Autor Tema: Tekstovi poznatih astrologa  (Pročitano 4392 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

oktobar*

 • Gost
Odg: Tekstovi poznatih astrologa
« Odgovor #7 poslato: 21. Novembar 2011. 10:09:47 »
nesto sto sam nasla na net i sto ukratko objasnjava sve pojmove iz astro.
normalno za onog tko se sluzi njemackim.

http://www.stefan-arens.de/astrologie/wuerden.html#oben

Van mreže Skorpija*

 • * Drugar u prolazu *
 • **
 • Poruke: 172
 • Reputaciona snaga: 31
 • Skorpija might someday be someone...Skorpija might someday be someone...Skorpija might someday be someone...Skorpija might someday be someone...
 • Pol: Žena

Van mreže Skorpija*

 • * Drugar u prolazu *
 • **
 • Poruke: 172
 • Reputaciona snaga: 31
 • Skorpija might someday be someone...Skorpija might someday be someone...Skorpija might someday be someone...Skorpija might someday be someone...
 • Pol: Žena
Odg: Tekstovi poznatih astrologa
« Odgovor #5 poslato: 17. Oktobar 2011. 21:03:18 »
Astro-Studio, 10.11.2002.

Predmet Astrologije nije samo materijal i energija koji su prvenstveno predmet izucavanja nauke. Tek se visi filozofski princip moze na odgovarajuci nacin baviti vrhovnim silama stvaranja koje cine nas svet i njegovo okruzenje u Svemiru. Potrebno nam je da prepoznamo hijerarhiju znanja unutar same Astrologije.

U prilog tome danas govorimo o osnovnoj pokretackoj sili Univerzuma – o njena dva pola ili dva aspekta koji je sacinjavaju - jinu i jangu ili animi i animusu, koji u stvari predstavljaju unutrasnji muski i zenski princip. Ostatak emisije, nas telefon 23-242 bice otvoren za vas i pitanja koja cete postavljati Miroslavu dragi slusaoci.Svako od nas, bilo da je rodjen kao muskarac ili zena poseduje u sebi i muske i zenske odlike. Jedan od najvaznijih izazova u duhovnom svetu sastoji se u prepoznavanju i istovremenom razvijanju ova dva aspekta unutar sebe kao i u ostvarivanju ravnoteze izmedju ta dva razlicita vida energije.

Ideja o postojanju muske i zenske energije je veoma stara. Istocne filozofije oduvek su govorile o polaritetu Univerzuma izrazenom u aspektima jin i jang, dve polarizovane energije od kojih se sve sastoji: pozitivne i negativne, svetle i tamne, muzevne i zenstvene, aktivne i prilagodljive...

Na Zapadu, Karl Gustav Jung ih je obradio kroz koncepte anime i animusa. On je smatrao da muskarci poseduju zensku stranu - animu, a zene musku - animusa, ali da su mnogi od nas snazno potisnuli svoje suprotne aspekte, zbog cega je neophodno da se sa njima suocimo.
U gotovo svakom od nas postoji izvestan otpor prema koncepciji »ega« u kome su muski i zenski princip ravnopravno zastupljeni, zbog toga sto u danasnjem drustvu postoje jos uvek mnoga predubedjenja (da ne kazem zablude) o znacenju ovih reci. Jos uvek postoji mnogo emocionalnog naboja koji je vezan za polne razlike.

Zamislite zenski aspekt u coveku – animu – kao intuitivni deo bica. On predstavlja najdublju i naistancaniju nit vodilju u coveku, duhovnu kapiju kroz koju vise sile Univerzuma imaju prolaz u nas dusevni prostor. Upravo kroz animu – zenski deo covekovog bica, kao kroz kakav kanal ili tunel, mi dobijamo kreativnu snagu iz Univerzuma.

Muski aspekt – animus - predstavlja akciju i ostvarenje. On utice na nasu sposobnost da delujemo u fizickom obliku, u fizickom svetu i moze se zamisliti kao izlaz iz tunela. Znaci, energija ulazi u nas kroz prijemcivi, zenski ulaz i izlazi kao muska sposobnost za preduzimanje akcije. Ovo su dve unutrasnje sile koje uvek deluju zajedno i predstavljaju neodvojive aspekte kreativnog procesa.

Animus i anima se mogu predstaviti kao ideja i njena realizacija. Neki slikar moze odjednom dobiti inspiraciju za sliku, koju mu je prenela njegova zenska strana, i zatim uzeti kicicu i poceti da slika, sto je akcija koju preduzima njegova muska strana. Slicno tome, ideju za temu danasnjeg AstroStudija takodje treba kod mene pripisati animi a animus je taj koji je sada sprovodi u delo. Na taj nacin, kroz uskladjeno delovanje muskog i zenskog u nama, kroz zensku inicijalnu kreativnost i muski deo koji je izvrsava, nastaje nesto novo. Jedinstvo ovih dvaju energija unutar jedinke je osnova svekolikog stvaranja: zenska intuicija + muska akcija = kreativnost.

Vazno je imati na umu da se ovde radi o unutrasnjem procesu. Ovo ne treba uzimati zdravo za gotovo »da zene treba da naredjuju muskarcima sta treba da rade i da oni bespogovorno izvrsavaju sve sto im one nalazu«. Ovde nije u pitanju izjednacavanje polova. Zene bi trebalo da se ispoljavaju zenstveno, a muskarci muzevno. U stvarnosti, medjutim, svakoj individui potrebne su obe energije.

U svojoj unutrasnjosti svaki pojedinac predstavlja jedinstveno bice koje je ujedno i muskarac i zena. Ono sto je vise nego neophodno je da zena dopusti svojoj muskoj energiji – animusu – da joj pruzi unutrasnju podrsku jer ce joj to dati sigurnost da postane jos zenstvenija, otvorenija, neznija i emocionalnija, znajuci da je njena muska strana uvek prisutna, da brine o njoj i sluzi joj kao oslonac.

Samim tim i muskarci treba da dopuste sebi da osete moc svoje zenske energije – anime – jer ce to jos vise naglasiti njihovu muzevnost.
Svrha je ostvariti ravnotezu izmedju ova dva vida energije. Ne bi smeli da se vezujemo samo za jednu polovinu naseg bica, ogranicavajuci tako sopstvene mogucnosti. Ipak, ovu ideju ocigledno jos uvek mnogi ljudi primaju sa strahom. Nasa kultura daje prednost koriscenju muske energije, visoko vrednujuci sposobnost misljenja i delanja.

Ovo tradicionalno stavljanje muske energije u prvi plan je nesto sto bi se po Frojdovoj teoriji moglo nazvati »superEgom«. Moglo bi se reci da se on na izvestan nacin plasi da bi zenska strana mogla da se pokaze nadmocnijom od njega. To je deo nas koji se trudi da zadrzi kontrolu nad svim svojim spoljasnjim i unutrasnjim zbivanjima.

Zato je zenska energija prinudjena da se ispoljava na mnoge indirektne nacine. Njena moc ne moze direktno da utice na svet. Samim tim joj ne preostaje nista drugo sem dovijanja, skrivanja i manipulacije. Energija mora da pronadje svoj put do povrsine, ukoliko je njen protok blokiran, to moze da dovede do velikih problema, a neretko i do bolesti fizickog tela.

I kao muskarci i kao zene mi stalno igramo uloge koje nam namece tradicija. Ona od muskarca zahteva da bude jak, kontrolisan, da ne iskazuje svoja osecanja, da bude efikasan i da u svakom smislu bude superioran u odnosu na zene. Normalno je da ce takvog muskarca kasnije u zivotu privlaciti zene koje pate od manjka samopouzdanja i koje ce bespomocno zavisiti od njega, ili pak one koje ce svoju moc iskazivati indirektno, kroz manipulaciju: »slatke male curice, mackaste zavodnice ili lazljivice«.

Tradicionalna uloga zene je da bude osecajna i intuitivna, ali drustvo jos uvek ne vrednuje dovoljno njenu sposobnost prakticnog delovanja. Tako se kod nje razvija manipulativno ponasanje. Indirektno, ona je prinudjena da sporednim putevima ostvari svoje ciljeve, iako osnovno osecanje i dalje ostaje bespomocnost i zavisnost od muskarca. Zbog toga savremene zene treba da nauce kako da cene sebe i svoju sposobnost delovanja umesto da odgovornost stalno prebacuju na muskarca.
Moc duha, zenska moc, neprekidno je u nama. Stvar je Ega, muske energije, kako cemo se odnositi prema toj sili. Samo njihovim spajanjem moze se doci do prave kreativnosti, ravnoteze i razumevanja izmedju polova. Ta ravnoteza se prvo moze odraziti na nase odnose, a kasnije prosiriti i na citav svet, reflektujuci se na njemu i preobrazavajuci ga.

U vremenu koje je pred nama i opstanak ljudske rase u velikoj meri zavisi od toga.

Van mreže Skorpija*

 • * Drugar u prolazu *
 • **
 • Poruke: 172
 • Reputaciona snaga: 31
 • Skorpija might someday be someone...Skorpija might someday be someone...Skorpija might someday be someone...Skorpija might someday be someone...
 • Pol: Žena
Odg: Tekstovi poznatih astrologa
« Odgovor #4 poslato: 17. Oktobar 2011. 21:02:34 »
http://www.dragon-witch.net/astrologija10.html

Masovni mediji i sloboda mišljenja u svjetlu Urana i Neptuna

Želimo li razmotriti fenomen suvremenih medija i njihov utjecaj na društvo i pojedinca, nužno je da se pomaknemo iz sfere Merkura, koja implicira jednostavan protok informacija i njihovu razmjenu, bez dodatnog razumijevanja spiritualno – humanističke dimenzije na razini transpersonalnih planeta Urana i Neptuna. Mediji danas nipošto više nisu samo sredstvo informiranja, već su u nekim zemljama sa niskom razinom demokratske kulture oni i sredstvo za manipulaciju, više ili manje očitu, uz pomoć koje državni aparat opravdava svoje postojanje, ali i kreira kolektivne potrošačke trendove. Tu se onda očituje ona najniža dimenzija Neptuna, gdje se u cilju održavanja lažne, uljepšane slike očekuje od pojedinaca da budu stopljeni sa glavnim društvenim strujama i da ne talasaju, kako ne bi pomutili licemjernu simbiozu vlasti i sredstava informiranja. Tako se stvara i održava trula piramida pogrešnih vrijednosti, unutar koje se odgaja masa konzumenata bez kriterija, željnih jeftine zabave i brze hrane, kad se pod krinkom demokracije smišljeno proizvode budući ovisnici bez ličnog stava i humanog društvenog angažmana.

Ova vrsta ovisnosti mnogo je opasnija od fizičke ovisnosti o raznim opijatima, koja ipak podrazumijeva mogućnost jasnog detektiranja fizičkog sredstva koje ovisnost izaziva, dok ispiranje mozga uz pomoć kojeg mediji odgajaju generacije budućih spavača i nije tako očito na prvi pogled, a po svojim posljedicama puno je ubitačnije za kulturu i kolektivno mentalno zdravlje nekog naroda. Između ostalog, Neptun je planet iluzija i čim više su te iluzije neosvještene, tim više možemo govoriti o manjku razumijevanja njegovog cjelokupnog utjecaja na društvo i pojedince, koji to društvo sačinjavaju.

Kada mediji svjesno održavaju na životu preživjele iluzije i stereotipnu, idealnu sliku stvarnosti, kada se svetogrđem smatra svaki pokušaj iznošenja individualno diferenciranog stava koji tu sliku može narušiti, tada možemo reći da živimo u društvu nalik močvari, gdje energija nižeg Neptuna guši istinsku kreativnost i rast osobnih duhovnih vrijednosti. Primjer za to su i brojne reklame, u kojima mlade žene sa sretnim, tupavim osmijehom na licu peru rublje savršenim deterdžentima, dok mladi muškarci u poslovnim odijelima voze skupe automobile. " Slijedite modu koju vam mi serviramo, postanite uklopljeni i svijet će za vas postati savršeno mjesto ostvarenih snova ", poruka je koju odašilju ti slikovni zapisi, bez obzira koje životno područje bilo u pitanju. Tako nastaje pop - kultura, koja teži tome da prida značaj banalnim vrijednostima, dok one bitne probleme apsolutno ignorira, napr. nezaposlenost u društvu, nejednakost spolova, nisku razinu građanske osviještenosti i političke pismenosti.

U takvom sistemu svi kotačići savršeno funkcioniraju po nepisanim pravilima korupcije i nepotizma, počevši od političara, koji postavljaju za direktore medijskih kuća svoje najodanije poltrone, koji će po istom principu izabrati urednike, a ovi pak novinare, kao zadnju kariku u tom hranidbenom lancu. Ako neki novinar ipak poželi ostati vjeran načelima istine i novinarske etike, te krene zadirati u previše opasna područja, tada će ga ili ušutkati ili ukloniti sa medijske scene, a na njegovo mjesto dovest će novog poslušnika.

Prvi korak u osviještavanju građanstva jeste shvaćanje ovih principa po kojima sistem djeluje iza privida demokracije, u čemu znatno mogu pripomoći nezavisni mediji, kao i nepotkupljivi pojedinci koji se ne boje otvoreno progovoriti o svim patologijama današnjeg društva. Na svojoj višoj razini, Neptun je planet iscjeljenja, koje dolazi onda kada istina razbije sve iluzije, no ovaj proces nikad nije lak, niti bezbolan, jer se kaže: " Istina će te osloboditi, ali će te prvo razbjesniti. " I tu dolazimo do Urana. Tamo gdje niži Neptun truje javnost prividima slobode, Uran donosi pobunu i revoluciju, no i posebnu vrstu samosvijesti, koja pojedincima daje priliku da postanu institucija i medij za sebe. Konkretno, ako smo svjesni toga da mediji upravljaju našim životima, onda je Internet u svojoj najvišoj namjeri ukidanja elitizma upravo idealno sredstvo, koje će omogućiti svakom građaninu da i sam sudjeluje u kreiranju javnog mišljenja, potpuno nezavisno i bez patronata korumpiranih struktura iznad svoje glave. Probuđeni građani svjesni su toga da njihovo preživljavanje u suvremenom svijetu ovisi o stupnju osobnog aktivizma, koji je potpuno suprostavljen trendovima nižeg Neptuna – trpanju glave u pijesak i plivanju sa strujom.

Što donosi Uran u znaku Riba ? Kolektivno razbijanje iluzija, otkrivanje sramotnih tajni, koje će narušiti vjerodostojnost lažnih ikona, kao i onih političkih vođa, koji su svoju moć izgradili na obmani javnosti. Iako sloboda ima svoju cijenu, Uran u Ribama nije razapeta žrtva, ni patetični, od više sile kastrirani mučenik, već je to uskrsnuli ratnik i nepokolebljivi borac za istinu, očeličen u brojnim bitkama. Njegova je poruka da duhovna sloboda nema cijene za koju se može kupiti ili prodati, jer čak i onda kada strukture kastriraju moć duhovno potentnih pojedinaca da donesu svijetlo istine, i kada ta moć prividno utone u oceanskim dubinama kolektivno nesvjesnog, iz njezine krvi rodit će se nove vrijednosti, kao principi neuništive životne sile. Tako pada i novo svijetlo na stari mit: kada je Kron iz zasjede napao Urana gvozdenim srpom i odrezao njegovo spolovilo, te ga bacio u more, iz mora se digla pjena i stvorila Afroditu, boginju ljubavi i ljepote, koja na višem spiritualnom planu simbolizira i trajne kulturne vrijednosti / Afrodita Urania /. No istovremeno su iz krvi Uranove, koja je kapala na zemlju rođene tri Furije / Erinije / - Alekta, ona koja se ne odmara, Megajra, ljubomora i Tisifona, osvetnica - kao krilate žene obavijene zmijama. U tom smislu, istinska emancipacija na pojedinačnom i kolektivnom nivou u svijetlu ovog mita ne znači samo uskrsnuće ljubavi i ljepote koja donosi sklad, već oslobođena istina neophodno donosi i bijes potlačenih i prevarenih.

Ovaj bijes, ma koliko god djelovao neprimjereno u društvu zagušljivog ozračja, ipak u sebi nosi veliki kreativni potencijal, zato će pošteni mediji biti samo oni, koji će građane poticati na aktivno, nezavisno i energično suprotstavljanje raznim društvenim nepravdama, a ne oni koji će ih uspavljivati uljepšanim slikama stvarnosti. Tek kada se uranskim beskompromisnim angažmanom osvijetle sve tajne, moguće je kolektivno priključenje i razumijevanje iscjeljujućih energija, koje donosi Neptun u znaku Vodenjaka, a koje podrazumijevaju razobličenje štetnih iluzija, da bi se rodile nove vizije slobode i jednakih prava za sve. Zbog toga se ne trebamo bojati da budemo različiti u društvu koje njeguje krive vrijednosti i teži ka odgajanju spavača, podložnih medijskoj manipulaciji. U takvom društvu, ona prva iskra buđenja uvijek predstavlja snažnu želju pojedinca ili grupe ljudi da sami postanu medij, kroz koji će se filtrirati nove, zdravije vrijednosti. Iz pasivnog stava, ravnodušnosti i straha od istupanja razvijaju se najgore neptunovske osobine, poput ovisnosti, licemjerja i korupcije. Kada god sami sebe kastriramo u želji da ukažemo na nepravdu tamo gdje ona postoji i jasno je vidimo, ne zatvarajući oči, tada se postavljamo u poziciju dobrovoljnih robova. No svijest o vrijednosti osobne slobode, koju donosi Uran, dati će nam snagu da se odupremo svim pritiscima, preuzmemo odgovornost za osobne ideale i pokušamo ih ostvariti na način da oni donesu iscjeljujuću istinu i nama, i svijetu oko nas.

" Umri u svojim iluzijama i rodi se u svojim vizijama. "

Napisala: Oshun

Van mreže Skorpija*

 • * Drugar u prolazu *
 • **
 • Poruke: 172
 • Reputaciona snaga: 31
 • Skorpija might someday be someone...Skorpija might someday be someone...Skorpija might someday be someone...Skorpija might someday be someone...
 • Pol: Žena
Odg: Tekstovi poznatih astrologa
« Odgovor #3 poslato: 17. Oktobar 2011. 21:01:51 »
Umetnost predviđanja
Napisao Roksana Mjuiz

Predviđanje budućnosti oduvek je bilo i uvek će biti snažna motivaciona sila. To je pokretačka sila koja prožima sve nivoe postojanja. Trenutno su pravila koja okružuju predviđanje i način njegovog društvenog prihvatanja u procesu promene.

Nedavno su preživeli napada na Ameriku od 11. septembra 2001. godine podneli tužbu protiv avio kompanija i kompanija koje proizvode avione zbog toga što je trebalo da predvide mogućnost da se slaba vrata pilotske kabine probiju, usled čega bi se avioni mogli koristiti kao oružja za masovno uništenje. Pravo da podnesu tužbu po toj osnovi odobrilo im je pravosuđe. Mada su sudski sporovi koji definisu odgovornost za zločine iz prošlosti na sudovima već godinama (na primer, tužbe protiv duvanskih kompanija), ovaj presedan u stvari pravno potvrđuje ljudsku sposobnost da predvidi moguće događaje i pretpostavlja pravnu odgovornost za njih.

To pokreće pitanja vezana za etičnost pravljenja predikcija (ili predviđanja). Ljudska rasa je odavno zaljubljena u prirodu vremena i mnogo energije je utrošila u identifikaciju metoda i tehnika za naslućivanje specifičnosti nekog trenutka projektovane budućnosti. Na svim nivoima društva, to se radi kao uzgredna stvar u svakoj disciplini.

Istoričari agrikulture i poljoprivredni stručnjaci konsultuju se o budućim ciklusima sadnje. Ekonomisti i finansijski stručnjaci primaju dobre plate da bi uspešno predvideli trendove na tršištu i investicije koje će doneti nadprosečne zarade. Matematičari i fizičari proučavaju predvidljivost kompleksnih sistema i mere dalekosežne uticaje početnih uslova vezanih za kvantnu mehaniku i teoriju haosa. Meteorološke tehnike otkrivaju potencijalne putanje i snagu oluja. Tehnolozi proučavanju vrhunske proizvode i potrebe za razvojem, kako bi unapred odredili kako i kada i u šta da ulože vreme i resurse. Ekolozi projektuju potencijalne uticaje prirodnih ciklusa i dugoročnih društvenih razvoja i praksi na prirodne resurse. Sociolozi proučavaju trendove ponašanja i mogućnosti kulturoloskih zastrašivanja, kao i tehnike za sprečavanje toga. Spisak je ogroman...

Svi oni zasnivaju svoj rad na mešavini primećenih prošlih ciklusa i prepostavki stručnjaka o tim ciklusima i njihovom potencijalu ponavljanja. Medicinska profesija predstavlja primer posledica te vrste pravne odgovornosti. Da li svi ti stručnjaci sada postaju pravno odgovorni za svoja mišljenja?

Ljudska bića nisu jedina koja mnogo vrednuju predviđanje budućnosti, mada daju svoj doprinos (a neki bi preki i da manipulišu) mnogim prirodnim procesima, naročito ako se pri tome ispunjavaju i njihove potrebe. Na nešto nesvesnijem nivou, celokupna priroda stalno se bavi pripremanjem za budućnost. Životinjama raste gušće krzno kao priprema za zimski ciklus.

Životinje koje zimi hiberniraju, preko leta i jeseni obilno jedu i tragaju za bezbednim lokacijama na kojima će prezimiti. Lososi rizikuju život dok putuju na odredište na kome će produžiti svoju vrstu. Vlasnik jedne kuće u Bridžvoteru u Masačusetsu primetio je da je jedna od lokalnih veverica lešnike skladištila na lokaciji koja je bila znatno višlja od uobičajenih lokacija (umesto na uobičajenoj visini od oko 30 centimetara, lešnici su skladišteni na visini od 150 centimetara). Te zime je to područje preživelo nedelju dana snežne oluje, nakon čega je na zemlji ostao snežni prekrivač od jednog metra, ali veverica je mogla lako da priđe svojim zimskim zalihama hrane. (Objavljeno u časopisu "Birds & Blooms", oktobar/novembar 2003, str. 32.)

Biljke reaguju na signale kojih ljudska bića nisu svesna, što nas navodi da razmislimo o mehanici vremena. Mnogi četinari proizvode veliku količinu semena pred tešku zimu. Ljudska bića su naučila da koriste tehnike stimulacije, kako bi uvećala žetvu. Na primer, u delu Kalifornije u kome se uzgajaju bademi, drveću se svake godine ljušti kora lancima, jer to stimuliše povećanu proizvodnju plodova.

Prirodna predviđanja su neophodna za opstanak. Sve bebe-životinje uče takve tehnike, neke posmatranjem, a neke sistemom pogodaka i pogrešaka. Lane se može videti kako sledi svoju majku u potrazi za hranom istom dnevnom stazom, učeći da preskače ograde i izbegava pse čuvare. Tokom I Svetskog rata, gavrani i vrane koji su se hranili leševima ljudi, naučili su kako da izbegavaju puške besnih vojnika. U časopisu "Science News" (6. septembar 2003, str. 164) objavljena je studija koja otkriva da bebe stare 4 do 6 meseci mogu lako naučiti da predvide putanju lopte koja se kotrlja iza nekog zastora. Mnogi od vas su primetili kako bejzbol igrači početnici uče da predvide tačan trenutak i mesto na koje se moraju postaviti kako bi uhvatili loptu.

Ljudska bića svesno skupljaju i prenose informacije koje se tiču moguće budućnosti. Štaviše, Informaciona tehnologija (IT) postala je posebna industrijska grana. Ako stvarno razmislimo o tome, glavni razlog postojanja IT-a je pomoć u predviđanju budućnosti.

Usled primarno zapadnih kulturoloških i religioznih prohibicija astrologije, veći deo njene primene odvija se iza zatvorenih vrata, dok se u društvu za nju zalažu samo malobrojni hrabri pojedinci i, naravno, astrolozi.

U februaru 1997. godine napisala sam članak "O vremenu i prostoru" (On Time and Space) koji je originalno objavljen u časopisu "Continuum" koji izdaje Fondacija Džima Luisa Slejdena (Jim Lewis Slayden Foundation) koja ispituje prirodu prostora i vremena i njihove elastične kvalitete, kao i svest, koja definise ljudsku sposobnost da ih opazi, da ih razume i njihovo značenje primeni na našu budućnost. Evo odlomka iz tog članka:

"...Mi linearno vreme merimo trajanjem, a geometrijski prostor delovima. Naš izmereni prostor ima tri dimenzije: visinu, širinu i dubinu. Naša linearna percepcija vremena ima tri dela: prošlost, sadašnjost i budućnost - ali samo jednu dimenziju: sada, i samo jedan smer kretanja: napred. Kada pogledam preko jezera, prostor i vreme se stapaju, i mogu videti gde se kamion verovatno nalazio, gde se njegov deo nalazi sada, i gde će se verovatno nalaziti u budućnosti.

Filozofi prošlosti smatrali su da je vreme Celina, a da smo u svojim fizičkim telima, mi ograničeni na to da budemo delovi - sposobni da iskusimo jedan odvojeni deo prostora i vremena, koji nazivamo "sada i ovde" i da se krećemo samo u jednom vremenskom pravcu. Kroz svoje nefizičke delove, u stanju smo kretati se izvan linearnog vremena. Možemo pamtiti prošlost i sanjati budućnost. Možemo biti poput talasa, opažajuci seme i cikluse koji se ne ponavljaju potpuno isto, ali plesu slične plesove, i koji nas ispunjavaju iskustvima koja nas pripremaju za sledeći set izbora.

Tačka svesti u telu svakog od nas jeste bipolarni instrument koji nam omogućava da obradimo prostor/vreme. Naši aparati za ulaz i izlaz informacija, naša čula, polarizovana su kako bi skupljala sećanja (jin) i potom izbacivala informacije (jang) nakon obrade. Procesor je, dakle, membrana koja se nalazi između - um/duh/duša/psiha - ta neuhvatljiva kombinacija naše nefizičke svesti. U astrologiji, taj proces poistovećujemo s fiksnošću i kardinalnošću, dok je promenljivost membrana koja stoji izmedju njih.

Ta čula koristimo na mnogim različitim nivoima prostora/vremena, u fraktalnim dimenzijama kondenzovanih i proširenih sema nalik sopstvu, koji su jedinstveni za svakog pojedinca. U astrologiji to zovemo tehnikama derivativnih perspektiva, kao što su harmonici i progresije. Fino usklađujemo svoja čula s potencijalnim kvalitetima vremena/prostora, što stvara spektar značenja u našim tumačenjima.

Astrologija je jedinstveni pogled na svet. Kao alat, omogućava nam da vreme sagledamo u većem kontekstu nego što je to tek delić trenutka, kao i da sjedinimo talase vremena s celinom naše Zemlje. Mi možemo sebe uzdići iznad linearnog vremena i odeljenog prostora, i prigrliti celovitost koja nas oslobađa od fatalističke kontrole, omogućavajući nam da budemo svesni našeg potencijala izbora. Astrologiju možemo koristiti kao alat za shvatanje karakteristika haosa...".

Astrologija se može koristiti kako bi se uvećala korisnost svih drugih disciplina. Zašto se neki astrolozi izvinjavaju što razvijaju i koriste tehnike predviđanja kroz predikciju i prognozu? Celokupna priroda motivisana je takmičarstvom da se uspe, a upravo oni koji najbolje predviđaju žanju najveće nagrade: opstanak i kvalitetan život. Tehnike i koncepti koje koriste nisu urođeno loši, već treba samo proučiti, preispitati i propisati njihovu etičku upotrebu. Kao i u slučaju svih ostalih ljudskih nastojanja, svesna odgovornost mora biti odlučujući faktor.

Van mreže Skorpija*

 • * Drugar u prolazu *
 • **
 • Poruke: 172
 • Reputaciona snaga: 31
 • Skorpija might someday be someone...Skorpija might someday be someone...Skorpija might someday be someone...Skorpija might someday be someone...
 • Pol: Žena
Odg: Tekstovi poznatih astrologa
« Odgovor #2 poslato: 17. Oktobar 2011. 21:01:24 »
Uticaj energetskih tokova u Sunčevom sistemu na planetu Zemlju

Sažetak:

Postoje dva izvora energetskih čestica u solarnom sistemu: (1 ) kosmički zraci nastali u drugim galaksijama i (2) solarne oluje tokom ciklusa Sunčevih pega. Kada solarne oluje dostignu svoj maksimum, kosmičke energije imaju minimum dejstva. Takođe, kada se solarne oluje stišaju, kosmičke energije su na vrhuncu. Periodi smenjivanja solarnih oluja i kosmičkih energija traju 5.5 godina. Na Suncu, takođe, zapažamo ciklus magnetnih aktivnosti u trajanju od 22 godine prilikom koga se svakih 11 godina promeni polaritet njegovog magnetnog polja. Kosmičke energije ulaze u heliosferu duž polarne ose Sunca kada je njegovo magnetno polje okrenuto ka spolja na severnoj hemisferi, ili pristižu duž helioekvatora kada je Sunčevo magnetno polje okrenuto ka spolja na južnoj hemisferi. U ovom članku, autor opisuje uticaj planeta na tok kosmičkih energija i solarnih oluja ka Zemlji, na osnovu trenutno dostupnih naučnih saznanja. Energetske čestice, iz dva pomenuta izvora, stižu na Zemlju delujući dvojako na biopolje čoveka, sa pozitivnim i negativnim efektima. U izvesnoj meri, to se može smatrati naučnom potvrdom osnovnih astroloških principa. Međutim, u svemiru postoje još uvek nepoznate energije, koje će, po otkrivanju, pružiti mnogo konkretnije dokaze za naučnu zasnovanost astrologije.

Uvod

Kosmičke energije iz drugih galaksija stižu u Sunčev sistem, a potom dolaze na Zemlju, delujući na biopolje čoveka [1]. Sunce ima 99% ukupne mase solarnog sistema i centralnu poziciju unutar njega. Ono poseduje veoma snažno magnetno polje koje menja polaritet prilikom svakog maksimuma solarnih aktivnosti što čini magnetni ciklus od 22 godine. Sunčeve pege pojavljuju se na površini Sunca s vremena na vreme. Pege su područja intezivne magnetne aktivnosti koje prouzrokuju solarne oluje i izbacivanje mase iz Sunčeve korone. Broj Sunčevih pega nije konstantan, već varira tokom svakog Sunčevog ciklusa od 11 godina. U fazi minimalnih sunčevih aktivnosti, obično možemo videti samo po neku Sunčevu pegu, a ponekad ih uopšte nema. Promena polariteta Sunčevog magnetnog polja prilikom svakog maksimuma Sunčevih aktivnosti čini ciklus od 22 godine. Polje je pozitivno kada je okrenuto od Sunca ka spolja na severnoj hemisferi, a negativno kada je okrenuto ka spolja na južnoj hemisferi. Intenzitet kosmičkih zraka u obrnutoj srazmeri je sa brojem sunčevih pega kao što je prikazano na slici br.1 (dole). Kosmički zraci dostižu maksimalni intenzitet u vreme kada se pege najređe pojavljuju. Stoga energetske čestice stižu na Zemlju iz dva alternativna izvora: galaktičke energetske čestice tokom minimuma ciklusa Sunčevih pega i solarne energetske čestice tokom maksimuma solarnih aktivnosti. Tokom svakog ciklusa, planete zavisno od svoje trenutne pozicije utiču na tok energetskih čestica ka planeti Zemlji.

Prenos kosmičkih zraka kroz solarni system

Međuplanetarno magnetno polje (IMP) je deo Sunčevog magnetnog polja koje solarni vetar šalje u međuplanetarni prostor. Zahvaljujući visokim temperaturama Sunce se sastoji od gasova i plazme. Usled toga rotacije Sunca su brže na ekvatoru (oko 25 dana) nego na polovima (oko 35 dana). Ova diferencijalna rotacija usmerava IMP u spiralu koja ga vodi dalje od Sunca, slično principu rada prskalice za travu. IMP nastaje u reonu Sunca gde se magnetne linije polja ne vraćaju na mesto odakle su potekle, već se šire beskonačno ka svemiru. Smer polja je suprotan na različitim hemisferama Sunca kao što je prikazano na Slici 2 (dole). Tokom svakog solarnog ciklusa ova polja u potpunosti promene polaritet.

Heliosferični omotač (HCS)

U području Sunčevog magnetnog ekvatora suprotno usmerene linije polja kreću se paralelno, razdvojene tankim omotačem, poznatim kao heliosferični omotač (HCS), kao što je prikazano na Slici 3. Nagnut je i nema glatku stukturu već složeniji, naborani oblik, nalik suknjici balerine, i rotira se zajedno sa Suncem, svakih 27 dana. Pri minimumu solarne aktivnosti, talasna struktura HCS je ograničena na područje do 100 stepeni helio latitude, dok pri kulminaciji aktivnosti, HCS stiže nadomak polova. Kako se HCS rotira svakih 27 dana, Zemlja se nekad pozicionira iznad, a nekad ispod omotača, izložena naizmeničnom dejstvu suprotnih polova magnetnog polja Sunca.

Prenos kosmičkih zraka

Zahvaljujući gradientu magnetnog polja oko HCS i premeštanju magnetnih polova sa jedne strane HCS na drugu, čestice kosmičkih zraka plove duž HCS-a. Njihovo kretanje usmerava polaritet solarnog magnetnog polja koji trpi promenu svakih 11 godina. U periodu kada je magnetno polje okrenuto od Sunca ka spolja, na severnoj hemisferi (A stanje), čestice kosmičkih zraka odlaze u heliosferu duž polarne ose, retko dolazeći u kontakt sa HCS u svom kretanju ka unutrašnjosti heliosfere, kao što je prikazano na Slici 4. (dole). Ova faza bila je primećena tokom sedamdesetih i devedesetih godina XX veka. S druge strane, u periodu kada je magnetno polje okrenuto od Sunca na južnoj hemisferi (B stanje), osamdesetih godina XX veka i sada, u prvoj deceniji XXI veka, kosmičke čestice ulaze u heliosferu duž heliografskog ekvatora, stupajući u interakciju sa HCS, stvarajući radijalnu struju čestica duž HCS u pravcu Sunca. Kosmički zraci koji prolaze kroz HCS variraju u gustini, s tim što je ona minimalna u stanju A, odnosno maksimalna u stanju B.

Solarna aktivnost

Solarni vetar predstavlja brzo isticanje vrele plazme od Sunca ka kosmosu tokom solarne aktivnosti. On stvara more plazme koje struji kroz čitav solarni sitem, sve do heliopauze, čiji dvoslojni omotač odvaja solarnu plazmu od plazme Mlečnog puta. Ovo strujanje materije Sunca izazvano je ogromnom temperaturom Sunčeve korone. Sastav materije sličan je hemijskom sastavu Sunca: oko 95% su joni i protoni, oko 4% jezgra helijuma, a 1% čine teži hemijski elementi (C, N, O, Ne, Si, Mg, Fe itd.), dovoljno elektrona da se održi neutralno naelektrisanje, i kiše gama zraka, X zraka, ultravioletnih zraka i radio talasa. U orbiti Zemlje tipična gustina ove struje je 6 jona/cm3.

Magnetosfere planeta

Zemlja je jedna od planeta koja ima sopstveno magnetno polje snage 0.3-0.6 Gausa. Snaga magnetnog polja različitih planeta prikazana je u Tabeli 1 (ispod). Jupiter ima najsnažnije magnetno polje (20,000 puta snažnije od Zemljinog), zatim sledi Saturn (580 puta u odnosu na Zemljino), Uran (48 puta jače), i Neptun (27 puta snažnije). Merkur, Venera, Mars i Pluton gotovo da nemaju sopstveno magnetno polje. Magnetosfera je oblast oko astronomskog objekta u kojem se sve dešava pod uticajem magnetnog polja. Zemlja je okružena magnetosferom, kao i druge planete snažnog namagnetisanja Jupiter, Saturn, Uran i Neptun.

Zemljina magnetosfera

Ako Zemljino magnetno polje posmatramo ne uzimajući u obzir spoljašnje faktore, možemo ga opisati kao dvopolno polje sa osom nagnutom 11° u odnosu na osu rotacije Zemlje. Snaga solarnog vetra menja strukturu ovog polja k reirajući magnetosferu. Magnetosfera štiti površinu planete od visokoenergetskih čestica koje nanosi solarni vetar. Spoljna granica magnetosfere nosi naziv magnetopauza (Slika 5, dole). Sa one strane Zemlje koja je okrenuta ka Suncu, usled nadzvučne brzine solarnog vetra, dolazi do nastanka udarnog talasa. Oblast između udarnog talasa i magnetopauze naziva se magnetni omotač. Električne i magnetne sile, koje deluju u magnetosferi na mešavinu s l o b o d - nih jona i elektrona, p o s e d u - ju mnogo veću snagu od sile gravitacije. Uprkos svom nazivu, magnetosfera nije sferičnog oblika. U smeru prema Suncu prostire se do rastojanja od oko 70 000 km (10-12 Zemljinih poluprečnika). Potom sledi granično područje magnetosfere, magnetopauza, koja se prostire na rastojanju od 15 Zemljinih poluprečnika, formirajući cilindar radijusa 20-25 Zemljinih poluprečnika. Na suprotnoj strani magnetno polje se slobodno širi u obliku repa dužine preko 200 Zemljinih poluprečnika. Linije magnetnog polja magnetosfere razdvajaju se u blizini južnog magnetnog pola, i ponovo susreću na severnom magnetnom polu, gde dodiruju Zemljinu površinu.

Magnetosfera drugih planeta

Merkur, prva planeta solarnog sistema ima magnetosferu 3000 puta slabiju od Zemljine. Magnetosfera Venere je čak 100 000 puta slabija od Zemljine. Postoji razlika i u tome što Venerinu magnetosferu indukuje solarni vetar, dok Zemlja sama stvara svoju magnetosferu. Pošto ne predstavlja unutrašnje svojstvo planete, već je nastala indukcijom, ima daleko slabiju ulogu tokom intereakcije sa solarnim vetrom. Veruje se da Mars ima magnetosferu snage 1/10000 od Zemljine. Iako je realna veličina Marsove magnetosfere još nepoznata, znamo da je slična Venerinoj jer je nastala indukcijom. Samim tim, slično kao u slučaju Venere, nema veliku ulogu pri prolasku solarnog vetra. Jupiter je najveća planeta našeg Sunčevog sistema i poseduje najveću magnetosferu u odnosu na druge planete. Snaga njegove magnetosfere je deset hiljada puta veća od Zemljine, a ekvatorijalna sila je oko deset puta jača od njene. Jupiter je dovoljno velik da bi se Sunce moglo smestiti unutar njegove magnetosfere. Zahvaljujući džinovskoj veličini njegova magnetosfera je izuzetno snažna i udari solarnih vetrova imaju slabo dejstvo na njegovu magnetosferu. Saturn je druga planeta po veličini u Sunčevom sistemu, ali je njegova magnetosfera 580 puta veća od Zemljine, sa ekvatorijalnom silom sličnoj Zemljinoj. Za razliku drugih planeta dipolarni moment Saturna nije nagnut u odnosu na njegovu osu. Magnetosfera Urana je 210 puta veća od Zemljine magnetosfere. Nagib Urana izuzetno je neobičan; planeta je nagnuta 59% u odnosu na osu rotacije. Centar magnetosfere odstupa 30% u odnosu na radijus od centra Urana. Usled ovih odstupanja, rep magnetosfere Urana se uvija. Neptun je druga planeta sličnih karakteristika, sa magnetosferom četiri puta slabijom od Zemljine. Slično Veneri, osa magnetosfere je 47% nagnuta u odnosu na bazičnu osu planete sa centrom magnetosfere koji odstupa 55% u odnosu na radius od centra planete. Slično Uranu, rep magnetosfere se uvija. Pluton još nije dovoljno istražen, pa samim tim nema dovoljno podataka o njegovoj magnetosferi.

Dejstvo planeta na kretanje solarnog vetra ka Zemlji

Magnetosfere planeta imaju uticaj na tok solarne energije ka Zemlji. Naelektrisane čestice solarnog vetra ne stižu u atmos feru Zemlje direktno, već ih magnetosfera usmerava i okuplja u formi Val Alenovog prstenova. Van Alenovi prstenovi imaju jedan unutrašnji prsten, čiji sastav čine uglavnom protoni, i jedan spoljašnji prsten koga čine uglavnom elektroni. Van Alenovi prstenovi formiraju lukove oko Zemlje sa vrhovima na severnom i južnom polu. Dešava se da energetske čestice sa najvećim nabojem iscure iz prstenova i sudaraju se sa atomima gasa atmosphere, pobuđuju ih i gas počinje da svetli, stvarajući efekat aurore, poznat kao Aurorae Borealis na severnoj hemisferi i Aurorae Australis na južnoj hemisferi. Planete koje utiču na tok sunčevog vetra ka Zemlji su Merkur i Venera, pozicionirane između Zemlje i Sunca (Slika 6 A). Rep magnetosfere Venere skoro da dodiruje Zemlju kada se ove planete najbliže jedna drugoj. Slab magnetni momenat Merkura kombinovan sa pritiskom solarnog vetra koji je sedam puta jači nego na Zemlji, ima za posledicu veoma slabu magnetosferu, malih dimenzija u odnosu na veličinu planete. Magnetna rupa odbija solarni vetar na rastojanju od samo 1.5 Merkurovih poluprečnika od centra planete. Magnetosfera Merkura, u suštini, još je nedovoljno istražena.

Uticaj planeta na tok kosmičkih energija ka Zemlji

Kosmičke energije stvaraju supernove i sastoje se od protona vodonika i helijuma. U periodu kada je magnetno polje okrenuto suprotno od Sunca na severnoj hemisferi (Slučaj 1), ovi kosmički zraci nadiru u solarni sistem ili heliosferu duž polarne ose kao što je prikazano na Slici 4. U periodu kada je magnetno polje okrenuto suprotno od Sunca na južnoj hemisferi (Slučaj 2), čestice kosmičkih zraka ulaze u heliosferu duž putanje helioekvatora. Kosmičke čestice interaguju sa HCS rezultirajući u radijalnoj struji kroz HCS ka Suncu. Samo Merkur i Venera mogu uticati na tok kosmičkih energija pošto mogu zauzeti poziciju na izlaznoj putanji ovog toka energije duž ekvatorijalne ravni. Međutim pošto su magnetna polja ove dve planete veoma slaba, njihov uticaj na tok energija nije jako izražen. U slučaju 2, putanju kosmičkih energija ka Zemlji ometaju spoljne planete (Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun i Pluton), kada su u konjunkciji sa Zemljom, to jest, pozicionirane na zamišljenoj liniji koja povezuje Zemlju i Sunce. Planete sa snažnim magnetnim poljem imaju veći uticaj na kosmičke zrake. Stoga planeta Jupiter ima najsnažnije dejstvo, zatim sledi Saturn, Uran i Neptun. Mars i Pluton skoro da uopšte ne deluju na kosmičke zrake jer ne poseduju sopstveno magnetno polje (Tabela 1). Međutim, na Marsu postoje Đavoli prašine [4], odnosno električna strujanja i vrtlozi prašine koji proizvode velika električna pražnjenja. Čestice energije nastale ovim putem stižu do Zemlje zbog blizine ove dve planete. Mesec skoro da nema magnetno polje niti atmosferu. Usled toga kosmički i solarni zraci udaraju direktno u njegovu površinu. Međutim, pošto je njegova prosečna udaljenost od Zemlje 238,800 milja, on igra ulogu Zemljinog štita od kosmičkih čestica i solarnih zraka.

Ciklično smenjivanje kosmičkih energija i solarnih zraka koji utiču na Zemlju

U jednom solarnom ciklusu u trajanju od 11 godina dolazi do smene primarnosti kosmičkih energija i solarnih oluja. Tokom prvog dela solarnog ciklusa od 5.5 godina, solarni vetrovi kulminiraju a kosmičke energije su minimalno prisutne. U drugom delu ciklusa, solarne oluje se stišavaju a kosmička energija dostiže svoj maksimum. Fenomen solarnog magnetnog ciklusa je u direktnoj vezi sa ovim prethodnim. Polaritet Sunca menja se kad ciklus solarnih oluja dostigne maksimum, rezultirajući u dvadesetdvogodišnjem solarnom magnetnom ciklusu. Stoga, tokom 22 godine solarnog magnetnog ciklusa, postoje dva perioda od 5.5 godina kada vladaju solarne oluje i dva perioda od 5.5 godina kada su kosmičke energije dominanatne. Tokom jedne polovine solarnog magnetnog ciklusa koji traje 11 godina, solarno magnetno polje ima pozitivan polaritet sa magnetnim poljem okrenutim od Sunca u severnoj hemisferi, prouzrokujući jedan period od 5.5 kada solarne oluje dolaze do izražaja, i jedan period istog trajanja kada kosmičke energije preuzimaju primat. Tokom druge polovine solarnog magnetnog ciklusa, solarno magnetno polje je negativnog polariteta sa magnetnim poljem okrenutim ka spolja u južnoj hemisferi, i slično prethodnom, uključuje period od 5.5 godina dominacije solarnih oluja i još 5.5 godina snažnih dejstava kosmičkih energija. Dejstvo planeta kosmičke energije i solarne oluje prikazano je u Tabeli 2. U periodu maksimuma solarnih oluja, Merkur i Venera deluju na tok solarnih energija ka Zemlji jer se magnetosfere ove dve planete tada nalaze na putanji sunčeve plazme od Sunca ka Zemlji. U periodu maksimuma kosmičkih energija, kada je solarno magnetno polje okrenuto od Sunca u severnoj hemisferi, a pošto planete leže u ekliptičkoj ravni a ne na Sunčevoj polarnoj osli, samo Merkur i Venera mogu imati dejstvo na tok kosmičke energije kao što je prikazano na Slici 6 A. Pošto je snaga magnetnog polja Merkura i Venere skoro ravna nuli, one nemaju izraženo dejstvo na tok kosmičke energije. I naravno, u periodu maksimalno izraženih kosmičkih energija kada se solarno magnetno polje okrenuto ka spolja na južnoj hemisferi, sledeće planete koje se kreću duž ravni ekliptike (konjunkcija sa Zemljom) utiču na tok kosmičkih energija ka Zemlji: Jupiter, Saturn, Uran i Neptun, kao što je prikazano na Slici 6B.

Efekat kosmičkih energija i solarnih oluja na biopolje

Ljudsko telo nije samo molekularna struktura, već se sastoji i od energetskog polja zvanog biopolje [5]. Kosmički zraci se pri dolasku u Zemljinu atmosferu sudaraju sa atomima, proizvodeći kiše gama zraka, X zraka i subatomskih čestica. Slično tome, solarne oluje otpuštaju velike količine energije u formi naelektrisanih čestica, X zraka, ultravioletnih zraka i radio talasa, prouzrokujući primetna dejstva na Zemlju i njen ekosistem. Biopolje čoveka podleže uticaju energetskih čestica i zraka kosmičkih energija, odnosno solarnih oluja, bilo da je to dejstvo pozitivno ili negativno. Pozitivni efekti na biopolje donose pojačanu vitalnost i dobro zdravlje. Negativni efekti na biopolje izražavaju se kroz pogoršanje zdravstvenog stanja i smanjenje vitalnosti organizma. Iz prethodno navedenih činjenica izvodimo sledeće zaključke:

1. Energetske čestice stižu na Zemlju iz dva alternativna izvora. Prvi izvor su solarne oluje tokom ciklusa Sunčevih pega, a drugi čestice kosmičke energije iz galaksija.
2. Kosmičke energije i solarne oluje se ciklično smenjuju, u periodima od po 5.5 godina.
3. Solarno magnetno polje promeni polaritet svakih 11 godina u toku dvadesetdvogodišnjeg ciklusa. Tokom ovog solarnog magnetnog ciklusa postoje dva perioda od 5.5 godina kada su solarne oluje dominanatne i još dva ciklusa sličnog trajanja kada vladaju kosmičke energije.
4. Kada je solarno magnetno polje okrenuto od Sunca na severnoj hemisferi, kosmičke energije ulaze u heliosferu duž polarne ose, spuštaju se na dole i izlaze duž helioekvatora.
5. Kada je solarno magnetno polje okrenuto od Sunca na južnoj hemisferi, kosmičke energije se kreću duž helioekvatora heliosfere i izlaze duž polarne ose.
6. Tokom perioda dominantnog dejstva solarnih oluja, Merkur i Venera utiču na tok čestica solarne energije ka Zemlji, kada su ove planete u konjunkciji sa Zemljom.
7. Tokom perioda važnosti kosmičkih energija, kada je solarno magnetno polje okrenuto od Sunca na severnoj hemisferi, Merkur i Venera imaju minoran uticaj na tok kosmičkih energija ka Zemlji.
8. Tokom perioda snažnog dejstva kosmičkih energija, kada je solarno magnetno polje okrenuto od Sunca na južnoj hemisferi, Jupiter, Saturn, Uran i Neptun će menjati tok kosmičih energija ka Zemlji kada su sa njom u konjunkciji.
9. Neki drugi planetarni fenomeni, kao što su Đavoli prašine na Marsu, takođe upućuju energetske čestice ka Zemlji.
10. Zbog velike blizine, Mesec igra ulogu Zemljinog štita od uticaja solarnih oluja i kosmičkih energija.
11. Biopolje čoveka ili njegovo energetsko polje podleže uticaju čestica koje prolizvode kosmički zraci i sunčeve oluje. Efekti mogu biti dvojaki – pozitivni i negativni. Pozitivni efekti na biopolje donose pojačanu vitalnost i dobro zdravlje. Negativni efekti na biopolje izražavaju se kroz pogoršanje zdravstvenog stanja i smanjenje vitalnosti organizma.
12. Sunce i planete, naročito Jupiter, Saturn, Uran i Neptun, imaju snažan uticaj na tok energetskih čestica ka Zemlji, i samim tim na biopolje čoveka. Ovaj članak se isključivo bavi efektom koji planete i Mesec imaju na čestice solarne i kosmičke energije, koje stižu na Zemlju. Međutim, postoje drugi vidovi još neotkrivenih energija u Univerzumu, koji dolaze na Zemlju i deluju na ljudski život. Buduća naučna saznanja o uticaju planeta i Meseca na ove još uvek nepoznate energije biće od velikog značaja za astrologiju.

Literatura:

1.Dejstvo kosmičkih energija, koje kontrolišu planete i znakovi zodijaka, na čovekov život; Tapan Das, ISAR, Vol XXXVI, Number 3.
2.http://www.astronomynotes.com/ solarsys/plantblb.htm. Podaci su iz izveštaja Nacionalne baze naučnih podataka o kosmosu.
3.http://yesserver.space.swri.edu/ yes2004/GROUP/grouppage.html 4.http://www.thunderbolts.info/ tpod/2005/arch05/050321electridevils.htm :Električni đavoli pašine na Marsu
5.http:/twm.co.nz/enrg.htm: Energetsko polje čoveka, autorke Glorije Alvino

Tapan Das ima tridesetpetogodišnje iskustvo kao tehnički menadžer u oblasti telekomunikacija, bežičnog prenosa informacija, IP, WiFi i ASIC. Bio je na funkciji direktora, zamenika direktora i tehničkog menadžera kompanija SGNT Technologies, Lucent, Nortel i Plessey. U skorije vreme radi kao slobodni konsultant. Magistrirao je elektroniku na Londonskom univerzitetu, i odbranio doktorat iz oblasti mikrotalasne elektronike na Bredforskom univerzitetu, u Velikoj Britaniji. Član je Profesionalnog udruženja inžinjera u Ontariju, u Kanadi. Izumitelj je nekoliko patenata, objavio je više radova u naučnim publikacijama i predstavio ih na internacionalnim konferencijama. Tapan se već duže vreme aktivno bavi Astrologijom i proučava istražuje odnos astrologije i astrofizike u poslednje tri godine. Objavio je dva članka na temu odnosa astrologije i kvantne mehanike i astrofizike u RAMS, od septembra 2005, i u ISAR jula 2006.

Renko


Van mreže Skorpija*

 • * Drugar u prolazu *
 • **
 • Poruke: 172
 • Reputaciona snaga: 31
 • Skorpija might someday be someone...Skorpija might someday be someone...Skorpija might someday be someone...Skorpija might someday be someone...
 • Pol: Žena
Tekstovi poznatih astrologa
« Odgovor #1 poslato: 17. Oktobar 2011. 21:00:43 »
Predrag Radović
ALHEMIJA ČETIRI ELEMENTA

Astrologija je stara koliko i čovek. Haldejski astrolozi i proroci su nam prvi ostavili izvore o iskonskoj vezi između čoveka i kosmosa, dok su se u starom Egiptu astrologijom bavili vrhovni sveštenici, takozvani "Žreci". Sfinga sa glavom čoveka (Vodolija), telom bika, krilima orla (stari simbol za Škorpiona) i nogama lava stoji između piramida kao živo svedočanstvo o velikom astrološkom znanju koje su posedovali Egipćani.

Grčka mitologija je sve znala o Uranu, Neptunu (Posejdonu) i Plutonu (Hadu), koji su otkriveni tek u poslednjih dvesta pedeset godina. Astrologija je bila prisutna u svim dvorovima od vavilonskog, rimskog, pa preko Francuske, Engleske, Španije i Italije… Njome su se bavili veliki umovi, naučnici i astronomi poput Keplera i Njutna. Najveći psihijatar i psihoanalitičar svih vremena, Karl Gustav Jung, bavio se astrologijom i alhemijom, uspešno lečeći svoje pacijente.

Astrologija je egzaktna nauka, mada nema metodologiju kao prirodne nauke, matematika i fizika. Uticaj planeta i zvezda na čoveka su astralni, pa je samim tim to okultna nauka. Trenutak čovekovog rođenja nije slučajan, jer da je tako, iz horoskopa ne bismo mogli videti ni genetsko nasleđe, kao ni opis majke, oca, brata, sestre, babe, dede, izgled njihove kuće, a često i lik pradede i prababe. Horoskop je i slika starosti ljudske duše koja, putujući iz života u život, prolazi kroz razne civilizacije; asirsku, vavilonsku, staroegipatsku, grčku, rimsku… A često u horoskopu vidimo i život u doba Maja i Inka, na Tibetu ili Indiji, u turskom haremu ili na Divljem zapadu, u vreme rata Severa i Juga. U jednoj inkarnaciji čovek može biti avanturista i pustolov u Italiji, u drugoj konkvistador u Španiji, slikar u Parizu na Monmartru u 19. veku, rudar u okolini Birmingema ili komunista u Rusiji za vreme Staljina.

Genetika i karma su međusobno povezane, pa je krvna osveta i nasleđeno prokletstvo često slika i prilika naših zlodela iz prošlog života. Plemenitost i nesebično davanje koje smo nasledili od predaka su uvek znak dobre karme, o čemu uvek govori Saturn u lošim aspektima sa Suncem, Mesecom, Marsom i Plutonom.

Alhemija, baš kao i astrologija, ima četiri elementa: vatru, zemlju, vazduh i vodu. Planeta Zemlja ima svoje čuvare, a to su Salamanderi - duhovi vatre, Gnomi - duhovi zemlje, Silfe - duhovi vazduha i Undine - duhovi vode. Oni čuvaju našu planetu od drugih zlih uticaja. Srednjevekovni alhemičari i astrolozi poput Paracelzijusa su poznavali sve tajne astrologije i alhemije, a danas i laici znaju za osnovnu podelu u astrologiji na vatrene, zemljane, vazdušne i vodene znake.

Iz horoskopa možemo jasno videti da li se neko nalazi pod uticajem crne magije, kao i da li ga neki svetac štiti. Ovakva znanja se prenose samo onim pravim posvećenicima astrologije koji će kroz rad pomagati svojim klijentima, ne bogateći se na tuđoj nesreći. Sa onom čuvenom rečenicom "Na vas i vašu porodicu je bačena crna magija, ja vam jedino mogu pomoći", kod nas je manipulisano više od deset godina. Oni koji su zaista imali moć isceljenja, poput Džune Davitašvili, radili su sa najviše tri do četiri klijenta godišnje, dok su kod drugih, lažnih vidovnjaka i proroka redovi bili kao ispred ambasada. Pravi astrolog iz horoskopa mora videti da li se neko nalazi pod uticajem crne magije, a aspekti će odrediti ko je to radio i na koji način.

Tako, na primer, Mesec u Biku u opoziciji sa Neptunom govori o magiji koja je urađena preko crne kafe. Mars u kvadratu ili opoziciji sa Plutonom je naglašen kod afričkih vudu vračeva, a na našim prostorima njihovu moć predstavlja igla nabodena u nečiju sliku. Isti aspekt može dati osobu koja se bavi ovakvom vrstom magije kao i žrtvu crne magije, što znači da će drugi elementi u horoskopu odrediti da li je u pitanju dželat ili žrtva.

Saturn u Škorpionu u četvrtom polju predstavlja zemlju sa groblja koju je neko neprimetno uneo u vaš stan. U slučaju da se Saturn u Škorpionu nalazi u konjunkciji sa Mesecom u Vagi, saksija sa cvećem predstavlja taj opasni predmet koji vam je neko poklonio. Ukoliko ono vene, možete biti sigurni kakva zemlja se nalazi u saksiji kojoj, svakako nije mesto u vašem stanu.
Možda će sve ovo nekome zvučati isuviše morbidno i neverovatno, ali tokom 17 godina astrološke prakse sreo sam toliko ljudi koji su bili pod uticajem crne magije da sam, polako ali sigurno, astrološki dešifrovao sve ove simbole. Moram napomenuti još nešto. Ukoliko u genezi nema nasleđenog prokletstva, na takvu osobu je vrlo teško delovati putem crne magije, pa se često sve ono što neko po zlu radi vraća njemu kao bumerang. Ovo bi mogli nazvati "fenomenom ogledala". Međutim, tamo gde postoji loša karma, kao i genetsko prokletstvo po očevoj ili majčinoj liniji, magija je prohodna i može delovati.

U slučaju da naletite na osobu za koju slutite da se bavi crnom magijom - čuvajte je se, jer u slučaju da ima marsa na vašem ascendentu (podznaku), to što ona radi vas može stajati života. Ovo je, takođe, aspekt atentatora i njegove žrtve, jer atentator (ili ubica), po pravilu, ima Mars na ascendentu žrtve. Ubistvo može biti fizičko ili duhovno, međutim, ukoliko imate veliku zaštitu, ta osoba na vas ne može magijski uticati. Tako, na primer, ukoliko imate Sunce u konjunkciji sa Uranom, a obe planete se nalaze u trigonu sa Jupiterom u osmom polju, niko vam ne može uraditi crnu magiju, a sve što pokuša vratiće mu se petostruko.

Najpodložniji crnoj magiji su osobe koje imaju Mesec u konjunkciji sa Saturnom u prvom ili osmom polju. Ništa manje nisu opasni ni kvadrat i opozicija između Meseca i Saturna. Podložnost crnoj magiji daje i Mesec u kvadratu ili opoziciji sa Plutonom, a najopasniji je položaj Meseca u Strelcu, kao i Mesec položen u osmom ili dvanaestom polju.

Iz horoskopa isto tako možemo videti i svece koji nas štite. Tako na primer, Jupiter u Ribama u trigonu ili sekstilu sa Neptunom, kao i Jupiter u Ribama u trigonu sa Uranom u Raku, predstavljaju svetog Nikolu kao zaštitnika, a ovaj veliki svetac se najčešće poštuje kao porodična slava. Sveti Nikola je zaštitnik moreplovaca, ribara i putnika, o čemu znak Riba, koji vlada morima i okeanima, i govori. Jupiter uvek predstavlja svece, naročito ukoliko se nalazi u dvanaestom polju (koje predstvalja slave) i u trigonu ili sekstilu sa Neptunom ili Uranom.
Blagoslov sveca je jači od prokletstva, ali samo pod uslovom da čovek veruje. Svaka planetarna konstelacija predstavlja po nekog sveca. Ovakva znanja se prenose sa učitelja na učenika, a privilegiju mogu imati samo istinski posvećenici astrologije koji pomažu ljudima, ne stičući materijalno blago na tuđoj nesreći. Danas se svako predstavlja kao astrolog, loveći u mutnom i svodeći božansku nauku na nivo buvlje pijace.

Na kraju ću još jednom napomenuti da su karmička astrologija i astrogenetika kosmički isprepletane. Na primer, Saturn u Strelcu u prvom polju, u kvadratu sa Mesecom u Ribama u trećem polju, govori ne samo o Krstaškim ratovima i stradanju tokom njih, već i o dedi sa majčine strane koji je živeo u inostranstvu, bio vedrog duha i omiljen u svakom društvu, čoveku koji je već u srednjim godinama bio pogrbljen (simbolika Saturna), oboleo od išijasa, a u starosti umro od teške plućne bolesti. Primera ima mnogo…
* * *
PEĐIN TEST

PITANJA
1. Koja planeta u kom znaku predstavlja botaničku baštu?
2. A sajam automobila?
3. A trudnu ženu?
4. Koja planeta u kom znaku i polju predstavlja hirurga, crnogorca, koji operiše u bolnici?
5. A otorinolaringologa, Bosanca?
6. A nastavnika fizike?
7. A nastavnicu srpskog jezika?
8. Koja planeta u kom znaku predstavlja Savsko jezero?
9. A čukarički rukavac?
10. A šećeranu?
11. Koja planeta u kom znaku i polju predstavlja automobil koga je odneo pauk?
12. A majku koja gradi kuću na obali mora?
13. A ćerku koja studira u Engleskoj?
14. A sina koji trenira aikido?
15. A oca koji boluje od angine pektoris?
16. A pogrbljenu majku?
17. A strica koji se bavi astrologijom?
18. Koja planeta u kom znaku predstavlja "Delije"?
19. A "Grobare"?
20. A "Torcidu"?

ODGOVORI
1. (Venera u Biku)
2. (Mesec u Blizancima)
3. (Venera u Raku)
4. (Mars u 5. Lavu u 12-tom polju)
5. (Mars u Biku u 12-tom polju)
6. (Jupiter u Vodoliji u 5-tom polju)
7. (Mesec u Blizancima u 5-tom polju)
8. (Mesec u Škorpionu)
9. (Neptun u Škorpionu)
10. (Saturn u Biku)
11. (Mars u Ribama u 3-ćem polju)
12. (Mesec u Ribama u 4-tom polju)
13. (Venera u Jarcu u 9-tom polju)
14. (Mars u Vagi u 5-tom polju)
15. (Sunce u Vodoliji u 12-tom polju)
16. (Saturn u Jarcu u 4-tom polju)
17. (Uran u Vodoliji u 6-tom polju u ženskom, a u 12-tom polju u muškom horoskopu)
18. (Mars u Vodoliji)
19. (Mars u Raku)
20. (Mars u Jarcu)