Autor Tema: Elekciona astrologija  (Pročitano 8367 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

mikica*

  • Gost
Interesantno...
« Odgovor #5 poslato: 17. Oktobar 2011. 14:16:38 »
Kada je dobro.... TAKTIZIRANJE ŽIVOTA

U današnjoj astrološkoj literaturi je prisutan ozbiljan nedostatak modernih astroloških knjiga koje obraduju i unapreduju ovu granu astrologije. Uglavnom se može naici na tradicionalne autore, te nekoliko noviji knjiga napisanih na tu temu.

Predmet interesa elekcione astrologije jest izbor odredenog trenutka u vremenu za poduzimanje odredenog pothvata. Ona koristi odredeni moment u vremenu koji je najbolji za odredeni pothvat. Medutim, moramo napomenuti da nije uvijek moguce izabrati najpovoljniji moment u vremenu jer ga jednostavno u tom nekom traženom vremenskom okviru nema, te jedino što možemo napraviti je izabrati bolji od lošijeg, ali i definirati onaj najlošiji moment koji nikako ne bi trebalo izabrati jer bi tada poduhvat propao ili teško napredovao.

Iako Horarna astrologija i Elekciona astrologija imaju poveznice prisutna je bitna razlika izmedu ove dvije tehnike astrološkog rada. Horarna astrologija se bavi pitanjima koja se postavljaju u odredenom trenutku te ne brine o izboru nekog drugog trenutka. Elekciona astrologija bira trenutak, promatra kuce, planete i vladarstva, narocito Mjesec te uzima u obzir natalnu kartu osobe koja postavlja upit o nekom vremenu koje je pogodno za poduzimanje nekog projekta, radnje.... Tradicionalni autori kažu kako prilikom biranja momenta za pocetak poduhvata treba svakako pokušati ucvrstiti kartu, pokušat složiti kartu tako da odgovara željenom cilju, bilo da se radi o kupoprodaji, vjencanju, parnici, putovanju ili pokretanju svog privatnog posla. Ptolomej je još davno napomenuo shodno vladarstvima planeta u danu i satu, da je nužno izabrati dan i sat potpomognut odredenom planetom.

Neki moderni autori prilikom rada s elekcionim astrologijom ne uzimaju u obzir natalnu kartu. Tako zapravo dolazimo do toga da se pod nazivom elekcione astrologije znaju nalaziti progresije i tranziti što nikako ne možemo izjednaciti s elekcionom astrologijom. Sam Henry Coley u svojoj knjizi Key to the whole Art of Astrology, napominje da jedino elekciona karta povezana s natalnom kartom može biti pravi put prognoze, da ovaj drugi sustav rada gdje se natalna karta ne uzima u obzir je kriva i loša. Napominje da ukoliko ne uzmemo u obzir natalnu kartu se može dogoditi da ascedent elekcione karte je zapravo vladar 8 ili 12 kuce natalne karte a da mi toga nismo ni svjesni, a što je zapravo loše, te obecavajuca slika elekcione karte, koja potakne osobu na poduzimanje odredenog poduhvata za koji vjeruje u pozitivan ishod, može završiti potpunim krahom. Takoder je moguca potpuno suprotna situacija, gdje bi se vladar ascedenta elekcione karte našao u povoljnoj poziciji natalne karte, ali mi iz našeg neznanja savjetujemo ne pokretanje poduhvata i time propuštamo dobru priliku za postizanje željenih rezultata.

Velika je važnost natalne karte i njenih osobina koje moramo uzeti u obzir prilikom rada s elekcionom astrologijom. Štoviše, jasno nam je da natalna karta sama po sebi može biti teška i ogranicavajuca te da je zapravo gotovo nemoguce iznaci povoljan trenutak za poduzimanje poduhvata. Ovoj misli cemo se nešto kasnije vratiti kada budemo razmišljali o etickom stavu astrologa koji se bavi elekcionom astrologijom te da li Karma ima neki utjecaj na cijelu ovu pricu...

Neki autori izricu stav da korištenje elekcione astrologije je zapravo zadiranje u manipulaciju životom. Naime, ukoliko shvacamo elekcionu astrologiju kao biranje trenutka u kojem možemo mnogo lakše dobiti ono što želimo ili promijeniti stvari sebi u korist, onda bi ipak mogli zakljuciti kako se radi o svojevrsnoj manipulaciji. Pitanje se postavlja da li je to dobro ili loše?

Referirati cu se ponovo na H. Coleya i njegov isjecak (poglavlje 14, dio 7) u opisu rada s elekcionom kartom kada je u pitanju kupoprodaja:

** Onaj tko želi prodati nešto, a sa svrhom da zaradi, dozvolite mu da odabere vrijeme kada se Mjesec nalazi u Biku, Raku, Djevici ili Ribama, i to u separacionom aspektu od Sunca, Jupitera, Venere ili Merkura, jer ako se Mjesec udaljava od dobrih planeta a približava lošim planetima, to je dobro za prodavaca, ali loše za kupca; a ovdje morate uzeti u obzir natalnu kartu osobe koja postavlja pitanje i iz nje odrediti koje su dobre a koje loše planete.**

Ovaj paragraf ukazuje na pokušaj tempiranja odredenog momenta, želju da se što više zaradi u procesu kupoprodaje, što zaista u prvi moment može izgledati kao manipulacija. Medutim, imajmo u vidu da astrolog najcešce ima samo podatke pitaca i možda ne zna podatke za izradu natalne karte onog tko je kupac u ovakvom slucaju. Tada ne možemo reci da se radi o manipulaciji nego jednostavno o pokušaju izbora najboljeg momenta sa pitaca a u svrhu postizanja cijene koju je zamislio. I opet, pitanje je da li se radi o jednom kupcu, dva, tri ili njih stotinu?

Neki suvremeni astrolozi odbacuju ovaj pokušaj manipulacije i kažu kako bi elekciona astrologija trebala biti uskladena s okruženjem svemira, da nam pozicije planeta ukažu gdje se trenutno nalazimo, te koji su to poduhvati koje u tom trenutku života možemo odraditi (Bruce Scofield: Being on Time). Dakle, ne tražiti kada iskoristiti trenutak, nego vidjeti što nam je u tom momentu, shodno astrološkim pokazateljima, moguce a što nije moguce odraditi.
Vratimo li se ponovo na tradicionalne autore, sjetimo se zapravo cinjenice da su samo privilegirani slojevi imali tu mogucnost da im tocno vrijeme i datum rodenja bude zabilježen. Iako vec tada H. Coley u svojoj knjizi Key to the whole Art of Astrology, doslovce protestira protiv takve situacije i izražava želju da se ta mogucnost ili privilegija proširi i na obican puk, govoreci o tome kako je nerijetko bilježen datum krštenja, koji je najcešce bio tri tjedna nakon rodenja, prisjetimo se da su u ono vrijeme radili rektifikacije karata, a što je sam autor u istoj knjizi i detaljno elaborirao. Pored ovog je detaljno obradio, te dao nacine rada, formule i tablice za rad s direkcijama. Zapravo iz ovog shvacamo da su tradicionalni astrolozi prilikom elekcione karte koristili natalnu, ukoliko je nisu imali poduzeli bi rektifikaciju, te su koristili direkcije, a sve u svrhu što boljeg uvida u odredeni vremenski okvir koji bi bio dobar ili loš – ovisno o vrsti i karakteru pitanja.

H. Coley u istom djelu, poglavlje 14, dio 6, daje kratki komentar vezan uz retrogradne planete:

** Pogledajte takoder da Svjetla ne budu udružena s Retrogradnim planetima; ali Planete nisu mnogo (ako uopce i jesu) oštecene Retrogradacijom, jer to zapravo i nisu, ali samo izgledaju tako dok ih promatramo sa Zemlje.**

Ovdje se zapravo otvara i novo pitanje – koliku važnost ima retrogradna planeta, koliku važnost im pridaju tradicionalni autori. Kasnije na drugim mjestima, opet se spominju pravila koja uzimaju u obzir retrogradne planete, medutim nekako iz ovog prethodnog paragrafa vidimo ambivalentan stav. U današnjoj modernoj astrološkoj literaturi ima cijeli niz knjiga vezanih za ovu tematiku. Medutim, kada sve zbrojim – sve svodi na usporenost i ogranicenost planete da djeluje, sve do momenta dok direkcijama ne postane stacionarna, potom direktna...

Postoji još jedna tema koju elekciona astrologija uzima u obzir, a koju danas rijetko astrolozi koriste. Naime, radi se o fiksnim zvijezdama kojima tradicionalni autori pridaju veliku pažnju. Fiksne zvijezde nisu samo imale ulogu u natalnoj karti nego su služile kao «izlaz u slucaju opasnosti», ukoliko se radilo o elekcionoj karti. Ukoliko ne bi mogli pronaci povoljan položaj planeta za odredeni vremenski okvir kada bi pitac želio zapoceti neki poduhvat, promatrali bi fiksne zvijezde i provjerili da li one mogu pomoci. Važna komponenta ovog rada jest provjera fiksnih zvijezda, dali su ugaone i u kontaktima s osima Asc – Desc i MC – IC, prvo kroz natalnu kartu, a potom bi u slucaju nepovoljne nebeske slike pokušali dobrom fiksnom zvijezdom utvrditi Ascedent elekcione karte. U to vrijeme, brod koji je trebao otploviti, nije baš mogao cekati slijedecih šest mjeseci u luci na povoljan trenutak, te je bio važan moment pocetka plovidbe, i nada da ce sigurno stici i posada i teret na svoje odredište.

Ovo nas ponovo vraca na temu poduhvata, odredene akcije. Zapravo, razmišljajuci o pitanjima koje srecemo kroz tradicionalne tekstove a vezana su za elekcionu astrologiju, uvidamo da se radi o životnim pitanjima. Ne samo to, vidimo još jednu drugu cinjenicu i to da je neka osoba vec odlucila o odredenom poduhvatu, samo još želi saznati najbolji trenutak za zapocinjanje istog. Promatrajuci elekcionu astrologiju na ovaj nacin mogli bi reci da je elekciona astrologija - astrologija taktiziranja.

http://astrohoroskop.wordpress.com/

mikica*

  • Gost
aspekti Meseca
« Odgovor #4 poslato: 17. Oktobar 2011. 14:11:10 »
Elekciona astrologija pridaje veliku važnost Mjesecu i njegovim aspektima, položajima u znaku, te uvijek promatra vladare u odnosu na Mjesec. Stoga cu navesti samo kraci niz korisnih pravila koja su uveli tradicionalni astrolozi. Radi se o pravilima koje je dao Willian Ramesey, Astrology Restored (1653).

Mjesec konjunkcija Saturn
Loše za sve poduhvate, narocito ukoliko trebate imati kontakte sa starijim ljudima ili osoba saturnovog tipa. Takoder je loše za putovanja, poslove i zapocinjanje novih poduhvata.

Mjesec sekstil Saturn
Loš aspekt za ljubav i prijateljstva sa ženama. Dobar aspekt ukoliko želite graditi, iskapati, baviti se agrikulturom i slicnim poslovima. Takoder, ovo je dobar aspekt za kontakte sa starijim ljudima, vijecnicima i službenim osobama.

Mjesec kvadrat Saturn
Loše za sve poduhvate, narocito za medicinske tretmane, putovanja, ljubav i kontakte s osobama saturnovog tipa.

Mjesec trigon Saturn
Dobro za popravke i preuredenje zgrada i drugih gradevina, dobro za izgradnju, poljoprivredu i kontakte s osobama saturnovog tipa.

Mjesec opozicija Saturn
Loše za zapocinjanje novih poduhvata, zapošljavanje radnika, posao opcenito, ili za traženje usluga ili promaknuca.

Mjesec konjunkcija Jupiter
Uglavnom je dobar period, narocito za zapocinjanje sudskih procesa, tužbi i suradnju s odvjetnicima, doktorima i profesionalcima bilo koje struke.

Mjesec sekstil Jupiter
Dobro za donošenje odluka, pravne poslove i brak.

Mjesec kvadrat Jupiter
Dobar period za studiranje i dobivanje dobrog savjeta, za druge stvari nije tako dobar.

Mjesec trigon Jupiter
Povoljan period za zapocinjanje novih poslova i za suradnju s osobama koje imaju utjecaj.

Mjesec opozicija Jupiter
Za vecinu stvari je loš, osim za putovanja.

Mjesec konjunkcija Mars
Loš za bilo kakve poduhvate ali narocito loš za putovanja i kontakte s osobama marsovog tipa.

Mjesec sekstil Mars
Dobar za natjecanja i borbe, takoder za kupnju oružja, oruda, strojeva i slicno.

Mjesec kvadrat Mars
Uglavnom loš, narocito za brak, stvaranje novih veza, udruženja i suradnju s ljudima koji imaju utjecaj.

Mjesec trigon Mars
Dobar za poduzimanje bilo kakvog napornog ili izazovnog posla, zapocinjanje parnica ili borbi, kupnju životinja i kontakte s osobama marsovog tipa.

Mjesec opozicija Mars
Nepovoljan za zapocinjanje novih poduhvata, putovanja, prijateljstva i suradnju sa ženama.

Mjesec konjunkcija Sunce
Dobar samo za stvari koje moraju ostati skrivene i daleko od oci javnosti, tajne ili privatne.

Mjesec sekstil Sunce
Dobar za traženje usluga od osoba na pozicijama moci, takoder za kratka putovanja, promjene, nova prijateljstva i napredovanje.

Mjesec kvadrat Sunce
Nepovoljan za nove poduhvate, putovanja ili suradnju s ljudima koji imaju utjecaj.

Mjesec trigon Sunce
Dobro za zapocinjanje novih poduhvata, utjecanje na važne osobe i traženje unaprjedenja.

Mjesec opozicija Sunce
Loše za posao i zapocinjanje novih poduhvata ili za važne promjene. Dobar za suradnju s ljudima koji imaju titulu, ali loš za suradnju s ljudima koji su bogati.

Mjesec konjunkcija Venera
Dobar za ljubavne stvari, zabavu, relaksaciju.

Mjesec sekstil Venera
Dobar za brak i ljubav, financijske stvari te kupnju ukrasnih predmeta i nakita.

Mjesec kvadrat Venera
Dobar za sport i igru, takoder za brak i zapošljavanje radnika.

Mjesec trigon Venera
Dobar za brak i ljubav, takoder za kupnju nove odjece pod uvjetom da Mjesec nije u znaku Lava.

Mjesec opozicija Venera
Uglavnom loše, svim stvarima koje predstavlja Venera treba s oprezom prilaziti.

Mjesec konjunkcija Merkur
Dobar aspekt za pisanje te korespondenciju, slanje poruka, pošte i slicno. Dobar za pripremanje racuna, potpisivanje ugovora i dokumenata i vecinu poslovnih transakcija.

Mjesec sekstil Merkur
Podržava ucenje, studiranje, i suradnju s pametnim ljudima. Dobro za posao i za ulazak u nove ugovore ili dogovore.

Mjesec kvadrat Merkur
Loš za putovanja, kupnju i prodaju, slanje poruka, studiranje i suradnju s utjecajnim ljudima.

Mjesec trigon Merkur
Dobar za zapocinjanje novih studija, školovanja, posao koji zahtjeva ideje i fleksibilnost. Pozitivan za suradnju s odvjetnicima, tajnicama i piscima.

Mjesec opozicija Merkur
Loš za potpisivanje ugovora, ali dobar za posao, suradnju sa službenicima, putovanja i studiranje.

Iako su ovo vrlo općenite naznake, jer su tradicionalni autori davali veliku važnost još cijelom nizu pravila, dobro je imati na umu te promotriti koliko i da li Vam koriste ove kratke smjernice.

http://astrohoroskop.wordpress.com/

mikica*

  • Gost
~ nastavak ~
« Odgovor #3 poslato: 17. Oktobar 2011. 14:10:28 »
ODVIKAVANJE
Ukoliko se želite odviknuti nekih loših navika, ali isto tako i prekinuti neku lošu i nezadovoljavajuću vezu ili partnerstvo, bilo bi dobro započeti taj poduhvat onda kada je Mjesec u znaku Blizanaca, Lava ili Vodenjaka. Položaj Mjeseca u Ovnu, Djevici i Jarcu vam može biti od pomoći – ovisno o kakvom završetku ili odbacivanju navike se radi. Pokušajte izbjeći Mjesec u aspektima sa Marsom ili Jupiterom, dok vam sekstil i trigon Mjeseca i Plutona može pomoći.

POTPISIVANJE DOKUMENATA
Potpisivanje ugovora ili dokumenata treba obavljati onda kada je Mjesec u fazi rasta i u plodnom znaku (Rak, Škorpion ili Ribe), i kada Mjesec ima pozitivne aspekte sa Merkurom. Potrebno je izbjegavati dane kada je Mjesec u teškim aspektima sa Marsom, Saturnom ili Neptunom (kvadrati i opozicije), kao i period kada je Merkur retrogradan.

ZAPOSLENICI / OTKAZ
Mjesec bi trebao biti u trećoj ili zadnjoj četvrti, ali nikako pun. Također ne smije imati nikakve kvadrate ili opozicije.

ZAPOSLENICI / ZAPOŠLJAVANJE
Mjesec bi trebao biti u prvoj ili drugoj četvrti i to po mogućnosti u znaku Blizanaca ili Djevice. Mjesec bi trebao imati konjunkciju, sekstil ili trigon s Merkurom ili Jupiterom.

PUTOVANJE
Ukoliko planirate duže putovanje, bilo bi ga dobro započeti onda kada je Mjesec u pozitivnim aspektima sa Suncem. Za zabavu, dobri aspekti s Jupiterom su poželjni; za posjete potražite pozitivne aspekte s Merkurom.
Ukoliko želite izbjeći nesreće, pokušajte izbjeći putovanja u vrijeme kada je Mjesec u kvadratu ili opoziciji sa Marsom, Saturnom, Uranom ili Plutonom. Izaberite dan kada je Mjesec u znaku Strijelca ili Blizanaca sa dobrim aspektima prema Merkuru ili Uranu. Izbjegnite teške aspekte sa Marsom, Saturnom ili Uranom.

ŠIŠANJE KOSE
Pravila kod šišanja kose su takva da tražimo Mjesec u znacima Bik, Blizanci, Strijelac, Jarac ili Ribe, ali izbjegavamo šišanje kada je Mjesec u Djevici. Potrebno je potražiti pozitivne aspekte Mjeseca i Venere. Ukoliko želimo ubrzani rast kose, onda ćemo šišati kosu kada je Mjesec u fazi rasta i u znacima Raka ili Riba. Da bi nam kosa rasla gušća, šišamo se na Pun Mjesec i to onda kada je Mjesec u znaku Bika, Raka ili Lava. Ako želite da vam kosa raste sporije onda je potrebno pričekati da Mjesec bude u fazi opadanja, te da bude u znacima Ovna, Blizanaca ili Djevice, te da tvori kvadrat ili opoziciju sa Saturnom.

BOJANJE KOSE / TRAJNA
Kada želimo bojati kosu, napraviti trajnu ili neku takvu promjenu, važno je da Mjesec bude u znacima Biku ili Lavu i to u sekstilu ili trigonu sa Venerom. Svakako pokušajte izbjeći kemijske tretmane kose ukoliko je Mars u kvadratu ili opoziciji sa Mjesecom, naročito ako takav postupak zahtjeva grijanje (vrućinu). Za trajne je najbolje kada je Jupiter u trigonu s Mjesecom koji je u prvoj četvrti.

ZDRAVLJE
Dijagnostika će biti uspješnija kada je Mjesec u znacima Ovna, Raka, Vage ili Jarca, a manje kada je Mjesec u znacima Blizanaca, Djevice, Strijelca ili Riba. Kada želite započeti program rehabilitacije bilo bi dobro da Mjesec bude u kardinalnim ili fiksnim znacima, te da je u odnosu na vaše Sunce dobar dan. Takvo pravilo važi i za odlazak u bolnicu. Kupnja lijekova je dobra kada je Mjesec u znacima Djevice ili Škorpiona.

OPERACIJE
Krvotok je povezan poput oceana sa Mjesečevim fazama. Da bi smanjili mogućnost jakih krvarenja nakon operativnih zahvata dogovorite operaciju unutar tjedan dana prije ili poslije Mladog Mjeseca. Ako ikako možete pokušajte dogovoriti operaciju nakon Mladog Mjeseca, kada započne svoj rast jer tada i rane brže zacjeljuju. Vitalnost organizma je veća kao i sposobnost samo-izlječenja. Svakako pokušajte izbjeći operaciju unutar tjedan dana prije ili poslije Punog Mjeseca. Izaberite datum kada je Mjesec prošao znak koji predstavlja dio tijela na kojem će biti vršena operacija. Na primjer, abdominalne operacije treba obaviti kada je Mjesec u Strijelcu, Jarcu ili Vodenjaku. Za popis dijelova tijela kojima vlada Mjesec u određenom znaku pogledajte priloženu sliku. Opće pravilo vrijedi da što je Mjesec udaljeniji od znaka kojim vlada dijelom tijela to je vrijeme bolje za operaciju.

Aspekti Marsa prema Mjesecu, bilo koji, kada su u aplikaciji trebaju biti izbjegnuti, jer pod njima se mogu razviti dodatni problemi kao što su infekcije i upale, ali i komplikacije. Potražite pozitivne aspekte između Venere i Jupitera.

Također bi operacije trebalo pokušati izbjeći kada je Mjesec u istom znaku kado i Sunce ili ascendent osobe. Mjesec treba biti u fiksnom znaku te treba izbjeći kvadrate i opozicije. Također treba obratiti pažnju da se Mjesec ne nalazi u praznom hodu. Operacije koje su kozmetičke prirode bi trebalo obavljati kada je Mjesec u fazi rasta, ali da nije u kvadratu ili opoziciji sa Marsom. Potrebno je izbjeći dane kada je Mjesec u kvadratu ili opoziciji sa Saturnom ili Suncem.

VJENČANJA
Iako je teško točno dobiti željeni dan za vjenčanje, svejedno dobro bi bilo znati koja su to pravila koja važe za izbor momenta koji je svakoj osobi od najvećeg značenja u životu.

Najbolje vrijeme za vjenčanja je onda kada je Mjesec u rastu, ali ne i pun, i to u znacima Bik, Rak, Lav ili Vaga.
Mjesec u Biku donosi najstabilniji brak, ali ako se partneri kasnije žele rastaviti, biti će to brak koji će se teško razriješiti. Mjesec treba imati dobre aspekte naročito prema Veneri ili Jupiteru. Pokušajte izbjeći aspekte Mjeseca sa Marsom, Uranom ili Plutonom, kao i znake Ovna, Blizanaca, Djevice, Škorpiona ili Vodenjaka.

Popis po znacima:
Ovan nije dobar za brak.
Bik od 0 – 19 stupnjeva je povoljan, ostatak stupnjeva je manje povoljan.
Blizanci nisu dobri za brak.
Rak je nepovoljan za brak, jedino je povoljan u slučaju da se ženite ili udajete za udovicu ili udovca.
Lav je povoljan, ali najčešće se dogodi da jedna od partnera zavarava drugog zbog posjeda ili novca.
Djevica nije dobra za brak, osim kada se ženite ili udajete za udovicu ili udovca.
Vaga je dobra za zaruke ali ne i za samo vjenčanje.
Škorpion od 0 – 15 stupnjeva je dobar, ostatak stupnjeva su potpuno nesretni. Žena može biti zajedljiva, zavisna i svadljiva.
Strijelac je neutralan.
Jarac od 0 – 10 stupnjeva je težak za brak, ali je ostatak stupnjeva povoljan, naročito kada se ženite ili udajete za udovicu ili udovca.
Vodenjak nije dobar za brak.
Ribe su povoljne iako pod utjecajem ovog znaka žena može previše govoriti.

Ovi utjecaji su najjači kada je Mjesec u navedenom znaku. Ako su Mjesec i Venera u kardinalnom znaku, sreća možda neće dugo potrajati. Nikako se ne bi trebalo ulaziti u brak kada je Mjesec u aplikacionom aspektu sa Marsom ili Saturnom, pa čak i kada su u pitanju pozitivni aspekti.

NEKRETNINA / KUPNJA
Ukoliko želite neku nekretninu kupiti koja će vam biti stalan dom, iskoristite vrijeme kada je Mjesec u fiksnom znaku (Bik, Lav, Škorpion, Vodenjak). Svaki znak će utjecati na vašu odluku na drukčiji način. Kuća ili stan kupljena dok je Mjesec u znaku Bika, vjerojatno će biti praktična i imati izgled seoske kuće, sa ogradom. Kuća ili stan koji je kupljen za vrijeme kada je Mjesec bio u Lavu će više biti mjesto za pokazivanje.
Ukoliko kupujete nekretninu samo za preprodaju i zaradu, Mjesec bi morao biti u kardinalnom znaku (Ovan, Rak, Vaga ili Jarac).

NEKRETNINA/POPRAVCI
Prilikom započinjanja popravaka u vašoj kući ili stanu, pokušajte izbjeći konjunkcije, kvadrate ili opozicije prema vladaru koji vlada dijelom kuće ili stana koji želite popraviti ili renovirati. Kupaonice su pod vladarstvom Škorpiona i raka, te ne bi bilo dobro započeti projekt u tim prostorima kada je Mjesec ili Pluton u teškim aspektima. Glavni ulaz u kuću ili stan, hodnik, blagovaona spadaju pod vladarstvo Sunca, pa treba izbjeći konjunkcije, kvadrate i opozicije Saturna i Marsa prema Suncu. Mjesec treba biti u fazi rasta.

NEKRETNINA/PRODAJA
Ukoliko želite prodati nekretninu važan je moment oglašavanja takve prodaje, stoga bi bilo dobro da pokušate iskoristiti moment kada je Sunce u dobrom aspektu s vašim Suncem, i u dobrom aspektu s Jupiterom. Pokušajte što više izbjeći teške aspekte – bilo koje.

NEKRETNINA/KUPNJA NAMJEŠTAJA
Kada kupujete namještaj sigurno je da ga želite kupiti kvalitetnog i da vam dugo traje, stoga je Saturnov dan najbolji za kupnju namještaja (Subota). Ako se želite riješiti namještaja, najbolji dan za prodaju je Jupiterov dan (Četvrtak).

Na kraju ponovimo kako bi bilo dobro uvijek pogledati i natalnu kartu, kada gledamo ove aspekte za izabrane poduhvate. U prilogu su tablice Mjesečevog kretanja kroz znake, s izračunom za Zagreb, te popis vremena kada je Mjesec u Praznom Hodu, što se inače smatra lošim izborom vremena za započinjanje bilo čega, isto kao i kada je Merkur retrogradan. Stoga su u efemeridama retrogradni periodi označeni sa slovima Rx te okruženi linijom, tako da i vizualno možete odrediti trajanje retrogradnosti. Elekciona astrologija ima dosta komplicirana pravila kada je u pitanju Prazan hod Mjeseca, no neki astrolozi općenito ignoriraju taj period i ne uzimaju ga u obzir.

Pripremila: Lorin Čerina
Preneseno iz biltena "Medium Coeli", Hrvatsko društvo astrologa i srodnih djelatnika

mikica*

  • Gost
Pravila
« Odgovor #2 poslato: 17. Oktobar 2011. 14:09:56 »
IZABERITE NAJBOLJE VRIJEME ZA VAŠE AKTIVNOSTI

Elekciona astrologija je umjetnost izbora najboljeg vremena za poduzimanje određenih ili ciljanih akcija. Ti poduhvati mogu imati raspon od šišanja kose, do datuma za operaciju ili dana koji je najbolji za pokretanje nekog posla.


Elekciona astrologija je umjetnost izbora najboljeg vremena za poduzimanje određenih ili ciljanih akcija. Ti poduhvati mogu imati raspon od šišanja kose, do datuma za operaciju ili dana koji je najbolji za pokretanje nekog posla.

Ukoliko promotrimo potrebu da pokrenemo neki posao onda razmišljamo koje bi najbolje vrijeme bilo za takav potez. Jasno, poznavajući astrologiju, te imajući u vidu i istinu kako svi ljudi nemaju jednake živote, neki život prođu kroz manje prepreka i problema, dok se drugi iz dana u dan muče s preživljavanjem i opstankom. Znamo da se ovakvi različiti životi iščitavaju iz natalnih karata pojedinaca, ali i progresija i tranzita koji ukazuju kako se taj život razvija.

Slijedimo li logiku natalne astrologije, Elekicona astrologija nam također ukazuje, putem svojih pravila koja su nešto drukčija od natalne astrologije, da možemo pokušati izabrati najbolji moment za pokretanje nekog posla. Kada već imamo priliku zašto je ne iskoristiti? No, odmah i upozorenje, svemir je postavljen tako da nikada nema savršene karte, samo jako dobrih temelja koje je moguće proširiti, nadograditi, izbrusiti, ili pak onih loših, koji se uz sve ljudske napore ipak na kraju sruše u prašinu.

Elekciona karta je karta rođenja nekog poduhvata. U ovom prilogu karte su rađene bez vremena rođenja, dakle korišten je samo datum, mjesec i godina, te su dane napomene vezane za aspekte koje želimo imati u vrijeme započinjanja nekog posla. Jasno, ukoliko se traži specifična Elekciona karta, potreban je i sat, ali i natalna karta osobe koja želi započeti neki poduhvat. To je ipak kompleksnija te individualna tehnika, koju ovdje nećemo primjenjivati.

Svaki poduhvat ima svog signifikatora, te u Elekcionoj astrologiji veliku važnost pridajemo Mjesecu, njegovom položaju u znaku i aspektima koje Mjesec tvori. Za određene poduhvate, potrebno je dodatno pogledati i fazu u kojoj se Mjesec nalazi. U prilogu se nalazi tablica za tri mjeseca te popis nekih aktivnosti, a u nastavku datum u mjesecu koji je pogodan upravo za tu aktivnost. U svakom slučaju, ne zaboravite koristiti svoj zdravi smisao za realnost.

Kada se želimo konzultirati s efemeridama u svezi određenih poduhvata važno je znati koji aspekti s Mjesecom, koja faza Mjeseca te u kojem znaku se Mjesec nalazi. Ovo je također važno kao i kod ljudskih djelatnosti tako i kod sjetve i žetve. No, kako na tržištu već postoje sjetveni kalendari, mi ovdje nećemo ulaziti u taj dio priče. U prilogu se nalaze neke po mom izboru Elekciona pravila.

POSUDBA NOVCA
Kada želite posuditi novac treba pogledati gdje je Mjesec položen, te izbjeći ako je ikako moguće Via Combusta (15° Vage - 15° Škorpiona), Mjesec mora biti u fazi opadanja. Dobro bi bilo da se nalazi u Lavu, Škorpionu (16° - 30°), Strijelcu ili Ribama. Venera bi trebala biti u dobrom aspektu sa Mjesecom (konjunkcija, sekstil ili trigon), a Mjesec ne bi nikako smio biti u teškom aspektu sa Saturnom ili Marsom (kvadrat, opozicija ili konjunkcija).
 
KREDITI
Kada želite tražiti kredit od banke, potrebno je da Mjesec bude u prvoj ili drugoj četvrti i to za onoga tko daje novac, ili u trećoj i zadnjoj četvrti za onoga tko traži novac. Mjesec bi trebao biti u konjunkciji, sekstilu ili trigonu sa Venerom ili Jupiterom, te u znaku Lava ili Bika.

UGOVORI
Kada želite potpisati neki ugovor, potrebno je da Mjesec bude u konjunkciji, sekstilu ili trigonu sa Merkurom ili Jupiterom.

SAVJETNICI
Ukoliko tražite pomoć savjetnika profesionalca u svom poslu, Mjesec treba biti u konjunkciji, sekstilu ili trigonu sa Merkurom ili Jupiterom.

PREGOVORI / NAGODBE
Kod pregovora moramo uzeti u obzir vrstu takvog sastanka na kojem će se vršiti određeni pregovor. Također je važan cilj pregovora – što želimo tim pregovorom dobiti?
Ako se radi o kompromisu kojeg moramo postići, dakle radi se o dvije strane ili opcije između kojih želite birati, potrebno je da Mjesec bude u Vagi.
Kod ugovora koji su vezani uz komunikaciju, pokušajte izabrati vrijeme kada je Mjesec u zračnim znacima.
Ukoliko pregovarate o posjedu ili stvarima, Mjesec bi trebao biti u zemljanim znacima. Fiksni znaci također pomažu u pregovorima, s izuzetkom položaja Mjeseca u Lavu. Kardinalni znaci također potpomažu ovakve pregovore, s izuzetkom Mjeseca u Jarcu.
Ukoliko želite pregovarati o završetku nečega dobro bi bilo da se takvi pregovori započnu u vrijeme kada je Mjesec u zadnjoj četvrti, te u znacima Blizanaca, Lava ili Vodenjaka. Pokušajte izbjeći Mjesec u aspektima sa Marsom ili Jupiterom, dok vam sekstil i trigon Mjeseca i Plutona može pomoći.

PROMOCIJA / NAPREDOVANJE
Ukoliko želite napredovati potrebno je izabrati povoljan moment u kojem ćete potaknuti takvo pitanje svoje promocije. Pokušajte izabrati moment kada je Merkur u konjunkciji, sekstilu ili trigonu sa vašim Suncem. Potrebno je izbjeći dane u kojima je Mjesec u aspektu sa Marsom ili Saturnom.

Preneseno iz biltena "Medium Coeli", Hrvatsko društvo astrologa i srodnih djelatnika  :star:

mikica*

  • Gost
Elekciona astrologija
« Odgovor #1 poslato: 17. Oktobar 2011. 14:09:11 »
Elekciona astrologija :

Ima za cilj pronaći najpovoljniji trenutak za otpočinjanje nekog poduhvata. Elekciona karta izrađuje se u kombinaciji s natalnom tj. kartom osnivanja poduzeća i sl.

No, ukoliko je u pitanju manje važna aktivnost ili podatci nisu poznati, elekciona karta se može izraditi zasebno, s tim da se u vidu ima dobar smještaj i povezanost onih elementa karte koji se odnose na prirodu i cilj planiranog poduhvata.