Autor Tema: Taština  (Pročitano 987 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

lina*

  • Gost
Taština
« Odgovor #1 poslato: 17. Oktobar 2011. 20:11:38 »
TAŠTINA -– Intelektualnu taštinu najčešće nalazimo pod Ascendentom Device. Mada u fizičkom smislu deluju povučeno, natusi ovog podznaka su generalno blagosloveni "priličnom uobraženošću" koja, da budemo pravedni, često nije bez osnova, u meri u kojoj se tiče umnih sposobnosti. Ova taština je u samom korenu verovatno kompenzatorske prirode, tj. natus je svestan svoje stidljivosti (koja je zapravo prerušeni instinktivnim strah od drugih) i kompenzuje je unutrašnjim uverenjem o ličnoj superiomosti. Nadalje, Devici, po pravilu, ne polazi za rukom da požanje onakav uspeh na materijalnom polju kakav joj njen intelekt nalaže, pa se i otuda javlja taština kao unutrašnja kompenzacija za spoljašnji neuspeh.
Jupiter u kvadratu sa Suncem u promenljivim znacima često daje mentalnu taštinu. Isti aspekat u fiksnim znacima generalno daje sklonost ka veličanju sebe, a ovo se najjasnije uočava kada je Ascendent Lav. Kada ovaj aspekt pada u kardinalne znake javlja se preveliko samopouzdanje i tašto uverenje u sopstvene moći, a ovo se najčešće uočava kod Ascendenta Ovna.
Slabo Sunce u Ribama daje sujetu i preveliko samozadovoljstvo, a oslabljeni Mesec u Lavu proizvodi isti
efekat. Verovatno da u ovom smislu Neptun deluje isto koliko i Jupiter, ali suptilnije, kroz vidove zamišljenog laskanja samom sebi i slavljeničkog sanjarenja (v. takođe SAMOPOŠTOVANJE).