Autor Tema: Satira  (Pročitano 1024 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

lina*

  • Gost
Satira
« Odgovor #1 poslato: 17. Oktobar 2011. 20:23:52 »
SATIRA - pripada Strelcu. Ovaj znak ima primetnu sklonost ka karikiranju i šalama na račun drugih Ljudi, čak i na tako bezazlen način kakav je davanje nadimaka. Tamo gde je istaknuta i Devica ova tendencija često ide predaleko pa tako dobijamo osobu čije je glavno uživanje zbijanje šala na tuđ račun - često, naravno, kao vrsta kompentencije za ličnu neuspešnost. Kod horoskopa većine istaknutih satiričara Jasno se da uočiti velika senzitivnost, i normalno da će osetljivi Ljudi kojima je data literama sposobnost uživati u satiri ako se osećaju ugroženi ili povređeni. Možemo zato lako razumeti zašto je Bajron pisao velike satire; on ima Mesec u konjunkciji sa Marsom, a Uran u Raku u opoziciji sa Merkurom. Uz to, on je, kako se pretpostavlja, u pudznaku Škorpion. Njegovi radovi su izvesno puni saevae indignalionis škorpionskog upliva, više nego zadirkivanja i šale Strelca. Verovatno je Juvenal bio Škorpion, sudeći po jedrosti i žestokom preziru koji oseća prema poroku i degeneraciji, a koji karakteriše njegovo delo.
Rak takođe često usvaja satinčan način izražavanja zbog svoje sklonosti da uživa u jadikovkama, lamentiranju nad degeneracijom vremena itd., dok je Jarac, i uopšte Saturn, laudator temporis acti po kojima se današnji moral ne može meriti sa onim iz satiričareve mladosti.
Merkurovski znaci su neretko satirični na lak i zabavan način; ovde se prisećamo da je Horacije, koji je pisao satire ove vrste, sebe nazvao "merkurovskim čovekom", a odnosio se prema Škorpionu kao "najnasilnijem elementu u svom horoskopu".
Šiler i Gete imaju naglašenog Škorpiona u svojim kartama, a zajedno su pisali "Xenien" - satire o svojim literamim savremenicima, itd.