektiran Mjesec za taj sastanak! S druge strane, molim da obratite pažnju na to da je neaspektirani Mjesec u natalnoj karti posve druga stvar. Istraživanje njegovog značenja bi nas odvelo predaleko od teme ovog članka. Dovoljno je reći da natalno neaspektirani Mjesec, naravno, ne znači da će vam se čitav život svesti ni na što.

Čak i kad elekcijski Mjesec jest aspektiran, moramo biti oprezni kako s njim. Obratite pažnju na posljednji aspekt koji Mjesec čini prije nego izađe iz sadašnjeg znaka. Taj aspekt je uvijek ključan glede toga kako će neka radnja na kraju ispasti. Recimo da imate Mjesec što se na dan svadbe kreće prema opoziciji s Uranom. To je indikacija da će brak burno završiti. Bolje je da se Mjesec kreće prema trigonu, sekstilu ili pozitivnoj konjunkciji. Idealna bi bila konjunkcija s Venerom; to bi prizivalo nešto vrlo intimno i imalo sretan ishod.

Upamtite: ovaj se postupak primjenjuje isključivo glede Mjeseca i njegovih aspekata prije nego on napusti trenutni znak. Prijeđe li Mjesec u drugi znak prije nego što se stopi s Venerom, gubi svoju važnost.

Možete imati slijedove dana što izgledaju vrlo dobro iz perspektive svih planeta osim Mjeseca. I to vam se događa baš kad imate potreban Ascendent u Vagi, pošto je karta tad «jaka». Koju ćete kartu odabrati? Usko uzimanje u obzir Mjeseca gotovo će uvijek dati odgovor na to pitanje – ukoliko je Mjesec neaspektiran ili se odmiče od nekog negativnog zadnjeg aspekta u nekolicini karata, možete kartu izbaciti iz igre.

Generalno gledajući, postoje dva važna načela kad je Mjesec u pitanju. Prvo, klonite se neaspektiranog Mjeseca, osim ako imate opravdan razlog za to. Drugo, pobrinite se da posljednji aspekt koji Mjesec čini prije prijelaza u drugi znak podržava rezultate koje tražite. Sveukupno, to znači da tražite Mjesec u trigonu, sekstilu ili nekoj nježnoj konjunkciji.

Pitaoc i pitano
Ovi očaravajuće arhaični termini5 se obično upotrebljavaju u horarnoj astrologiji, ali i elekcijskoj su bliski. Pitaoc je osoba koja postavlja pitanja, obično osoba predstavljena Ascendentom i njegovim planetarnim vladarem. Pitano je stvar o kojoj se pitanje postavlja. Ovisno o kojoj se specifičnoj stvari radi, pitano može biti predstavljeno bilo kojom kućom ili njenim vladarem. Ako se pitanje odnosi na drugu osobu, pitano će biti predstavljeno sedmom kućom i planetom koja vlada njome. Ukoliko je pitanje o nekom potezu vezanom za karijeru, tada nam je bitna deseta kuća i njen vladar. Osnovna misao u horarnoj je da želite pozitivan aspekt između vladara kuće pitaoca i vladara kuće pitanog. Unosimo sada, u velikom stilu, čitavu tu proceduru u elekcijsku astrologiju.

Evo kako: vjenčanje je, prirodno, događaj vezan za sedmu kuću. Probno smo izabrali kartu s Ascendentom u Vagi. To smješta znak Ovna u sedmu kuću, odnosno Marsa kao vladara iste. Mars time postaje pitano – vjenčanje. Pitaoc je Venera jer ona vlada Ascendentom. Pa, evo sad pitanja: postoji li kakav aspekt između Marsa i Venere? U najboljemu mogućem kontekstu, Venera će se kretati prema sekstilu ili trigonu s Marsom. Ukoliko bi postojao negativan aspekt između Venere i Marsa, to bi bilo loše – iako bih ovdje smjesta podržao osjetljivost prema namjerama i željama zaljubljenog para. Kvadrat nije negativan koliko je usmjeren prisilnom razvoju: pod tim mislim da takvi aspekti iziskuju pregovaranje i ozbiljan trud zaljubljenog para da razumiju jedno drugo i pronalaze uljudnu sredinu, što i nisu tako loše vještine za razvoj u braku. Nekim ljudima intenzitet takve karte pristaje bolje nego drugima. Konjunkcija između Marsa i Venere u karti poput ove bila bi mnogo lakša nego kvadrat ili opozicija, ali ni upola ohrabravajuća kao trigon ili sekstil. Ako ništa drugo, par bi se barem uvijek lako dogovorio oko teme oko koje će se svađati!

Ukoliko ne postoji nikakav aspekt između spomenute dvije planete, utoliko je karta kandidat za odbijanje. Probajte promijeniti Ascendent i vidite možete li pitaoca i pitano spojiti. To često možete činiti jednostavnim pomjeranjem vremena, bez počinjanja svega ispočetka s novim danom.

Aplikacijski aspekti, s obzirom da se približavaju egzaktnosti, snažniji su od separacijskih. U horarnoj astrologiji, prvospomenuti naprosto ignoriraju potonje – trigon samo jedan stupanj nakon egzaktnosti može biti zaboravljen. U elekcijskom radu takav je ekstreman stav nepotreban. Ali idealno je vidjeti aplikacijske trigone, sekstile i konjunkcije između vladara Ascendenta i vladara kuće koja predstavlja akciju što ju klijent poduzima.

U našem primjeru razmatramo vjenčanje – događaj predstavljen sedmom kućom. Pitanja vezana za karijeru fokusirati će našu pažnju na vladara desete kuće. Pitanja vezana za zdravlje ili kućne ljubimce bit će fokusirana šestom kućom. Pitanja vezana za našu djecu biti će predstavljena petom kućom. Duga putovanja – deveta kuća. I tako dalje. Drugim riječima, na taj se način može postaviti tisuće astroloških pitanja.

Planete u kući koja vlada željenom akcijom
Recimo da netko radi elekcijsku kartu za vjenčanje, i da karta ima Saturna u sedmoj kući. Mnogi astrolozi bi se zabrinuli. Mislim da je to pretjerano, ali bih volio vidjeti da je taj Saturn podržan mnogim pozitivnim aspektima i nedostatkom negativnih, prije nego bih se radi njega mogao opustiti.

Osnovni princip ovdje je da planeta što leži u kući pitanog predstavlja mnogo energije karte. To je vrlo jasno. Trik je biti oprezan od neutemeljenih pretpostavki o tome koje su planete «dobre», a koje su «loše». Voljeli bismo vidjeti «dobrog» Jupitera u sedmoj kući karte vjenčanja, ali ako Jupiter prima neke negativne aspekte, vjerojatno ga baš i nećete veličati. Takvi postupci mogu stvarati nerealno visoka očekivanja glede braka i mogu brzo dovesti do razočaranja. Solidan, pozitivno položen Saturn mogao bi poslužiti vašim namjerama daleko efektivnije.

Imanje natalne karte uvijek u vidu
Kad jednom sastavite potencijalnu elekcijsku kartu, ista treba proći još jedan test. Provjerite koliko se dobro slaže s natalnom kartom klijenta. Jer, ta elekcijska karta istodobno predstavlja tekuće tranzite što utječu i na natalnu kartu osobe. Možda postoji mnoštvo nepovoljno položenih planeta u natalnoj dvanaestoj kući klijenta u trenutku dok joj elektirate datum otvaranja poduzeća ili, pak, vjenčanja. Ako je tako, klijent svakako na to mora biti upozoren. Trenutak koji ste izabrali moglo bi biti izvanredno vrijeme za nekog drugog da poduzme tu akciju, ali ne i za vašeg klijenta koji jednostavno trenutno nije dovoljno angažiran glede svojih namjera.

Cjeloviti tretman ove završne dimenzije elekcijske astrologije bi, zapravo, iziskivao knjigu zato što beskrajno područje tranzita, progresija i solarnih vještina laiku može biti nejasno i komplicirano. Ako ste neinformirani o tome kako ovi faktori djeluju na natalnu kartu, sugeriram vam da provedete nešto vremena uz moju knjigu – «Promjene neba» (The Changing Sky)6.

Zaključak
Nađete li kartu što pokriva sve osnove dobrog trenutka za neki pothvat, napravili ste dobar posao. Ostalo je na ljudima koji su u kartu uključeni, odnosno koji ju sprovode. To je, po mome mišljenju, slava astrologije – stvarnost onakva kakvu je doživljavamo, stvorena na granici svijesti i planetarnih utjecaja. Upamtite prvo pravilo: elekcijska astrologija djeluje unutar granica svijesti osobe koja ju koristi. Čak i savršena karta može postati gorka. To nije krivnja astrologije, niti vas.

U stvarnosti vjerojatno nećete naći previše karata koje će se doimati istinski savršenima. Vi samo dajte najbolje od sebe i nakon svega s klijentom iskreno raspravite o rezultatima, uravnotežavajući pro i kontra strane, baš kao i sve ostalo. Ako biste mogli izabirati u okviru vremenskog razdoblja od desetljeća ili dva, tada biste bili u mogućnosti pronaći besprijekornu kartu. No, u stvarnosti baš i nije tako. U praksi ste uvijek prisiljeni odabirati «manje zlo». Umjetnost leži u učenju raspoznavanja tog «manjeg zla»!
Ponekad nećete uspjeti naći ni jednu povoljnu elekcijsku kartu s kojom bi se dalo nešto učiniti. Sjećam se nedavnog ljeta kad je Saturn bio u Ribama, a Venera krenula retrogradno u Djevici, opozicionirajući Saturnu nekoliko tjedana – tada nisam mogao, ni pri zdravoj pameti, nikome preporučiti vjenčanje. Neke je ljude to frustriralo, ali sam osjećao da im moram biti iskren. Strpljenje je bila lekcija!

Kad je moja žena Jodie izdala prvu od svoje tri knjige, «Pjesnik i gavranovi» (The Rhymer and the Ravens), napisali smo lokalnu rock operu baziranu na knjizi. Izabrao sam kartu s Jupiterom na Ascendentu u Strijelcu za našu prvu izvedbu. Smjesta je sve krenulo balistički, u Jupiterovom stilu! Bili smo zaplavljeni volonterima, kreativnim idejama i entuzijazmom. Niknuo je veliki bend, trupa od petnaest plesača, kostimografa, tehničara rasvjete – sve osim slona. Jedna je predstava čak bila izvedena na ogromnoj trokatnoj pozornici u obliku vikinškog broda sa zmajskom glavom. Cijelo iskustvo bilo je uistinu uzbudljivo. U potpunosti je dominiralo našim životima nekoliko godina, što uopće nismo planirali. Osjećao sam se kao Mickey Mouse u «Čarobnjakovom šegrtu» (The Sorcerer's Apprentice), raspoređujući svoje čari onim silnim metlama. Bilo je to lijepo iskustvo i naučilo me vrijednoj lekciji: nikad ne podcijenjuj snagu elekcijske astrologije!


http://www.marinakrleza.com/

mikica*

 • Gost
Odg: Elekciona astrologija
« Odgovor #9 poslato: 17. Oktobar 2011. 14:29:50 »
Steven Forrest - Elekcijska astrologija
Suptilna umjetnost iskorištavanja trenutka
(s engleskog prevela i prilagodila Marina Krleža)

«Vjenčat ćemo se. Možete li nam pomoći izabrati dan za to?»
Tu poruku čujem na svojoj telefonskoj sekretarici najmanje jednom mjesečno. Ljudi s neznatnom otvorenošću astrologiji izgleda da znaju da su neki trenuci povoljniji za određenu radnju od drugih. Ti su ljudi u pravu. Za svaki veći pothvat mudro je uzeti u obzir «planiranje njegovog rođenja» kroz pametno korištenje elekcijske1 astrologije. Svaka akcija za koju se zalažemo i pritom uvježbavamo mjerodavnost pojedinih termina za njeno sprovođenje, poštena je igra. Ženidba. Otvaranje privatnog biznisa. Odlazak na putovanje.
Kada ću upoznati osobu s kojom bih mogao/mogla ući u brak? To nije elekcijsko pitanje – to spada u astrološku domenu tranzita i progresija. Trebam li se vjenčati? Ne, to također nije elekcijsko područje – opet, upotri:cenzura:te tranzite i progresije, zajedno s natalnom kartom, kako biste pronašli odgovor. Trebam li se udati za određenu osobu? Upotri:cenzura:te sinastriju i, možda, horarne tehnike. Mnoge ljude zbunjuju razlike između horarne i elekcijske astrologije, stoga treba razjasniti njihovu razliku. U osnovi, horarna astrologija pokazuje trebate li učiniti nešto, a elekcijska kada učiniti nešto za što ste već odlučili da ćete učiniti.

Elekcijsku astrologiju koristimo isključivo iz jednog razloga: da tempiramo neku radnju koju smo prethodno odlučili učiniti. Radi se o taktičnoj astrologiji, drugim riječima, nestrateškoj astrologiji. Predstavili smo si što ćemo učiniti. Samo želimo znati kada to učiniti kako bi nam donijelo najviše uspjeha.

Djeluje moćno. Astrolog Ronalda Reagana, John Quigley, ovu je tehniku konstantno upotrebljavao tijekom Reaganovog predsjedanja. Mediji nisu mogli zanijekati Reaganovu nevjerojatnu «sreću». Naravno, ismijavali su astrologiju kad se saznalo koliki utjecaj ona ima na Reagana.

Natrag na pitanje: «Vjenčat ćemo se. Možete li nam pomoći odabrati dan?»

Svatko s prosječnim kvocijentom inteligencije zna da je potrebno mnogo razuma, strpljenja i predanosti da brak uspije. Zdrav razum nalaže da čak i najbolja natalna karta na svijetu ne može stvoriti sreću između dvoje ljudi koji su u osnovi inkopatibilni, ambivalentni prema toj zajednici, ili, pak, jednostavno psihički ili duhovno nespremni za brak. Što nas dovodi do prvog načela: elekcijska astrologija djeluje u granicama svjesti onoga tko ju koristi; ona ne prelazi osnovne principe prirodnog zakona ili zdravog razuma.

Što čini bračnu sreću? Za neki nježan par, idealno će biti da se nikad ne posvađa. To se vidi u njihovoj standardno pozitivnoj elekcijskoj karti što sadržava mnogo trigona i sekstila te veličanstvenu Veneru kao vladaricu Ascendenta u Vagi. Ali što ako se vjenča dvoje plutonovskih karaktera? Hoće li oni htjeti takav oblik braka? Vjerojatno neće. Vezano za brak, ili ikoji važan životni poduhvat, efektivan moderan astrolog trudi se precizno razumjeti ciljeve individue, ne podliježući banalnim pretpostavkama o «dobrim» natalnim kartama kakve smo naslijedili iz astrološke literature. «Dobroj» natalnoj karti može nedostajati dinamičnosti; ona može biti dosadna. Što nas dovodi do drugog načela: iako elekcijska astrologija može predvidjeti ishode, da bismo ju mudro koristili, moramo točno znati koju vrstu ishoda klijent očekuje.

U mnogo sam prilika bio zamoljen odabrati trenutak dobitka na lotu ili na kvizu. Osobno nisam baš zainteresiran za tu vrstu astrologije, ali elekcijske se tehnike mogu i za to koristiti. Nikad nisam bio baš uspješan u pomaganju klijentu da dobije na kvizu, niti to želim biti. Previše je prevaga protiv. Ne sumnjam da sam podigao klijentove šanse da dobije – od deset milijuna naprema jedan... sve do otprilike jednog milijuna na jedan. Što nas dovodi do trećeg načela: realistična, neastrološka procjena jednostavnih mogućnosti je osnova za održavanje perspektive elekcijske astrologije.

Da me je netko pitao mogu li izabrati povoljan trenutak za krađu novca, moj etički osjećaj mi ne bi dopustio to učiniti. No, radi obrazloženja argumenta, recimo da sam to učinio i da je osoba napravila zločin. To potiče etička i metafizička pitanja. (Ako vas etička pitanja zbunjuju, molim vas da prestanete čitati ovaj članak i razmislite o političkoj karijeri!) Ali metafizički dolazimo na vrlo kompleksan teren s elekcijskom astrologijom. Krađa novca potiče pokretanje kozmičkih kola. Astrologija nam može pomoći izmaknuti posljedicama u ovoj godini ili čak do kraja života, ali na kraju karmičkog puta te će nas posljedice ipak nekako zaskočiti.

S druge strane, i najbolji elekcijski posao može ostati nezavršen radi prethodne karme. Ako je za vas važno biti bez partnera u ovom životu, radi nekih evolucijskih razloga, tada čak ni brak započet pod dobrom bračnom elekcijskom kartom zasigurno neće uspjeti. To je filozofsko područje, i ja svakako cijenim vaše pravo na vlastite stavove i uvjerenja. Ali samo vas potičem na dublje razmišljanje o tim pitanjima prije pokretanja ozbiljne studije iz oblasti elekcijske astrologije. Što nas dovodi do četvrtog načela: s elekcijskom astrologijom bavimo se čarobno, čisto i jednostavno. Igramo se prirodnim zakonima karme i svemira. Zato je mudro činiti to oprezno i savjesno.

«Kad je najbolje vrijeme večeras za pranje zubi?» Pa, da – elekcijsku astrologiju možete doista vrednovati na temelju tog jednostavnog, ali suštinskog pitanja. Pobrinite se da šesta kuća i njen vladar budu naglašeni itd. (Iako, takve nas nepotrebne analize rutine mogu dovesti do ludila). Što nas dovodi do petog načela: efektivnost elekcijske astrologije je najnaglašenija kad je primjenjivana na jezgrene svakodnevne vještine.

Izabiranje datuma

Kad astrološki izabiremo datum za djelovanje, izabiremo trenutak rođenja pojedine radnje. Jednom kad su nam naši ciljevi jasni, izabiremo elekcijsku kartu koja ih najefektivnije podržava. Činimo da radnja ostvari «prvi udah» u trenutku koji smo izabrali sa specifičnim namjerama i ishodima u glavi. Ne biste željeli da vaša velika avantura bude rođena s plašljivom, odbojnom kartom. Ne biste željeli ni da meditacijsko utočište bude rođeno s bučnom, kaotičnom kartom kakva bi mogla biti odlična za neki ludi tulum.
Praktično rečeno, uvijek će u sve biti upletena vremenska granica. «Morala bih otvoriti svoju tvrtku negdje oko ovoga travnja.» «Željeli bismo otići u Europu ovoga proljeća.» Kad dobijete takvu informaciju od vašeg klijenta, determinirani ste u odabiranju karte prvim i posljednjim datumom u okviru kojeg akcija treba biti sprovedena. To je vaš domet istraživanja. Vaša je zadaća odabrati najdjelotvorniji trenutak u zadanom vremenskom okviru.

Prirodno, što je širi opseg vremena koje klijent nudi, to snažnija ova tehnika postaje – jednostavno imate više izbora. Obratno, pretpostavimo da klijent kaže: «Ulazimo u brak sljedeće subote popodne – je li to u redu?» Pod tim uvjetima bilo bi, vjerojatno, najbolje samo čestitati sretnom paru i promijeniti temu. Da biste koristili elekcijsku astrologiju, potreban vam je prostor za izračunavanje.

Često sam znao ocjenjivati ludost mišljenja o pojmovima «dobar» i «loš» aspekt u natalnoj karti. Rak uvijek voli Škorpiona? Netočno! Jarac uvijek ima problema s Ovnom? Ha! Dajte im zajednički projekt i promatrajte ih. Čak i u elekcijskoj astrologiji smo, zapravo, u zabludi kad na aspekte gledamo kao na «dobre» i «loše». Generalno, kad ljudi odluče postići cilj, rađe će u toj namjeri željeti manje prepreka nego više. Prema tome, mudro je naglasiti trigone i sekstile i biti oprezan glede opozicija i kvadrata – iako bih brzinski dodao da potonji imaju svoju svrhu. Oni često predstavljaju napore koji su ovdje za testiranje našeg temperamenta. Za brak dvoje savjesnih ljudi sa snažnom težnjom ka napretku, ne bih bio pretjerano zabrinut glede nekih «teških» aspekata u karti vjenčanja. Za zabavno avanturističko putovanje do Europe ili Južne Amerike, pak, dajte mi trigone i sekstile – ne želim da se autobus pokvari na deset dana u nekoj močvari, niti želim da mi ukradu putovnicu.

Evo prvog koraka: planira li netko vjenčanje, planeta Venera očito igra glavnu ulogu u razmatranjima. Odmah bih ispitao efemeride za dane kad Venera čini trigone i sekstile. To je ključ, vrlo jednostavno. Odaberite planetu povezanu s namjerom osobe. Pronađite trenutak kad je ta planeta najsnažnije podržavana aspektima ostalih planeta. Time izgradite moguće elekcijske karte.

Kad započinjete važan projekt, gledajte na jakog, dobro podržanog Saturna. Špekulacije ili rizik? Jupiter. Počinjanje edukacijskog ili literarnog truda? Merkur. Avantura? Mars – i, idealno, Jupiter također. Kućanske ili obiteljske radnje? Mjesec. Kreativan rad? Venera i Neptun. Psihoterapija ili, možda, neophodno sučeljavanje? Pluton.

Kao što ćemo uskoro vidjeti, elekcijska astrologija je složena. Venera u pojedine dane može izgledati odlično, ali ostali, teži aspekti mogu zasjeniti njene mogućnosti. Rijetko ćete naći kartu koja je istinski savršena. Ali se možete nadati da ćete pronaći neku koja će biti bolja od ostalih. Uskoro ćemo spomenuti neke od negativnijih faktora u elekcijskoj karti, a sada nastavimo s osnovom tehnike: nalaženjem planete koja prirodno vlada akcijom i stvaranjem iste što snažnijom u karti trenutka počinjanja pothvata.

Recimo da Venera prolazi kroz trigon s Jupiterom tijekom perioda potencijalnog vjenčanja. To je, očito, sretno otkriće. Što je aspekt Venera-Jupiter egzaktniji, to će radnja biti povoljnija pa bi bilo poželjno planirati vjenčanje što bliže danu egzaktnog trigona. Ali ovdje se mogu umiješati neka praktična pitanja; većina ljudi preferira imati vjenčanje vikendom umjesto, na primjer, utorkom. Ukoliko je sve drugo podjednako, važno je imati na umu da je aplikacioni2 aspekt jači od separacionoga3. Stoga je za vjenčanje bolje izabrati vikend prije nego što aspekt postane egzaktan, nego onaj nakon toga.

Razni utjecaji mogu zasmetati tom jednostavnom scenariju, ali hajdemo nastaviti pretpostavljati najbolju situaciju. Izabirete dan vjenčanja, a unutar danog vremena kao bazu imate jak aspekt Venere i Jupitera. Svako vjenčanje koje se dogodi tijekom tog vremena bit će podržano spomenutim snažnim harmoničnim aspektom. Velike su šanse za pronalazak vrlo zadovoljavajuće elekcijske karte u sklopu nekoliko dana aktualnog aspekta.


mikica*

 • Gost
Odg: Elekciona astrologija
« Odgovor #7 poslato: 17. Oktobar 2011. 14:25:12 »
** Joan Quigley, dugogodišnji osobni astrolog Nancy Reagan, ucestalo je koristila elekcionu astrologiju tijekom Reaganovog predsjednickog mandata pokušavajuci svesti opasnost po život predsjednika na minimum. Naime, nepunih 69 dana nakon što je preuzeo predsjednicko mjesto, pokušan je atentat na njega. Iako tada Nancy Reagan još nije cula za Joan Quigley, do nje su doprle vijesti da je jedna astrologinja iz Kalifornije, predvidjela ovaj dogadaj. Nedugo zatim Joan Quigley je pocela raditi za predsjednicki par. Na kraju mandata je zapravo i izbio skandal jer se astrologu dozvolilo savjetovanje predsjednika te zapravo upravljanje americkom nacijom. Medutim, prema rijecima Nancy Reagan, ona nikada nije bila sigurna da li su astrološki savjeti pomogli da se ovakav atentat ne ponovi, ali je cinjenica da se nije ponovio. Nadalje, novine su pokušale ismijati Nancy koja im je zapravo odgovorila pravom mjerom: Sve novine, koje su me u posljednje vrijeme ismijale zbog toga što sam astrologiju shvacala ozbiljno, izdaju dnevne horoskope. **Zbog medusobnog dogovora izmedu Nancy Reagan i Joan Quigley koji je zapravo obveza cuvanja podataka i svega onoga što se tijekom godina dogadalo, u astrološkom smislu, pitanje je da li cemo ikada saznati koliko je i kakvog utjecaja imala Joan Quigley na smjer kretanja americke politike …Tako dolazimo do pitanja etike i morala kada je u igri elekciona astrologija. Pretpostavimo da nam osoba traži odredivanje momenta ili vremenskog okvira u kojem bi nekažnjeno mogla opljackati banku. Pretpostavimo kršenje svih etickih astroloških i društvenih kodeksa pa joj damo datum, te ona izvrši pljacku, uspješno, i doživi kraj života na slobodi a da nitko nikada ne sazna da je izvršila pljacku. Ovdje se postavlja nužno pitanje karme i pokretaca karme, jer ovakav poduhvat pokrece negativnu karmu, koju cemo potom morati odraditi u nekom narednom životu.Razmišljajuci o utjecaju karme, ne samo one koje smo donijeli u ovaj život nego i one koju stvaramo tijekom života, shvacamo da je elekciona karta poput nove karte rodenja osobe koja je došla postaviti pitanje. Jer, ona je vec tu sa svim svojim planetima, i karmickim nasljedem, te traži novo rodenje time što ce se udati, oženiti, zapoceti neki novi posao, kupiti nekretninu, otici na putovanje, preseliti se u drugi grad. U tom procesu treba biti iskren i imati na umu da postupke koji bi mogli nekoj drugoj osobi nanijeti bol ili štetu, bi trebalo nužno izbjegavati radi nas samih.Elekciona astrologija pridaje veliku važnost Mjesecu i njegovim aspektima, položajima u znaku, te uvijek promatra vladare u odnosu na Mjesec. Stoga cu navesti samo kraci niz korisnih pravila koja su uveli tradicionalni astrolozi. Radi se o pravilima koje je dao Willian Ramesey, Astrology Restored (1653).Mesec konjunkcija Saturn
Loše za sve poduhvate, narocito ukoliko trebate imati kontakte sa starijim ljudima ili osoba saturnovog tipa. Takoder je loše za putovanja, poslove i zapocinjanje novih poduhvata.Mesec sekstil Saturn
Loš aspekt za ljubav i prijateljstva sa ženama. Dobar aspekt ukoliko želite graditi, iskapati, baviti se agrikulturom i slicnim poslovima. Takoder, ovo je dobar aspekt za kontakte sa starijim ljudima, vijecnicima i službenim osobama.Mesec kvadrat Saturn
Loše za sve poduhvate, narocito za medicinske tretmane, putovanja, ljubav i kontakte s osobama saturnovog tipa.Mesec trigon Saturn
Dobro za popravke i preuredenje zgrada i drugih gradevina, dobro za izgradnju, poljoprivredu i kontakte s osobama saturnovog tipa.Mesec opozicija Saturn
Loše za zapocinjanje novih poduhvata, zapošljavanje radnika, posao opcenito, ili za traženje usluga ili promaknuca.Mesec konjunkcija Jupiter
Uglavnom je dobar period, narocito za zapocinjanje sudskih procesa, tužbi i suradnju s odvjetnicima, doktorima i profesionalcima bilo koje struke.Mesec sekstil Jupiter
Dobro za donošenje odluka, pravne poslove i brak.Mesec kvadrat Jupiter
Dobar period za studiranje i dobivanje dobrog savjeta, za druge stvari nije tako dobar.Mesec trigon Jupiter
Povoljan period za zapocinjanje novih poslova i za suradnju s osobama koje imaju utjecaj.Mesec opozicija Jupiter
Za vecinu stvari je loš, osim za putovanja.Mesec konjunkcija Mars
Loš za bilo kakve poduhvate ali narocito loš za putovanja i kontakte s osobama marsovog tipa.Mesec sekstil Mars
Dobar za natjecanja i borbe, takoder za kupnju oružja, oruda, strojeva i slicno.Mesec kvadrat Mars
Uglavnom loš, narocito za brak, stvaranje novih veza, udruženja i suradnju s ljudima koji imaju utjecaj.Mesec trigon Mars
Dobar za poduzimanje bilo kakvog napornog ili izazovnog posla, zapocinjanje parnica ili borbi, kupnju životinja i kontakte s osobama marsovog tipa.Mesec opozicija Mars
Nepovoljan za zapocinjanje novih poduhvata, putovanja, prijateljstva i suradnju sa ženama.Mesec konjunkcija Sunce
Dobar samo za stvari koje moraju ostati skrivene i daleko od oci javnosti, tajne ili privatne.Mesec sekstil Sunce
Dobar za traženje usluga od osoba na pozicijama moci, takoder za kratka putovanja, promjene, nova prijateljstva i napredovanje.Mesec kvadrat Sunce
Nepovoljan za nove poduhvate, putovanja ili suradnju s ljudima koji imaju utjecaj.Mesec trigon Sunce
Dobro za zapocinjanje novih poduhvata, utjecanje na važne osobe i traženje unaprjedenja.Mesec opozicija Sunce
Loše za posao i zapocinjanje novih poduhvata ili za važne promjene. Dobar za suradnju s ljudima koji imaju titulu, ali loš za suradnju s ljudima koji su bogati.Mesec konjunkcija Venera
Dobar za ljubavne stvari, zabavu, relaksaciju.Mesec sekstil Venera
Dobar za brak i ljubav, financijske stvari te kupnju ukrasnih predmeta i nakita.Mesec kvadrat Venera
Dobar za sport i igru, takoder za brak i zapošljavanje radnika.Mesec trigon Venera
Dobar za brak i ljubav, takoder za kupnju nove odjece pod uvjetom da Mjesec nije u znaku Lava.Mesec opozicija Venera
Uglavnom loše, svim stvarima koje predstavlja Venera treba s oprezom prilaziti.Mesec konjunkcija Merkur
Dobar aspekt za pisanje te korespondenciju, slanje poruka, pošte i slicno. Dobar za pripremanje racuna, potpisivanje ugovora i dokumenata i vecinu poslovnih transakcija.Mesec sekstil Merkur
Podržava ucenje, studiranje, i suradnju s pametnim ljudima. Dobro za posao i za ulazak u nove ugovore ili dogovore.Mesec kvadrat Merkur
Loš za putovanja, kupnju i prodaju, slanje poruka, studiranje i suradnju s utjecajnim ljudima.Mesec trigon Merkur
Dobar za zapocinjanje novih studija, školovanja, posao koji zahtjeva ideje i fleksibilnost. Pozitivan za suradnju s odvjetnicima, tajnicama i piscima.Mesec opozicija Merkur
Loš za potpisivanje ugovora, ali dobar za posao, suradnju sa službenicima, putovanja i studiranje.Iako su ovo vrlo opcenite naznake, jer su tradicionalni autori davali veliku važnost još cijelom nizu pravila, dobro je imati na umu te promotriti koliko i da li Vam koriste ove kratke smjernice.


http://astrohoroskop.wordpress.com/

mikica*

 • Gost
I još ponešto...
« Odgovor #6 poslato: 17. Oktobar 2011. 14:18:18 »
Elekciona je vrlo slična horarnoj ~ osnovna razlika je u tome što horarna astrologija daje odgovor na pitanje koje je osoba postavila ~ daje mu do znanja kakva je trenutna situacija u vezi njegovog pitanja i kakav bi mogao da bude ishod cele situacije. S druge strane, elekciona isto pokazuje mogućnost otkrivanja kako će se situacija razvijati, aliza razliku od horarnog čarta, osoba itekako može da utiče na razvoj situacije, čak iako je na neki način "nepovoljna" za njega, jer prvi korak u elekciji je da se pronadju jaki uglovi i da se postave ignifikatori na "najjače" mesto u karti, drugo je da Mesec ima "jaku i srećnu" postavku. Treće, tj. na kraju, tako "napravljen" elekcioni čart se realno tumači kao horarni čart, pa se tako dolazi do željenog odgovora 


Pravila za elekcionu kartu preseljenja :
• potrudite se da Mesec nema aflikacije, naročito ne aplikacione aflikacije, a naravno, najbitnije je da Mesec NE bude u praznom hodu ili nekom polju koje "nije pogodno" za njega.
• vladar Asc' treba da bude u pozitivnom aspektu sa vladarem IV polja
• ako želite da što duže budete u tom novom domu gde planirate da se preselite izabreite fixne znake da budu na uglovima.
• izbegavajte i Marsa i Saturna da budu na bilo koji način istaknuti u čartu, tj. da budu u ugaonim poljima, a ako ne želite previše iznenadjenja i uzbudjenja, izbegavajte i Urana da bude u ugaonim poljima.
• naglasite svetla ~ Mesec i Sunce, kao i Fotunu, a naravno pokušajte i Veneru i Jupitera da "ugurate" na što bolje mesto u čartu.
• preseljenje ne bi trebalo da se obavlja dok su Merkur ili Venera retrograni, jer dolazi do odlaganja, kašnjenja, pa čak možda i gubljenja dokumenata i stvari prilikom selidbe.