Autor Tema: Sinan Sakic (pevac)  (Pročitano 468 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže ☆ swiss ☆*

  • Bibliotekar
  • * Ovaj može da menja Google *
  • ****
  • Poruke: 30289
  • Reputaciona snaga: 9
  • ☆ swiss ☆ has no influence.
  • Pol: Muškarac
Sinan Sakic (pevac)
« Odgovor #1 poslato: 02. Jun 2018. 20:53:50 »
SINAN SAKIC


Sakić je pevač narodne i folk muzike. Rođen je 13. oktobra 1956. godine u Loznici u jednoj romskoj porodici. Preminuo je u 62. godini života, 1. juna 2018. godine u Beogradu. Karijeru je započeo 1978. godine, a do 2017. objavio je 29 albuma. Iza sebe ima na desetine hitova koje rado slušaju svi obožavaoci folk muzike u zemljama bivše Jugoslavije. Od bubnjeva do mikrofona Muzika mu nikad nije bila strana, ali se ispred mikrofona nije vidio. Sinan je godinama sedeo za bubnjevima i svirao. Tu ljubav negovao je sve do 1984. godine, iako je tada već uveliko započeo svoju pevačku karijeru. Pred kraj 70-ih godina radio je kao konobar u jednoj kafani, a zarada nije bila velika.  Drugovi su mu govorili da se okrene ka pevanju, jer su verovali da bi od pevanja mogao da živi. Takvu ideju Sinan je u samom početku odbacio jer je govorio da on ne zna pevati. Možda bi na tome i ostao kako je sam pričao kasnije novinarima, da jednom, sasvim slučajno, nije otpevao pesmu čoveku koji mu je ponudio 500 dinara samo da ga čuje kako peva. Bile su to dve mesečne plate koje je u to vreme mogao zaraditi kao konobar. Nije se mnogo dvoumio, otpevao mu je jednu pesmu. Čovek se oduševio njegovom izvedbom i dao mu novac. Od tada je odlučio da uči i peva narodne pesme. Učio je i po pet pesama dnevno, a na reprtoaru su se našle pesme Tome Zdravkovića, Šabana Šaulića  i drugih. Imao je tu sreću da su ga čuli  iskusni autori Radoje Mitrović, Miodrag M. Ilić i drugi. Sinanovo neobično pevanje dopalo se Iliću. Nije prošlo mnogo vremena od tada, a Sinan je u studiju već snimio svoju prvu pesmu koja se zvala „Rastanak kraj reke“. Bilo je to 1978. godine. Pesma je bila hit na prvo slušanje, a već 1979. godine snimio je još dve pesme i to „Kulu gradim“ i „Jedna tuga za dva druga“ koje su odlično prošle kod publike. Bila je to i svojevrsna garancija da mu se smeši uspešna muzička karijera.

Sinan je rekao da u svakoj njegovoj pesmi ima bar 90 odsto njega, a da bilo koju pesmu nije osetio kao svoju, da ga nije dotakla, nikada je otpevao ne bi bez obzira na to koliki hit bi pesma postala. Zbog toga ima i pesme sa posvetom, od kojih se dve posebno izdvajaju. Reč je o pesmama “Oče moj” i “Sabina”, koje je posvetio svom ocu i svojoj supruzi. Plakao je u studiju dok je snimao pesmu “Oče moj”, pričao je Sinan Sakić posle novinaraima. Ta pesma za njega je mnogo emotivna, teška i bolna, jer mu je otac umro vrlo mlad. Zbog toga je vrlo retko izvodi na koncertima. Sakić je imao problema sa alkoholom i drogom, te je zbog toga jedno vrijeme bio neaktivan na domaćem estradnom nebu jer se njegovo zdravstveno stanje pogoršalo. Po oporavku 2003. godine, vratio se na scenu, sa novim pesama te je uspešno nastavio sa radom.

Sinanova supruga zove se Sabina. Venčali su se 29. juna 1981. godine. Sabina je Sinanova bezrezervna podrška i u najljepšim, i u najtužnijim trenucima. Njoj je posvetio pesmu koja nosi njeno ime, a govori o ljubavi koju prema njoj oseća. Sinan i Sabina imaju četvoro dece, tri sina i kćerku. Sinovi se zovu Rašid, Elvis i Alen, a kćerka Đulkica. Rašid je najstariji sin, a najmlađi Alen. Po struci je elektro varilac.

Pročitaj više na: https://www.biografija.org/muzika/sinan-sakic/

bez sata rodjenja
sve sto vidis lepo u meni to si ti,
sve ostalo sam ja!

***
U zlu bi se moglo naci dobra
samo kad se zlo ne bi menjalo nonstop i prilagodjavalo dobrom da ga upropasti.
***
Ne, neće ti saturn doneti mudrost ili nagrade za pretrpljenu bol. saturn hoće da te ubije. Za to što ste preživeli zahvalite se ostatku svoje karte, jer da je po saturnu, niko od nas sada ne bi bio ovde.

-vivi-